Fire ​– Zsarát (Graceling 2.) 485 csillagozás

Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Völgyeföldén ​zavaros, vad idők járnak. A fiatal Nash király kapaszkodik a trónjába, miközben a lázadó főurak északon és délen is sereget toboroznak, hogy letaszítsák róla. Az erdő és hegyek tele vannak kémekkel, nyüzsögnek a tolvajok és mindenféle törvényen kívüliek. Itt él Zsarát, aki vad, ellenállhatatlan megjelenésével, a lángnyelvek minden árnyalatában pompázó színű hajával az ember-szörnyek utolsó élő képviselője. Egyszerre gyűlölt és imádott személy ő, akinek különleges képessége, hogy befolyásolni tudja a környezetében lévők elméjét. De Zsarát nem akar visszaélni e hatalmával, nem akarja ártatlan emberek titkait ellopni. Különösen, hogy neki magának is oly sok féltett titka van. Csakhogy feltűnik Brigan herceg, aki azért jött, hogy Zsarátot a Királyi Városba vigye. Az udvarnak ugyanis szüksége van Zsarát segítségére, hogy leleplezze a király ellen szőtt összeesküvést. Messze az otthonától a lány fokozatosan rádöbben, hogy képessége jóval többet ér, mint amiről valaha… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454276 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
482 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632455198 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454276 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Zsarát · Völgyeföldi Brigan · Íjász (Arklin) · Völgyeföldi Hanna · Ebedén · EnCián · Garan · Lekk · Renn · Tekla · Urián · Völgyeföldi Naris


Kedvencelte 97

Most olvassa 15

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Sokkal jobban tetszett, mint a Graceling. pedig azt hittem, hogy egy erős kezdés után már nem lehet újat mutatni. Tévedtem.
Zsarát fantasztikus történet vezetése, belevaló főhősnőnk „lemondása”, törődő magatartása, nagyon egyedivé tette a kötet hangulatát.
Minden szereplő színes egyéniségnek bizonyult, a cselekmény szál kellően izgalmas volt, egy oldalnál sem unatkoztam. Remélem a következő rész is ennyire jó lesz.
Ajánlom.

8 hozzászólás
omam>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Sokkal jobban tetszett, mint a Graceling! Nem mondom, hogy azt nem szerettem, de ezt a részt jobban tudtam élvezni.
Egyrészt, mert Zsarátot jobban megértettem, mint Katsát. Rokonszenvesebb volt, inkább bele tudtam élni magam az olvasásba vele, mint Katsával. Persze több helyzetben furcsálltam egy kicsit, miket tett, hogyan reagált a dolgokra… de együtt tudtam érezni vele, ellentétben Katsával.
Az előző kötetnél az volt a problémám, hogy nem igazán tudtam koncentrálni az eseményekre, mert egy idő után, a vége felé unalmas volt, hogy csak vándorolnak a hegyekben, blablabla, mennyire fáznak, Katsa mennyire védelmezi Keserkéket, és a többi. Itt meg egy pillanatig nem unatkoztam. Lehet, hogy az új szereplők, akik színesebbek, érdekesebbek voltak (OK, azért Pongort csak Brigan tudta beelőzni), meg a jobban felépített világ, a leírások miatt. És örültem, hogy végre ez nem egy „huhh, első látásra mennyire mélységesen beléd szerettem-történet” volt, ami csak ekörül forog.
Imádom ezt a világot, amibe belecsöppenhettem, és nagyon kíváncsi vagyok, a könyvek végül hogyan fognak összekapcsolódni!

3 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Nem kötött le annyira, mint az első rész, mégsem tudom lehúzni, mert összességében a végén tetszett. Ebben visszamegyünk a múltba, ahol feltűnik egyrégi ismerős is. Más világot ismerünk meg, más képességekkel rendelkező „szörnyeket”. Nekem Zsarát szimpatikus volt, megkedveltem a végére, bár voltak olyan pillanatok, amikor szívesen megcsapkodtam volna. Ez a rész is elég nehezen indul be, izgalmasabb a Királyi várostól lett. Szerencsére romantika nem sok van benne, mondjuk Zsarát vívódásaiból is jobb lett volna, ha kevesebb lett volna. Azt már itt tudtam, hogy nem lesz újraolvasós a sorozat. Túl hosszúra lett nyújtva, egy kicsit több izgalom is elfért volna benne.

Ashriver >!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Ezzel a könyvvel kezdtem el a sorozatot. Ajándékba kaptam, és az illető, aki vette nekem nem nézte meg, hogy ez a sorozatnak nem az első része. De nem baj, mert így nem volt meg bennem az elvárás, hogy olyan legyen mint a Garabonc. Sőt, amikor a Garaboncot olvastam, az iránt voltak elvárásaim.
Imádtam a Zsarát minden egyes sorát. Nem először olvastam és nem is utoljára. Erről a könyvről írtam az első pályázatomat, lehettem olyan szerencsés, hogy az értékelésem róla belekerült egy újságba és több honlapra is kitették (persze mindezt szlovákul és csehül). Tinédzser korom kedvenc könyve, ami elvarázsolt engem a fantasy világába és azóta sem eresztett. Egyszerűen nem bírok betelni vele!
Csak ajánlani tudom!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Graceling 2

Ez a rész még jobban tetszett, mint az első, pedig az is nagyon jó volt.
Külön öröm számomra, hogy teljesen más szereplők vannak benne, tehát a részek önállóan is megállják a helyüket, csak lazán kapcsolódnak egymáshoz.
Tele volt rejtélyekkel és izgalmakkal és ezen kívül komoly mély mondanivalóval.
Igaz még mindig nem értem miért tartják szörnynek a természetfeletti képességekkel megáldott embereket, igaz hogy ha valaki ezzel visszaél, az sok fájdalmat és problémát okozhat. De mint tudjuk mindig akadnak jó és gonosz lények, nem szabad általánosítani.
Már kezdem is a befejező részt, amiben valószínűleg találkozom majd az 1. rész szereplőivel.

Levandra>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Kristin Cashore ezt a világot már egy picivel jobban kiszínezte. A királyi udvar leírása lélegzetelállító, a lakóival és a titkaikkal egyaránt. Imádtam a karaktereket, az építészeti csodákat, és a mindenhol ott lappangó titkokat. A szerelmi szál sokkal erősebb, kidolgozottabb és izgalmasabb, mint a Garaboncban. Brigan eszméletlen jól eltalált karakter, nem lehet nem szeretni. Egyébként ez a történet majdnem ugyanaz, mint a Garabonc. Ugyanaz a sablon, ugyanazok a karakterek, csak más névvel, más díszletben, más történettel, de mégis imádni fogod, mert más. Egy kicsit Csodaország, egy kicsit kifordítottja a Hét Királyságnak, és éppen ez, ami megfog és magával ragad. Van, amikor bűn nélkül lehet ismételni és még élvezhető is. Nincs ez túlbonyolítva, nem kell rémes hangzású neveket megtanulnod, a történelem és a politikai helyzet is egyszerű. Szóval semmi sem szól ellene.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/kristin-cashor…

Sippancs P>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Egy gyengébb sorozatkezdés után nem gondoltam volna, hogy ilyen erős folytatásra számíthatok, de ez a könyv az első sorától kezdve teljesen elvarázsolt. Annyira izgalmas, összeszedett és misztikus volt, hogy szinte lehetetlen volt letennem, és – a maga módján – annyira gyönyörűségesen romantikus, amitől egyszerűen túlcsordult a szívem. (Ó, Brigan, miért nem létezel a valóságban is?!)
Ide nekem a folytatást, most azonnal! És természetesen jár az 5 csillag.

Orsi_olvas>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Lassan kezdek hozzászokni, hogy a másoknak kissé csalódást okozó második részek nekem rendre jobban tetszenek az elsőnél.
Furcsa volt, hogy nem Katsa történetét folytattuk ebben a könyvben, hanem egy előzményt kaptunk, de nekem nagyon tetszett, ahogy Lekk történetét beleszőtte az írónő Zsarátéba és Völgyeföldéébe. Teljesen más fajta világot írt meg nekünk Cashore, itt nem a garaboncok, hanem a szörnyek okozzák a fejtörést a birodalomnak. Politikai ármányok, személyes tragédiák, kalandok, gonoszság, önfelálozás és egy szerelem kibontakozása – erről szól a könyv.
Ami miatt jobban tetszett, mint az első rész, az az, hogy az írőnő szemmel láthatólag sokat fejlődött, javult, ami az időbeliség, a tempó kezelését illeti. Míg a Garaboncban hosszabb vontatottabb részek váltakoztak túlon túl gyorsan 'lezavart' jelenetekkel, a Zsarátban egységesebb, kiforrottabb a tempó, ezáltal élvezetesebb is volt olvasni.
Kellemes kikapcsolódás volt, könnyed, szórakoztató, alig várom Keserkék történetét!

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Jó ez a sorozat, nagyon kellemes olvasmányélmény. Talán Katsa szimpatikusabb szereplő volt, Zsaráttal sem volt bajom, talán csak a végén, amikor elkezdett „tinilányosan” picsorogni, elhagyni magát, nyafogni, nagyon nem illett a korábbi kemény személyiségéhez (bár természetesen érthető volt, miért omlott össze). Kicsit kár az is, hogy az első és a harmadik rész közé lett ez beillesztve, noha ez jó pár évvel az első rész előtt történő eseményeket foglalja magában. A világ viszont hatalmas, sokkal izgalmasabb és látványosabb, a színpompás szörnyekkel, amelyek egymást vonzzák és öldösik. A történet java kitalálható, igazából nem mondható semmi meglepetésnek, adja magát szépen minden „csavar”. A borító még mindig gyönyörű és úgy összességében szerintem olyan jó kikapcsolódást nyújtó sorozat, hogy elfilóztam rajta, beszerezzem-e a polcomra :-D

Evelena>!
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Olvasva a molyos kritikákat nem tudtam, mire számítsak. De nagyon jó példája a könyv annak, hogy nem szabad visszariadni egy könyvtől csupán néhány kritika miatt! De tényleg, az az igazi, ha magunk is elolvassuk a könyvet. Nekem nagyon tetszett, talán kicsit még a Garaboncnál is jobban.
Ugyanaz a világ és mégsem, kicsit tágabb, még varászlatosabb és különlegesebb, olyan földön járunk, ahol sok-sok szörny él.
Zsarátot az elején nem is igazán tudtam elképzelni, ebben a könyvben a „szörny” fogalma kicsit új értelmet nyert. Egyáltalán nem a belsőre utal, Zsarát tisztában van a képességeivel és jóra próbálja őket használni, akárcsak Katsa. Habár nincs olyan fizikai ereje, mint Katsának, mégis hihetetlenül bátor, elképesztő dolgokat tesz másokért.
Brigan, ó Brigan, már az első megjelenésénél kis mosoly jelent meg az arcomon és jó sejtéseim voltak vele kapcsolatban. Öröm volt olvasni, ahogy oldódott kettejük között a viszony. Az éjszakai séták gyönyörű színfoltjai voltak a történetnek.
Teljesen más volt, mint amire számítottam és pont így volt jó.

28 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cheril>!

Mindig nagyon boldoggá tesz, amikor megcsókolsz.
– Valóban?
Csodálatosan csókolsz.
– Akkor ez szerencse, mert örökké csókolni foglak.

Cheril>!

Zsarát hegedűje felsírt. Sírt a halottakért, és sírt az élőkért, akik itt maradnak, hogy búcsút intsenek a távozóknak.

483. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zsarát
Kőbagoly>!

Te vagy a királyné, és ez a királyné háza, és akármilyen teljesítményt mutat is fel Brigan, királyné valószínűleg soha nem lesz belőle.

Kapcsolódó szócikkek: Renn · Völgyeföldi Brigan · Zsarát
Reelka>!

(…) a szeretet bolond. Nem lehet értelmet keresni benne. Az ember azt szereti, akit szeret, és kész.

430. oldal, 29. fejezet

Kőbagoly>!

Én mindig is tudtam, hogy nem érdemellek meg téged. Minden pillantás, amit valaha is rám vetettél, meg nem érdemelt ajándék volt a számomra.

Katica_Fejérvári>!

– Íjász! Van olyan szolgálólány ebben az erődben, akit nem csábítottál még az ágyadba? Amikor bejelentettem, hogy elmész, perceken belül ketten egymás torkának ugrottak, egy harmadik pedig a konyhán zokog vigasztalhatatlanul.Azért ez túlzás! Csak kilenc napot töltöttél itt!

119. oldal

Kőbagoly>!

Ha tudnánk, hogy egy ismerősünk meg fog halni, jobban vigyáznánk az emlékekre.

Katica_Fejérvári>!

Nem minden fiú olyan, mint az apja. Minden fiú előtt ott a lehetőség, hogy eldöntse, milyen emberré szeretne válni.

233. oldal

Katica_Fejérvári>!

Nem mindenki szörny, aki képes rajongást kiváltani másokból.

245. oldal

Jully>!

Brigan a nevét hajtogatta, és közben egy érzést küldött felé: bátorságot és erőt, és még valamit, ami olyan volt, mintha a herceg ott állna mellette, mintha beemelte volna saját magába, mintha a lány teljes testét a saját gerincével támasztaná meg, elméjét a saját elméjével ölelné körül, szívét pedig a saját szívének tüzével melegítené.

Kapcsolódó szócikkek: Völgyeföldi Brigan · Zsarát

A sorozat következő kötete

Graceling sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Garber: Caraval
Sara Raasch: Hó mint hamu
Alwyn Hamilton: A vég hősnője
Christopher Paolini: Eragon
Terry Goodkind: A bukottak hite I-III.
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Jessica Townsend: Nevermoor
Anthony Ryan: Az ébredő tűz