50. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Zsivajgó ​természet 145 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Több, mint huszonöt esztendővel ezelőtt, 1930-ban jelent meg először a Zsivajgó természet, a Révai kiadásában: a bibliofil kis könyvritkaság, szinte fellelhetetlen. Kosztolányi ebben a kötetében játékosan, olykor tréfásan, máskor költői gondolatokat közölve virágokat, állatokat, lepkéket, fákat, rovarokat, bogarakat, ásványokat, drágaköveket szólaltat meg, hogy találóan és politikusan jellemezve tárgyát egyben a maga ars poeticájáról és világszemléletéről valljon. Hol versben, hol prózában szólal meg, de a műfajtól függetlenül mindig a játékos költészet, a magával ragadó líraiság hangján. Kiemelkedő ciklusa a kötetnek a „gyümölcsös-kosár”, lírai miniatűrök tökéletes foglalata.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2016
72 oldal · ISBN: 9789630986755 · Illusztrálta: Tettamanti Béla
>!
44 oldal · ISBN: 9786155295256

8 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Edgar Allan Poe


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

KleineKatze>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Csoda. Igazán. Véletlenül talált rám a könyvtárban, szerintem a polcsoron nem volt nála apróbb könyv. Ellenben olyan értékes kis könyvecske, tele humorral, kedvességgel, szeretettel és bájjal, amit nem is lehetne máskor, mint a tavasz első napjaiban olvasni. Akkor, amikor először fakadnak dalra párjukat kereső kismadarak, rózsaszínben és fehérben pompázik egyik-másik fa koronája, míg mellette még szerényen bimbózik egy-egy szürke, télből alig ébredő társa. Kosztolányi újra és újra elrabolja a szívemet. Még mindig képes rá.

2 hozzászólás
SteelCurtain >!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Frappáns bemutatkozó mondatok a környezetünkben fellelhető állatoktól, növényektől, ásványoktól, s fémektől. Természetesen egy marha, vagy egy liliom felvethetné, hogy túl emberközpontú ez a bemutatkozás. Problémának inkább azt látom, hogy nem teljes körű a kötet. Néhány jellegtelen élőlény távolmaradását valószínűleg senki sem hiányolja. De hol marad a borvirág? Miért nincs egy szó sem a népszerű részeg disznóról, a hülye dögről, vagy a tetves állatról? Legnagyobb hiányosságot az ásványoknál tapasztaltam. Minden korban akadnak közszereplők, kik a legnagyobb hasznot azzal hajtanák, ha néhány józan ember jó mélyen elásná őket. Némi amnéziás beütéssel akár élve is. Mára már oly izgalmas kövületté dermedhettek volna! De sajnos, az elemi emberi feledékenység megakadályozta ennek a titokzatos geológiai folyamatnak a teljes lefolyását. Nem csoda, hogy egy titokzatos ásvánnyal kevesebb szerepel a kötetben. De fanyalgás helyett inkább ünnepeljük azt ami van.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Üdítő volt olvasni a természet zsongását :)
Némelyik kifejezetten betalált! A növények, állatok jellemzése, beszéde teljes összhangban van velük, Kosztolányi nagyon jól meg tudta ezeket a „jellemeket” jelentetni, életre kelteni. Van köztük humoros és elgondolkodtató is. Kedves kis könyvecske.

Csoszi>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez a könyv egy csoda! Tömény természetrajz bő egy órában, melyet áthat a virágok, fák, állatok alapos ismerete, a természet iránti szeretet. Csillagos ötös!

1 hozzászólás
Lynn>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Csak hiper-szuperlatívuszokat tudnék mondani arról, hogy mennyire tetszett. Olvastam már pár kötetet Kosztolányitól, de ilyet még nem. Többször is emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy NEM Karinthy-t olvasok. A gyerekeknek biológiaórák előtt biztos meg fogom mutatni. Aki növényeket, állatokat, köveket úgy tud jellemezni, hogy el is hiszem neki, hogy az adott elő- vagy élettelen lény úgy érez(ne), attól érdemes olvasni. MEK-en fenn van, olvassátok!

Lunemorte P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Jópofa, vicces magyarázatok, de ennyi. Könnyed estéken megmosolyogtat.

latinta P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez, kérem, egy hamisítatlan Enciklopédia Kosztolányiana.

Kiváló minőségű szócikkíró a szerző.
Prózai témákat is remekül rímez.

Roszka>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Ez annyira jól megírt könyvecske! Ezt felolvasva egy gyerkőcnek, tuti nem kell annyit tudni a természetről, amennyit egy gyermek gondol a felnőttek mindentudásáról!
Élvezet volt olvasni!

Paulina_Sándorné P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

A versek soha nem lesznek az én „részeim”. Elolvasom őket, van amelyik tetszik, van amelyik nem. Ebből a szempontból igazi analfabéta vagyok, nem értem a verseket. De próbálkozom. Az író stílusa tetszett, érdekes volt a sok-sok növény-, állat- és „kövek” nevével fémjelzett vers. Volt köztük egy-két ismeretlen elnevezésű (nünüke). spoiler

Szamღca >!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Nagyon-nagyon tetszett. Fantasztikus megfigyelőkèpessèg. Annyira találóak a leìrások. Újraolvasós – sokszor olvasós kategòria. :)))


Népszerű idézetek

BookShe>!

DENEVÉR
– Ezt olvastam: „A denevér az egyetlen repülő emlős.” Hát Lindbergh micsoda? Sürgősen javíttassátok ki tankönyveiteket.

Állatok beszéde

csillagka>!

CSALÁN

De most már, kedves Kosztolányi, végezzen a virágokkal és a szóvirágokkal, mert hosszura nyulik. Ne vegye rossznéven csipős megjegyzéseimet. Távol a világtól a szatira müfaját müvelem. És senki sem szeret engem. Csak a szamár.

Virágk beszéde

Kapcsolódó szócikkek: Kosztolányi Dezső · szamár
AniTiger P>!

KAMILLA.
– Csecsemők első itala, haldoklók ajkán az utolsó iz. Orvosi székfü. Matricaria Chamomilla. Ne csodálkozz, hogy latinul is tudok. Egyetemet végeztem. Gyógyszerészkisasszony vagyok.

Virágok beszéde

Kapcsolódó szócikkek: gyógynövény
5 hozzászólás
padamak>!

ZSIZSIK
Nagyon kártékony vagyok. Legalábbis ezt hirdetik rólam. A csűrökben tudniillik néha-néha elmajszolok egy búzaszemecskét. Viszont a zsizsikek azt látják, hogy ti egész magtárakat zabáltok föl előlünk. Az ember sokkal kártékonyabb.

79. oldal, Állatok beszéde (Helikon, 1988)

chibizso>!

FÓKA:
Elhízott, bajuszos, rekedt úszómester.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fóka
1 hozzászólás
Lovely>!

MEDVE

– Mindig ölelnék, mindent, a világot,
A fát, a sziklát, a kisgyereket,
Vagyok lompos és otromba jóság,
A láncravert, esetlen szeretet…

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: medve
2 hozzászólás
mdmselle I>!

SZÚNYOG
– Hopp, máris röpülök, egy rubintcsöppel, mely a lámpafényben bíborlik, a meleg, harminchét fokos véreddel, egyéniséged egy parányával. Te fölkiáltasz: „Segítség, lopják az életem.” De ekkor én már messze szállok, viszem bíbor kincsemet, mint egy ékszertolvaj.

1 hozzászólás
csillagka>!

NYÁRFA

– Mily szép nevem van. Hallod? Nyárfa, nyárfa.
Karcsun, fehéren állok a határba.
Ugy reszketek és sirok, mint egy árva.
S minden széllel zenélek, mint a hárfa…

Fák beszéde

Kapcsolódó szócikkek: nyárfa

Hasonló könyvek címkék alapján

Lao-ce: Tao Te King
Paládi Zsolt: A sötét oldal
Lukácsy Sándor (szerk.): Fénylik a nap fényességgel
Rakovszky Zsuzsa – G. Kristóf Éva: Ismered-e?
Kiss József: A mi Petőfink
Falusi Márton (szerk.): „Jóslás a te idődről”
Horváth Gideon – Süveges Rita – Zilahi Anna (szerk.): extrodæsia
Jisei
Labáth Ferencné: Mi van ma?
Hajdú Judit (szerk.): Újrahasznált világ