Aranysárkány 300 csillagozás

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Novák ​Antal világa a kívülállók számára egyszerű, szelíd, tiszta és titokzatos, mert ez a világ a magányé. Pontossága, rendszeretete, szorgalma, lelkiismeretessége legendás hírű, pedig nem több kitartóan végigélt szerepnél, melynek lelki hátországa a szorongó nyugtalanság. Felesége elvesztése után az évek lassú vonulatában a hitves falon függő, néma képe összeépült egy másik, egy élő, egy mind vonzóbb arccal – a Hildáéval, s mert a gyermek arca szinte egy az anyáéval, benne, általa él az egyiké és általa élet a másiké. Hilda mindebből semmit sem lát, csak annak poklát éli át. A kamaszok kegyetlen életrevalóságával tör magának réseket börtöne falán. Amikor apja rajtakapja Tibort Hilda szobájából való menekülése közben, szinte valódi vetélytársként néz vele, a tanítvánnyal farkasszemet. Hilda feszült párbeszéde apjával sürgeti a kimondhatatlant. Novák Antal itt, a Hildával való fájdalmas szócsatában találkozik először a teljes magánnyal, mely kínzóbb a nemlétnél. És ettől fogva,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1925

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár

>!
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155454479
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
224 oldal · ISBN: 9789633746967
>!
Európa, Budapest, 2008
320 oldal · ISBN: 9189630785082

18 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 57

Most olvassa 12

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
MrClee IP
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Vagy ne legyenek kötelező olvasmányok a diákoknak, vagy pedig legyenek, de akkor az Aranysárkány mindenképp legyen közte, nincs más megfelelő opció.
Mestermű.

10 hozzászólás
>!
Sz_Flóra
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

A negyedik könyvem Kosztolányitól, mégis olyan volt, mintha az első lenne. Ahhoz a feszült figyelemhez tudnám hasonlítani az élményt, mint amikor az Édes Annát olvastam: ittam a sorait, nehezen váltam meg tőle, noha miután tágabbra nyílt a karakterek nyugtalan lelkivilága, érzékeltem a folyamatos feszültséget, amit a féktelen, bolondos fiatalság se űzött el könnyen.
Ingadozott a hangulatom, mialatt a csintalan diákok tipikus, fénysugárral és árnyakkal borított iskolába járó napjainak voltam részese. Szerettem a lehetetlent nem ismerő, időnként azonban bizonytalanul bukdácsoló kamaszokról olvasni, akik amennyire szívesen tréfálkoznak szeszélyes kedélyű tanáraikon, legalább annyira tartanak is tőlük. Az ő önfeledt örömük ragyogja be a regény kezdetét, az aranysárkány, mint a fiatalság szimbóluma szintén ekkor bukkan fel először.
Aztán a szereplőgárdából egyvalaki, név szerint Novák Antal tanár úr került a középpontba. Nos, mielőtt bármit írnék róla, hadd mondjam el rögtön, az én szememben ő egy abszolút telitalálat karakter! Még a Harry Potter rajongásom elején vált a mániámmá, hogy kissé abnormális vonzalommal tekintsek bizonyos tanárokra (értsd: Piton), akik valami oknál fogva megrekedtek az életükben, és a bennük dúló keserűséget olykor tudatos szándékkal, máskor ösztönös cselekedetekkel kezelik, az elfojtott érzelmek felszínre törését megakadályozva. Akkora zavarodást művelnek az agyammal, hogy helytelennek tűnik imádni őket, de addigra már elcsavarták a fejemet. :D
Novák Antal ugyanezt a kettősséget csalta elő. Imádtam róla, a vívódásairól, a magányáról olvasni, viszont rettegtem, hogy mi lesz a következő lépése. Az érzelmi zsarolást, a (majdhogynem) tettlegességet, a verbális szidalmat felkörmölhettem a listára, de amit a végén tett… azt volt a legkeményebb megemészteni.
A sokkot a lezárásnál a tanár úr lánya, Hilda sejtelmes tevékenysége enyhítette. Egyedül akkor töltött el némi megnyugvás, hogy a boldogság, ami a regény első fejezeteiben körbelengte a kamaszokat, most átadja a helyét a tépelődésnek… és akinek nagy szüksége volt rá, elnyerte az evilágon régóta nem tapasztalt boldogságot.
Ne tévesszen meg senkit a vidám kezdet, inkább használjuk azt arra, hogy edzzük rajta a lelkünket, ugyanis később kegyetlenül mellbe fog vágni a könyv. Az Édes Anna mellett a kedvencemmé avanzsált Kosztolányitól.

8 hozzászólás
>!
DoreenShitQ
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Az én karakter orientáltságomnak nagyon jól esett ez a kötet. Minden egyes kisebb szereplőnek van legalább egy plusz árnyalata, majdnem mindenkin lehetett egy kicsit agyalni. Novák Antal karaktere zseniálisan van felépítve spoiler, Hildát borzasztóan utáltam. Fóris és Vilit tudnám még kiemelni, ők is nagyszerűen kidolgozott karakterek a maguk nemében.
Összességében több Kosztolányit kéne olvasnom.

>!
Osiris, Budapest, 2007
306 oldal · ISBN: 9789633899366
>!
KingucK P
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Nagyon szomorú történet. Hétköznapi eseményekből kibontakozó spoiler.
Az elején még azt gondoltam, milyen kis könnyed diák éveimben visszaeső nosztalgiázós hangvételű lesz a regény, bár már a legelejétől kezdve éreztetett valami szomorkás balsejtelmet.
A szereplői aprólékosan be vannak mutatva, még azok is, akik egyáltalán nem fontosak a történet szempontjából, így ott érezhettem magam közöttük.
Egyre jobban szeretem Kosztolányi stílusát.

>!
ervinke73
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Minden jó regény egyben tükör is. Nem pusztán az olvasónak, néha sokkal inkább annak a kornak, amiben az épp aktuális olvasó él. Nem attól szorul el a torok, hogy a bukott diák kezet emel a tanárára, hanem attól, hogy… nem tudom. Talán attól, hogy az uraknál nem látni sétapálcát, a fűszeres nem előre köszön, mert nincs fűszeres, és nagyanyám illatára sem emlékszem már. Kisasszonyok sincsenek.

>!
Frank_Spielmann I
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Kosztolányi üzenete: Addig örülj, amíg sárkányt eregethetsz.
A kezdeti vakító napsütés a végére örök sötétségbe fullad, több szinten is. Talán túlságosan pesszimista. Talán. Nekem tetszett. A stílusa magával ragad, de vigyázz!, mert a végén nekicsap a falnak, aztán heverheted ki.

2 hozzászólás
>!
Manni
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Azt hiszem, szereztem egy újabb jó barátot Kosztolányi személyében.

16 hozzászólás
>!
Leda_Ingi
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Második Kosztolányi könyvem.
A Pacsirta sokkal jobban tetszett.
Ez a könyve nem kötött le különösebben. A hangulatát túl nyomasztónak, keserűnek találtam. Sajnáltam Novákot, becsületes tanár volt, nem ilyen véget érdemelt. Érdekes volt a diákok szemszöge is.
A szereplők közül csupán Pepike nyerte el a tetszésemet, a többieket nem tudtam különösebben megszeretni.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

– A játék komoly dolog. Mindig az életet jelképezi. Ez vezeti be a gyerekeket az életbe. Csak játszva tanulhatnak.

2. fejezet

3 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

Ebeczky Dezső vitte a szót, a nyolcadik osztály legjobb tanulója, kit mindnyájan őszintén utáltak. Nem azért, mert jól tanult. Jól tanulni elvégre lehet. De olyan jól tanulni, mint ő, az már undorító.

>!
Sárhelyi_Erika I

Az igazság, az kézzelfogható, mint a valóság. A hazugság, az puha, szétfolyó, mint az álom. Igen: az igazság, az van, a hazugság, az nincs.

>!
csend_zenésze

Az életet csak lázzal lehet élni, mint Hilda és Tibor, vagy erőszakkal, mint Liszner Vilmos. Akármilyen fájó belátni, ez a rend.

29.

6 hozzászólás
>!
zsofi017

Tudta, hogy a legnagyobb fájdalmak a meg nem értésből származnak, csak attól szenvedünk, amit magunk se tudunk felfogni vagy elképzelni. A megértésből enyhületet remélt.

>!
csend_zenésze

Gyorsan csókolóztak. A szájak nem akartak elszakadni. Szívták egymást, görcsösen, hogy szinte fájt, és aztán megdagadva, jóllakottan hullottak le egymásról, mint a nadályok, melyek teleitták magukat vérrel.

5.

>!
KincsesIldi

…ott, ahol most van, a végtelen térben és időben, a világűrben és semmiségben, valahol a Vénusz és Szíriusz között, már boldog.

284. oldal

>!
Anibell P

Áprilisban leesett egy forró zápor, megmosdatta a fasudarakat, porhanyóvá tette a göröngyöket, s a ködben füstölt a termékeny élet. Aztán megeredtek a hajtások, a vetemények, a rügyek tokjából egyetlen éjszakán kibomlottak a lombok, összegöngyölt, zöld selyem zsebkendők módjára, melyeket hirtelen kinyitnak, és meglobogtatnak a szélben.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Árvácska
Móricz Zsigmond: Rokonok
Krúdy Gyula: Bródy Sándor, vagy a nap lovagja
Kaffka Margit: Színek és évek
Babits Mihály: Elza pilóta, vagy a tökéletes társadalom
Móricz Zsigmond: Az Isten háta mögött
Krúdy Gyula: A vörös postakocsi
Móricz Zsigmond: Pillangó
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren
Krúdy Gyula: Nyolc regény