Bitterblue ​– Keserkék (Graceling 3.) 230 csillagozás

Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Egy olyan világban, ahol az emberek kis része valamilyen ‒ garabonciának nevezett ‒ rendkívüli képességgel születik, Lekk királynak az volt a garabonciája, hogy mindenki elhitte a hazugságait.

Amikor a tízéves Keserkék királynő lett, azt hitte, hogy apja megölésével véget ért annak erőszakos, eszelős uralma.

Tévedett.

A The New York Times bestsellereinek, a Garaboncnak és a Zsarátnak az izgatottan várt folytatása „hol vad, hol felemelő, hol pedig sóvárgással teli” és végig romantikus. A tizennyolc éves Keserkék úgy érzi, hogy tanácsadói túlságosan is óvják őt, és éjszakánként elkezd kilopózni a kastélyából, hogy álruhában, egyedül mászkálhasson saját városának utcáin, amivel az életét és a szívét egyaránt kockára teszi.
Nem baj, ha nem olvastad A Garaboncot vagy a Zsarátot, akkor is tetszeni fog a Keserkék. De alig várod majd, hogy utána azokat is elolvashasd.
LÉPJ BE A GARABONCOK BIRODALMÁBA!

Eredeti mű: Kristin Cashore: Bitterblue

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633736630 · Fordította: Szalai Virág · Illusztrálta: Ian Schoenherr
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
646 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736623 · Fordította: Szalai Virág · Illusztrálta: Ian Schoenherr

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Zöldellő Nemesamarilla herceg (Pongor) · Katsa · Raffin herceg · Zsarát · Keserkék · Giddon · Égkék · Helda · Bann · Jegenye Zafír (Zafa) · Bogobáncs · Brontesz · Fotond · Fublon · Küsti · Madlen · Múnia · Tibó


Kedvencelte 39

Most olvassa 11

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Navi P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Megsirattam.
Egy könyv a veszteségről, a gyászról, az elengedésről, a lelkiismeretről, a tisztességről, a becsületről, az első szerelemről, a szeretetről.
Gyönyörű történet.
Megsirattam mindenkit, az holtakat és az élőket is. Sajnálom őket, a szívem szakad meg értük.
Bogobáncs, Fotond, Fublon, Küsti, Brontesz. Nem csodálom, hogy többüknek inkább a halál, mint az élet.
Zafír. Giddon. Háva. Raffin. Milyen embert próbáló titkok és csapások, veszteségek sorozata.
Tényleg mindenki elmegy …

>!
Orsi_olvas P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Nagyon kíváncsi voltam a sorozat befejező kötetére, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
Először is rettenetesen túl van írva. De komolyan, néha 20 oldalon keresztül nem történt semmi. Ez néha untatott, de legtöbbször bosszantott. 648 oldal, de 300 is elég lett volna.
Sajnos a nagy titok se érdekelt már a végére, nem tudott annyira megrázni, mert már annyi titkolózás volt vele kapcsolatban, hogy valami sokkal rémesebbre számítottam.
A szereplők sem nyerték el teljesen a tetszésem, Keserkék és Zafa nyűglődése egyenesen kiborított.
Szóval sajnálom, mert szerettem ezt a sorozatot, de a befejező rész nem nyerte el a tetszésem, csak annak örültem, hogy Katsát és Pongort, illetve Zsarátot viszontláttunk.
Kár érte, mert az ötlet jó volt, az illusztrációk nagyon tetszettek, de itt is igaz az aranyszabály: a kevesebb néha több.

>!
Levandra P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Annyi itt a titok, annyi a hazugság és olyan könnyű eltévedni egy tizennyolcéves lánynak a számára ismeretlen világban. Pláne, ha éppen arra készül, hogy megkezdje uralkodását Hegyvízföldén. A titkokat márpedig fel kell deríteni, és Keserkék a végére akar járni mindennek, ami apja, Lekk király uralkodása alatt a birodalomban zajlott.

A sorozat előző két részével ellentétben most nem fogjuk átnyargalászni a fél világot. Helyben maradunk, van itt éppen elég felderítendő dolog, és a régi ismerőseink is eljönnek hozzánk. Sőt, újakkal is találkozhatunk, akiket egytől egyig megkedvelhetünk. Mozgalmas, pörgős történet, valami titok mindig felbukkan, egy percig sem unatkozhatunk. Fény derül Lekk király uralkodásának minden egyes sötét, undorító részletére és tanúi lehetünk, hogyan próbálja meggyógyítani népét Keserkék.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/kristin-cashor…

>!
Pillecukorkám
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Ez eszméletlenül jó könyv volt! Az előző részek ehhez képest kiskutyák voltak! Nagyon tetszett Keserkék karaktere és az igazat meg vallva azt szerettem volna ha összejön Zafírral, spoiler De most komolyan miért kellett ennek így történnie?! spoiler Ennek ellenére nagyon,de nagyon tetszett a Keserkék!

>!
Ashriver
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Az előző kötetekhez mérve ez nekem egy kicsit csalódás volt. De ha nem nézzük az előzményeket és csak erre a részre koncentrálunk, akkor nagyon jó, főleg a nyomozós szál benne. Amit Lekk művelt az országával arra nincsenek szavak, de Keserkék szépen kibontakozik előttünk és bebizonyítja, hogy méltó a trónra, és csak úgy vág az esze. Méltó befejezése a trilógiának, főleg a vége tetszett, de az nagyon :D

>!
Sippancs P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Próbáltam szeretni, megszokni és elfogadni, de nem ment. Egyrészről azért, mert túl volt írva. Másrészről azért, mert nagyon sokat unatkoztam mellette. Harmadrészről pedig az összecsapott, spoiler befejezés miatt.
Sajnálom, de ez most csak 3 csillag.

>!
gab001 P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Nagyon szeretem az írónő által megalkotott, garaboncokkal teli világot. Ebben a kötetben sem volt a kivételes képességekből hiány, s nagyon kellemes meglepetés volt, hogy Pongor és Katsa is kiveszi a részét a történésekből. Keserkék igazán szerethető, rátermett szereplő, aki bár nem rendelkezik garabonc képességekkel, mégsem marad alul az összehasonlításban. Egészen lekötött a Lekk király uralmát övező titkok kibogozása és bizony az írónő cseppet sem kíméli az olvasót az olykor hátborzongató magyarázatokkal. Sokszor érzem, hogy cserélnék egy könyvszereplővel, de Keserkék helyzetét egyáltalán nem irigyeltem, bár szívesen fedeztem fel vele a kastély és a város titkait. Nagyon tetszett a történet kidolgozottsága és az, hogy az írónő igazi megoldásokkal szolgált a leküzdhetetlennek tűnő gondokra is. Nehéz szabadulni a hatása alól.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
646 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736623 · Fordította: Szalai Virág · Illusztrálta: Ian Schoenherr
>!
Julos
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de még A garaboncnál is jobban tetszett.
Maga a történet eszelősen jó, csak úgy pörögnek az események, tele van rejtélyekkel és intrikával.
A szereplőket nagyon érdekes volt Keserkék szemszögéből is megismerni, például Pongort aggódó unokabátyként (megjegyezném, így is ugyanúgy odavagyok érte), Giddon határozottan megszerettem, pedig A garaboncban ellenszenves volt nekem, Raffin tartogat még meglepetéseket khm, Lekkről inkább ne is beszéljünk, és Katsa… Egyedül benne csalódtam. Ez egy kissé jellemtelen Katsa volt, nem az, akit korábban már megismertünk.
A könyv olvasása során megismerkedtem a Keserkék által használt titkosírással (kellemeset a hasznossal, ahogy szokták mondani), és nagyon tetszik, biztos fogom a későbbiekben használni. :)
Mindenképp kezdjen bele az, aki olvasta az első két részt, akár tetszett akár nem, mert a Keserkék nem fog csalódást okozni! :)

2 hozzászólás
>!
Beatrice8 
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Imádtam. És még azt mondták nekem, hogy ez a rész unalmas! Rágalom! Vagy csak engem akartak félrevezetni, vagy valami teljesen más könyvet olvastunk. :D Alig bírtam letenni. Tele van titokkal. Szeretem az ilyen könyveket, amiben vannak megoldanó problémák.
A könyv felétől maximumon dolgozott az agyam, szabályosan éreztem azt a pontot, amitől a könyv rengeteg rejtélye és problémája felülmúlta az értelmi képességeim. Annyi minden dolga lett volna Keseréknek és mindent szinte egyedül kellett kitalálnia, mert a tanácsadói úgy néz ki teljesen haszontalanok vagy egyenesen hátráltatják.
Nagyon tetszett, hogy az előző két rész szereplői itt is felbukkantak. Szegény Pongort mondjuk úgy éreztem folyamatosan kihasználják. Ő és Katsa még mindig imádnivaló együtt. A 2. rész főszereplője is tudtam, hogy benne lesz hála a molynak, de csak a felbukkanása előtt nem sokkal jöttem rá, hogy az a rész masszívan előzménye az elsőnek és a harmadiknak, vagyis Zsarát ebben ha felbukkan már igencsak idős lesz. :D Sajnálom, hogy csak ennyit szerepelt, de véletlenül se mondanám, hogy kis szerepe volt az életükben. Imádtam minden egyértelmű és rejtett utalást tehát az előző részekre.
Lekk egy beteg, pszichopata, szadista rohadék. Gyűlölöm. Szegény Hegyvízfölde.
Minden elismerésem Keserkéké nagyszerű ember és királynő. Emberfeletti feladatai vannak és parádésan teljesít. Szívét, lelkét beleadja az uralkodásba. Kedvelem.
Zafát és az új szereplőket nagyon megkedveltem. <33 Én shippelem őket. Az összes szereplő megfelelet a történetben elfoglalt szerepének, szépen kidolgozottak voltak.
Persze a világfelépítést még mindig imádom. Garaboncok, szörnyek, királyságok és titkos társaságok, jószívű emberek.
Negatívumot nem igazán tudok mondani. Csak a szokásos, hogy hiába már így is terjedelmes, olvastam volna tovább. spoiler Szerintem még sok mindent lehetne elmondani.
A borító csodálatosan gyönyörűséges. Teljesen beleszerettem <33.
Összességében imádtam, izgalmas, rejtélyekkel teli és szép könyv kívül belül. Gyönyörű történet, mögöttes tartalommal a gyászról, továbblépésről, megbocsátásról. Bátran ajánlom(az előző részekkel kezdve természetesen).

6 hozzászólás
>!
Szimirza P
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Azt hiszem ez a rész még az elsőt is felülmúlja, annyira jó volt!! A második rész nem tetszett annyira, ezért féltem ettől a résztől, de nagyon kellemesen csalódtam. Csak ajánlani tudom, mert egy igazán pörgős, eseményekkel és fordulatokkal teli varázslatos világba repít!


Népszerű idézetek

>!
Julos

– Talán tanácsot is kérhetnék tőle – sóhajtotta Keserkék. – Mit gondolsz, Katsa? Te találkoztál vele. Milyennek láttad?
(…)
– Jóképű volt – vélekedett.
Pongor felnyögött.
– Annyira jóképű, hogy a péppé verést is kiérdemli, vagy csak egy lépcsőn lelökésre érdemes?
– Soha nem löknék le egy hetvenhat éves embert a lépcsőn! – tiltakozott Katsa felháborodottan.
– Akkor legalább öregkoromban nyugtom lesz – reménykedett Pongor.

599. oldal, 43. fejezet

>!
Evelena

Döbbenetes az ember mennyit képes a semmin törni a fejét.

177. oldal, 11. fejezet

>!
Virág_

– Megtennéd, hogy odafigyelsz rá, Giddon? Aggódom az egészsége miatt.
– Azt kéred, hogy figyeljek oda Bronteszra, aki lopja a szobraidat, mert aggódsz az egészsége miatt – ismételte Giddon hitetlenkedve.
– Igen. A lelki egészsége miatt. Kérlek, ne említsd neki, hogy beszéltem a szobrokról! Megbízol benne, Giddon?
– Bronteszban, aki lopja a szobraidat, és megkérdőjelezhető a lelki egészsége?
– Igen.
– Öt perccel ezelőtt megbíztam benne, most már nem tudom.
– Az öt perccel ezelőtti véleményed tökéletesen megfelel nekem – mondta Keserkék. – Jók a megérzéseid.

262. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Brontesz · Giddon · Keserkék
>!
Virág_

– Egyetértetek?
– Tökéletesen – vágta rá Katsa mérges tekintettel.
– Hát nem csodás, hogy ismét egy hullámhosszon vagyunk? – szólalt meg kedélyesen Raffin, egyik karjával Pongort, a másikkal Bannt ölelve át. – Én igennel szavazok.
– Hasonlóképpen – tette hozzá Bann mosolyogva.
– Csatlakozom – mondta Pongor.
– Nem félsz, hogy így marad az arcod? – kérdezte Raffin előzékenyen Katsától.
– Nem, de a tiédet átrendezhetem neked, ha szeretnéd! – ajánlotta a lány.
– Szeretnék kisebb fület – adta le Raffin a rendelését.
– Raffin hercegnek kedves, csinos füle van – szólt közbe Helda, fel sem tekintve a kötéséből. – És a gyermekeinek is ilyen fülük lesz. A te gyermekeidnek semmilyen fülük sem lesz, úrnőm – fordult szigorúan Katsához.
Katsa lesújtva bámult vissza rá.

189-190. oldal, 12. fejezet

>!
Julos

– Így működik az emlékezet (…) Az elfeledett dolgok az engedélyünk nélkül tűnnek el, majd anélkül bukkannak fel újra. – Néha pedig hiányosan és torzan kerülnek elő.

372. oldal, 26. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Keserkék
>!
kiruu P

– Bogobáncs, ha megint hercegeket kezdesz sorolni, hozzád vágok egy tintatartót. Ha akár csak el is suttogod az unokafivéreim nevét…

28. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bogobáncs · Keserkék
>!
BoSziKa78

– Nem a gyermek feladata, hogy megvédje az anyját. Az anya feladata, hogy megvédje a gyerekét. Édesanyádat megajándékoztad azzal, hogy engedted magad megvédeni.

272. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Keserkék · Kőris · Madlen
>!
dRen P

Miért őrült itt mindenki? Bürge. Brontesz. Fürj bíró. Iván, a mérnök, aki a görögdinnyéket sírkövekre cserélte. Küsti. Fotond. Bár nem tudta biztosan, őrültségnek számít-e az, ha valaki időnként túlságosan sokat iszik, vagy éppenséggel gyengék az idegei. Keserkék áthúzta az „őrült” szót, és a „furcsát” írta a helyébe. Csakhogy akkor az égvilágon mindenkit felsorolhatna. Mindenki furcsa. Kétségbeesésében a „furcsa” szót is áthúzta, és csupa nagy betűvel azt írta a helyébe, hogy „HIBBANT”. Azután odaírta még Bogobáncs, Fublon, Zafa, Tibó, Bren, Tilda, Múnia és Pongor nevét is. Csak az alaposság kedvéért.

122-123. oldal, 7. fejezet

>!
Hajnalka_Ferencsák

Megpróbálva megjegyezni gondolatmenetét odafordult, és Giddont látta az ajtókeretnek támaszkodni. Mögötte Bann támasztotta Giddon vállára az állát.
– Rá tudunk beszélni, Felséges Királynő, hogy csatlakozz hozzánk? – kérdezte Giddon.
– Mit csináltok?
– A szalonodban ülünk. Kelteföldéről beszélgetünk, Pongorra és Katsára panaszkodunk.
– És Raffinra – tette hozzá Bann. – Van túrós süti is.

478. oldal, 33. fejezet

>!
VNoémi P

Minél többet látok és hallok, annál inkább rádöbbenek, mennyi mindent nem tudok még.
Mindent tudni akarok!

75. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Keserkék

Hasonló könyvek címkék alapján

Alwyn Hamilton: A homok leánya
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Timár Krisztina: A látszat mesterei
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont