Graceling (Graceling Realm 1.) 23 csillagozás

Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling Kristin Cashore: Graceling

If ​you had the power to kill with your bare hands, what would you do with it?

Graceling takes readers inside the world of Katsa, a warrior-girl in her late teens with one blue eye and one green eye. This gives her haunting beauty, but also marks her as a Graceling. Gracelings are beings with special talents—swimming, storytelling, dancing. Katsa's Grace is considered more useful: her ability to fight (and kill, if she wanted to) is unequaled in the seven kingdoms. Forced to act as a henchman for a manipulative king, Katsa channels her guilt by forming a secret council of like-minded citizens who carry out secret missions to promote justice over cruelty and abuses of power.

Combining elements of fantasy and romance, Cashore skillfully portrays the confusion, discovery, and angst that smart, strong-willed girls experience as they creep toward adulthood. Katsa wrestles with questions of freedom, truth, and knowing when to rely on a friend for help. This is no small… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Gollancz, London, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473233256
>!
Orion, London, 2012
ISBN: 9781409144663 · Felolvasta: Emma Powell
>!
Gollancz, London, 2010
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575098145

9 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Katsa · Helda


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Sipor>!
Kristin Cashore: Graceling

Angolul is imádom.
Gondolkoztam, hány csillagot vonjak le ettől a könyvtől? Rájöttem, hogy nem vonhatok le még felet se; ez most annyira tetszett, kikapcsolt és elbűvölt.
Na jó, objektíven nézve tudom én, hogy messze nem 5 csillagos könyv. Azért ez már a ponyva-kategória a vörös pötty is virít rajta, de számomra tökéletes volt az olvasás pillanatában.
Katsa egy olyan főhős volt, akitől nem kaptam hányingert. Végre, létezik ilyen is, el sem hiszem, komolyan, hogy egy lányoknak írt könyvnek olyan főszereplője van, akinek nem a külseje a legfontosabb, nem egy kis hisztigép és nem társfüggő (!!!). Oké, az utóbbinak ő pont az ellentéte, kifejezetten retteg az elköteleződés minden fajtájától, ami szintén nem egészséges, de érthető, ha a zavart, vagy inkább semmilyen kapcsolatára gondolunk a szüleivel vagy esetleges szülő-figurákkal.
Ezek a kétszínű szemek annyira ötletesek. Meg úgy az egész világ, de én mindig túlzottan elfogult vagyok (pozitív irányba) a high fantasy-k iránt…
Mindent összevetve, ez egy izgalmas kalandregény – fantasy-rajongóknak. Engem pont jókor talált meg, szívesen olvastam, de hallottam olyat is róla, hogy valaki meg pont szenvedett tőle. Mivel ez szórakoztató irodalom, nem muszáj mindenkinek pozitívan értékelni, főleg nem élvezni. Nekem szerencsém volt vele, mert bejött.

Lex>!
Kristin Cashore: Graceling

Meglepődtem, mert sokkal YA-bbra számítottam. Úgy gondoltam, ez is csak egy újabb tucat darab lesz, érdekes világgal, kalanddal, na meg romantikával, de semmi úgymond extra. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó, érett stílusban ír az írónő.

A cselekmény nekem kifejezetten tetszett. Örültem, hogy nem a szerelmi szál köré fonódott az egész történet, hanem inkább a kaland, a harc került előtérbe. Kifejezetten üdítő volt, hogy a romantika csak másodlagos volt, ugyanakkor még mindig az a fajta, ami nem elhanyagolható. Egyedül a vége felé volt problémám a cselekménnyel: Nagyon sokáig küzdenek a szereplők, hogy megoldjanak egy igen nagy problémát, ami aztán végül egy szempillantás alatt megtörténik. Nem mondom, izgultam, hogy most aztán mi lesz, és valóban nem számítottam a végeredményre, mivel annyira furcsán pikk-pakk lezajlott minden. Emiatt a fél csillag levonás.

A karaktereket nagyon kedveltem, szinte azonnal belopták magukat a szívembe. Katsa a vérbeli harcos főhősnő, aki mindig a maga feje után megy, és nem hagyja, hogy láncra verjék. Kíváncsi vagyok, hogy ez a későbbiekben meg fog-e változni, vagy örökre megzabolázhatatlan marad. :) Po-t nem lehet nem szeretni. Nagyon érdekes a képessége, és még jó, hogy van ez neki. :( Rajta keresztül elég alapos betekintést nyerünk a Lienid-i emberek kultúrájába, szokásaiba, amik nagyon magával ragadóak.
Rajtuk kívül persze ott volt még Bitterblue, Raffin, Bann, Oll, Giddon és… Sokan voltak, na. De mindannyian jól kidolgozott karakterek, még akkor is, ha némelyiküknek csak kevés szerep jutott.

Különösen tetszett az ötlet, hogy a szemek eltérő színe jelzi, ha valaki Graceling, hiszen annyiféle szempár lehet, annyiféle képességgel. Azért érdekelne, hogy van-e valamiféle rendszeresség ebben, hogy például akik valamilyen formában harcban tehetségesek, azoknak hasonló szempárjuk van-e. :)

A borítók közül a tőrös verzió tetszik a legjobban, a többi valahogy nem vonzza a tekintetem. Olcsónak, és középszerűnek tüntetik fel a könyvet, pedig igazán jó kis történet ez.

A magyar kiadásról csak annyit, hogy elég volt a fülszöveg elolvasása ahhoz, hogy megbizonyosodjam arról, helyesen döntöttem, mikor az angolul olvasást választottam. Pongor? Most komolyan? Meg garabonc Úrnő? Egyszer nem volt így a könyvben: Lady Graceling. Mert ez lenne a megfelelője.

Zeneajánló:
http://www.youtube.com/watch…

Kblanka>!
Kristin Cashore: Graceling

Nem, nem fogok levonni csillagot. Angolul olvastam, és azt gondolom, eredeti nyelven jobban át is jön a történet, legalábbis az biztos, hogy teljesen más módon hatnak a szavak.
A történet újra és újra magába szippantott, és csak azért nem egy nap alatt olvastam el, mert egy olyan időszakban kezdtem el, amikor túl sok dolgom volt.
De nagyon jó könyv. A karaktereket imádtam, bár a végére úgy éreztem, hogy a főszereplő, Katsa karaktere lefelé ívelt, nem pedig fejlődött, de az értékrendjét végig megtartotta, ami pozitívum.
Összességében megéri elolvasni, biztos, hogy újra meg újra elő fogom venni a jövőben.

szkrn>!
Kristin Cashore: Graceling

Nagyon alul sikerült múlnia az elvárásaimat. A világ alapjaiban tetszett, meg a cselekménynek is voltak jól olvasható, kellemes pontjai. Azonban vegyük sorra, milyen problémáim voltak!
A karakterekben nem volt semmi kirívó, nem fejlődtek, semmi olyat nem találtam bennük, amiért szerettem volna bármelyiküket is. Katsa tipikus YA hősnő, nem sok mélységet láttam benne, Po pedig szimplán A Srác, már a megjelenésekor lehet tudni, hogy nagyjából ki is ő és milyen célja van vele az írónőnek. Arról nem is beszélve, hogy utáltam a könyv minden olyan részét, amelyben szerepelt, szerintem Katsa sokkal jobban működött egyedül a lapokon.
A cselekmény rendkívül untatott, hiába említettem már, hogy voltak jobb részei, konkrétan a könyv negyede, ha nem a harmada arról szólt, hogy utaztak és ételt szereztek. Ha ezeket a részeket kivesszük, akkor maga a történet nagyon egyszerű.
Nem tetszettek még a kényelemből behozott és megoldott csavarok sem, végig kiszámítható volt az egész, bármilyen fenyegetéssel néztek szembe, mindegyik hidegen hagyott. Képtelen voltam kötődni a szereplőkhöz, ezáltal pedig az átélt nehézségeikhez is.
Gondolkozom még a következő részeken, mivel hiszek a fejlődésben, de nem rögvest fogom a kezembe venni.

obietero>!
Kristin Cashore: Graceling

Ez egyelőre nagyon kevés volt ahhoz, hogy igazi fantasyként értékelni tudjam. Sajnos nagyon kidolgozatlan, a világ csak addig él, amíg főhőseink épp arra járnak, amúgy semmi világépítés nincs benne. A nevek nagyon bénák, a szereplők sablonosak, a történet teljesen lineáris. És annyira idegesítő véletleneken múlik, ami teljesen hihetetlen és hiteltelen. spoiler
A váltott szemszög szerintem sokat tágítani a világképen, be lehetne hozni valami totál távoli szereplő szálát, vagy valamit, mert így nagyon beszűkült.
Természetesen főhősünk külsőre teljesen átlagosnak érzi magát, aki kifog egy csúcsszuper félisten csávót. A szerelmi szál kialakulásáig még izgalmas volt, utána a nyáladzás sajnos minden mást a háttérbe szorított, mint a hasonló könyvek 95%-nál, nagyon sajnálom ezt a tendenciát… Nem tudom, magyarban hogy van, de a Po, mint név számomra kiborító, kisállatot hívnék így. Azért folytatom, hátha kisül belőle valami összetettebb.
Először 4 csillagot is megadtam neki, de mivel a Rovásember is annyit kapott, pedig sokkal kidolgozottabb és élvezhetőbb, lejjebb kellett pontoznom.

Fanni_214>!
Kristin Cashore: Graceling

Általában borító alapján veszem a könyveket. Megláttam ezt a könyvet és úgy gondoltam: „Hmm, jól néz ki a borító, valószínűleg a tartalom is jó lehet!” Igazam volt. Egyszerűen letehetetlen. Akció dús, a főhősnő végre nem egy nyámnyila alak, hanem egy életerős, küzdeni képes nő. Megállás nélkül olvastam ki.
Sajnos a második részről nem tudok hasonló jókat mondani..Remélem a harmadik rész kárpótol.

tashley>!
Kristin Cashore: Graceling

Saját műfajában a legjobb, letehetetlen. Ötletes, kidolgozott, szimpatikus mellékszereplőkkel, kis humorral, szívmelengető romantikával. Nagyon fantáziadús, csodálatos világot teremt. A Harry Potterhez, Twilighthoz, Éhezők viadalához, Trónok harcához hasonlítanám a realmot, ezek nagyon szerencsés keveréke. Már a második részt olvasom, éjjel-nappal, 1 hét alatt befejeztem kettőt. Jöhet Bitterblue.

Helyna I>!
Kristin Cashore: Graceling

Nagyon szerettem ezt a könyvet, szinte letehetetlen volt az első pár fejezet után. Egyrészt a világa épp olyan színes és érdekes, hogy ne csak egy kétdimenziós háttér legyen az eseményeknek és karaktereknek (bár a birodalmak és városok kissé fantáziátlan elnevezésein néha fennakadtam), másrészt maguk a szereplők, az interakcióik annyira viszik előre a dolgokat, hogy szuper. Mögöttük a történet majdnem, hogy másodlagos. Az írásmód kicsit hullámzó, de többnyire és egy idő után tartja a szintet. :)

Katsa-t imádtam: a legerősebb harcos, de nem tökéletes, tele van bizonytalansággal és konfliktusokkal, de gondolkodik, feldolgozza őket, önfejű és időnként kicsit fafejű is, de nem az idegesítő, tökéletes de csőlátású erősnőikarakter™, hanem nagyon élő, nagyon szerethető és nagyon szorítottam érte. A szerelemtől nem lesz használhatatlan és idióta – maga a szerelmi szál is olyan, hogy perszepersze, tudjuk, mi lesz közöttük, de azért milyen jó már, mikor végre. :) Po-t is szerettem nagyon, az is tetszett, hogy bár olyan tökéletesnek van lefestve, a végén ízelítőt kapunk abból is, hogy milyen, amikor ő kerül ki abszolút a komfortzónájából – persze ez nagyon szomorú volt, de attól még nem kevésbé érdekes. De a mellékszereplők is mind érdekesek és színesek voltak: Raffin, Oll, a matrózok, a királyok, na meg Bitterblue, aki azért főszerepet kapott, de nem eleget, természetesen.

A történet utazgatós, megmentős, a végén egy elég hirtelen lezárással – ami persze nem lezárás, mert még van két rész, amik gondolom és remélem bonyolítják majd azt, ami itt olyan furcsán el lett vágva. A legtöbb titkot meg fordulatot ki lehetett találni még mielőtt a főhősök kikövetkeztették, ha az ember figyelt egy kicsit, ez egy picit zavart, de nem vett le a könyv értékéből. Ha nem is volt halálosan izgalmas történet, de nagyon érdekes. Tetszett, hogy nem veszi alapnak a fantasy könyvekben megszokott kliséket: Katsa gyötrődik, hogy elveszíti az önállóságát egy kapcsolatban és az észveszejtő szerelemtől se felejti el később, hogy mi a fontos számára, később önvédelmet akar tanítani lányoknak – nem kifejezetten középkorifantazi elemek. Ez egy figyelmes, igényes sztori, nem intéz el lustán fontos dolgokat, nem éreztem, hogy megalkudna, és ez új volt és nagyon jó.


Népszerű idézetek

MasterB>!

'I'm not going to wear a red dress.' she said.
'It would look stunning, My Lady' she called.
'If there's anyone I wish to stun at dinner, I'll hit him in the face.'

Kapcsolódó szócikkek: Helda · Katsa
Izzyofp>!

How absurd it was that in all seven kingdoms, the weakest and most vulnerable of people – girls, women – went unarmed and were taught nothing of fighting, while the strong were trained to the highest reaches of their skill.

Izzyofp>!

Katsa didn't think a person should thank her for not causing pain. Causing joy was worthy of thanks, and causing pain was worthy of disgust. Causing neither was neither, it was nothing, and nothing didn't warrant thanks.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Katsa

A sorozat következő kötete

Graceling Realm sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Soman Chainani: The Last Ever After
Stephanie Garber: Finale (angol)
Holly Black: The Wicked King
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Stephanie Garber: Once Upon a Broken Heart
Mary E. Pearson: The Beauty of Darkness
Kendare Blake: Girl of Nightmares
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows