60. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Zsivajgó ​természet 133 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Több, mint huszonöt esztendővel ezelőtt, 1930-ban jelent meg először a Zsivajgó természet, a Révai kiadásában: a bibliofil kis könyvritkaság, szinte fellelhetetlen. Kosztolányi ebben a kötetében játékosan, olykor tréfásan, máskor költői gondolatokat közölve virágokat, állatokat, lepkéket, fákat, rovarokat, bogarakat, ásványokat, drágaköveket szólaltat meg, hogy találóan és politikusan jellemezve tárgyát egyben a maga ars poeticájáról és világszemléletéről valljon. Hol versben, hol prózában szólal meg, de a műfajtól függetlenül mindig a játékos költészet, a magával ragadó líraiság hangján. Kiemelkedő ciklusa a kötetnek a „gyümölcsös-kosár”, lírai miniatűrök tökéletes foglalata.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Kossuth, Budapest, 2016
72 oldal · ISBN: 9789630986755 · Illusztrálta: Tettamanti Béla

Edgar Allan Poe

KleineKatze>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Csoda. Igazán. Véletlenül talált rám a könyvtárban, szerintem a polcsoron nem volt nála apróbb könyv. Ellenben olyan értékes kis könyvecske, tele humorral, kedvességgel, szeretettel és bájjal, amit nem is lehetne máskor, mint a tavasz első napjaiban olvasni. Akkor, amikor először fakadnak dalra párjukat kereső kismadarak, rózsaszínben és fehérben pompázik egyik-másik fa koronája, míg mellette még szerényen bimbózik egy-egy szürke, télből alig ébredő társa. Kosztolányi újra és újra elrabolja a szívemet. Még mindig képes rá.

Lady_L>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Valami jó könyvre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami viccesre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami mélyre, elgondolkodtatóra vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami rövidre vágysz, ami feldobja a kedved? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Valami tsudaszépségesre vágysz? Olvasd el a Zsivajgó természetet.
Van még kérdésed, vagy olvasod már végre a Zsivajgó természetet?

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Üdítő volt olvasni a természet zsongását :)
Némelyik kifejezetten betalált! A növények, állatok jellemzése, beszéde teljes összhangban van velük, Kosztolányi nagyon jól meg tudta ezeket a „jellemeket” jelentetni, életre kelteni. Van köztük humoros és elgondolkodtató is. Kedves kis könyvecske.

Csoszi>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez a könyv egy csoda! Tömény természetrajz bő egy órában, melyet áthat a virágok, fák, állatok alapos ismerete, a természet iránti szeretet. Csillagos ötös!

Lynn>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Csak hiper-szuperlatívuszokat tudnék mondani arról, hogy mennyire tetszett. Olvastam már pár kötetet Kosztolányitól, de ilyet még nem. Többször is emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy NEM Karinthy-t olvasok. A gyerekeknek biológiaórák előtt biztos meg fogom mutatni. Aki növényeket, állatokat, köveket úgy tud jellemezni, hogy el is hiszem neki, hogy az adott elő- vagy élettelen lény úgy érez(ne), attól érdemes olvasni. MEK-en fenn van, olvassátok!

Lunemorte P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Jópofa, vicces magyarázatok, de ennyi. Könnyed estéken megmosolyogtat.

latinta P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez, kérem, egy hamisítatlan Enciklopédia Kosztolányiana.

Kiváló minőségű szócikkíró a szerző.
Prózai témákat is remekül rímez.

Roszka>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez annyira jól megírt könyvecske! Ezt felolvasva egy gyerkőcnek, tuti nem kell annyit tudni a természetről, amennyit egy gyermek gondol a felnőttek mindentudásáról!
Élvezet volt olvasni!

Paulina_Sándorné P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

A versek soha nem lesznek az én „részeim”. Elolvasom őket, van amelyik tetszik, van amelyik nem. Ebből a szempontból igazi analfabéta vagyok, nem értem a verseket. De próbálkozom. Az író stílusa tetszett, érdekes volt a sok-sok növény-, állat- és „kövek” nevével fémjelzett vers. Volt köztük egy-két ismeretlen elnevezésű (nünüke). spoiler

clarisssa P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Kedves, humoros, lírai hangvételű kis szösszenet, melyben állatok, növények, drágakövek kapnak szót és nyilatkoznak önmagukról. Tele van fantáziával és zseniális öltetekkel, de ha csak átrobogunk ezeken az írásokon, nem lesz idejük igazán megérinteni, ezért inkább ráérős, elmélázós csemegézésre javaslom őket.

Magyar Helikon, Budapest, 1967
140 oldal · keménytáblás

BookShe>!

DENEVÉR
– Ezt olvastam: „A denevér az egyetlen repülő emlős.” Hát Lindbergh micsoda? Sürgősen javíttassátok ki tankönyveiteket.

Állatok beszéde

csillagka>!

CSALÁN

De most már, kedves Kosztolányi, végezzen a virágokkal és a szóvirágokkal, mert hosszura nyulik. Ne vegye rossznéven csipős megjegyzéseimet. Távol a világtól a szatira müfaját müvelem. És senki sem szeret engem. Csak a szamár.

Virágk beszéde

Kapcsolódó szócikkek: Kosztolányi Dezső · szamár
AniTiger P>!

KAMILLA.
– Csecsemők első itala, haldoklók ajkán az utolsó iz. Orvosi székfü. Matricaria Chamomilla. Ne csodálkozz, hogy latinul is tudok. Egyetemet végeztem. Gyógyszerészkisasszony vagyok.

Virágok beszéde

Kapcsolódó szócikkek: gyógynövény
padamak>!

ZSIZSIK
Nagyon kártékony vagyok. Legalábbis ezt hirdetik rólam. A csűrökben tudniillik néha-néha elmajszolok egy búzaszemecskét. Viszont a zsizsikek azt látják, hogy ti egész magtárakat zabáltok föl előlünk. Az ember sokkal kártékonyabb.

79. oldal, Állatok beszéde (Helikon, 1988)

chibizso>!

FÓKA:
Elhízott, bajuszos, rekedt úszómester.

Kapcsolódó szócikkek: fóka
Lovely>!

MEDVE

– Mindig ölelnék, mindent, a világot,
A fát, a sziklát, a kisgyereket,
Vagyok lompos és otromba jóság,
A láncravert, esetlen szeretet…

Kapcsolódó szócikkek: medve
mdmselle I>!

SZÚNYOG
– Hopp, máris röpülök, egy rubintcsöppel, mely a lámpafényben bíborlik, a meleg, harminchét fokos véreddel, egyéniséged egy parányával. Te fölkiáltasz: „Segítség, lopják az életem.” De ekkor én már messze szállok, viszem bíbor kincsemet, mint egy ékszertolvaj.

csillagka>!

NYÁRFA

– Mily szép nevem van. Hallod? Nyárfa, nyárfa.
Karcsun, fehéren állok a határba.
Ugy reszketek és sirok, mint egy árva.
S minden széllel zenélek, mint a hárfa…

Fák beszéde

Kapcsolódó szócikkek: nyárfa