Puszild ​meg 42 csillagozás

A zaklatás természetrajza
Kovács Bálint: Puszild meg

Kevés olyan téma volt 2017-ben, amely annyira foglalkoztatta és felkavarta volna a közvéleményt, mint az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált.

Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?

Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333531
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
152 oldal · ISBN: 9789634334064

Enciklopédia 4


Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

TiaRengia I>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Mostanában folyton köpdössük az újságírói szakmát, milyen hangyafingnyi jelentőségű cikkeket képesek leközölni, azt is rossz helyesírással, teli egyeztetési hibákkal, az érzelmi intelligencia időnkénti totális hiányával, ebben pedig sok más hírportállal egyetemben az élen jár az index.hu. Ez pedig különösen akkor nagyon dühítő, mikor azt látjuk, hogy közben meg az index egyes újságírói letesznek az asztalra ilyen könyveket is, mint amilyen ez. Nem tudnánk ehhez a szinthez visszatérni?

Alapos munka, remekül és érzékenyen tálalja ezt a nagyon megosztó és mégis mindannyiunkat így vagy úgy, de érintő témát. Már a köszönetnyilvánításban kellemes meglepetésként felbukkant egy név, akinek magam is sokat köszönhetek, így eleve pluszpontokkal indult nálam a könyv, mely később sem okozott csalódást.

Ideje lenne tényleg őszintén beszélni a szexuális zaklatásról és annak megítéléséről. Ideje lenne a bagatellizálás és szőnyeg alá söprés helyett végre megérteni a jelenség hátterét, mind elkövetői, mind áldozati szinten. A könyv ezt remekül hozza, odamondós stílussal, mégis egyszerűen és lényegre törően fogalmaz, a téma felépítése is remek, gyakorlatilag olyan, mint egy nagyon hosszú, ámde rendkívül igényes index-cikk, még a régi időkből.

Mindenkinek el kellene olvasnia. Különösen azoknak, akik még mindig az áldozathibáztató attitűdöt nyomatják a kommentekben… De ahogy az egyéb érzékeny, megértésre váró témákat, úgy ezt sem ők fogják elolvasni…:(

Anarchia_Könyvblog>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Már megjelenés előtt felkeltette az érdeklődésem ez a könyv, mert egy olyan témát feszeget, amely a mai világban (sajnos) előfordul, és az emberek, írók egyáltalán nem törekednek arra, hogy nyilvánosságra hozzák. Pedig szerintem igenis olvasnunk, tudnunk, hallanunk kell róla ahhoz, hogy felismerhessük mi is a világban ezt a jelenséget, és merjünk megszólalni a nyilvánosság előtt. (..) Egyedülálló mű, egy nehezen megemészthető, szinte borzalmas témáról. Betekintést nyerhetünk egy áldozat gondolataiba, egy vádlott indíttatásaiba. Miután a végére értem időt kellett hagynom magamnak ahhoz, hogy megemésszem mindazt, ami a tudomásomra jutott és mindazt, amit átéltem ebben a könyvben.

Teljes ajánló:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/04/26/kovacs-…

fülcimpa>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Apró, grammnyi könyv, súlyos mondanivalóval. Összefoglalás az elmúlt időszak történéseiről. Jó. De mégsem. Mert akkor most mi van? Mit tehetünk? A bíróságon lehetséges, hogy nem lesz nyert ügy. A bocsánatkérések csupán újabb pofáncsapások, szavakon lehet lovagolni, amelyek őszinték. Vagy nem. Forgatom a szemem.
Végig előttem villogtak szituációk. 18 sem voltam. Hosszú lábú, magas túlkamasz. Lélekben főleg. A vonaton rácsapott egy ipse a fenekemre. Ledermedtem. Pirultam. Akkor is pirultam, ha építkezések munkásai beszóltak, füttyögtek. Mondjuk a hátsóra vágásnál szerencsém volt, egyik földim biciklin ült és a mellette elhaladó autóból úgy rásóztak a csinos popójára, hogy azonnal elvágódott és összetörte magát.
Aztán ott egy portás, aki mindig olyanokat mondott félmosollyal, hogy nem lehetett feldolgozni. De hirtelen felnőttem. És elmondtam a véleményem. Bátran. Igaz remegő hanggal. Nyertem.
Aztán. Kolléga. Számomra abszurd és homályos minden részlet. Simán, közös megegyezéssel távozott. De mint kiderült, több kamasz növendékét molesztálta. A mai napig nem hiszem el. Nem tudom.
A fönti ügy ihlette azt a filmet, ami már a vágóasztalon van, volt növendékünk rendezte és a zenekarunk játszotta fel a zenei részleteket. Várom. Hogy a rendező srác, az egykori táborlakó, a hegedűs, majd brácsás miként valósította meg a forgatókönyvét.
Tanácstalanul írom a szavakat. Nem tudom mi lenne helyes lépés a zaklatások leállításában.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

A Weinstein-botrány tisztítótűzként robog végig Hollywoodon, karrierek omlanak porba, közönségkedvencek válnak páriává viselt dolgaik miatt, a #metoo jelenség mindent vitt. Eleinte csak kapkodtuk a fejünket, olyan viharos sebességel zúdult ránk ez az egész, mostanra kezdenek konszolidálódni a forrongó érzelmek, ideje volt egy olyan könyvnek, amely megpróbál szélsőségektől mentesen utánajárni, miért pont most robbant a szexuális zaklatás bomba, milyen előnyei és veszélyei vannak annak, hogy ennyire a közbeszéd tárgya lett ez az eddig fájdalmasan kevés nyilvánosságot kapott téma. Kovács Bálint alaposan utánajárt a dolognak, beszélt pszichológussal, bíróval, áldozattal, jogvédővel, terapeutával és egy meglehetősen vékonyka kötetben foglalta össze a gondolatait. Nagy örömömre nem hatásvadász kiadványról van szó, hanem egy átgondolt témafeldolgozásról, amely több szempontból vizsgálja meg a szexuális zaklatás problémakörét és foglalja össze a közelmúlt történéseit. A rövidre szabott oldalszám arra pontosan elegendő, hogy elgondolkoztasson, és arra késztessen, hogy a bulvár mögé lássunk, ne csak a felszínt kapargassuk, ismerjük meg mélyebben a jelenséget. Nem ítélkezik a szerző, pusztán szembesít a tényekkel a szakértők szemszögéből, olvasóbarát stílusban, de egyáltalán nem felszínesen. Fontos kiadványnak gondolom, amelyet érdemes elolvasni annak, akit érdekel a téma, az az egyetlen problémám vele, hogy szerintem túl kontrasztosak a szikár tényeket bemutató részek után a szépirodalmibb stílusú rövid leírások, valahogy nem illik egymás mellé a két műfaj, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/03/26/konyvkritika_k…

Cukormalac>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Nagyon, de nagyon nem akartam én erről a könyvről írni, hiszen magáért beszél, látható, miről szól, akit pedig – mondjuk így – érdekel a téma, biztosan rátalál valamilyen úton, módon. Viszont eszembe jutottak dolgok, szóval mégis csak billentyűzetet ragadtam.

Ebben a vékony kis kötetben kapásból több és érzékletesebb erotika van, mint A szürke ötven árnyalatában – utóbbi valószínűleg csak a kiscsoportos óvódásoknak lehet izgató –, s mivel többek között a tíz millió fociedző, biztonságpolitikai szakértő, sztárban sztár, sztár alatt sztár, sztáron sztár és sztár mögött sztár országa vagyunk (és ugyebár a maradék négy-öt ember a zsűri), a 2017-es év végén kirobbant botrányos ügyek kapcsán az önkéntes igazságügyi szakértők száma is megszaporodott. A lavina közepette viszonylag hamar jött ez a könyv, már megjelenése idejében is érdekelt, mégis mostanra jutott csak el hozzám. Gyakorlatilag utánam hajították egy óriási akció keretein belül (egy kis pénzért, természetesen, ahogy Chandler mondta a Jóbarátokban egy Miami Vice filmzene CD kapcsán), így nem kerülhettem el az olvasását. (Meg hát nem is titkolom, hogy kissé érdekel a téma és tudok olyan történeteket, amiket lehet, hogy nem szívesen hallanának érzékenyebb lelkűek. Ez utóbbihoz bökném hozzá, hogy sokszor sajnos a hallgatás győzedelmeskedett és a „bűnösök” nem kerültek vérpadra.)

Kovács Bálint újságíró könyve viszont egy alapos és rengeteg részletre kiterjedő, könnyen legyűrhető olvasmány, ami szélesítheti a látókörünket, ami pedig a legfontosabb, hogy nem akar sem heroizálni, sem pedig az ellenkezőjét tenni, végig pártatlan, érthető, emellett számos áldozat, szakértő és hasonlók bevonásával született, így hitelessége is megkérdőjelezhetetlen. Fura ezt egy indexes szerző esetében kijelenteni, de hát istenem, vannak még kivételek. Egyedül a dőlt betűs fejezetelválasztókkal nem tudtam mit kezdeni, azok teljesen idegenek voltak számomra. Mintha egy készülő regényt akartak volna promózni, forrásmegjelölés nélkül. Na mindegy, ettől függetlenül összességében nem csalódtam, mondjuk azt is nehezen tudnám megmondani, mit vártam. Talán pont azt, amit a fülszöveg ígér.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333531
Molymacska>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Erről a témáról nehéz beszélni, de Kovács Bálint megpróbálta. Nem mindig jól, de megtette és ez fontos.
A könyv egyrészt szépirodalmi volt másrészt szakirodalmi, vagy inkább a kettő között valahol eltévelyedett ez a könyv. Izgalmas volt olyan szempontból, hogy példákat hozott fel, minden oldalról megpróbálta megvizsgálni a szexuális zaklatás témakörét. Nagyon egyszerűen, tömören, jól érthetően, emiatt széles rétegek számára is fogyasztható.
Ami nekem negatívum volt, hogy egy idő után ugyanazok a példák ismétlődtek (sajnos) ellenben volt olyan, amiről nem is hallottam (Asis Ansari-s dolog eléggé meglepett, főleg hogy a könyvét is olvastam, meg azért valamennyire követem, hogy mi van vele…)
Összességében egy szép összefoglalónak nagyon jó, első behatásnak még jobb, de inkább kapudroghoz hasonlítanám: ezután úgyis jön a következő, nagyobb könyv-

2 hozzászólás
Lovely_Angel21>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Gyönyörű és egyben szívszorító gondolatokat fogalmaz meg.
Nagyon tanulságos és társadalom építő könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom!

M_Titi>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

A napokban megkérdezte, egy ismerősöm, hogy szociológus hallgatóként nem nehéz minden egyes nap a társadalom szörnyűségeit látni. A válaszom az volt, hogy persze, nehéz, de megéri, mert lehetőségem van arra, hogy amit látok azon változtassak vagy, ha én nem is tudok, akkor megkereshessem azokat a módszereket és, vagy embereket, akik valóban tudnak segíteni.
Ezt a könyvet egy férfi írta, ami abból a szempontból fontos, hogy látható jele van annak, nem csak a nőket érinti és nem csak nekik fontos a #metoo témája.
Azok a nők,pedig, akik hamis vádakkal ássák alá áldozatul eső nőtársaik szavahihetőségét ,azok semmivel sem többek az erőszaktevőknél.

Mircsi P>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Nem tudom, miért ezt választottam az év első olvasmányának, végülis jó választás volt. Jól meg van írva, összeszedve a dolgok, sok új dolgot nem mond igazából, de aki nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, vagy még mindig az áldozathibáztatásnál tart, annak valószínűleg lennének új infók. Engem kicsit zavart, hogy nem voltak normális fejezetcímek adva, hanem csak idézetek, így mondjuk később nehezebb visszakeresni például.

Harmat_Niki_Leti>!
Kovács Bálint: Puszild meg

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Rövid.
Tömör.
Lélekromboló.
#metoo


Népszerű idézetek

TiaRengia I>!

Magyarországon az embereknek jellemzően nem kimondottan magas sem a jog-, sem a testtudatosságuk, azaz sem abban nem magabiztosak, hogy egyáltalán mit szabad velük megtenni, sem abban, hogy ha ezt valaki mégis megteszi, akkor hogyan kérhetnének jogorvoslatot.

90. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

TiaRengia I>!

A zaklatás, az erőszak miatti kontrollvesztést az ember nem tudja elviselni. Úgy vagyunk összerakva, hogy azt kell éreznünk, urai vagyunk az életünknek.Ha pedig az áldozat talál pár fogódzót – biztosan nem ilyen ruhát kellett volna felvennem, biztosan én küldtem olyan jeleket –, ezeken, úgy érzi, elkezdhet dolgozni, hogy legközelebb másként alakuljon. És ezzel mintha vissza is szerezhetné az irányítást az élete felett. (Más kérdés, hogy mivel valójában nem ő tehetett a zaklatásról, mindezt voltaképpen hiába teszi.)

54. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

TiaRengia I>!

A nők elleni és a családon belüli erőszak tilalmát Európa csak pár éve tűzte zászlajára az isztambuli egyezménnyel, de még mindig vannak olyan elmaradott országok, amelyek máig nem fogadták el azt hivatalosan (például Magyarország).

65. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

TiaRengia I>!

A szexuális bűncselekmények ügyében a sértetten, a vádlotton és a bíróságon kívül még egy szereplő találhatja magát nehéz helyzetben: a sajtó, amely „negyedik hatalmi ágként” az addig ismeretlen ügyek feltárásában segíthet. Ha másból nem is, abból jól látszik, hogy az ilyen témákról író újságíróknak nem egyszerű a dolguk, hogy a Harvey Weinstein-ügy egyik feltárója, Ronan Farrow tíz hónapot dolgozott, mire nyilvánosságra hozhatta a The New Yorkerben a megszerzett információkat. Amikor az Index először írt az Operettszínház korábbi igazgatójának zaklatási ügyeiről, az oldal egyedülálló módon már a cikk megjelenése előtt sok mindennel fenyegetőző ügyvédi felszólítást kapott arra hivatkozva, hogy „úgy tudják”, cikket készülünk megjelentetni az ügyről, ami, ha igaz, súlyos következményekkel járhat.

106-107. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Kapcsolódó szócikkek: Index.hu · sajtó
1 hozzászólás
TiaRengia I>!

Kohn megbántja Grünt. A rabbi unszolja, hogy kérjen tőle bocsánatot, de Kohnt sehogy nem viszi rá a lélek. Eszébe jut valami: „Rabbi, telefonon is lehet bocsánatot kérni?” "Lehet." Úgyhogy fel is hívja Grünt: „Halló, Szabó lakás?” "Nem, Grün lakás." „Akkor bocsánat.”
Mostanában sokan mesélték ezt a viccet, azután, hogy a szexuális zaklatással és hatalommal való visszaéléssel vádolt férfiak kiadták bocsánatkérő, vagy nem egyszer inkább „bocsánatkérő” nyilatkozataikat. Ezekben legtöbbször hemzsegtek az ügyes kis nyelvtani trükkök – például, hogy nem azért kér bocsánatot, mert megbántott valakit, hanem azért, „ha ilyet tett volna” –, az önfényezés, a saját, dicső szakmai múlt felemlegetése, sőt a lelkifurdalás-keltési szándék a nagyközönségben, amiért a vádjaikkal rossz napokat okoztak valakinek. A zaklatónak, és nem az áldozatnak. Vagy az olyan terelés is gyakori volt, ami a maga módján néha már szinte elismerésre méltónak volt mondható. Ennek fekete öves mestere a többek közt fiatalkorú fiúkat zaklató Kevin Spacey, aki „bocsánatkérésében” érezte a leginkább helyénvalónak közölni, hogy egyébként pedig úgy döntött, mostantól homoszexuálisként éli az életét.

113-114. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

TiaRengia I>!

[…] valóban fontos, hogy egyazon témán – a szexuális zaklatásén – belül is differenciáltan gondolkodjunk (de megint csak: az emberiségnek ez más témákban sem volt soha az erőssége), és helyükön kezeljük az egyes eseteket. Ne számítson ugyanannyit egy combra tett kéz, mint egy bezárt ajtók mögött, a személyi szabadság korlátozásával súlyosbított nemi erőszak – de valamennyit akkor is számítson. Nem az a baj, ha valaki a legkisebb határátlépést is zaklatásként éli meg. Az a baj, ha a környezet ugyanúgy reagál erre, mint a legsúlyosabb bűntényre, egy életre megvonva minden további lehetőséget az elkövetőtől; és az is baj, ha a környezet egyáltalán nem reagál, mondván, minek az apróságokról beszélni, vannak ennél komolyabb dolgok is.

130-131. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Könyvözön>!

Ott, amikor nem hallgattam anyámra, és a rövidebb szoknyát vettem fel. Ott, amikor úgy nevettem azon a viccén, pedig nem is volt olyan jó. Ott, amikor megvettem még azt a fröccsöt. Nem, inkább ott, amikor tőle fogadtam el a felest. Ott, amikor azt mondtam, fenékig, hiszen ez kétértelmű, bárki félreérthetné. Ott, amikor hozzáért az ujjam az övéhez, azt hiszem, hogy hozzáért, igen. Ott, amikor nem toltam el a kezét a derekamról, amikor utánam jött a táncparkettre. Ott, amikor túl halkan mondtam, hogy ne, hát tényleg hangos volt a zene. Ott, amikor mégis ellöktem a kezét. Ott, amikor nem beszéltem meg inkább szépen. Ott, amikor feldühítettem. Ott, amikor pont arra indultam el. Ott, amikor nem vettem észre. Ott, amikor nem kiabáltam. Ott, amikor nem tudtam mozdulni.
Miért nem tudtam mozdulni?
Ott, amikor nem ütöttem meg. Ott, amikor nem rúgkapáltam. Ott, amikor nem haraptam meg. Ott, amikor a testem hagyta neki. Ott, amikor utána nem szóltam rögtön valakinek.
Ott még lehetett volna változtatni a dolgokon. Ott még alakulhatott volna másképp.
Ott rontottam el.

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Róka P>!

A szexuális zaklatás nem a szexről szól, hanem a hatalomról.
Arról, hogy az egyik megteheti a másikkal, amit akar, anélkül, hogy erre engedélyt kelljen kérnie. Megérinthesse ott, ahol akarja, elérhesse, hogy a másik érintse meg őt ott, ahol az nem akarná; hogy többet vehessen el, mint amennyit a másik adni akar, hogy intimitás nélkül kierőszakolhasson egy olyan helyzetet, amit máskülönben csak intim hangulatban lehetne megvalósítani. Nincs még egy olyan bűncselekmény, ami legalábbis külsőre, annyira hasonlítana valami jóhoz, magasztoshoz és kellemeshez, mint ez, miközben sok köze nincs a testi szerelemhez. Részben ezért is olyan nehéz mit kezdenie vele a társadalomnak, és részben ezért is gondolják sokan, hogy könnyű összekeverni az udvarlással. És tényleg, a combra tett kéz csak egy combra tett kéz, mégis mindkét fél pontosan érzi, simogatás-e vagy erőszak. Hatalom.

9-10. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Amapola P>!

A kommunikációs szakma „non-apology apologynak”, vagyis álbocsánatkérésnek hívja azokat a megnyilvánulásokat, amelyekből egyértelműen kiderül: a nyilatkozóban sem önkritika, sem önreflexió, sem mély – vagy akármilyen – megbánás nincsen. Ezek a nyilatkozatok az elsőre talán beismerésnek tűnő mondatokat egy retorikai csavarral úgy tekerik ki, hogy kiderüljön, az elkövető továbbra sem fogadja el tényként az abúzus megtörténtét.

120. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza

Amapola P>!

Ahogy azt a hollywoodi író-újságírónő, Laurie Stark megfogalmazta: „Ne feledjük: a Weinstein Company nem azért rúgta ki Harvey-t, mert rájöttek, hogy szexuális ragadozó. Azért rúgták ki, mert MI is rájöttünk.”

140. oldal

Kovács Bálint: Puszild meg A zaklatás természetrajza


Hasonló könyvek címkék alapján

Hevesi Krisztina: Szex
Hevesi Krisztina: Szextrém
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Mérő László: Észjárások-remix
Mérő László: Az érzelmek logikája
Mérő László: Az elvek csapodár természete
Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak
Patricia Evans: Szavakkal verve