Az ​utolsó namsara (Iskari-trilógia 1.) 201 csillagozás

Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

„Mindenek ​kezdetén volt Namsara, az égből és lélekből formált ifjú, aki nevetést és szeretetet hozott magával, bárhová ment. Ám ahol fény van, ott sötétségnek is kell lennie – így megjelent Iskari, a vérből és holdfényből formált leány, a pusztító, a halálhozó."
Asha, az uralkodó leánya a nagy Firgaard birodalom legrettegettebb sárkányölője. Az emberek tisztelik, de tartanak is tőle. Ő az iskari – ám ez magányos szerep, melytől Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint fiatal nőnek. Egyik bestiát a másik után vadássza le, hogy elhozza a fejüket a királynak, de nincs az a zsákmány, ami megmenthetné őt a végzetétől: az apja odaígérte a kezét kegyetlen parancsnokának. A lány semmi mást nem akar, csak leszámolni tragikus múltjával és elkerülni a sivár jövőt. Amikor esélyt kap a szabadságra, cserébe Firgaard legerősebb sárkányának életéért, kapva kap a lehetőségen. Egy titokzatos fiú segítségével Ashának le kell ráznia magáról az iskari szerepének láncait, és ki kell tárnia szívét… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · ISBN: 9789634991823 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619774 · Fordította: Komáromy Zsófia

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Asha · Torwin · Kozu · Roa


Kedvencelte 47

Most olvassa 9

Várólistára tette 210

Kívánságlistára tette 206

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Nagyon tetszett a történet, már eleve a sárkányok miatt. És tényleg van benne minden, ami egy jó kis fantasy ismérve, különleges lények, varázslat, talpraesett hősnő, intrika, árulás, cselszövés, és egy minimális romantika, ami elég lassan bontakozik ki. Az elejétől sejtettem, hogy lesz egy jó nagy csattanó a végére, mert teljesen nyilvánvaló volt, hogy Ashát teljesen félrevezetik. Elég lassan eszmél rá, hogy becsapták, de akkor jó döntést hoz. Egyértelműen folytatásért kiált, mert egy cseppet függős.

>!
Márk_2011 P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Nagyon izgalmas, nagyon sárkányos történetet kaptam az írónőtől.
Tetszett Asha erős karaktere, Torwin gyengéd természete, Dax elszántsága.
A történetünk szerint Asha egy iskari. Egy kegyetlen sárkányölő. Történeteket mesél a sárkányoknak, régi nagyon szép, megható történeteket, a sárkányok a történetek hallatán előjönnek, Asha pedig főleg apja kedvéért megöli őket. Ez a mi kiindulópontunk, és a bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor Ashának férjhez kell mennie. Torwin segítségével sorsa új útra térhet, és választási lehetőséget kap…… és, hogy mi is ez az új lehetőség olvassátok el Az utlsó Namsara történetét, hogy megtudjátok!

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Juj de frankó egy ilyen jó könyvvel nyitni az évet! Nagyon tetszett!
Asha karakterével nagyon szép fejlődési ívet tudott kialakítani a szerző. Az egy dolog, hogy a lány kiváló harcos, egész életében képezte magát a harcra, fizikailag képes szembeszállni egy sárkánnyal is. Viszont lelkileg igencsak terhelt, spoiler Megviselte édesanyja halála is, aki mesemondó volt, kiskorában állandóan a régi történeteket adta át neki, pedig ez tilos volt. Ugyanis a történetekkel elő lehet csalogatni a sárkányokat. A lány pedig ezt ki is használta, és ettől lelkiismeret furdalása lett, nem így kellene legyőzni a sárkányokat. Nem minden nehézség nélkül alakul át Asha gondolkodása, de egyre több jel utal arra, hogy valamit eltitkoltak előle. Az emberek kegyetlennek és szívtelennek tartják, de ez nem igaz, Safire is nagyon közel áll hozzá, segíti őt és Torwint is többször megmenti. A szerző nem állította be Asha karakterét sérthetetlennek, sőt, kifejezetten elcsúfította a sebhelyekkel, így volt igazán valóságos és sokkal jobban szerethető.
Imádtam a lassú égésű romantikát. Torwinnak nagyon szurkoltam, spoiler
Megannyi mellékszereplőt vonultat fel a regény, vannak hősök és gonoszak, szövetségesek és ellenségek. Kiemelkedik Dax, Asha bátyja, aki igazi meglepetéseket okoz az olvasóknak, kicsit más, mint amilyennek beállítják. Safirét már említettem, neki a származása is igen kacifántos. Persze az utálható karakterek sem hiányoznak, élükön Jarekkel, aki egy igazi genyóláda. Róla ez már az elejétől kiderül, de akad olyan szereplő is, aki báránybőrbe bújt farkasnak felel meg.
A cselekmény számomra fordulatos volt, de nem minden volt meglepetés. Néhány dolgot kitaláltam, párat viszont nem, így végig izgalmas maradt, és mivel imádtam a hátteret és a karaktereket, nem unatkoztam egy percig sem. Érdekes volt az ősi vallás, az emberek félelmei, nagyon jó ötlet volt Asha álmaiba fűzni a számára előírt utat/útmutatót. A királysággal kapcsolatban pedig alapvető, hogy előjönnek az utódlási bonyodalmak, árulással, intrikákkal.
A szerző nem kíméli az olvasót, vannak a történetnek elég erőszakos elemei, nem tündérmesére kell számítani. Nagyon tetszett a regény felépítése, a cselekmény közé beépített mesék egytől egyig érdekesek voltak, adagolták az olvasó számára a háttértörténetet. A sárkányok világát érdekesen alakította a szerző, őket a mesék éltették, feltöltődtek belőlük, részben ezért is tiltott a mesélés. spoiler
Összességében csak felsőfokban tudok a könyvről beszélni, mert egyetlen hibája a némi kiszámíthatóság, de ezt ellensúlyozzák a sárkányok… A befejezés lezárt is meg nem is, ahogy néztem a következő rész Dax és Roa története lesz, remélem azért Asha és Torwin is szerepelnek majd.

1 hozzászólás
>!
Niitaa P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/kristen-ciccare…

"Ha az első nagyobb hangvételű részen átlendülünk, felvesszük az események fonalát, átérezzük a kevés karakterben lejátszódó folyamatokat, akkor kitartásunk elnyeri méltó jutalmát. Egyszer csak azt veszi észre az olvasó, hogy bár az elején alig tudta magát rávenni az olvasásra, most épp annyira képtelen letenni. Mert nem lehet. Odaszögezi az olvasó figyelmét és csak falja a sorokat. Onnantól kezdve már az sem számít, milyen kisebb-nagyobb hibák jelennek meg a lapokon. Sőt, olyan, mintha a szerző egyszer, régen elkezdte volna ezt a történetet megalkotni, majd évek múltán vette volna újra elő és fejezte volna be, amikor már sokkal képzettebb lett és több tapasztalat állt a háta mögött, ugyanis a botlások főként az első felében jellemzők. Ahogy a kifejtetlenség is. Véleményem szerint ezt a világot lehetett volna még bővíteni. Például: leírják, hogy az egyes karakterek milyen jellemrajzzal rendelkeznek, ám az olvasó nem ezt érzékeli. Hangoztatják, hogy a kapitány mennyire gonosz és kegyetlen ember, ám ez a könyv feléig alig nyilvánul meg. Kissé akaratos, de semmi több. Bőven lett volna még mit finomítani, de hát valahonnan el kell indulni.
Szívem szerint maximális pontszámot adnék neki, mert annyira pozitív benyomást tett rám. Az eszem viszont azt súgja, hogy ezt nem tehetem meg, mert mindennek ellenére nem tudom elfelejteni a hibákat sem. Teljesen egymásnak feszültek az érzéseim és a gondolataim, s végül egyikük sem győzött: a közép aranyutat választottam. Nagyon jó, élvezetes, de nem tökéletes. Majd a következő az lesz. Remélem."

>!
Navi P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Kellemes csalódás volt a könyv.
Szerethető, érthető karakterek, felesleges rinyálások nélkül, a gonosz tényleg velejéig gonosz. Ki mire képes a hatalomért? Azt sajnos megtudhatjuk. A tűz, a gyűrű, … Túl szép lett volna, ha hinni lehet neki. Nagyon sajnálom Ashát, de a végére szerencsére megtalálta a saját útját.
A sárkányok … Imádtam őket, főleg Árnyékot :) A kis játékos, nagyon édesek voltak. A szívem szakadt meg.
Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

>!
ViveEe P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Lehet, hogy a mostani nem feltétlenül jó olvasmányaim nyomták fel ennek az értékét, de ezt most nagyon jól esett elolvasni.
Érdekes volt, a világ kapott egy keretet, kapott történelmet, legendát, babonákat, törvényeket.
Kifejezetten élveztem a régi történeteket, amik bele lettek szúrva a fő szálba.
A sárkányok pláne tetszenek, és amikor átment kicsit Így neveld a sárkányodat stílusba, még jobban tetszett.
A karakterek teljesen rendben vannak, Asha-nak küldetése, célja van, amit kicsit gátol egy plusz feladat, de végül sokkal több dolgot tud meg magáról, mint elsőre gondolná, és rengeteg dolgokra fény derül.
Nekem a csavarok is tetszettek, megfelelő mértékben volt benne harc, intrika, izgalom, a romantika érzete. És szomorú jelenet is volt, ami számomra nagyon hatásos volt.
Szívesen ajánlom a sárkányos könyvek kedvelőinek. Várom a folytatásokat.

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Iskari-trilógia 1

Hűha, ez megint egy eszméletlenül jó sorozatindító kötet volt, letehetetlen, imádtam minden sorát. Méltán pályázhatna az „Év fantasy könyve” címre, de legalábbis dobogós helyre, mert idén már olvastam másik ennyire jó könyvet is.
Egy fantasztikusan erős jellemű leány, Asha a főszereplő, teljesen oda voltam érte, na meg imádtam a sárkányokat is, élükön Kozu-val.
Rengeteg kaland és megpróbáltatás során kellett megállnia a helyét, ráadásul hatalmas titkokra derült fény a könyv végén, ami teljesen átformálta Asha teljes világát.
Szelíd romantika is volt a történetben, ami érthető, hiszen ifjúsági könyvről van szó és a főszereplők is tizenévesek, de egy olyan mesebeli világban élnek, ahol korán felnő az ember.
Félelmetes és csodás a könyv világa, a királyság társadalma rabszolgatartó, ami előre vetíti a lázadások lehetőségét.
Szóval nagyon jó könyv volt, úgyhogy ide nekem hamar a folytatást, remélem hamar megjelenik.

>!
perpetua P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Nem tagadhatom, a borítóba szerettem bele, ezt talán sokan megértik. :D Viszont a történet is elég különleges volt, így egyáltalán nem bánom, hogy a külsőségekre hagyatkoztam. :)
A sárkányoknak örültem talán legjobban, és egyáltalán nem bántam volna, hogy ha többet szerepelnek. Talán majd a folytatásban. Asha lány létére különösen érzelemmentes hősnő, és alig vártam, hogy kicsit engedjen a keménységéből. Ehhez nem is lenne jobb mód egy szimpatikus udvarló felbukkanásánál. Persze nem épp zökkenőmentes az ő megismerkedésük se. Meg kell küzdeniük a társadalmi különbségekkel, meg kell törni az iskari álarcát, és valahogy hátuk mögött kell hagyni a kesze-kusza hatalmi játszmákat. Nem tűnik egyszerűnek, de van amiért érdemes harcolni. Szerettem nagyon, ahogy a fejezetek közé beékelődtek a régi, mostanra tiltott mesék, nagy örömmel olvastam azokat is.
Akadnak hasonló könyvek, de megállja helyét közöttük és nem válik egyértelműen eggyé a tucatból. Vannak emlékezetes elemei, amikkel emlékezetessé válik.

>!
ap358 P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

Kedvenc lett, az év eddigi legjobb olvasása, ami most elég magasra tette az ifjúsági fantasy mércét.
Ez egy igazi, meseszerű fantasy, ahol minden megvan, ami egy jó kis meséhez kell: király, herceg, katona, szolga, sárkány, árulás, kaland és szerelem. Mindez megfűszerezve egy kis kegyetlenkedéssel és vérrel, hogy kimozdítsa az olvasót a legendákkal átszőtt történet szépségéből, és belevigye egy pörgős kalandba.
Egyik erősségének érzem a romantikát, ami annyira lassan, gyönyörűen és árnyaltan bontakozik ki, hogy az ezt nem kedvelők ugyanannyira elégedettek lehetnek, mint az erre vágyók.
A történet és a karakterek terén nem egyszer úgy éreztem, mintha az Így neveld a sárkányodat adta volna az ihletet, és az írónő ebből valami fantasztikus regényt kerekített. Kozu, a fekete sárkány. Asha, a bátor és harcias iskari, aki lehetetlent nem ismerve írtja a sárkányokat, és ezért olyan volt, mint Astrid. A kissé esetlen, visszafogott, szeplős és vékony testfelépítésű Torwin, spoiler Hablatyra hasonlított. Ebből eredően a női főszereplő sokkal erőteljesebbnek tűnt, a kapcsolatuk során mégis érezni lehetett, amint Torwinnak szép lassan nő az önbizalma, megnyitja az Ashában lakozó lányt, és gyengeséggel, bizonytalansággal tölti el.
Minden karakter egyedi és egész lett, megszerettem még a gonoszokat is, akikről szívesen olvastam volna a további kötetekben is. Itt, mivel Asha szemszögéből követhettem az eseményeket, aki leginkább a saját problémáját igyekezett megoldani, a nagy attrakció mögé nem tekinthettem be, pedig pár mellékszereplő felcsigázta az érdeklődésemet.
A történetek/legendák egyedisége olvastatta magát, némelyik szívmelengető volt, főleg Willa és az esküje.
Remélem, minél hamarabb elhozza a kiadó a folytatást.

>!
csfannie P
Kristen Ciccarelli: Az utolsó namsara

"Asha tragédiákkal tarkított élete sosem volt egyszerű; ő az iskari, a halálhozó, a lány, akitől mindenki fél, ráadásul az apja elvárásának kielégítése miatt sárkányvadász is. Elégedettséget csak a sárkányok gyilkolása okoz neki mindaddig, amíg az Ősisten váratlanul fel nem bukkan Asha álmában. Mondanom sem kell, az iskarit kemény fából faragták, és nem riad vissza egyetlen kihívástól sem, aminek külön örültem, hiszen imádom a szívós főhősnőket. Azonban minden főhősnőnek van egy gyengepontja, mégpedig a hőn szeretett férfi, aki akarva-akaratlanul lenyűgözi a lányt…

Nagyon jó kikapcsolódást nyújtott a könyv, főleg, hogy az érettségi miatt nagyon stresszes voltam. Olvastatta magát, a történet és a szereplők jól kidolgozottak, és az már csak plusz pont, hogy a sárkányok is nagy szerephez jutottak benne. Igazi felüdülés volt a sok rossz könyv után, amiket mostanában olvastam."

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2019/06/kristen-cicc…


Népszerű idézetek

>!
Nymeria96

– Egy bolond bármiben biztos lehet, de attól még nincs igaza.

Kapcsolódó szócikkek: Torwin
>!
csfannie P

– Ha szörnyeteggé kell válnom ahhoz, hogy megfékezzek egy szörnyeteget – válaszolta Moria –, akkor ezt fogom tenni.

207. oldal

>!
csfannie P

– Én csak egy istenben hiszek – mondta végül a rabszolga, majd lerázta a kezét. – A könyörületes Halálban.

142. oldal

>!
zsuzana P

Asha egy történettel csalta oda a sárkányt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Asha
>!
csfannie P

Inkább a halál, mint hogy egy szörnyeteg feleségeként éljen.

121. oldal

>!
csfannie P

– A világnak szüksége van egyensúlyra – válaszolta az Ősisten.

18. oldal

>!
ap358 P

Lankadatlan éberséggel kell ügyelnünk rá, hogy felvértezzük magunkat a gonosz ellen.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asha
>!
ap358 P

Vajon lehetséges annyira imádni valaki illatát, hogy az ember legszívesebben megízlelné az illetőt, csakhogy kiderítse, vajon az is ugyanolyan mennyei-e?

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asha
>!
Belle_Maundrell 

– Én csak egy istenben hiszek – mondta végül a rabszolga, majd lerázta a kezét. – A könyörületes Halálban.
(…)
– A halál tolvaj – jelentette ki a lány, felidézve egy ősi történetet.
(…)
– Szerinted talán igen (…) De van, akinek a halál maga a megváltás.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asha · halál · Isten · Torwin
>!
LoveIsInTheAir

Lehet, hogy Gretának igaza volt. Talán tényleg mindenkiben rejtőzik egy dal… vagy egy történet. Ami egyedi és csak az övé.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Erika Johansen: Tear ostroma
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő
Lana Millan: Egy angyal az élet küszöbén
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Lauren Oliver: Delírium