Kutyák ​a bűn nyomában 6 csillagozás

Kováts Zsolt: Kutyák a bűn nyomában

„… A kazlak felé a lábnyomcsapás egyre erősebben ontotta magából a keresett szag anyagfelhőit, és a nagy véreb élénkebb ütemben lódult neki. Valami ősi emberi reflex alapján a tanya gazdája – egy borostás, rossz arcú ember, aki persze ráérezve, hogy üldöznek valakit – nyomban a hatalom letéteményese, az őrmester után csapódott, háromágú szénahányó villával a kezében. Arcán sunyi elszántság. Mint a gyáva emberek általában, érezve a biztonságos hátteret, rögtön indulatba jött, és heves támadással megrohamozta a laza kis petrencét. A kutya előtt ért oda, mert Shadow a kedvéért nem gyorsított. Szerencsére Éjszakai Árnyék és gazdája annyira összeszoktak, hogy a kutya viselkedéséből, fülmozgásásból és farokjelzéséből az Őrmester rögtön felismerte a helyzetet…”

Tartalomjegyzék

>!
Gondolat, Budapest, 1988
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632820703

Enciklopédia 3


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

eeszter>!
Kováts Zsolt: Kutyák a bűn nyomában

Szeretem a kutyás krimiket, ez a kötet több történetet beszél el, ami igazából nem az én műfajom, jobban szeretem a hosszabb lélegzetvételűeket, de ennek ellenére élveztem. A könyv fülszövege viszont szerintem annyira semmitmondó, hogy nem is értem, ez alapján hogy vették meg az emberek… (?) Maga a könyv azonban egyáltalán nem semmitmondó, kutyabarátoknak élvezetes olvasmány.

chhaya P>!
Kováts Zsolt: Kutyák a bűn nyomában

Akinek a Kántor-könyvek tetszettek, illetve szereti a kutyákat és a nyomozósdit, annak ez is jó olvasmány lesz. Nem egyetlen kutyáról szól, hanem több rövid történet szerepel a kötetben, más-más főhőssel. Mindegyikben közös a rendőrkutya, a Főnök, a bűnös, és a hozzá vezető nyom. :)
Az egész leírást áthatja a kutyák szeretete, sőt inkább dicsőítése. A tényszerű elbeszélést feldobja egyfajta sajátos költőiség, amivel a felvázolja a helyzetet. Nagyon tetszik, ahogy a szagnyomokat színekkel és különböző dolgokkal érzékelteti, érdekes… és nagyon vizuális. A sajátos humora, hasonlatai pedig még élvezhetőbbé teszik az amúgy sem unalmas történeteket.

Mr_However>!
Kováts Zsolt: Kutyák a bűn nyomában

Én ebben a könyvben igen nagy mennyiségben vélek szinesztéziát felfedezni, ami egyébként azért érdekes, mert ezt a költői eszközt nem sokszor szoktam látni a könyvekben.
De ami igazán megfogott, azok a kutya gondolatai voltak. Nagyon tetszett, amikor a kutya megpróbálja megfejteni, (és sokszor sikerül is neki) hogy mit mondhat a gazdája.
Update: 2021. 02. 05.
Ami viszont néhány Kékfény megnézése után link felmerült, az az, hogy tényleg képesek-e a kutyák arra, ami ebben a könyvben le van írva. Mint ahogy a videóból is kiderül, azért a kutyák korántsem mindenhatók még a szaglásban sem


Népszerű idézetek

chhaya P>!

Az előbb már kétszer is beszéltem a hegyezett fülről. No, nem úgy kell azt elképzelni, ahogy – mondjuk – egy pomerániai spicc hegyezi a fülét, hanem úgy, ahogy azt egy véreb szokta. A laza, féllepedőnyi fülek persze nem meredeznek a magasba. Ha így lenne, Shadow-ról nyugodtan elmondhatnánk, hogy vitorlát bontott, és bár enyhe volt az itt gyakori északnyugati szél, úgy siklana a hangafüves pusztaságon délkeleti irányba, mint Ő brit felsége bármelyik schoonere a francia partok mentén.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya · kutya
chhaya P>!

Éjszakai Árnyék most, e fényes reggelen, a nyomkövetéshez minden szempontból kitűnő időben fogott hozzá a feladathoz. Idegőrlő nyugalommal, precízen, vérebszokás szerint a földre nyomott orral megszagolta a nyomokat. Fújtatott néhányat, aztán mélyen beszívta a levegőt. Akár egy modern porszívó, amit a ház kiskorú és teljesen éretlen gyereke be-ki kapcsolgat.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Kek P>!

A póráz hivatásos mestereinek ajánlom, akik értették és értik a kutyák beszédét.

5. oldal (ajánlás)

eeszter>!

– Aha! Az Őrmesterem ideges, a másik is ideges, hát akkor úgy vélem, hogy én is ideges leszek.

48. oldal

eeszter>!

Üvege csodálatos módon épségben maradt. Biztosan azért, mert az üvegek a világ legfurcsább és legmegbízhatatlanabb tárgyai. Talán mert nincs belső szerkezetük, maguk sem tudják eldönteni, mikor pattanjanak el, és mikor ne.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: üveg
eeszter>!

És szkmatolt rendületlenül. Nem elmélyülten, mély beszívásokkal, csak rövid, szaggatott, kattogtatós módon szkmatolt. Ez a régi szép hangutánzó szó pontosan a kutyáknak ezt a mozgását fejezi ki, még a vadászok találták ki a régi időben, a magyar vadászati nyelv megújításakor.

212. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adam David Russ: Véreb egyenruhában
Kovács Violetta: Kutyakommandó
Deák Tamás: Történet, kutyával
Gerald Durrell (szerk.): A legszebb kutyatörténetek
Holden Rose: A kutyaházas eset
Szamos Rudolf: Kántor és Lux
Babucs Éva: Gondri nyomoz
Veress István: A csaholó csoda
Julia Donaldson: A nyomozókutya
Kántor Kata: A szagtalan betörő