Árnyékban ​éles fény vagy 32 csillagozás

Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Különleges ​kötetet tart a kezében az olvasó, a Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni közös életét bemutató fényképalbumot, melynek lapjain jelentős részben most először látható felvételekkel találkozhatunk.
    A kötet fejezetei kronologikusan tárják elénk a Radnóti házaspár élettörténetének képeit: Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni gyerek- és diákkorától a megismerkedés idején át jutunk el kapcsolatuk kibontakozásáig. Eljegyzésük és házasságkötésük után a közös fotók száma is gyarapszik, az album legnagyobb része ezt az időszakot mutatja be: az együtt töltött tizenöt évet.
    Az ezt követő, egyre komorabb időkben, Radnóti Miklós munkaszolgálatai előtt és után már kevesebb felvétel készült – míg végül az abdai tömegsírból előkerült, megrongálódott fényképek, illetve a búcsúztatásán készült sorozat végérvényesen lezárja közös történetüket. A könyv utolsó oldalain a házaspár felmenőit, családtagjait megörökítő felvételeket találunk.
    A fényképeken ráismerhetünk… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2016
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609749

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsi_Marta P
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Hiánypótlónak tartom ezt a szép kötetet. Habár pár fotót már láthattam korábban is kedvenc költőmről, Radnótiról különböző kiadványokban, könyvekben, de ilyen átfogóan, több téma köré rendezve még nem volt lehetőségem megismerni őt, családját, diáktársait, és az irodalmi, valamint művészeti élet nagyjait. Megható és lebilincselő volt látni ezeket az archív fotókat, összeállítást, végigkísérni egy élet meghatározó momentumait a lapokon keresztül.
Összesen 11 fejezetbe rendezte a szerkesztő a 325 felvételt, nem is akárhogyan! A cím mellett alcímet is szerepeltet, pl: „Egyetemre készülve – Az útkeresés ideje”, „Utolsó évek – A bizonytalanság ideje”
A fényképek alatt minden fontos információ szerepel, kit ábrázol, mikor, hol, ki készítette a felvételt.
A legjobban megrázó fejezet- mondani sem kell – az abdai tömegsírból előkerült fényképeket tartalmazza. Saját fénykép, édesanyjáról és feleségéről, Fanniról.
A kötetet a költő és felesége szüleiről, családtagjairól készült felvételek zárják.
Nagyon szép és megindító összeállítás, amelyben a költő még közelebb kerül hozzánk; élete és sorsa követhető végig lapjain, s itt nem a költeményei, hanem az őt megörökítő fényképek által.

>!
Bajnoczianna
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Nem gondoltam hogy van olyan könyv képsorozat amely igazán tetszeni fog nekem könyvben. De ez a vaskos 376 oldalas kemény borító nagyon megfogott. A benne szereplő rengeteg kép betekintést engedett a költő igazi életében és felesége mindennapjaiba is. A kapcsolatuk fejlődését követtem nyomon, miként változtak meg.
Ez által teljes képet kaptam a költő igazi életéről és egy pillanatra is de megismerhettem a valódi barátait is egy kép erejéig. Hogy mennyire is szerette a felesége öt.
Szerintem érdemes egyszer mindenképp végig lapozni ezt a könyvet, mert a készítője rengeteg munkát tett bele. A képek magukért beszélnek, hisz ennek köszönhetően az olvasó megismerhet Radnóti Miklós életét.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/arnyekban-eles-feny-vag…

>!
robinson P
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Szépséges, igényes képeskönyv a két éve megjelent Fanni-naplók mellé. Egy szerelem fotódokumentumai.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/arnyekban-eles-fen…

>!
Orsi_olvas 
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Az egyik leggyönyörűbb könyv, ami a birtokomban van.
Igényes, profi kivitelezés, elképesztő mennyiségű kutató munka áll a hátterében. Őszintén hálás vagyok, amiért Radnóti és Fanni közös életének ezeket a darabkáit láthattam, kézbevehettem, lapozgathattam. Fanni Naplójával és Mik verseivel párhuzamosan olvastam: egészen elképesztő élmény volt!

>!
csucsorka
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Végeredményben jobban szerettem, mint Fanni naplóját, bár nem dédelgettem annyit, mint azt.
Mik és Fiff közé dugtam a polcon. Óriási ajándék, hogy létezik és hogy a mienk lehet.

>!
cseri P
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Kevés könyv van, amit nagyon szeretnék birtokolni, ez most olyan volt. Hát, el is olvastam, illetve végignéztem. Szép és szomorú.

>!
Hajnalcsillag
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Gyönyörű, méltó kiegészítője Fanni naplójának, és a könyvtáram összes Radnóti kötetének.

>!
Magdileona
Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy

Roppant vágytam erre az albumra, mióta tudomást szereztem róla, elhatároztam, hogy mindenképpen hozzá szeretnék jutni. Külön örömömre szolgál mindig is a régi fotók nézegetése, nem beszélve jelen esetben ismert emberekről, családról. Nagyon jó, hogy előzőleg el tudtam olvasni a kétkötetes naplót, hiszen így a társaság, család egyéb tagjai sem voltak ismeretlenek már. Örök, méltó emléket állít így együtt a három kötet a költőnek és feleségének – nekünk, olvasóknak pedig nagyszerű, értelmes időtöltést.


Népszerű idézetek

>!
latinta SP

A KEMÉNY FIZIKAI MUNKA MELLETT RADNÓTI Borban is verseket írt: noteszában letisztázva sorakozik a Hetedik ecloga, a Gyökér, az A la recherche, a Nyolcadik ecloga, a Levél a hitveshez szövege. Feleségéhez Borból három levelet írhatott (ezek a legutolsó levelei), de választ a munkaszolgálatosoknak nem volt szabad kapniuk. Gyarmati Fanni a neki szóló, cenzúrázott tábori lapokat csak jóval később kapta kézhez, mert ekkor már Pécsett bujkált, és csak ősszel tért vissza a fővárosba. Itt vészelte át a háború utolsó hónapjait és az ostromot, miközben férjéről semmit sem tudott. A Lager Heidenaut 1944. augusztus végén felszámolták, a munkaszolgálatosokat a bori központi táborba hajtották (ezt örökíti meg a „hegyek közt” született első Razglednica és az Erőltetett menet című vers), majd onnan két csoportra osztva Magyarországon át Németország felé irányították. Radnóti az első csoporttal indult el, de előtte addigi verseinek lapokra írt másolatát átadta a későbbi indulók közé beosztott társának, Szalai Sándornak. A második csoport tagjai hamarosan felszabadultak, és legtöbbjük – köztük Szalai Sándor is barátja verseivel – hazatérhetett Magyarországra. Az első csoport Szerbián és Magyarországon át vezető útján Radnóti bori noteszába még három verset írt, további „képeslapokat”, a második, harmadik, és végül 1944. október 31-én, Szentkirályszabadján a negyedik Razglednicát. Ez az utolsó hiteles adat róla. A Győr melletti Abda falu határában, a Rábca folyó árterében 1946 júniusában exhumált tömegsírból előkerültek Radnóti személyes dokumentumai: keresztlevele, állampolgársági bizonyítványa, leszerelési jegyei az előző munkaszolgálatokból, Gyarmati Fanni neki szóló néhány levele, fényképek, és a bori notesz, benne az addig soha nem látott utolsó versekkel. Holttestét azonban nem azonosították hitelt érdemlően, Gyarmati Fanninak élete végéig kétségei voltak, férjét látta-e a deszkakoporsóban, melyet a győri izraelita temetőben, Radnóti második sírhelyén megmutattak neki.

283. oldal, VÉG - A bizonyosság ideje (Jaffa, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács József: Csonka délibáb
Miklósi Károly: Málenkíj robot 1945–1947
Bárdos Pál: Különös ismertetőjele a félelem
Fóthy János: Horthyliget
Fazekas György: Miskolc – Nyizsnyij – Tagil – Miskolc
Szatmári György: Máramarosi erdő
Reviczky Ádám: Vesztes háborúk – megnyert csaták
Béres Katalin (szerk.): Sívó évek alján
Magyar Imre: Tanulságos utazás
Zsolt Béla: Kilenc koffer