Bitterblue ​– Keserkék (Graceling 3.) 354 csillagozás

Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Egy olyan világban, ahol az emberek kis része valamilyen ‒ garabonciának nevezett ‒ rendkívüli képességgel születik, Lekk királynak az volt a garabonciája, hogy mindenki elhitte a hazugságait.

Amikor a tízéves Keserkék királynő lett, azt hitte, hogy apja megölésével véget ért annak erőszakos, eszelős uralma.

Tévedett.

A The New York Times bestsellereinek, a Garaboncnak és a Zsarátnak az izgatottan várt folytatása „hol vad, hol felemelő, hol pedig sóvárgással teli” és végig romantikus. A tizennyolc éves Keserkék úgy érzi, hogy tanácsadói túlságosan is óvják őt, és éjszakánként elkezd kilopózni a kastélyából, hogy álruhában, egyedül mászkálhasson saját városának utcáin, amivel az életét és a szívét egyaránt kockára teszi.
Nem baj, ha nem olvastad A Garaboncot vagy a Zsarátot, akkor is tetszeni fog a Keserkék. De alig várod majd, hogy utána azokat is elolvashasd.
LÉPJ BE A GARABONCOK BIRODALMÁBA!

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633736630 · Fordította: Szalai Virág · Illusztrálta: Ian Schoenherr
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
646 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736623 · Fordította: Szalai Virág · Illusztrálta: Ian Schoenherr

Zöldellő Nemesamarilla herceg (Pongor) · Katsa · Raffin herceg · Zsarát · Keserkék · Giddon · Égkék · Helda · Jegenye Zafír (Zafa) · Bann · Bogobáncs · Brontesz · Fotond · Fublon · Küsti · Madlen · Múnia · Tibó

Navi P>!

Megsirattam.
Egy könyv a veszteségről, a gyászról, az elengedésről, a lelkiismeretről, a tisztességről, a becsületről, az első szerelemről, a szeretetről.
Gyönyörű történet.
Megsirattam mindenkit, az holtakat és az élőket is. Sajnálom őket, a szívem szakad meg értük.
Bogobáncs, Fotond, Fublon, Küsti, Brontesz. Nem csodálom, hogy többüknek inkább a halál, mint az élet.
Zafír. Giddon. Háva. Raffin. Milyen embert próbáló titkok és csapások, veszteségek sorozata.
Tényleg mindenki elmegy …

Orsi_olvas>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Nagyon kíváncsi voltam a sorozat befejező kötetére, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
Először is rettenetesen túl van írva. De komolyan, néha 20 oldalon keresztül nem történt semmi. Ez néha untatott, de legtöbbször bosszantott. 648 oldal, de 300 is elég lett volna.
Sajnos a nagy titok se érdekelt már a végére, nem tudott annyira megrázni, mert már annyi titkolózás volt vele kapcsolatban, hogy valami sokkal rémesebbre számítottam.
A szereplők sem nyerték el teljesen a tetszésem, Keserkék és Zafa nyűglődése egyenesen kiborított.
Szóval sajnálom, mert szerettem ezt a sorozatot, de a befejező rész nem nyerte el a tetszésem, csak annak örültem, hogy Katsát és Pongort, illetve Zsarátot viszontláttunk.
Kár érte, mert az ötlet jó volt, az illusztrációk nagyon tetszettek, de itt is igaz az aranyszabály: a kevesebb néha több.

DarknessAngel >!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Elég vegyesek az érzéseim. Jobban tetszett, mint a Zsarát, viszont a Garaboncnak a közelébe sem ért.
A történettel nekem is az a fő bajom, hogy túl van írva. Az utolsó 100 oldalon már úgy kellet végigtaszigálnom magam. Érdekelt, hogy végül mi fog kiderülni, ki a ludas… Amikor pedig kiderült, és még mindig hátra volt az a kb.100 oldal, már nem tudott lekötni a könyv.
Legjobban Pongor, Katsa és Giddon jelenléte tetszett. Róluk elolvastam volna még többször is.
Sajnos Keserkékkel se tudom pontosan hogy állok. Egyrészt sajnálom, hogy ennyi mindennel kellet és kell szembenéznie, természetesen azt is figyelembe veszem, hogy csak 18 éves, de mégis… valahol kicsit jobb, érdekesebb karakterre számítottam.
Vártam a szerelmi szálat is, hátha az sokkal jobban feldobja a sztorit, de nem. :( Szerelmi szál nem volt, inkább csak afféle első fellángolás, az a tinis érdeklődés. Nekem legalábbis ez jött le.
A történetben voltak érdekes dolgok, voltak kissé uncsibbak, aranyosak, megbontrankoztatók és a vége felé az igazán sokkolók. Az eléggé új szintre emelte számomra a könyvet, de végül mégse vagyok vele teljesen megelégedve.
Zsarát pl. engem totál hidegen hagyott. Már nem is emlékszem nagyon az ő könyvére.
Azért természetesen örülök, hogy elolvastam.
Ez olyan tetszett kategória, sok sok „de”-vel megspékelve :D

Levandra>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Annyi itt a titok, annyi a hazugság és olyan könnyű eltévedni egy tizennyolcéves lánynak a számára ismeretlen világban. Pláne, ha éppen arra készül, hogy megkezdje uralkodását Hegyvízföldén. A titkokat márpedig fel kell deríteni, és Keserkék a végére akar járni mindennek, ami apja, Lekk király uralkodása alatt a birodalomban zajlott.

A sorozat előző két részével ellentétben most nem fogjuk átnyargalászni a fél világot. Helyben maradunk, van itt éppen elég felderítendő dolog, és a régi ismerőseink is eljönnek hozzánk. Sőt, újakkal is találkozhatunk, akiket egytől egyig megkedvelhetünk. Mozgalmas, pörgős történet, valami titok mindig felbukkan, egy percig sem unatkozhatunk. Fény derül Lekk király uralkodásának minden egyes sötét, undorító részletére és tanúi lehetünk, hogyan próbálja meggyógyítani népét Keserkék.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/kristin-cashor…

Dawnofmyth>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Ez a rész nagyon el lett nyújtva, számomra meg sem közelítette az előző részek hangulatát. Kiszámítható volt, nagyon döcögött, a lezárás kívánnivalót hagyott maga után, ja, és helyenként elég dúrva dolgokat fedtek fel. Valahol nekem ez a rész enyhén kaotikus volt. Igazm voltak benne érdekes részek is, de nagyobbrészt nem kötötte le a figyelmem, sokszor elkalandoztam. Raffin még mindig kedvenc, sőt itt szegény Giddont is kezdtem megkedvelni. Az első részben bosszantott. Sok volt a vekengés, egyszerűen túlírt volt. Sokat gondolkodtam, hogy 3,5 vagy 4 csillagot adjak rá, de így utólag visszagondolva, a 3,5 nyert. Ez nem nekem íródott.

Pillecukorkám>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Ez eszméletlenül jó könyv volt! Az előző részek ehhez képest kiskutyák voltak! Nagyon tetszett Keserkék karaktere és az igazat meg vallva azt szerettem volna ha összejön Zafírral, spoiler De most komolyan miért kellett ennek így történnie?! spoiler Ennek ellenére nagyon,de nagyon tetszett a Keserkék!

Ashriver>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Az előző kötetekhez mérve ez nekem egy kicsit csalódás volt. De ha nem nézzük az előzményeket és csak erre a részre koncentrálunk, akkor nagyon jó, főleg a nyomozós szál benne. Amit Lekk művelt az országával arra nincsenek szavak, de Keserkék szépen kibontakozik előttünk és bebizonyítja, hogy méltó a trónra, és csak úgy vág az esze. Méltó befejezése a trilógiának, főleg a vége tetszett, de az nagyon :D

Orsolya_Mojzer>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Az utolsó rész, számomra nagyon szenvedősre sikeredett. Számos olyan leírást tartalmazott, amikre abszolút nem voltam kíváncsi. A Keserkék és Zafír vonal is egy hatalmas csalódás volt. Értem én hogy ez a kötet a Lekk által tett szörnyűségek hatását próbálja helyrehozni, de akkor is unalmas. Zsarátnak örültem, bár lehetett volna ezen a szálon is nagyobb hangsúly. Nem az én könyvem volt, sajnálom is. Az első két részhez képest gyenge és túlírt.

Sippancs P>!
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék

Próbáltam szeretni, megszokni és elfogadni, de nem ment. Egyrészről azért, mert túl volt írva. Másrészről azért, mert nagyon sokat unatkoztam mellette. Harmadrészről pedig az összecsapott, spoiler befejezés miatt.
Sajnálom, de ez most csak 3 csillag.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!

Graceling 3

Nagyon jó befejező rész volt, igazán tetszett.
Rengeteg múltbéli rejtély és titok, amiket Keserkéknek ki kellett bogoznia és fel kellett derítenie, hogy jó királynője lehessen népének.
Nagyon örültem, hogy az előző részek szereplőivel is találkozhattam. Végig nagyon izgultam a szereplőkkel és szereplőkért.
Rengeteg elgondolkodtató, mélyenszántó mondanivaló volt a könyvben, az emberi természet fontos kérdéseit taglaló, sok helyen megható részekkel, de azért a humor sem hiányzott belőle.
Néha kicsit terjengős volt, de engem cseppet sem zavart, szívesen olvastam.

Julos>!

– Talán tanácsot is kérhetnék tőle – sóhajtotta Keserkék. – Mit gondolsz, Katsa? Te találkoztál vele. Milyennek láttad?
[…]
– Jóképű volt – vélekedett.
Pongor felnyögött.
– Annyira jóképű, hogy a péppé verést is kiérdemli, vagy csak egy lépcsőn lelökésre érdemes?
– Soha nem löknék le egy hetvenhat éves embert a lépcsőn! – tiltakozott Katsa felháborodottan.
– Akkor legalább öregkoromban nyugtom lesz – reménykedett Pongor.

599. oldal, 43. fejezet

Evelena P>!

Döbbenetes az ember mennyit képes a semmin törni a fejét.

177. oldal, 11. fejezet

Julos>!

– Így működik az emlékezet […] Az elfeledett dolgok az engedélyünk nélkül tűnnek el, majd anélkül bukkannak fel újra. – Néha pedig hiányosan és torzan kerülnek elő.

372. oldal, 26. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Keserkék
Virág_>!

– Egyetértetek?
– Tökéletesen – vágta rá Katsa mérges tekintettel.
– Hát nem csodás, hogy ismét egy hullámhosszon vagyunk? – szólalt meg kedélyesen Raffin, egyik karjával Pongort, a másikkal Bannt ölelve át. – Én igennel szavazok.
– Hasonlóképpen – tette hozzá Bann mosolyogva.
– Csatlakozom – mondta Pongor.
– Nem félsz, hogy így marad az arcod? – kérdezte Raffin előzékenyen Katsától.
– Nem, de a tiédet átrendezhetem neked, ha szeretnéd! – ajánlotta a lány.
– Szeretnék kisebb fület – adta le Raffin a rendelését.
– Raffin hercegnek kedves, csinos füle van – szólt közbe Helda, fel sem tekintve a kötéséből. – És a gyermekeinek is ilyen fülük lesz. A te gyermekeidnek semmilyen fülük sem lesz, úrnőm – fordult szigorúan Katsához.
Katsa lesújtva bámult vissza rá.

189-190. oldal, 12. fejezet

Virág_>!

– Megtennéd, hogy odafigyelsz rá, Giddon? Aggódom az egészsége miatt.
– Azt kéred, hogy figyeljek oda Bronteszra, aki lopja a szobraidat, mert aggódsz az egészsége miatt – ismételte Giddon hitetlenkedve.
– Igen. A lelki egészsége miatt. Kérlek, ne említsd neki, hogy beszéltem a szobrokról! Megbízol benne, Giddon?
– Bronteszban, aki lopja a szobraidat, és megkérdőjelezhető a lelki egészsége?
– Igen.
– Öt perccel ezelőtt megbíztam benne, most már nem tudom.
– Az öt perccel ezelőtti véleményed tökéletesen megfelel nekem – mondta Keserkék. – Jók a megérzéseid.

262. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Brontesz · Giddon · Keserkék
kiruu>!

– Bogobáncs, ha megint hercegeket kezdesz sorolni, hozzád vágok egy tintatartót. Ha akár csak el is suttogod az unokafivéreim nevét…

28. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bogobáncs · Keserkék
BoSziKa78>!

– Nem a gyermek feladata, hogy megvédje az anyját. Az anya feladata, hogy megvédje a gyerekét. Édesanyádat megajándékoztad azzal, hogy engedted magad megvédeni.

272. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Keserkék · Kőris · Madlen
dRen>!

Miért őrült itt mindenki? Bürge. Brontesz. Fürj bíró. Iván, a mérnök, aki a görögdinnyéket sírkövekre cserélte. Küsti. Fotond. Bár nem tudta biztosan, őrültségnek számít-e az, ha valaki időnként túlságosan sokat iszik, vagy éppenséggel gyengék az idegei. Keserkék áthúzta az „őrült” szót, és a „furcsát” írta a helyébe. Csakhogy akkor az égvilágon mindenkit felsorolhatna. Mindenki furcsa. Kétségbeesésében a „furcsa” szót is áthúzta, és csupa nagy betűvel azt írta a helyébe, hogy „HIBBANT”. Azután odaírta még Bogobáncs, Fublon, Zafa, Tibó, Bren, Tilda, Múnia és Pongor nevét is. Csak az alaposság kedvéért.

122-123. oldal, 7. fejezet

Hajnalka_Ferencsák>!

Megpróbálva megjegyezni gondolatmenetét odafordult, és Giddont látta az ajtókeretnek támaszkodni. Mögötte Bann támasztotta Giddon vállára az állát.
– Rá tudunk beszélni, Felséges Királynő, hogy csatlakozz hozzánk? – kérdezte Giddon.
– Mit csináltok?
– A szalonodban ülünk. Kelteföldéről beszélgetünk, Pongorra és Katsára panaszkodunk.
– És Raffinra – tette hozzá Bann. – Van túrós süti is.

478. oldal, 33. fejezet

VNoémi>!

Minél többet látok és hallok, annál inkább rádöbbenek, mennyi mindent nem tudok még.
Mindent tudni akarok!

75. oldal, 4. fejezet