Karinthy ​Frigyesről 17 csillagozás

Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​emlékező, az egykori színésznő, Harmos Ilona nem férje révén ismerte meg Karinthyt, éppen ellenkezőleg, Karinthy „szólította le” egyszer az utcán, s mutatta be később barátjának, Kosztolányinak. A kötetben többé-kevésbé megtaláljuk Karinthy életének főbb állomásait. A szerző igyekezett felderíteni gyermekkorának legfontosabb eseményeit, bemutatni a népes Karinthy-családot, majd ezután első és második házasságának történetéről, a svédországi agyműtétről, s végül halálának körülményeiről olvashatunk. A közbeeső részeket anekdoták, ugratások, emlékfoszlányok (néha csak egy-egy mondat, jó bemondás) töltik ki, Karinthy megjelent műveiből vett idézetekkel tűzdelve. Az előforduló kisebb tévedéseket a szerkesztők a jegyzetekben korrigálták.
Bár néhány új történettel kiegészíthetjük a kötet nyomán a Karinthy-sztorik hadát, lényegesen újat nem tudunk meg a szereplőkről. Meglehetősen félrevezető a szerző szélsőségesen elfogult ellenszenve Karinthy feleségei, de főként Bőhm Aranka… (tovább)

Karinthyról címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Róla szól: Karinthy Frigyes

Tartalomjegyzék

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2009
136 oldal · ISBN: 9789632993195
>!
Múzsák, Budapest, 1988
190 oldal · ISBN: 9635643616

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kosztolányi Dezső · Ady Endre · Böhm Aranka


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Lady_Hope I>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Nagyon tetszett!
Az anekdotákon nagyokat kacagtam. Hihetetlen emberek voltak ezek.
:D

2 hozzászólás
Zöldszoknya>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Vissza akarok menni a századfordulóra! Játszani akarok. Én akarok Kosztolányi felesége lenni! Én akarok Kosztolányi lenni, én akarok Karinthy barátja lenni!

fióka P>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy erre hány csillagot adhatnék. Nem kedves kis visszaemlékezés, hanem féltékenységi nagyjelenet könyvbe kötve és a megfelelő nevekkel fogyasztásra ajánlva – épp csak a gyomrodat fekszi meg ennyi malícia. (Érdekes módon Böhm Arankát nem mocskolja annyit, mint Judik Etelt, valószínűleg azért, mert ő nem volt igazán vetélytárs, pedig….) Adhatott volna más címet is ennek az igazából vállalhatatlan irománynak, mint pl. Karinthy, a hárpiák meg az Egyetlen Tiszta Lelkű Nő, esetleg: Egy író élete két nő tükrében: a liba és a hetéra, netán: Az író és a lovagina stb.
Elég magas a fájdalomküszöböm, sok mindent elbírok, de ezt én szégyelltem volna úgy megírni, mint a nevemet adni hozzá, hála Istennek vannak (voltak) még bátor emberek, akiknek az ilyesmi nem okoz(ott) problémát. Elrontja azt a kevés kedveset, érdekeset, esetleg máshol fel nem lelhetőt is, amire jutott hely a pocskondiázások és az alattomos kis hátba szúrások mellett. Kár, lehetett volna jó könyv is.
Egy csillagot kap, Karinthyért, -miatt.

>!
Múzsák, Budapest, 1988
190 oldal · ISBN: 9635643616
Нори IP>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Szeretettel megírt, átfogó portré ez a könyv. Karinthy zseniális ember volt minden hibájával, szorongásaival és életének tragédiáival együtt. Különleges lélek és elme, akinek munkássága és egész életútja élesen peldázza: humor nélkül mennyire elviselhetetlen lenne az élet.
A könyvet olvasva különösen érdekesek voltak azok az elemek, élmények, melyekkel már találkoztam a műveiben, vagy épp valamelyik Kosztolányi novellában.
Ó és igen! Itt is meg kell jegyezzem: a kettejük barátsága csodálatosan üdítő és közben végtelenül megható volt! ♡

Katja_Magnus>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Ropke szaz oldal, de mennyi hasznos informaciot tartalmaz es milyen jo kor-rajzot ad a szazadfordulos viszonyokrol. A kotet feletol egyre feszultebbe valtam, valoszinuleg azert, mert iszonyatosan megutaltam Bohm Arankat. Egy ennyire szivtelen, narcisztikus asszonyt nem is tudtam volna elkepzelni, ehhez kellett Kosztolanyine visszaemlekezese. Szegeny Karinthy tizenhat evet kinlodott ezzel a bestiaval. Hihetetlen.

homo_ludens>!
Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről

Nagyon szeretem az életrajzi könyveket. Ezt olvasva végig azt kívántam, bárcsak ebben a közegben élhettem volna!


Népszerű idézetek

vvn_e>!

Szilveszteri jelmezes mulatság Devecseriéknél.
Karinthy középkori csillagász, hosszú hegyes süvegben, aranycsillagokkal teleszórt fekete talárban, Kosztolányi francia abbénak öltözve, Aranka Carmen, én Salome, Babitsék mind a ketten pattogatott kukorica jelmezben, zörgő kukorica füzérekkel.

92. oldal

labdarozsa>!

Édes istenem, segíts meg, vagy ha már semmiképpen sem akarsz megsegíteni, akkor legalább a Karinthyt se segítsd meg! (Kosztolányi)

75. oldal

vvn_e>!

„Úgy használnak engem, mint a krumplit először Európában – virágomat és gyümölcsömet (humor és vicc) tépik, a gyökérgumót (filozófiámat) eldobják.”

117. oldal

vvn_e>!

– Szép vagy Alföld – sóhajtott –, legalább Petőfinek szép…

86. oldal

vvn_e>!

Frici kedvesen megjegyezte:
– Majd írok én magáról is verseket, Aranka, jó?
Mire Aranka hetykén:
– Felesleges, énrólam már írt Ady, éppen eleget.
[…]
– Ady a maga fehér vállairól írt verset; ha jobban megnézte volna, láthatta volna, hogy milyen sötétbőrű – mondta.

73-74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre · Böhm Aranka · Karinthy Frigyes
vvn_e>!

Odahaza, Karinthyéknál mi voltunk a „Bezzegék”.
„Bezzeg a Desiré” – mondogatta Karinthyné százszor is. „Bezzeg az Ilona” – felelte rá Frici…

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Karinthy Frigyes
labdarozsa>!

De általában mindent elhányt, elvesztett, könyveit, töltőtollait, mások kéziratait, de a sajátját is olykor. Még a maga írta könyvei sem voltak meg, elhordták a barátok, a felesége barátnői, de egyéb holmijaik, játék, élő állat, bútor egykettőre ebek harmincadjára került. Ő csakis és kizárólag a gondolatot becsülte. No meg az embert, a gondolat hordozóját.

ninetailedfox>!

Ez a naptári bizonytalanság egyébként egész életére rányomta bélyegét. Híres volt arról, hogy sem a megbeszélt napokat, sem a megállapított időpontot nem tartja be soha.
Kosztolányi Dezsőtől származik az a híressé vált mondás: „Sietek haza, mert Karinthy megígérte, hogy eljön hozzánk, és hátha megfeledkezett róla, hogy megígérte, és csakugyan eljön.”

labdarozsa>!

Aki vele volt, azt érezhette, hogy testvér van mellette. Jó testvér.

141. oldal

>!

Reggel borotválkozott, a tükör előtt állt, beszappanozva, már félig megborotválkozva. Nézegette magát az erősen megvilágított tükörben.
– És ez az angyal el akarta velem hitetni, hogy ilyen pofára, mint az enyém, féltékeny lehet valaki – mondta keserűen.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének
Bohuniczky Szefi: Otthonok és vendégek
Borgos Anna – Szilágyi Judit: Nőírók és írónők
Kabdebó Lóránt: Szabó Lőrinc „pere”
Szabó Lőrinc: Harminchat év
Vasy Géza: Illyés Gyula
Fráter Zoltán: Mennyei riport Karinthy Frigyessel
Kabdebó Lóránt: Szabó Lőrinc pályaképe
Kabdebó Lóránt: Szabó Lőrinc
Buda Attila: Szabó Lőrinc