Európai ​képeskönyv 10 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Kíváncsi, ​lázas szellem volt Kosztolányi. Akár az életet, az utazást is csodálatos kalandnak tekintette. Mindent meg akart ismerni, ami a földön megismerhető – s persze, hiszen költő volt –, elsősorban önmagát. Nem véletlen, hogy igen sok elbeszélésének kerete egy utazás, színhelye a vonatfülke. „Elsősorban azért utazom – írja –, mert az emberek nem ismernek s jobbnak képzelnek, vagy rosszabbnak, okosabbnak vagy ostobábbnak, szegényebbnek vagy gazdagabbnak, mint ami vagyok, szóval: másnak. Mindig ez a legnagyobb úti élményem. Ha belépek éjszaka egy vonatfülkébe, egyformán gondolhatnak lelkésznek vagy kloroformos rablónak… Minden elmúlhat, minden újra kezdődhet. Utazni annyi, mint játszani, minden szerepet egyszerre.” Másutt: „Nincs nagyobb tévedés, mint azért utazni, hogy élményeket gyűjtsünk. Azok már eleve bennünk vannak, s ki tudja, mitől, miért rezzennek meg. Egy jelentéktelen holmi gyakran jobban megragad, mint egy székesegyház.” Kosztolányit minden érdekelte, de leginkább… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kosztolányi Dezső életműsorozat

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1979
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631512568

Enciklopédia 13

Helyszínek népszerűség szerint

London


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Szép az, ahogy Kosztolányi Dezső utazgat a világban, és szép az, ahogyan megírja. Lát mindenfélét, olyasmiket is, ami éppenséggel lényegében nincs is ott. Jó arcokkal találkozik, hazavágyik, elvágyódik. Szép, ha van újság, amelyik mindezt leközli (fizet érte). Szép ha az emberek a kávéházban, a konyhaasztalnál vagy a fülesfotelban beutazzák, látják, megismerik, sóvárognak ugyanúgy. Más a könyv, mint az újság, de így is jó.

>!
worsi ASP
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Nem kaphat kevesebbet öt csillagnál.
Mert nagyon szépen bánik a magyar nyelvvel.
Mert irigykedtem, hogy milyen híres írók kortársa volt (sőt, beszélt is velük!).
Mert bejárta fél Európát, és úgy tudott írni ezekről az utakról, hogy kedvet csinált hozzá (ha eddig nem lett volna kedvem utazni).
Mert még a sztereotípiákat is viccesen (de nem bántóan) tudja megírni.

Mert Kosztolányi.

3 hozzászólás
>!
Gabriella_Balkó
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Nem semmi, ahogy így utazgatott a nagyvilágban, és annyi híres emberrel találkozott, többek között írókkal, az akkori pápával vagy a holland uralkodóval. Szépen írt, de mégsem tetszett minden.

>!
blankaveronika IP
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Kosztolányi belőlem valahogy mindig kettős érzelmeket váltott ki, de ezek a római szösszenetek, amiket olvastam, 100%-ban megfogtak. Ha lesz egyszer időm és energiám, biztosan végigolvasom, mert érdekel, hogy milyenek más városok is ezen a kicsit realista, kicsit humoros, de minden szegletében igaz szemüvegen keresztül.

>!
BZsofi +SP
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Minél több Kosztolányi-publicisztikát olvasok, annál jobban imádom!

>!
thundercloud P
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv

Nem is tudom, mit írhatnék. Kosztolányi nagyon közel áll a szívemhez, így boldogan leltem rá, hogy van olyan könyv, ami megfelel az Európa és utazás címkének (kihíváshoz kellett). Végig nagyon élveztem a leírásokat, és a verseket is. Nagyon érdekes gondolatok voltak benne, helyekről, az utazásról önmagában, emberekről. Szóval, ez a könyve sem okozott csalódást, örülök, hogy így rábukkantam, és volt lehetőségem elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

De kit érdekelhet a mi nyelvünk, mely rokontalanul és elszigetelten – csodaként – él Európa keletén, s olyan kincseket rejt, melyeket semmiféle tőzsdén nem jegyeznek: például Aranyt.

170. oldal (Magyaróra a berlini egyetemen)

Kapcsolódó szócikkek: Arany János
>!
worsi ASP

Annyi a gyermek, mint az apróhal, melyet az étlap frutta di maré-nak nevez. Ellepik a fövenyt, s a víz sűrű tőlük, akár a húsleves a tésztától.

79. oldal (Két élet)

5 hozzászólás
>!
worsi ASP

Tíz évvel ezelőtt mindig jobb volt. Akkor tíz évvel fiatalabbak voltunk.

85. oldal (Itália (Képek az útról))

>!
worsi ASP

A tó tiszta, mint az a könny, melyet egy tizenhat éves szűz sír május holdfényes éjszakáján. Cseppfolyós azúr, folyékony zafír. A mélyéig lehet látni. Egyetlen papírhulladékot, redőt, hínárszálat se leltem rajta. Éjszakánként, mikor az idegenek alszanak, a szorgalmas svájci gazdasszonyok kimossák a tó vizét, bő vízben.

140. oldal (Svájci terefere)

3 hozzászólás
>!
worsi ASP

    Találkozom egy íróval, akinek színdarabjait itt sorozatosan játsszák, s könyveit a bírálat elismeréssel fogadja. Közli, hogy nemcsak irodalomból él. Van egy businesse, egy mellékfoglalkozása. Szabó. Író és szabó. Író és férfiszabó. Üzlete, melyet öregapjától örökölt, London egyik legrégibb utcáján működik. A toll és tű e kettőssége csak ezen a szigeten fordulhat elő, a munka ősi földjén.

217. oldal (Európai képeskönyv - London)

1 hozzászólás
>!
worsi ASP

    Itt rend van. Gyárkémények füstölögnek, pörölyök zuhognak, villamosok cikáznak, fenyveserdők nőnek. Benn az erdőkben pedig azok a bogarak élnek, melyekről egy tudósuk évtizedekkel ezelőtt megállapította, hogy ott tartózkodnak. Talán néha nekik is kedvük volna fölszedni sátorfájukat és továbbálni. De nem teszik. Teljesítik kötelességüket. Német bogarak.

157. oldal (Úti napló - Németország)

>!
Etike MP

… svéd kisasszonyok, kik társadalmi kérdésekről zsémbeskednek, s körülöttük a kánikula is lehűl egy fokkal…

Bábel tornya

3 hozzászólás
>!
worsi ASP

    Bizony, most bevallom alázatosan, hogy mindennek az értelme ez a föld, mely nélkül a világ nem is volna világ. Ott künn is csak azért szép, mert annak ez a háttere. Azért utazunk el, hogy visszatérhessünk ide.

222. oldal (Európai képeskönyv - Budapest)

2 hozzászólás
>!
worsi ASP

Francia lány

Még meg se láthattál,
még észre se vehetted,
hogy észrevettelek,
Marcelle,
pincérlány, a rövid fekete selyemszoknyádban
s a fehér kötényeddel,
már az ajtóban azonnal tizenöt különböző kis mosoly
indult meg, habozva,
az orrodról, a homlokodról, a füledről,
a hajadról, az álladról,
a két halvány-rózsaszínre festett arcodról,
a szájad, a szájad,
a szájad felé:
s játszva remegtek, alig láthatóan,
türemkedve tusáztak egy darabig, majd hirtelen
egybefutottak, és te összefogtad
művészi kézzel,
egyetlen kecses, furcsa mosollyá,
és mikor odaértél a helyemhez,
mint egy kertésznő,
leejtetted elébem.

114. oldal

>!
worsi ASP

Egy szőke, kövérkés lány, kibontott Loreley-hajjal. Állandóan táncikál, trilláz, vihorász. Félig angyal, félig démon. Meg van győződve, hogy ellenállhatatlan. Kevés embert láttam a föld hátán, aki csúnyaságát ily szerénytelenül viselte volna. Egy rossz vershez hasonlít, amelyik jónak képzeli magát.

155. oldal (Úti napló - Útitársaim)


Hasonló könyvek címkék alapján

Erdélyi János: Erdélyi János válogatott művei
Garai Gábor: Márciusi nyár
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Romhányi József: Szamárfül
József Attila: József Attila összes versei
Ady Endre: Ady Endre összes versei
Fodor Ákos: Addig is
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Fodor Ákos: Dél után