Madár ​Lenke és Bogár Emma (Pitypangfalvi mesék 1.) 13 csillagozás

Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

"Pitypangfalva itt van a szomszédban. Ha tehetem, mindennap elmegyek oda. Aki átutazóban erre jár, annak nem mutatja meg magát.
„Semmi említésre méltó! – gondolja. Kis, görbe utcák, apró terek, talán egyetlen bolt.”
Ám, amikor alkonyatkor, gyalogszerrel nekiindul, kószál a házak között, bele-beleszippant a levegőbe, összegyűjti a hangokat, bekukucskál a kerítéslécek között, menthetetlenül beleszeret. A csodáiba. Attól kezdve nincs menekvés, mindig el szeretne ide jönni…
Velem ez történt, csak azért tudom.
Minden csoda közül a lakói a legcsodásabbak."

Két pitypangfalvi kislány, Lenke és Emma ízes-szagos-zajos története.
Barátságról, szeretetről, iskolakezdésről, költözésről a hétköznap csodáiról.
Nagy Katalin Matild grafikusművész kedves és érzékeny rajzaival.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156164483 · Illusztrálta: Nagy Katalin Matild

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Szívmelengetően régivágású könyv, ha lennének benne kisdobosok, egy generációval ezelőtti is lehetne. Mivel nincsenek, simán csak gyönyörű, fizikailag is: a benne látható festményekről, akárcsak a szövegből, egy olyan világ köszön vissza, melyben nem ütötte még fel a fejét a média.

A vidéki Magyarországon lehet valahol Pitypangfalva, engem Hollókőre emlékeztetett, de ez csak személyes benyomás. A főszereplő két nagycsoportos kislány, akik szembesülnek az iskolába készülés és a költözés kihívásaival, szüleik, családjuk pedig kézenfekvő és megnyugtató eszközökkel könnyíti meg e változások megélését.

Rendkívül igényes kivitelű könyv magas művészi színvonalú illusztrációkkal, és olyan békés, védett hangulattal, melyből többre lenne szükségük a mai gyermekeknek.

8 hozzászólás
meseanyu P>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Nagyon helyes, csodaszép hangulatú könyv, igazi lélekmelengető. Két barátnőről, egy faluról, rokonokról, óvodáról, kezdődő iskoláról, költözésről. Jó üzenetekkel, kedves rajzokkal, szerethető szereplőkkel. Kár, hogy csak magánkiadás és így kevesebb emberhez fog eljutni, pedig megállná a helyét a legnagyobb kiadók kínálatában is.

Honey_Fly P>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Milyen kis gyöngyszem ez a könyv! Már a betűtípus is rendhagyó, az illusztrációk pedig csodásak és tökéletesen egészítik ki a meséket. Rengeteg szépen illusztrált gyerekkönyv van, de ezek a képek önálló képzőművészeti alkotásokként is megállják a helyüket. Igazán nagyra értékelem, ha egy gyerekkönyv komolyan veszi a gyerekeket, és itt most ezt kaptuk meg mind a szöveggel, mind a rajzokkal.
Az első mese igazán szívmelengető és pont úgy ölel át, mint az a takaró, amit anya és lánya közösen készítenek. Szomorúságra csodás gyógyír egy apai simogatás, egy anyai ölelés és az olyan közös tevékenység, ami emlékeket fűz össze és ami maga is egy dédelgetett emlékké válik.
A második mese a költözésről szól, ami mindenki életében nagy dolog. Néha szomorú is. Főleg, ha az összes barátunk és emlékünk egy helyhez köt bennünket. De egy kis hétköznapi varázslattal ezen is túllendülhetünk és készen állhatunk az új dolgok befogadására. Többes szám első személyben, mert ez ugyanúgy igaz gyerekre és felnőttre egyaránt. Sokat segít ha tudjuk, hogy a gyökereink mindig megmaradnak, és ehhez nem kell más, csak a saját képzeletünk, ami szerencsére mindig kéznél van.
A mesék nyelvezete is csodaszép, megelevenednek általa a színek, az illatok, a fények. Különleges hangulatú könyv, nekünk nagyon tetszett.

2 hozzászólás
krlany IP>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Gondok 6 évesen. A kedves, ismerős óvodának vége, jön az új, az iskola, és még a legjobb barátnő is elköltözik. Aztán jön mindkét oldalról a kedves megfejtés, az emlékek megőrzése kreatív módon, bár némiképp ugyanarra a kaptafára…
Erről nekem Erdős Virág verse az „Ezt is elviszem magammal” jutott eszembe Kistehén verzióban. https://www.youtube.com/watch…
Az illusztrációkkal néhol van bajom. Sok a virág, helyettük lehetne a szövegből, az emlékekből rajzokat; a kacagással teli zsákot, a pitypangkoszorút, a sakkot sámlin ülve vagy mittomén.

bagie P>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Nekem nem jött át annyira a -érzés… de valóban képes elvarázsolni.
Pitypangfalva jó hely lehet – a „sárgavirágkoszorús” gyermekkoromat hozta vissza…

Ancsúr>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Miről szól ez a könyv? Esetleg sárkányokról? Á, nem. Tündérekről és manókról? Á-á. Hideg. Beszélő állatokról? Nem, róluk se. Viszont elutazhatsz Pintypangfalvára, ahol Lenke és Emma már ugrándozva vár téged. Ők lesznek az idegenvezetőid a könyv során, és mindent az ő érzékeiken fogsz megtapasztalni az örömöt épp úgy, mint a bánatot, mind a szeretetet, mind pedig az újdonság izgalmát, amit mondjuk egy leendő első osztályos nagylány érezhet.
Ez a könyv nem tartalmazott fantasztikus elemeket, de így is kedves és aranyos benyomást tett rám. Nem lesz a kedvencem ebben a műfajban, de néha ilyen könyv is kell egy gyerek életében, amiben bár ott a gyermeki naivság és ártatlanság, de közben mégis a valóságban marad.

Rita_Galló>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Igazi varázslatos kis könyv, bájos szereplőkkel, csodaszép rajzokkal. Nekünk épp különösen aktuális, mert költözünk, így ha lehetne hat csillagot adnék rá:)

Rózsabogár78>!
Kovács Dóra: Madár Lenke és Bogár Emma

Szívet melengető kis könyv két kislány barátságán keresztül mutatja be a 6-7 éves korú gyerekek érzéseit, gondolatait, hogy mi teszi őket boldoggá, szomorúvá. Végre egy olyan gyerekkönyv amiben a szülők is jófejek, nem elfoglalt semmit észre nem vevő zombik. Kedvesek, empatikusak, hagyják a gyereket szomorkodni és megértik a kis világuk problémáit. Az illusztrációk tökéletesek, gyerekkorom mesekönyveit idézik.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ancsúr>!

Apu sokszor egész nap ül az irodájában, ezért jó neki, ha itthon kint van a napon. A nagyi szerint így lesz színe. Szerintem a fehér is szín.

Ancsúr>!

[…] együtt kergettük azt a dilinyós Bercit, aki meghúzkodta a hajunkat és szamárfület mutatott, ha csak tehette. (A papi szerint szerelmes belénk, de én nem hiszem. Sosem láttam a papámat szamárfület mutatni a mamámnak…)


A sorozat következő kötete

Pitypangfalvi mesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
Bálint Ágnes: Mazsola
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Bonny Becker: Medve látogatója
Disney – Micimackó mesegyűjtemény
Walt Disney – Mulán
Dobos Edit: Tündérmanók meséi
Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú
Marék Veronika: A Csúnya Kislány