Bölcsőtől ​a koporsóig 21 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig

A Bölcsőtől a koporsóig című, korábban több kiadást is megért remekműnek most először jelenik meg a teljes kiadása Réz Pál gondozásában. Kosztolányi, az Alakok még életében megjelent – Molnár C. Pál által illusztrált – első kiadásából több, lapokban már publikált darabot elhagyott. Itt, most azok is megjelennek, valamint olvashatók azok a művek is, amelyek csak Kosztolányi halála után kerültek elő, és kötetben soha nem szerepelnek. A Bölcsőtől a koporsóig teljes és hiteles kiadásának ez a könyv tekinthető.

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kosztolányi Dezső életműsorozat

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
320 oldal · ISBN: 9789632994536
>!
Noran, Budapest, 2002
460 oldal · ISBN: 963935676X
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1987
422 oldal · ISBN: 9631533441

4 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Julius Caesar


Kedvencelte 8

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Gabriella_Balkó>!
Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig

Nagyon jól ír. Nem is tudom ezt most jobban kifejteni.

>!
Madách / Szépirodalmi, Pozsony, Budapest, 1987
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631534812

Népszerű idézetek

latinta SP>!

X
Könyvtáros
(Itt 400.000 kötet van. Tehát pont annyi, mint abban a világhíres alexandriai könyvtárban, mely az ókorban leégett. Ha számba vesszük, hogy a párizsi Bibliothéque Nationale több mint három és félmillió kötettel dicsekszik, alapjában kis könyvtár. Mégis mintha egy világvárosban kószálnék. Felhőkarcolók, könyvekből, melyekhez karfás falépcsők vezetnek a pincéig és a padlásig. Könyvek párhuzamos körútjai és sugárútjai, terei és sikátorai, melyeken el lehet tévedni. A könyvtáros vezet. Ki-kikapunk egy kötetet, találomra.)

– Mi ez itt?
– Latin zsoltárkönyv a tizenhatodik századból. Ez a finom hártyapapír a bárányka bőre. Szegényt az anyja hasából metszették ki. Irodalmi célokra.
– Hát ez?
– Tót gyorsíráskönyv, 1892-ből.
– Mellette?
– Álmoskönyv. Musset összes művei. Doktori értekezés a görög igetövekről. Hidászati munka. Orvosi tanulmány a rühről, lengyelül.
– Én, én, én hol lakom?
– Ott túl, jobbra, az ablak mellett. (Öt percnyi séta után.) No itt vagy te.
(Fönn a polcon megpillantom a könyveimet.) Menjünk innen. (Hirtelenül.) Te, meddig él egy könyv?
– Maga a könyv? A kódexek pergamentje szinte örökkévaló. De ezt a könyvnyomtatás fölfedezésével kiszorította a pamutipar és a rongypapír. Az emberek sietni kezdtek. Gyorsan akartak nyomtatni és sokat. A tizenkilencedik századtól kezdve fokozatosan hitványodik a papír. Mindig több benne a fa. A növényi enyvet fölváltja az állati enyv. Ezeknek a könyveknek a napjai meg vannak számlálva. A nélkül, hogy bárki hozzájuk nyúlna, széttöredeznek, elmállanak, megsemmisülnek.
– Mi a könyv legnagyobb ellensége?
– Egy gomba, mely csak a papíron érzi jól magát. Ettől a könyv valósággal megbetegszik.
– Láttál már könyvmolyt?
– Itt egyet se. Amit könyvmolynak neveznek, az voltaképp egy kis kukac. De az olvasóteremben sok könyvmoly van. Élt nálunk egy hóbortos gazdag ember, aki minden könyvet megvett, lebélyegzett, beleírta a nevét, aztán elhajította valahol. A Bibliothéque Nationale-nak is volt egy híres könyvmolya. Ez évtizedeken át minden reggel megjelent és zárásig ott maradt. Egy reggel nem jött el, akkor a könyvtáros elment hozzá. Elhagyott szobájában, papírkötegek és kéziratok között holtan feküdt az ágyában. Aznap halt meg.
– Mit csinált a könyvtárban ez a szerencsétlen
– Kiírt minden Julius Caesarra vonatkozó adatot. Csak az a furcsa, hogy Plutarchos életrajza hiányzott a gyűjteményéből. Elmebeteg volt.
– Ne bántsd, kérlek, az elmebetegeket. Mi mindnyájan azokból élünk.

(Lassan ballagunk a könyvvárosban. Mennyi elkondult szívdobbanás, mennyi szétfröccsent agyvelő, kilobbant láz pörnyéje. Könyvek mindenütt, leltározva, címkézve, elevenek és holtak könyvei, eleveneké, akik irodalmilag talán már régóta meghaltak és holtaké a Krisztus előtti évszázadokból, akik még mindig élnek. Egymás mellett a kincs és az encsem-bencsem, a kontár és a lángész, anélkül, hogy feleselnének. Halotti csönd van. De minden könyv címlapjáról kétségbeesett kiáltás harsan az égre, akár a temetők kapuiról: „Föltámadunk!” Uram, adj nekünk jeltelen sírt, melyet fölver a gyom és bogáncs, feledjék el földi alakunkat, temessék el emlékünket is, de engedd, hogy a jövendő századok őrültjei legalább ronggyá olvassák és megszamárfülezzék könyveinket.)

158-160. oldal (Nyugat-kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: Julius Caesar · könyvmoly · könyvtár · könyvtáros
Kzsuzsa>!

Caligula császár egyszer, mikor végigtekintett szenátorain, elmosolyodott, mert eszébe villant, hogy mindnyájuknak akkor vághatja le a fejét, amikor kedve tartja. Nyilván a borbély is ezért mosolyog.

131. oldal - Borbély (Révai 1937)

latinta SP>!

– Láttál már könyvmolyt?
– Itt egyet se. Amit könyvmolynak neveznek, az voltaképp egy kis kukac. De az olvasóteremben sok könyvmoly van. Élt nálunk egy hóbortos gazdag ember, aki minden könyvet megvett, lebélyegzett, beleírta a nevét, aztán elhajította valahol. A Bibliothéque Nationale-nak is volt egy híres könyvmolya. Ez évtizedeken át minden minden reggel megjelent és zárásig ott maradt. Egy reggel nem jött el, akkor a könyvtáros elment hozzá. Elhagyott szobájában, papírkötegek és kéziratok között holtan feküdt az ágyában. Aznap halt meg.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
Zsucsima>!

Az embernek azért adatott a szó, hogy elrejtse vele gondolatait.

Diplomata


Hasonló könyvek címkék alapján

Ady Endre: Ady Endre összes prózai művei
Krúdy Gyula: Nyugat
Krúdy Gyula: Pesti levelek
Cholnoky Viktor: Cholnoky Viktor összegyűjtött művei
Ady Endre: Az irodalmi Köztelek
Ady Endre: Ady Endre összes versei
Füst Milán: Ez mind én voltam egykor
Ady Endre: Válogatott versek
Ady Endre: Ady Endre összes verse