A ​csók 2 csillagozás

Novellák, tollrajzok
Kosztolányi Dezső: A csók

Kosztolányi Dezső elbeszélései és újságcikkei ma is úgy hatnak, mintha közvetlenül az olvasóhoz beszélne. Novellák, tollrajzok és elbeszéléseket tartalmaz ez a kis Bukarestben kiadott összeállítás Kosztolányi Dezső munkáiból, van benne két részlet Esti Kornél című novellájából ami 1933- ban íródott. Egy vonaton zajló jelenet, ugyanakkor ugyanebből a novellából még egy részlet olvasható a könyvben a Kücsük címmel. Ugyancsak további részletek olvashatók még a Tengerszem című művéből is ami 1936 ban íródott. A novellák egy része nyelvi-nyelvfilozófiai problémával foglalkozik. Kosztolányi a magyar kispróza egyik legnagyobb mestere. Klasszikusan letisztult novellái (A kulcs; Fürdés), elbeszélései (Kínai kancsó) a tudattalant is magukba foglaló finom lélekrajzukkal, az emberek közötti viszonyt árnyalt társadalomképpel vegyítő feszes szerkezetükkel tűnnek ki. Érdekes és sokszínű kötet varázsolja el az olvasót, Kosztolányi Dezső írásainak világába.

>!
Irodalmi, Bukarest, 1968
174 oldal

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Seres_Éva_Mónika>!
Kosztolányi Dezső: A csók

Kosztolányi Dezső: A csók Novellák, tollrajzok

Kosztolányi Dezső rajongó vagyok így nem is kérdés, hogy tetszett e a könyv, mint író zseniális, azontúl is, hogy nem mindegyik történet tetszett. Nem szeretem a novellákat, mire kezdek belejönni és értem kiről miről szól addigra vége a történetnek. Azért mégis volt pár novella ami tetszett, de mint mindig most is csak annyi volt velük a gond, hogy hamar végük lett :D Nagy kedvencem a könyvből a Sakkmatt lett és a Szombat délután. Mivel volt részlet a könyvben az Esti Kornélból így azt is el fogom olvasni. Sokszínű történet volt benne a Kínai kancsónak is volt mondanivalója, ami tetszett még érdekes volt és olvastam volna tovább az a „ A nagy család története volt„. Engem mindig elvarázsol az író mindegy miről ír éppen, különleges kis könyv.


Népszerű idézetek

Seres_Éva_Mónika>!

Most megáldalak benneteket, és így áldjon meg mindenki. És legyen ezerszer átkozott, aki titeket csak arany és ezüst marhával akar kifizetni s nem csókkal és könnyel, mert jók, áldottak és szentek vagytok, ó gyönyör lányai…

26. oldal

Kosztolányi Dezső: A csók Novellák, tollrajzok


Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Egyperces novellák
Fekete István: Őszi vásár
Fekete István: Régi karácsony
Déry Tibor: Szerelem
Tar Sándor: A 6714-es személy
Móricz Zsigmond: Égi madár
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Fekete István: Tíz szál gyertya
Tóth Árpád: Tóth Árpád összes versei, versfordításai és novellái
Szerb Antal: A fehér mágus