Parker ​matróz igazsága 2 csillagozás

Kovai Lőrinc: Parker matróz igazsága

Kovai Lőrinc ahhoz az élő magyar írónemzedékhez tartozik amelyik a háború előtt indult ugyan el pályáján, de kibontakozását a felszabadulás után érte el. Új regényben az angol történelem egyik elfeledett epizódját dolgozza fel és támasztotta életre színes írói képzelettel. A Csatorna-flotta matrózai a XVIII. század végén, a nagy francia forradalom hatására fellázadtak a kormány ellen. A franciákon diadalmaskodó angol hadihajók éhező legénysége egy rangjától megfosztott sorhajóhadnagy vezetésével lefegyverzi tisztjeit és kitűzi a forradalom vörös lobogóját. Ostromzár alá veszik Londont, hogy a főváros nyomorgó munkásságával karöltve jobb belátásra bírják a kormányt. A fegyvertelen tömeg azonban nem tud hathatós segítséget nyújtani a vöröslobogós flottának, amely végül is kénytelen feladni a reménytelen harcot. A felkelők vezetői életüket áldozzák a szegények és elnyomottak ügyéért.

>!
Ifjúsági, Budapest, 1956
298 oldal · Illusztrálta: Ferenczy Béni
>!
Ifjúsági, Budapest, 1954
298 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Ferenczy Béni

Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Kovai Lőrinc: Parker matróz igazsága

Huhh, térdig a munkásmozgalomban… Halványlila gőzöm nincs, hogy a könyvben szereplő matrózlázadás létezett-e vagy Kovai mester találta ki. De akár megtörtént, akár nem, a maga nemében remek.
Nem mondom, a matrózlázadás a matróz élet leírása engem leginkább az 1935-ös Lázadás a Bountyn (r. Frank Lloyd) című filmre emlékezet, míg London népének forrongásáról valahogy a Einzenstein Sztrájk, és a Patyomkin páncélos című filmjeit idézték bennem.
Igen, Kovai erős képekkel hat, az ifjú (és kevésbé ifjú) olvasóira. Az ember önkéntelenül rokonszenvezik az elnyomottakkal…
Hja kérem, így kell a forradalmi ifjúságot a párttal és a néppel egy útra terelni.
A maga nemében zseniális.

De egy propagandaműre elvből nem adhatok öt csillagot.

>!
Ifjúsági, Budapest, 1954
298 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Ferenczy Béni
3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
regulat 

– Uraim! – Keskeny ajkán a varázslók komor mosolya volt. – A forradalmat csak erővel és engedékenységgel lehet megakadályozni. A lázadók tömegei nem egységesek. Ha megtaláljuk köztük a réseket és megbontjuk soraikat, akkor a győzelem biztos. Engedni kell azoknak, akik erősek és erővel kell lesújtani azokra, akik gyengébbek. A lázadók táborában az erősek kevesen vannak, tehát engedményeink nem lesznek nagyok, a gyengék elégedetlenkedők igen sokan, tehát lehet, hogy már erőnk látása is visszatartja őket. A kormány enged ott, ahol ez szükséges, de keményen sújt le azokra, akiknek túl sokat kellene engednie.

275. oldal - XIX. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Frei Tamás: A megmentő
Beregi Tamás: Noctambulo
E. A. Rodriguez: Vihar London felett
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Kerstin Gier: Zafírkék
Julia Quinn: Ami Londonban történt
Karen Hawkins: A makrancos hercegnő
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Rick Riordan: A vörös piramis