Budarkpest 6 csillagozás

Nikotin körút
Kovács Gábor: Budarkpest

Létezhet-e ​egy olyan város, amelyről a legtöbben azt hisszük, alaposan ismerjük, egyeseknek azonban teljesen más, titkokkal és misztikummal átszőtt oldalát is megmutatja? Tetten érhető-e az eredendő gonosz, hány arca lehet a vágynak vagy a szerelemnek?
Tizenhárom novella tizenhárom szereplő szemszögéből, akiben csupán egy a közös: saját elhatározásukból, esetleg a sors akaratából, de másképp tekintenek mindarra, ami számunkra megszokott és természetes.
Kovács Gábor misztikus-noir novellái sodró lendülettel kalauzolják el ebbe az ismert, mégis ismeretlen világba.
Kedves Olvasó! Te, aki talán nap, mint nap Budapest utcáin jársz, ha kézbe veszed ezt a kötetet, történeteket olvashatsz egy másik városról, aki körülvesz minket, és amelynek sosem látott darabjai talán most is ott lapulnak az általad jól ismert terek egy-egy eldugott zugában, esetleg kikacsintanak egy félhomályos kapualjból vagy pincelejáró mélyéről. Hogy léteznek-e ezek a helyek vagy sem, döntsd el… (tovább)

>!
SpiritArt, Budapest, 2018
162 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155453298

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

lizzizi>!
Kovács Gábor: Budarkpest

Majdnem elsőnek tudtam értékelést írni… :-)
Azt hittem félni fogok tőle, de inkább szomorú lettem. Vannak benne riasztó írások is, de az egészet valami roppant melankólia, szomorúság, kiábrándultság hatja át. Legszívesebben megvigasztaltam volna a szereplők többségét vagy leültem volna melléjük, hogy ne legyenek egyedül.

1 hozzászólás
eNDe>!
Kovács Gábor: Budarkpest

Ez a kötet nagyon emberi, nagyon realisztikus, nagyon sötét, de nem azért mert misztikus, vagy mert van benne vér, gyilkosság és a többi. Nem, a látásmód miatt válik olyanná, hogy az olvasó szinte fázik, miközben olvassa. Én szerettem dideregni az egyszer biztos. A kritika további része itt olvasható: http://www.creepyshake.com/2018/11/20/kovacs-gabor_-bud…

para_celsus>!
Kovács Gábor: Budarkpest

A noir, mint műfaj egyik alapvetése a traumatikus múltú/antiszociális vagy csak éppen lecsúszott egzisztenciájú főhős, aki sötét ügyekbe keveredik. Ha így nézzük, a Budarkpest is noir, bár itt nem Szajna-parti gyilkost vagy chicagói gengszterfőnököt sodor a hősök útjába az élet (és a rossz szerencse), hanem boszorkányt, furábbnál furább, de magyar alakokat, vagy épp magát az ördögöt.
Misztikus noir tehát, ha pontosítani akarunk – és persze budapesti. Az egyetlen gondom az volt, hogy a szövegben maradt pár sajtóhiba, amik megakasztottak olvasás közben. Egyébként ajánlom – nem az mondom, hogy mindenkinek, mert valószínűleg nem ez lesz a tiszabesenyői általános iskola első osztályos nebulóinak az olvasónapló-alapanyaga, de bárkinek, aki a misztikum, noir, Budapest és vér tetszőleges kombinációit kedveli.

3 hozzászólás
Réka_Kézdi>!
Kovács Gábor: Budarkpest

Remek hangulat leírások! Érdekes történetek! Remekül megírt novellák

MetalMurphy I>!
Kovács Gábor: Budarkpest

Összességében tehát jól vizsgáztak ezek az ‘urban pulp noir’ jegyében készült misztikus írások – bár egy utólagos korrektúra azért bőven ráfért volna; engem speciel eléggé zavartak a sűrűn előforduló elütések, egybe/különírásból eredő nyelvhelyességi hibák. Továbbiakban sok sikert az alkotónak, és várjuk a következő kötetet, vagy ha úgy alakul, akkor képregényt!

Bővebben: http://www.cinegore.net/2019/01/15/kovacs-gabor-budarkp…


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodnár Alexandra (szerk.): Halálosan szeretlek
Neil Gaiman: Felkavaró tartalom
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Stewart Wieck (szerk.): Az igazság paradoxona
Laini Taylor: Lips Touch – Csókra várva
Sepsi László: Pinky
Moskát Anita: Irha és bőr
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból