Menekülés ​Alaszkába 311 csillagozás

Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Alaszka, ​1974.
Kiszámíthatatlan. Könyörtelen. Megszelídíthetetlen.
És van, akinek az utolsó lehetősége.

A vietnámi háborús veterán, Ernt Allbright képtelen beilleszkedni a társadalomba. Amikor sokadjára is elveszíti a munkáját, hirtelen döntést hoz: a családjával északra, Alaszkába költözik, hogy ott boldoguljanak, Amerika utolsó, igazi határvidékén.

A tizenhárom éves Leni serdülőkorának zűrzavarában is abban reménykedik, hogy az új vidék egy jobb jövővel kecsegtet majd a családja számára.

Eleinte úgy tűnik, Alaszkában az imáik meghallgattatásra találnak.

De a tél közeledtével, ahogy sötétség ereszkedik Alaszkára, Ernt gyenge mentális állapota romlásnak indul, a család pedig kezd összeomlani. A külvilág veszedelmei lassacskán elhalványulnak az odabenn lakozó fenyegetés mellett. A vadonban senki más nem mentheti meg őket, csak magukra számíthatnak.

Kristin Hannah regénye emberi sorsokról és egy olyan helyről, melynek sem szépsége,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
596 oldal · ISBN: 9789635970643 · Fordította: Sárai Vanda
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
596 oldal · ISBN: 9789635970650 · Fordította: Sárai Vanda
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
596 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635970186 · Fordította: Sárai Vanda

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Ernt Allbright · Lenora Allbright · Matthew Walker

Helyszínek népszerűség szerint

Alaszka


Kedvencelte 73

Most olvassa 29

Várólistára tette 266

Kívánságlistára tette 271

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Rég ajánlottam könyvet, de most megteszem. Az év könyve – eddig legalábbis számomra. Nem kérdés, hogy Kristin Hannah-nak nem csak szerencséje volt 1-2 könyvével, hanem tudja, hogy mi kell az olvasóinak. Nem könnyű olvasmány, megviseli a lelket, mint Alaszka hidege. Elképesztően élő lélektani ábrázolások, a nyersen leírt emberi sorsok mellett Alaszka világa is megmutatkozik. Nem tudom megfogalmazni a gondolatokat, üres klisék jutnak eszembe, pedig ez többet érdemel. Nagyon fontos mondanivalók mellett a végére jutott nem kevés klisés elem is, de összességében nem rontott a képen szerintem, mert olyan erős a varázsa. Nagyon örülök, hogy a @Könyvmolyképző kiadó idén leírás szerint 3 Kristin Hannah könyvvel is megajándékoz, mert ez tényleg ajándék volt most a lelkemnek.

Bea_Könyvutca P>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Nagyon sok témát érint ez a könyv, a vietnámi veteránok társadalomba és a hétköznapi életbe való visszailleszkedését, a felnőtté válást, családi bántalmazást és agressziót, az emberek összetartását és egymás iránti felelősségét, a természet szépségét és egy táj fejlődését, változását.
Szerelem, barátság, félelem, menekülés, remények és kapcsolatok, váratlan tragédiák, szívfájdalmak váltakoztak ebben a nagyon fordulatos és kalandos könyvben, nagyon örülök, hogy ismét a kezembe vettem és nem adtam fel az olvasást.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2022/12/kristin-hannah-menekule…

Mariann_ P>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Elég sokáig hagytam ülepedni ezt a történetet.
Nagyon nehezen viselem el az erőszakot, főleg egy házaspár esetében.
No itt meg az volt a felállás, hogy a férj imádta a feleségét, de miután megjárta Vietnámot, időnként elborult az agya , aztán másnap sírva kért bocsánatot.
És ez nem egyszer, hanem rendszeresen….
Ez az egyik probléma a könyvben.
Amúgy ez a házaspár elhatározza, hogy Alaszkában kezdik újra az életüket.
Lenivel , a 13 éves lányukkal útra kelnek, aztán meg is érkeznek .
Az ottani élet embert próbáló, van egy rövid nyár, amikor minden erejükkel a télre készülnek, hogy át tudják vészelni. Aztán jön a hosszú tél.
Elképzelésem sem volt , hogy itt milyen / ilyen az élet.
Az ottani közösség nagyon összetartó , nem számít ki mivel foglalkozott az alaszkai élete előtt.
Egy ilyen fiatal lány, mint Leni próbálja leküzdeni az akadályokat, míg a máshol élő lányok egészen mással foglalkoznak. Talán még meg is barátkozik ezzel a helyzettel, miközben apja részéről semmi sem változik , közveszélyes lesz….
Kristin Hannah eddig még mindig olyan könyvet írt, ami mélyen megérintett, most sem volt másképpen, holnap pedig megyek a következő történetéért.
Egyszerűen imádom ahogy ír.

Ėva71>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Valamiért nem tudott a lelkemhez férkőzni ez a történet. Lenni, a szülei se veled se nélküled kapcsolatának az elszenvedője. Gyermekként és tinédzserként is tisztán látja a helyzetüket és az agresszív apa és a bántalmazó kapcsolatból kilépni képtelen anya között próbál túlélni. Ami érzést ez kivált belőlem az a harag, amiért egy gyereknek ebben kell élnie. Én nem vagyok olyan elnéző és megbocsátó, mint Lenni. Maga a történet nekem túl sok volt, mintha egy regénybe minden tragédiát bele akarna az író sűríteni. Ami leginkább tetszett az alaszkai élet, a rövid nyár, a hosszú tél a sötétséggel, a hideg, az ember magára utaltsága ebben a kegyetlen, de mégis gyönyörű világban.

Gaby_Roney IP>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Ennek a könyvnek erősen lélektani hatása van. Pont ezért olyan, amilyen. Készültem rá. Sejtettem, hogy milyen. A fülszöveg engedett némi belátást a történetbe. Alaszkáról, amúgy is lehet tudni, hogy könyörtelen vidék. Szóval, ebből már lehet sejteni, hogy nem egy nyári romantikus kalandos regényt fogunk kapni az írónőtől.
Eszméletlen, hogy a család helyzete is mennyire boncolgatva van. Szívbe markoló a történet, a karakterek nagyon jól fel vannak építve.
Hmm… hát akad min gondolkodni a könyv elolvasása után.

Garbai_Ildikó P>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Érzelmek teljes skáláját jártam be ezzel a történettel. Hol hihetetlenül boldog, hol pedig iszonyatosan szomorú és dühös voltam. Alaszka kis korom óta kedves nekem és szeretek olvasni vagy látni róla bármit. Nagy álmom egyszer eljutni oda. Addig is kárpótolnak az ilyen csodálatos leírások, hogy szinte ott érzem magam. Kemény az élet arra még nehezebb téma a családon belüli erőszak. De mindig lesznek ott összetartó emberek akikre számítani lehet. Nagyon megérintett ez a könyv de így is csak ajánlom, hogy nagyon szép és megrázó is egyben.

Lázárné_Csernus_Anikó >!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Szeretem Kristin Hannah történeteiben azt, hogy nem csak az életutak egy-egy pillanatát mutatja meg, hanem sok éven keresztül lehetünk együtt a szereplőkkel, így hosszú távon is megismerhetjük döntéseik és cselekedeteik következményét.
Egy vietnami veterán családja a céltalan háború utáni időben Alaszkába költözik egy új élet és kaland reményében. Az alaszkai táj pont olyan, mint az Albright család feje: vad, kiszámíthatatlan és csak ritkán mutatja szebbik oldalát. Ez a kettősség telepszik az édesanya, Cora és a lányuk, Leni mindennapjaira. Sikerül-e túlélniük és megszeretniük Alaszkát?
Habár vastag könyv, ugyanúgy, mint a Fülemüle és a Szentjánosbogár lányok, nálam ez is a letehetetlen kategória volt, még úgy is, hogy gyakran olyan érzelmekett váltott ki belőlem, mint A tanult lány.

shreklover>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

annyi mindent tudnék most mondani… de valahogy mégse.
az első dolog amit muszáj közölnöm, hogy egy ideig biztosan nem akarom látni a könyvet, vagy úgy egyáltalán hallani róla bármit is. tönkretett, megsebzett, és úgy bőgtem, hogy inkább többet ne is beszéljünk róla. A LEHETŐ LEGJOBB ÉRTELEMBEN. olykor a türelmemet is elveszítettem, és még a gyönyörű tájleírások se állítottak meg egyes szereplők megátkozásától. a zord lelkem nem bírt ennyi érzelmet egyszerre

első könyvem volt az írónőtől, de biztosan nem az utolsó.

annyira jó volt, hogy egy kicsit utálom is azért a sok sz*rért amin végig kellett menni a karaktereknek, és persze az olvasóknak ne kérdezz, csak kezdd el

ajánlom. #indulunkamedvékhezpuszi

off

3 hozzászólás
ekofalusi>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Kristin Hannah különleges sorsokat dolgoz fel, mégsem lehet érzelmileg nem bevonódni a történeteibe és csak távolról követni szereplőit. Most pár napig Alaszka legkegyetlenebb részein jártam az Allbright családdal. Velük fáztam, féltem, szerettem, sírtam és bizakodtam.
Leni egész életét bekeretezi szülei érzelmi függése, veterán apja elhatalmasodó poszttraumás betegsége, az elszigeteltség, a családon belüli erőszak, a természetnek való kiszolgáltatottság, ugyanakkor erőt ad neki a támogató közösség, az anyja iránti soha nem múló szeretet és a szerelem. Az örömökből nagyon pici jut neki, a boldog pillanatokért mindig kemény árat fizet és a vágyott jövő helyett mindig valami más következik. Mégis képes marad a jót továbbvinni.
Kristin Hannah a tőle megszokott, letehetetlen történetmesélés mellett tár fel lélektani folyamatokat, miközben bemutatja Alaszka valódi természetét és társadalmát.
Nekem ez a könyv sok ponton a Tanult lányt és a folyami rákokat idézte, szépen beleillik ezek sorába.

2 hozzászólás
Áfonya74 P>!
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába

Mélyen megérintett minden egyes oldala.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy bármilyen erős is valaki, egy mérgező, bántalmazó kapcsolatból szinte lehetetlen áldozathozatal nélkül kilépni. Hogy aztán ez az áldozat mivel jár, azt sajnos már csak az adott helyzet dönti el.
Ernt Allbright vietnámi háborús veteránként szabadulása után már nem ugyanaz az ember volt, aki bevonult a háborúba. Az elszenvedett traumára elméje sötétséggel és dühvel reagált, így mindenféle segítség híján nagyon hamar családja ellen fordította dühét, azok ellen, akiket a legjobban szeretett. A téli sötétségben, elzárva az alaszkai vadonban, ráadásul még rosszabb lett a helyzet, így bármiféle apró, semmiségnek tűnő problémára hatalmas dühkitöréssel válaszolt, a legdurvább tettlegességig képes volt eljutni. És persze bárki is bántotta, ő a családtagjain vezette le dühét.
Egy percre sem gondoltam gyengének Cora Allbright-ot, mert nem tudott kiszakadni ebből a mérgező kapcsolatból, hisz a férje minden egyes bántalmazás után pont a megbánásával rángatta vissza, és pontosan tudta, hogy ezzel nyert ügye van. Cora ott hibázott, hogy hitt neki.
Sajnáltam Lenit, amiért egy ilyen családi légkörben kellett felnőnie. És sajnáltam, amiért ezt a keresztet neki is cipelnie kellett.
Megrázó sors, megrázó döntések, megrázó cselekedetek…mindez fájdalmasan gyönyörűen tárul elénk.
Letehetetlen…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A könyvek életem mérföldkövei. Vannak emberek, akiknek múltját családi fotók és videofelvételek örökítették meg. Nekem erre a célra a könyvek szolgálnak. Karakterek. Amióta az eszemet tudom, a könyvek óvóhelyet jelentettek a számomra.

Kapcsolódó szócikkek: könyv
maya75>!

Mama azt akarta, hogy Leni térjen haza, de az otthon nem csak egy, az erdő mélyén álló kunyhó, kilátással egy békés öbölre. Az otthon egy lelkiállapot is, a béke, mely abból ered, hogy az ember tudja, ki is ő valójában, és ehhez mérten őszinte életet él.

543. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Mindezidáig Apa azt tanította Leninek, milyen veszélyes a külvilág. De az igazság valójában az, hogy a legnagyobb veszély a saját otthonában leselkedett rá.

Kapcsolódó szócikkek: Ernt Allbright
Jagika P>!

Azon a tavaszon az eső olyan elsöprő erejű széllökésekkel zúdult le, hogy beleremegtek a háztetők.

(első mondat)

semlil>!

Mostanra tudta, hogy az ember vagy száz különböző módon elveszhet, de még annál is több módon magára találhat.

Molnár_Szász_Dalma_Rózsa>!

Van, hogy az embernek vissza kell fordulnia, hogy haladhasson tovább, előre.

maya75>!

Nem számít, hogyan veszít el egy szülőt, ahogy az sem, hogy a szülő nagyszerű vagy csapnivaló volt: egy gyerek örökké gyászolni fogja.

390. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Leni nem tudta megérteni a szülei szerelmének hogyanjait és miértjeit. Elég idős volt már ahhoz, hogy lássa a háborgó felszínt, de túl fiatal ahhoz, hogy tudja, mi zajlik a mélyben.
Mama sose tudná elhagyni Apát, Leni pedig sosem hagyná el Mamát. Apa pedig sosem fogja elengedni őket. Családjuk mérgező kötelékéből egyikük számára sem volt menekvés.

Kapcsolódó szócikkek: Lenora Allbright
Bea_Könyvutca P>!

[…] az emberek néha bármibe megpróbálnak belekapaszkodni, hogy képesek legyenek a felszínen maradni.

528. oldal

semlil>!

Nem igazán tudott annál borzalmasabb dolgot elképzelni, mint hogy az ember elveszíti az anyját. Leninek a gondolattól is felfordult a gyomra. Egy lány olyan, mint egy papírsárkány; ha az anyja nem szorítja erősen, biztos kézzel a zsineget, könnyen elsodródhat, és elveszhet valahol a felhők közt.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Eowyn Ivey: A hóleány
Debbie Macomber: Karácsonyi kívánság
L. J. Shen: A szörnyeteg
Debbie Macomber: Alaszkai vakáció
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Aly Martinez: Tőled semmit
Debbie Macomber: A karácsony ígérete
Catherine Anderson: Szélbe írt sorok
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…