Zsivajgó ​természet 57 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Több, mint huszonöt esztendővel ezelőtt, 1930-ban jelent meg először a Zsivajgó természet, a Révai kiadásában: a bibliofil kis könyvritkaság, szinte fellelhetetlen. Kosztolányi ebben a kötetében játékosan, olykor tréfásan, máskor költői gondolatokat közölve virágokat, állatokat, lepkéket, fákat, rovarokat, bogarakat, ásványokat, drágaköveket szólaltat meg, hogy találóan és politikusan jellemezve tárgyát egyben a maga ars poeticájáról és világszemléletéről valljon. Hol versben, hol prózában szólal meg, de a műfajtól függetlenül mindig a játékos költészet, a magával ragadó líraiság hangján. Kiemelkedő ciklusa a kötetnek a „gyümölcsös-kosár”, lírai miniatűrök tökéletes foglalata.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2016
72 oldal · ISBN: 9789630986755 · Illusztrálta: Tettamanti Béla
>!
Ciceró, Budapest, 2005
90 oldal · ISBN: 9635395167 · Illusztrálta: Kállay Zsolt
>!
Magvető, Budapest, 1994
98 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631419983

4 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez a könyv egy csoda! Tömény természetrajz bő egy órában, melyet áthat a virágok, fák, állatok alapos ismerete, a természet iránti szeretet. Csillagos ötös!

1 hozzászólás
>!
MLinda
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Csak hiper-szuperlatívuszokat tudnék mondani arról, hogy mennyire tetszett. Olvastam már pár kötetet Kosztolányitól, de ilyet még nem. Többször is emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy NEM Karinthy-t olvasok. A gyerekeknek biológiaórák előtt biztos meg fogom mutatni. Aki növényeket, állatokat, köveket úgy tud jellemezni, hogy el is hiszem neki, hogy az adott elő- vagy élettelen lény úgy érez(ne), attól érdemes olvasni. MEK-en fenn van, olvassátok!

>!
Lady_L P
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Valami jó könyvre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami viccesre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami mélyre, elgondolkodtatóra vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami rövidre vágysz, ami feldobja a kedved? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami tsudaszépségesre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Van még kérdésed, vagy olvasod már végre a Zsivajgó természetet?

>!
Szamღca
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Nagyon-nagyon tetszett. Fantasztikus mehfigyelőkèpessèg. Annyira találóak a leìrások. Újraolvasós – sokszor olvasós kategòria. :)))

>!
Agatha_Emrys
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

@koan12 értékelése keltette fel az érdeklődésemet (köszi!), aztán véletlenül meg is találtam a vidéki családi házban. És micsoda egy kis gyöngyszem ez a Helikon kiadás!
A könyv(ecske) igen pici, konkrétan a tenyeremben elfér, de minden egyes cím mellett ott van Réber László egy apró illusztrációja, ami csak hozzáad az egész hangulatához.
Ráadásul amikor kinyitottam, kiderült, hogy egy ajándék volt valamikor:
„Édesanyámnak meleg szeretettel a meleg szeretet ünnepén 1988 dec. 24.”

Kosztolányit is nagyon kedvelem és ez a műve csak tovább táplálja rajongásomat. Nagyon ötletesnek tartom az alapötletet és persze a kivitelezés is nagyszerű.
Mondjuk érdekes, hogy pár dolognál én teljesen másra asszociáltam, mint az író. Pl. a hollóról nekem a Róka és a Holló története jutott eszembe, míg Kosztolányinak Poe verse, valamint a nárciszról ő Csokonai A Reményhez c. versére gondolt, amíg nekem Narkisszosz ugrott be. De hát ugye ahány ember… :)

>!
DTimi
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Aranyos kis gondolatok/versikék, de van ami azért kicsit erőltetett. Szeretném látni az összes illusztrált kiadást. Bizonyára a rajzok is kedvesek.

>!
mdmselle IP
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ahogy olvastam, egy rég elhalványult emlék sejlett fel abból az időből, amikor még épp csak hogy megtanultam olvasni. Egy vázlatfüzetre emlékszem, benne kézírással a Zsivajgó pársorosok, mellettük pedig az anyukám tsudálatos illusztrációi fákról, madarakról, virágokról. Nem értettem mindent belőle, hatévesen még nem tudtam ki az az Ofélia, vagy Lindbergh vagy Alfred Musset, de azt tudom, hogy foghíjasan és teli szájjal kaczagtam Büdöskén.

2 hozzászólás
>!
worsi ASP
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Van ebben a kis könyvecskében sok minden: virágszirmokkal takart társadalomkritika, fakérgekbe oltott szomorúság, gyümölcsöskosárba rejtett női sokszínűség, és a többiről még nem is beszéltünk…

>!
Habók P
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Stílusbravúr. Kosztolányi nagyon tud bánni a szavakkal. Néhány sora vagy csak néhány szava elég a megjelenítéshez.

>!
kriszmanesz
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

humor a részletekben. zsivajog a természet. szellemes és találó jellemzése a minket körülvevő élő és élettelen világnak, de néhol erőltetettnek éreztem.


Népszerű idézetek

>!
BookShe

DENEVÉR
– Ezt olvastam: „A denevér az egyetlen repülő emlős.” Hát Lindbergh micsoda? Sürgősen javíttassátok ki tankönyveiteket.

Állatok beszéde

>!
AniTiger MP

KAMILLA.
– Csecsemők első itala, haldoklók ajkán az utolsó iz. Orvosi székfü. Matricaria Chamomilla. Ne csodálkozz, hogy latinul is tudok. Egyetemet végeztem. Gyógyszerészkisasszony vagyok.

Virágok beszéde

Kapcsolódó szócikkek: gyógynövény
5 hozzászólás
>!
mdmselle IP

SZÚNYOG
– Hopp, máris röpülök, egy rubintcsöppel, mely a lámpafényben bíborlik, a meleg, harminchét fokos véreddel, egyéniséged egy parányával. Te fölkiáltasz: „Segítség, lopják az életem.” De ekkor én már messze szállok, viszem bíbor kincsemet, mint egy ékszertolvaj.

1 hozzászólás
>!
csillagka P

NYÁRFA

– Mily szép nevem van. Hallod? Nyárfa, nyárfa.
Karcsun, fehéren állok a határba.
Ugy reszketek és sirok, mint egy árva.
S minden széllel zenélek, mint a hárfa…

Fák beszéde

>!
padamak

ZSIZSIK
Nagyon kártékony vagyok. Legalábbis ezt hirdetik rólam. A csűrökben tudniillik néha-néha elmajszolok egy búzaszemecskét. Viszont a zsizsikek azt látják, hogy ti egész magtárakat zabáltok föl előlünk. Az ember sokkal kártékonyabb.

79. oldal - Állatok beszéde (Helikon Kiadó 1988)

>!
motyi11 P

PULYKA
– Vén banya módjára reggeltől estig pletykálok, s pletykákat hallgatok. Nem bírom ki. Mindenki gyönyörű, mindenkit dicsérnek, mindenkinek sikere van. Meg kell pukkadnom. Csombókom vérvörösre gyullad, mint akinek vértolulása van. A guta környékez. Hamar, eret vágni rajtam. Szakácsné, szakácsné…


Hasonló könyvek címkék alapján

Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Novák József: Állati elmélkedések
Kibédi Ervin: Állatságaim, emberségeim
Romhányi József: Szamárfül
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Romhányi József: Nagy szamárfül
Varró Dániel: Szívdesszert
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Varró Dániel: Bögre azúr