Fire ​– Zsarát (Graceling 2.) 455 csillagozás

Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Völgyeföldén ​zavaros, vad idők járnak. A fiatal Nash király kapaszkodik a trónjába, miközben a lázadó főurak északon és délen is sereget toboroznak, hogy letaszítsák róla. Az erdő és hegyek tele vannak kémekkel, nyüzsögnek a tolvajok és mindenféle törvényen kívüliek. Itt él Zsarát, aki vad, ellenállhatatlan megjelenésével, a lángnyelvek minden árnyalatában pompázó színű hajával az ember-szörnyek utolsó élő képviselője. Egyszerre gyűlölt és imádott személy ő, akinek különleges képessége, hogy befolyásolni tudja a környezetében lévők elméjét. De Zsarát nem akar visszaélni e hatalmával, nem akarja ártatlan emberek titkait ellopni. Különösen, hogy neki magának is oly sok féltett titka van. Csakhogy feltűnik Brigan herceg, aki azért jött, hogy Zsarátot a Királyi Városba vigye. Az udvarnak ugyanis szüksége van Zsarát segítségére, hogy leleplezze a király ellen szőtt összeesküvést. Messze az otthonától a lány fokozatosan rádöbben, hogy képessége jóval többet ér, mint amiről valaha… (tovább)

Kristin Cashore: Fire

Eredeti mű

Kristin Cashore: Fire

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454276 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
482 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632455198 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454276 · Fordította: Balogh Eszter, Szalai Virág

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Zsarát · Völgyeföldi Brigan · Íjász (Arklin) · Völgyeföldi Hanna · Ebedén · EnCián · Garan · Lekk · Renn · Tekla · Urián · Völgyeföldi Naris


Kedvencelte 96

Most olvassa 14

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Sokkal jobban tetszett, mint a Graceling. pedig azt hittem, hogy egy erős kezdés után már nem lehet újat mutatni. Tévedtem.
Zsarát fantasztikus történet vezetése, belevaló főhősnőnk „lemondása”, törődő magatartása, nagyon egyedivé tette a kötet hangulatát.
Minden szereplő színes egyéniségnek bizonyult, a cselekmény szál kellően izgalmas volt, egy oldalnál sem unatkoztam. Remélem a következő rész is ennyire jó lesz.
Ajánlom.

8 hozzászólás
>!
omam
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Sokkal jobban tetszett, mint a Graceling! Nem mondom, hogy azt nem szerettem, de ezt a részt jobban tudtam élvezni.
Egyrészt, mert Zsarátot jobban megértettem, mint Katsát. Rokonszenvesebb volt, inkább bele tudtam élni magam az olvasásba vele, mint Katsával. Persze több helyzetben furcsálltam egy kicsit, miket tett, hogyan reagált a dolgokra… de együtt tudtam érezni vele, ellentétben Katsával.
Az előző kötetnél az volt a problémám, hogy nem igazán tudtam koncentrálni az eseményekre, mert egy idő után, a vége felé unalmas volt, hogy csak vándorolnak a hegyekben, blablabla, mennyire fáznak, Katsa mennyire védelmezi Keserkéket, és a többi. Itt meg egy pillanatig nem unatkoztam. Lehet, hogy az új szereplők, akik színesebbek, érdekesebbek voltak (OK, azért Pongort csak Brigan tudta beelőzni), meg a jobban felépített világ, a leírások miatt. És örültem, hogy végre ez nem egy „huhh, első látásra mennyire mélységesen beléd szerettem-történet” volt, ami csak ekörül forog.
Imádom ezt a világot, amibe belecsöppenhettem, és nagyon kíváncsi vagyok, a könyvek végül hogyan fognak összekapcsolódni!

3 hozzászólás
>!
Ashriver
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Ezzel a könyvvel kezdtem el a sorozatot. Ajándékba kaptam, és az illető, aki vette nekem nem nézte meg, hogy ez a sorozatnak nem az első része. De nem baj, mert így nem volt meg bennem az elvárás, hogy olyan legyen mint a Garabonc. Sőt, amikor a Garaboncot olvastam, az iránt voltak elvárásaim.
Imádtam a Zsarát minden egyes sorát. Nem először olvastam és nem is utoljára. Erről a könyvről írtam az első pályázatomat, lehettem olyan szerencsés, hogy az értékelésem róla belekerült egy újságba és több honlapra is kitették (persze mindezt szlovákul és csehül). Tinédzser korom kedvenc könyve, ami elvarázsolt engem a fantasy világába és azóta sem eresztett. Egyszerűen nem bírok betelni vele!
Csak ajánlani tudom!

>!
Levandra
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Kristin Cashore ezt a világot már egy picivel jobban kiszínezte. A királyi udvar leírása lélegzetelállító, a lakóival és a titkaikkal egyaránt. Imádtam a karaktereket, az építészeti csodákat, és a mindenhol ott lappangó titkokat. A szerelmi szál sokkal erősebb, kidolgozottabb és izgalmasabb, mint a Garaboncban. Brigan eszméletlen jól eltalált karakter, nem lehet nem szeretni. Egyébként ez a történet majdnem ugyanaz, mint a Garabonc. Ugyanaz a sablon, ugyanazok a karakterek, csak más névvel, más díszletben, más történettel, de mégis imádni fogod, mert más. Egy kicsit Csodaország, egy kicsit kifordítottja a Hét Királyságnak, és éppen ez, ami megfog és magával ragad. Van, amikor bűn nélkül lehet ismételni és még élvezhető is. Nincs ez túlbonyolítva, nem kell rémes hangzású neveket megtanulnod, a történelem és a politikai helyzet is egyszerű. Szóval semmi sem szól ellene.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/kristin-cashor…

>!
Sippancs P
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Egy gyengébb sorozatkezdés után nem gondoltam volna, hogy ilyen erős folytatásra számíthatok, de ez a könyv az első sorától kezdve teljesen elvarázsolt. Annyira izgalmas, összeszedett és misztikus volt, hogy szinte lehetetlen volt letennem, és – a maga módján – annyira gyönyörűségesen romantikus, amitől egyszerűen túlcsordult a szívem. (Ó, Brigan, miért nem létezel a valóságban is?!)
Ide nekem a folytatást, most azonnal! És természetesen jár az 5 csillag.

>!
Orsi_olvas
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Lassan kezdek hozzászokni, hogy a másoknak kissé csalódást okozó második részek nekem rendre jobban tetszenek az elsőnél.
Furcsa volt, hogy nem Katsa történetét folytattuk ebben a könyvben, hanem egy előzményt kaptunk, de nekem nagyon tetszett, ahogy Lekk történetét beleszőtte az írónő Zsarátéba és Völgyeföldéébe. Teljesen más fajta világot írt meg nekünk Cashore, itt nem a garaboncok, hanem a szörnyek okozzák a fejtörést a birodalomnak. Politikai ármányok, személyes tragédiák, kalandok, gonoszság, önfelálozás és egy szerelem kibontakozása – erről szól a könyv.
Ami miatt jobban tetszett, mint az első rész, az az, hogy az írőnő szemmel láthatólag sokat fejlődött, javult, ami az időbeliség, a tempó kezelését illeti. Míg a Garaboncban hosszabb vontatottabb részek váltakoztak túlon túl gyorsan 'lezavart' jelenetekkel, a Zsarátban egységesebb, kiforrottabb a tempó, ezáltal élvezetesebb is volt olvasni.
Kellemes kikapcsolódás volt, könnyed, szórakoztató, alig várom Keserkék történetét!

2 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Jó ez a sorozat, nagyon kellemes olvasmányélmény. Talán Katsa szimpatikusabb szereplő volt, Zsaráttal sem volt bajom, talán csak a végén, amikor elkezdett „tinilányosan” picsorogni, elhagyni magát, nyafogni, nagyon nem illett a korábbi kemény személyiségéhez (bár természetesen érthető volt, miért omlott össze). Kicsit kár az is, hogy az első és a harmadik rész közé lett ez beillesztve, noha ez jó pár évvel az első rész előtt történő eseményeket foglalja magában. A világ viszont hatalmas, sokkal izgalmasabb és látványosabb, a színpompás szörnyekkel, amelyek egymást vonzzák és öldösik. A történet java kitalálható, igazából nem mondható semmi meglepetésnek, adja magát szépen minden „csavar”. A borító még mindig gyönyörű és úgy összességében szerintem olyan jó kikapcsolódást nyújtó sorozat, hogy elfilóztam rajta, beszerezzem-e a polcomra :-D

>!
ViveEe P
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az első, de attól még nem jó. Itt nem csak az volt az esemény, hogy mentek és mentek, hanem itt tanácskoztak és terveztek. Ez kevésbé untatott, de jó lett volna nagyon egy váltott szemszög, hogy egy kicsit lássuk is a csatákat, ne csak halljunk róla. Érdekesek ezek a szörnyek, bár a garaboncok sokkal inkább. Nagyon tetszett az első fejezet Lekkel.
Viszont volt a végén egy mondat ami kicsapta a biztosítékot, mert Zsarát nem viccelt: „Mindig is gyönyörű leszek. Nézz rám! 162 darab szörnycsípés van rajtam, és elcsúfított egy parányit is? ….. Mindig is ilyen leszek, beszorulva ebbe a szépséges testbe, és te kénytelen leszel együttélni ezzel.” Szegény lány…. XD
Na mindegy. Egyébként a karakterekkel semmi gond, csak egyáltalán nem izgultam a történet során.
Nem tudom ezek után érdekel-e a nem túl vékony Keserkék, mert ez elég béna sorozat, pedig a kitalált világ jó.

>!
Evelena
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Olvasva a molyos kritikákat nem tudtam, mire számítsak. De nagyon jó példája a könyv annak, hogy nem szabad visszariadni egy könyvtől csupán néhány kritika miatt! De tényleg, az az igazi, ha magunk is elolvassuk a könyvet. Nekem nagyon tetszett, talán kicsit még a Garaboncnál is jobban.
Ugyanaz a világ és mégsem, kicsit tágabb, még varászlatosabb és különlegesebb, olyan földön járunk, ahol sok-sok szörny él.
Zsarátot az elején nem is igazán tudtam elképzelni, ebben a könyvben a „szörny” fogalma kicsit új értelmet nyert. Egyáltalán nem a belsőre utal, Zsarát tisztában van a képességeivel és jóra próbálja őket használni, akárcsak Katsa. Habár nincs olyan fizikai ereje, mint Katsának, mégis hihetetlenül bátor, elképesztő dolgokat tesz másokért.
Brigan, ó Brigan, már az első megjelenésénél kis mosoly jelent meg az arcomon és jó sejtéseim voltak vele kapcsolatban. Öröm volt olvasni, ahogy oldódott kettejük között a viszony. Az éjszakai séták gyönyörű színfoltjai voltak a történetnek.
Teljesen más volt, mint amire számítottam és pont így volt jó.

28 hozzászólás
>!
DarknessAngel
Kristin Cashore: Fire – Zsarát

Ez a rész is tetszett, habár a Garabonc messze lekörözi. Az elején nem értettem, hogy mi ez a furcsa világ, aminek semmi köze az előző könyvhöz. Sehol egy garabonc, még csak meg sem említik. Sehol egy ismerős ország, hegy, vagy folyó neve. Mintha egy teljesen más dimenzióba csöppentünk volna. Még az is felmerült bennem, hogy talán csak Lekk király meséli az egészet. Később kiderült, hogy nem… mindegy, engem akkor is eléggé összezavart.
Ha csak a történetet nézem, az tetszett. A romantika kicsit háttérbe szorult, inkább a háborún volt a hangsúly, meg a sok halotton, de attól még jó volt. Nem mondom, hogy tökéletes volt, mert nagyon nem, de azért volt elég érdekes rész is az unalmasak mellett.
Íjászt nagyon megkedveltem, még annak ellenére is, hogy milyen féltékeny volt mindig. Zsarát egy kedvelhető hősnő, tetszett, hogy hegedül. Brigan is szerethető, viszont a folytonos utazgatása miatt alig szerepelt, ami sajnálatos.
Amúgy az íjakból a borítón én azt hittem, hogy Zsarát valami szuper amazon harcosnő lesz, vagy egy olyan Katniss változat… hát, sajnos nem. Ebben egy kicsit csalódtam.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Mindig nagyon boldoggá tesz, amikor megcsókolsz.
– Valóban?
Csodálatosan csókolsz.
– Akkor ez szerencse, mert örökké csókolni foglak.

>!
Cheril

Zsarát hegedűje felsírt. Sírt a halottakért, és sírt az élőkért, akik itt maradnak, hogy búcsút intsenek a távozóknak.

483. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zsarát
>!
Kőbagoly

Te vagy a királyné, és ez a királyné háza, és akármilyen teljesítményt mutat is fel Brigan, királyné valószínűleg soha nem lesz belőle.

Kapcsolódó szócikkek: Renn · Völgyeföldi Brigan · Zsarát
>!
Reelka

(…) a szeretet bolond. Nem lehet értelmet keresni benne. Az ember azt szereti, akit szeret, és kész.

430. oldal, 29. fejezet

>!
Kőbagoly

Én mindig is tudtam, hogy nem érdemellek meg téged. Minden pillantás, amit valaha is rám vetettél, meg nem érdemelt ajándék volt a számomra.

>!
Katica_Fejérvári

Nem minden fiú olyan, mint az apja. Minden fiú előtt ott a lehetőség, hogy eldöntse, milyen emberré szeretne válni.

233. oldal

>!
Katica_Fejérvári

Nem mindenki szörny, aki képes rajongást kiváltani másokból.

245. oldal

>!
Katica_Fejérvári

– Íjász! Van olyan szolgálólány ebben az erődben, akit nem csábítottál még az ágyadba? Amikor bejelentettem, hogy elmész, perceken belül ketten egymás torkának ugrottak, egy harmadik pedig a konyhán zokog vigasztalhatatlanul.Azért ez túlzás! Csak kilenc napot töltöttél itt!

119. oldal

>!
Szimirza P

Völgyeföldén egy pettyes szürke ló közönséges ló volt. Az a ló viszont, ami a napnyugta narancsának színében játszott, szörny volt.

>!
Jully

Brigan a nevét hajtogatta, és közben egy érzést küldött felé: bátorságot és erőt, és még valamit, ami olyan volt, mintha a herceg ott állna mellette, mintha beemelte volna saját magába, mintha a lány teljes testét a saját gerincével támasztaná meg, elméjét a saját elméjével ölelné körül, szívét pedig a saját szívének tüzével melegítené.

Kapcsolódó szócikkek: Völgyeföldi Brigan · Zsarát

A sorozat következő kötete

Graceling sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Sara Raasch: Hó mint hamu
Arwen Elys Dayton: Seeker
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus