Bambi, ​közért, kupleráj 1 csillagozás

Köves József: Bambi, közért, kupleráj

Ez egy szótárjel: ~
Csak azért mondjuk, hogy a kedves olvasó ne lepődjön meg, ha sok ilyet talál: ~
Lexikonokban, szótárakban a szócikkek címszavait csak egyszer írják ki teljesen, azután már végig a kezdőbetűvel és a ~ jellel rövidítik az ismétlődő kifejezéseket.
A T. Olvasó vegye úgy, hogy szótárt olvas. Vagy tudja be a szerző lustaságának. Vagy azon apró játékosságok egyikének, amelyek ebben a retrószótárban fölfedezhetők.
Az öt évvel korábbi könyvhöz képest megduplázódott a címszavak mennyisége. A múltról (régebbi átkosokról) szólnak ironikusan, játékosan, személyes emlékek sokaságával – a múlt század ötvenes-hetvenes évek eseményeiről, alakjairól, tárgyairól, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak rá.
Idősnek-fiatalnak szórakoztató, bármennyire szubjektív is ez az öt évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt szótár, melynek számos szócikkét a 168 Óra is közli.

>!
K.u.K., Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155361739

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Köves József: Bambi, közért, kupleráj

Puhafedeles nosztalgia-trip: Köves abban a szerencsés helyzetben van, hogy elmesélheti ifjúkorát, és ki is adják. Visszarévedhetünk tehát vele abba az időbe, amikor még volt Röltex, Bambi, Barbon, Ibusz és Beszkárt, csupa ma már ismeretlen miacsuda, sőt, volt még Aranycsapat is. Bezzeg ma milyen van? Bádog? Aluménium? Tulajdonképpen kedves, szimpatikus szöveg lenne, ha el tudnék tekinteni attól, hogy az „iszákos (úgy értve, hogy iszákot viselt)”-típusú szóviccektől lemennek spárgába a neuronjaim, és attól, hogy haladván előre a szövegben, egyre erősebben éreztem, ezt valójában nem nekem, hanem édesapámnak írták. Úgyhogy sajnos nem tudom a szerzőt erős csillagozással megörvendeztetni – viszont kárpótlásként lehet, megveszem a könyvet apámnak.

6 hozzászólás
>!
blackett
Köves József: Bambi, közért, kupleráj

Ez igazából olyan volt, mintha maga Köves Jóska bácsi olvasta volna fel a könyvet a fejemben, még a hangsúlyait is hallani véltem. Szinte még a focit is megkedveltette velem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Romhányi József: Szamárfül
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék
Fekete István: Őszi vásár
Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Benedek Elek: Többsincs királyfi és más mesék
Fodor Ákos: Addig is