Let's ​kifli 55 csillagozás

Kovács Eszter: Let's kifli

Van egy lány. Londonban él, egy cukormázas városban, melynek színpompás felszíne csupa meglepetést rejt. Különös barátságok és édes-bús szerelmek szövődnek itt, a honvágy hazájában, a már nem is olyan új otthonban.
Egy kivándorlás ismerős, mégis líraian egyedi története egy lányról, no meg például a brit fiúról, aki hozzábújva félig magyarul, félig angolul azt suttogja a fülébe: Let's kifli!

A kötet az Athenaeum Kiadó „Magyarok külföldön" sorozatának nyitó darabja, izgalmas élménykalauz mindenkinek, aki menni, vagy éppen maradni szeretne.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
190 oldal · ISBN: 9789632934389
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934334

Enciklopédia 6


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Kovács Eszter: Let's kifli

Nem tudom, hogy hova tettem az eszemet, amikor levettem a könyvtár „Siker” polcáról ezt a könyvet. Pontosabban de, tudom: elvonta a figyelmemet a borító. Merthogy az gyönyörű! Azt sejteti az olvasóval, hogy kapsz egy fiatalos, egyedi, humoros, lendületes történetet, amit képtelenség letenni, és amiből akarsz majd egy saját példányt is a polcodra. Pedig mennyire nem így van! A valóságban a képedbe nyomnak egy E/3-ban íródott (a „lány”) blogszerű novelláskötetet, ami olyan szinten érdektelen, egysíkú és unalmas, hogy szabályosan fáj olvasni.
Egyáltalán nem tetszett!

>!
Lady_L P
Kovács Eszter: Let's kifli

Vasárnap kora reggel a lány feküdt a budapesti leányszobája ágyában, míg a Franciaországban született hat hónapos kisgyerek a karjába csimpaszkodva aludt mellette. A lány nem akarta felébreszteni a kicsit, amelyik az egy hét alatti két utazástól, családok látogatásától ,a környezet- és időjárásváltozástól napok óta alig aludt és nyűgös volt, ezért a kartávolságban egyedül elérhető könyvet volt kénytelen olvasni. A lány azon morfondírozott, ki a búbánatos búbánat lehet ennek a könyvnek az írójának a valakije, amiért nyomtatásban megjelenhetett. Ráadásul egy elég ígéretesnek tűnő és sokakat érdeklő sorozat bevezető darabjaként, csak hogy biztosan olyan messzire kerülje utána a lány a többi részt, amennyire csak lehet. A lány gondolatban eldöntötte, legalább három ízlésőr egyöntetű ódája kell majd ahhoz, hogy óvatosan megközelítsen majd egy másik könyvet ebből a sorozatból. És csak akkor, ha kölcsönkapja. Pedig nem előítéletes, lásd, ennek is megadta az esélyt a méltatlanul magas 71% ellenére, mert annyira akarta szeretni, annyira meg akarta látni benne azt, aminek ott kellene lennie, ha erről a témáról van szó.
A létező legérdektelenebb leányka létező legunalmasabb életének a létező legidegesítőbb és legamatőrebb stílusában megírt blogbejegyzéseit olvashatjuk. Szerintem ennek a lánynak kimaradt az egyetem Pesten, azért hiszi, hogy olyan hű, de említésre méltó, hogy felszállt egy vidámparkban a szabadesésre, vagy hogy készített pinatát – jó, értem, azért kellett, hogy összekösse a sztorikat, de hogy mindez a sok semmi érdekes legyen, szükség lenne néhány érdekes és/vagy mélyenszántó meglátásra is, de legalább jó stílusra, de még a magja sem volt meg. Még egy ezerszer hallott közhelygyűjtemény is érdekesebb lett volna ennél az abszolút, de totál és teljesen semminél.
Ne haragudjatok, kedves szintén Franciaországban élő molycikáim, akikkel könyveket szoktunk cserélni*, de nem adom nektek kölcsön, higgyetek nekem, van jobb dolgotok is. Spoiler: egy egész fejezet arról szólt, hogy látta Robbie Williamset, ahogy a Candy című videót forgatták. És ez még azok közül való, amelyiknek van valami angol vonatkozása.
*ebből a mondatból máris többet tudtatok meg arról, hogyan élnek magyarok külföldön;)
Szerintem ez sokkal inkább illene a sorozatba.
Nem, nem keltem fel ballábbal, hogy így lehúztam. Bocs.

41 hozzászólás
>!
Sister P
Kovács Eszter: Let's kifli

London. Sherlock Holmes, Harry Potter, a British Múzeum, pubok sokasága, a Globe Színház, piros buszok, sok eső… A Let's Kifli a kolbászkerítésen túli világról szól, ahol a kivándorló fiatalok görcsösen keresik a szerelmet, buliznak éjszakáról éjszakára, hogy aztán kimerülten csak az ágyba zuhanjanak be. Szól szívet törő fiúkról, csalfa zenészekről, lopott nosztalgiáról Párizsban, bristoli birkanyájakról, egy kis rózsaszín elefántról… Színes és szellemes kavalkád, mely 33 rövid, lazán összekapcsolódó történeten keresztül meséli el egy lány életét az angol fővárosban.

>!
Liliane
Kovács Eszter: Let's kifli

Kovács Eszter a Let's kifliben a londoni hétköznapi élet szépségeit illetve nehézségeit ágyazta a novellákba. Úgy érzem, hogy ha a történetek nagy része kitalált is, mégis sok táplálkozik emlékekből, de a szerző inkább kívülállóként próbálja ezt a világot megmutatni nekünk, tehát ez nem egy emlékirat. Sem semmilyen más szándék nem vezérli: csak bemutat, nem elriaszt és nem is vonz. Nem foglal állást, csak megmutatja a sokszínű London egy arcát: „Tessék, én így látom!"

Az egyetlen problémát itt a kuszaság jelenti, mert úgy vettem észre a szerző szeret ugrálni a témák között, hiszen egyszer ezzel foglalkozik, másszor mással és néha átkap valamibe, majd visszatér ugyanoda. Az ugrabugra nélkül szerintem simán jobb lenne a kötet, bár a novellák összevisszasága ad neki egyfajta kaotikusságot, úgyhogy az érzés megmaradna, maximum kevésbé érezném zavarosnak az összképet.

Bővebben:
http://muveszetnyelve.blogspot.hu/2015/08/kovacs-eszter…

>!
clarisssa MP
Kovács Eszter: Let's kifli

Az a szerencsém, hogy jártam már Londonban, sőt, a legrégebbi barátnőm ott is él, így aztán a városról is, meg a külföldön élő magyarok mindennapjairól is tudok már jó néhány dolgot. Ha ugyanis ezekről szerettem volna olvasni ebben a könyvecskében, akkor most nagyon csalódott lennék…
Nem nevezném regénynek, inkább lazán összeválogatott napló-, esetleg blogbejegyzések ezek a kis szösszenetek. Nagy részük bárhol játszódhatna: egy helyét keresgélő fiatal lány életéről szólnak, egy helyét (és írói stílusát) keresgélő fiatal lány szavaival és stílusában megírva. Könnyen fogyasztható, gyorsan csúszó, kikapcsolódáshoz jó, utazáshoz pont passzoló, könnyed olvasmány, amire nem is kell nagyon feszülten odafigyelni. Az egyetlen baj vele csak annyi, hogy ennél több akar lenni. Persze azt nem tudom, hogy a szerző vagy a kiadó akarja-e ezt, de az biztos, hogy a „Magyarok külföldön” sorozat nyitó darabjának nem biztos, hogy jó választás volt.
Hozzá kell tennem viszont azt is, hogy egy nagyon kellemes emlékhez kapcsolódik a könyv olvasása, emiatt pedig az objektíven megítélt 3-3,5 csillagnál kicsit többet kap tőlem, hiszen ha később ránézek majd, biztos vagyok benne, hogy nem a kiforratlan, helyenként kissé erőltetett stílus jut majd eszembe róla. :)

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934334
>!
cintiatekla P
Kovács Eszter: Let's kifli

Összességében azt mondom, hogy ajánlom, főleg annak, akiben van egy kis wanderlust-szellem, mert ugyan nem azt a tipikus miért akarok utazni-érzést fogja meg, hanem azt, hogy milyen külföldön élni magyarként, mellőzve a politikai és egyéb, a témára jellemző gondolatokat. Könnyed olvasmény egy komoly témáról, jól előadva.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/08/kovacs-eszter-l…

>!
Pandalány P
Kovács Eszter: Let's kifli

Ez a könyv engem kicsit meglepett, nem erre számítottam. Azt hittem, hogy összefüggőbbek lesznek a történetek benne, és valahogy nem éreztem magaménak az olvasmányt sajnos, a könyv befejezése után sem. Pedig a borítójába beleszerettem, szerintem gyönyörű. ♥ De a borító, fülszöveg többet adott nekem, mint a tartalom. Összességében tetszett tényleg, de nem lett kedvenc pedig nem így terveztem. Hiszen London, Anglia a szívemcsücske még úgy is, hogy soha nem jártam ott eddig!Egyik-másik szösszenet kimondottan érdekes és kedves volt, pl.: a Rolling Stones-os bácsi története.

>!
Shauna P
Kovács Eszter: Let's kifli

A kissé csapongó stílus nekem nagyon tetszett. Bele engedett látni abba, hogy a „lány” fejében tulajdonképpen mekkora káosz is van valójában, hogy a gondolatai száguldoznak és néha összefüggéstelenül követik egymást, hogy néha maga is elfelejti, hogy mivel kezdte a mondat elejét. A stíluson uralkodó káosz, a blogbejegyzésekre hasonlító fejezetek nagyon megnyerőek lehettek volna, ha a regény szól is valamiről… De én egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy miről is szólt…
A regény elvileg Londont és az ottani életet hivatott bemutatni, de őszintén szólva a városnak nyoma sem volt a történetekben. Ha a regény közepén átvándorolnak egy magyar kocsmában a szereplők, szerintem nekem fel sem tűnt volna…
A Let's kifli cím ötletes, a borító szép, a stílus nekem tetszett, de a regény nem.
Nem volt tanulsága, nem volt cselekménye, nem volt története.

>!
Moncsycsy
Kovács Eszter: Let's kifli

Olyan, mint egy útikalauz. Hasznos kis könyvecske, tele életképekkel, egy különbséggel, hogy mindez rövid novellákból áll. Ami nagyon tetszett benne, hogy minden életszerű volt és valós. Vagyis pontosan az a könyv, ami minden olyan ébren álmodozónak el kell olvasnia legalább egyszer, aki valaha el akar jutni Londonban, akár turistaként, akár hosszú távon…
Bővebben: http://hiddenworldsinourworld.blogspot.hu/2015/09/kovac…

>!
namelessev
Kovács Eszter: Let's kifli

Egy dolog tetszett benne;London. Egyébkén egy unalmas történet volt rossz írásmóddal tálalva.Alig vártam,hogy a végére érjek. Számomra hatalmas csalódás,többet vártam a könyvtől.


Népszerű idézetek

>!
Pandalány P

Érdekes az embereket figyelni. Találgatni,honnan jöttek, mit csinálnak éppen, miről beszélnek, hova indulnak.

>!
Pandalány P

…meglepően sok a trambulin. Ki gondolta volna,hogy az angol ilyen ugribugri nép.

>!
namelessev

– Eljövünk jövőre is?
– Persze, hogy eljövünk! – vágta rá Allen, és megragadta a kezét.
És tényleg elment a következő évben is. Egy másik lánnyal.

87. oldal

>!
Nebula

Gondolkozott, hogy miért is van ez, hogy őt senki nem akarja elvinni repülőn. Sokat gondolkozott ilyeneken, meg másokon is, mert ilyen volt a természete vagy a horoszkópja. De nem mondta senkinek, hogy miken gondolkozik. Azt hitték az emberek, hogy ilyen csendes, sarokban ülő típus, pedig ő nem, csak nem tud hangosabb lenni másoknál, mert attól nem lesz jobb vagy népszerűbb, vagy akármi, ha hangosabban kiabál, mint a többiek. Inkább csak megfigyelő volt mindig, és néha beszélt csak, amikor kevesebben lettek. Amúgy az emberek azt hitték, hogy csak úgy csendben van, pedig a fejében ilyenkor háborúk dúltak, birodalmak dőltek meg, aztán épültek újra, személyiségek születtek, vagy csak úgy lettek a semmiből. A többiek a fejében olyanokat mondtak és csináltak, amiket a valóságban soha nem mondtak vagy csináltak volna, és ettől sokkal szerethetőbbnek tűntek hirtelen, akkor is, ha valójában nem voltak azok, mert nem mindenki szerethető. A lány próbált, nagyon próbált mindenkit szeretni, de nem ment. Kevés volt ő ehhez. Ezért nem akarta senki repülni vinni, mert nem volt elég.

185. oldal

>!
Corvus_CoRex P

Próbálta, nagyon próbálta kiokoskodni, hogy mégis mire tanítja őt ez a világ.

76. oldal

>!
Corvus_CoRex P

Vigyázni kell nagyon, hogy mit mond az ember.

80. oldal

>!
ancsarose

Az angol kanalakat bújtat össze, a magyar kifliket, kicsit és nagyot. A lány hosszasan magyarázta, hogyan is kell elképzelni, mert London a péksütemények terén elég rosszul áll, kiflit még hírből sem. Az első adandó alkalommal pedig hozott is egy párat, megszemlélni, megkóstolni, kicsit száraz, kicsit vizes, de a miénk. Azokon a ritka estéken a camberwelli tetőszoba tévéjének kékes homályában súgta oda Allen a lánynak, aki már a választott film felénél elaludt, hogy: „let's kifli!”

32-33. oldal

>!
Corvus_CoRex P

Soha még egyszer sem tett újévi fogadalmat, nem elvből, vagy ilyesmi, csak nem látta értelmét. Semmi sem december harmincegyedikén ér véget, és semmi sem január elsején kezdődik el, kivéve a naptárt.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fogadalom · újév
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony
Imre Viktória Anna: A bosszúszomjas doktor
Leiner Laura: Hullócsillag
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Kiss Angéla: London csak oda
Zsuga Miklós: A pokol feneke
Rados Virág: A visszakapott élet
Szabó Magda: Az ajtó
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Moskát Anita: Horgonyhely