Szerelmetes ​Orsikám 21 csillagozás

Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Orsika nem más, mint Kanizsai Dorottya nagyasszonynak, a mohácsi gyásztér temető angyalának unokahúga. 1526-ban árvaságra jut, tizennégy éves korában férjhez adják egy szegény királyi titoknokhoz. Nádasdy Tamáshoz. A művelt, nagyravágyó férfi Parnasszust, magyar Wartburgot szeretne felvirágoztatni Sárvárból, de a király hívására el kell hagynia otthonát, terveit, hitvesét. A még szinte gyerek asszonyka ragadja magához a nemes feladatot, megtanul írni, olvasni, latinul is, messze földön híres kertészetet nevel, tudósokat gyűjt udvarába, köztük Sylvester Jánost, és Dévai Bíró Mátyást, létrehozza a sárszigeti nyomdát, Buda elvesztésekor 1514-ben teszi le Orsika a nemzet asztalára az első magyar könyvet, a vigasztalás szózatával.

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1984
588 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631135004 · Illusztrálta: Barczánfalvi Ferenc

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Zsuzska79>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Szeretem a történelmi témájú könyveket. Mint sok más könyvvel ezzel is nehezen indult a kapcsolatunk. Aztán végül is minden jól végződött. :-)

mokata I>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Egy kis feminizmus a 16. századból. Éljenek az okos nők.

RKatus>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Még mindig jók a „Csíkos könyvek”. Szeretem, hogy a történelmi eseményeket, egy kis románccal fűszerezve írja le. Talán a mai világban vontatott és hosszú lére van eresztve, de érdekes volt. Nekem a könyv nyomtatással és a magyar nyelv -betű kitalálásával foglalkozó részek tetszettek.

Genovéva_Évi>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Szerettem a hangulatát a könyvnek, nem olvastam még sosem Kőszegi Imrétől. Egy különös házasság története. Tetszett a történet, de nagyon tömény történelem volt, annyira jó lett volna csak Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya házasságáról kapcsolatáról olvasni, úgy szerettem azokat a részeket ahol ő kettőjükről volt szó. Csodás ételek sora leírva, a lakodalmi vacsora mennyisége. Az egy zsák bors megdöbbentett, manapság már nem divat ekkora lagzi. Jó volt olvasni ezt a részt is. Aztán a nyomda az írás, fordítás amibe Orsika annyira beleszeretett Tamás mellett, érdekes volt. Engem megdöbbentett a vége, hogy jobban örült a bölcsőben lévő könyvnek, szívesebben mutatta Nádasdy Tamásnak mint újszülött fiát. Különös szerelem, kár, hogy akkor még nem voltak fényképek, kíváncsi lennék rájuk, kevés képmás maradt utánuk. Azért is különleges marad számomra ez a könyv, mert kétszer vettük meg :D egyiket elajándékoztam, evvel elkezdtünk az illetővel egy közös olvasás programot. Amit rendszeresen szeretnénk folytatni, egyforma könyvekkel, egyszerre olvasva. Ez lett az első közös könyvünk, olvasónaplót vezetünk a közös olvasásunkhoz. Örülök, hogy ez lett az első közös könyv :)

Gelso>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

egy levelezőtársam ajánlotta régen nyári időtöltésnek – sajnos nekem nem jött be, vastag volt és történelmi…bár tudom, hogy hősies tett volt, amit tett. az a tragédia, hogy ez a levelező barátnőm azóta autóbalesetben meghalt, így mindig ő jut erről a könyvről eszembe…:-(

Mileva>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Nagyon vastag volt, hősnek éreztem magam, mire elolvastam :) Érdekes a korrajz, és örökre megtanultam, mióta van nálunk görögdinnye.

rhea_silvia>!
Kőszegi Imre: Szerelmetes Orsikám

Ez egy igazán kedves, élvezetes történet volt. Gyengéim a valós alapokra épülő történelmi regények, Kanizsai Orsika meg az ő Nádasdyja pedig mindig is kedvesek voltak számomra a fényes-sáros 16. századból. Egymás iránti, a korszakban szokatlannak számító gyengédségük, megértésük, az, hogy a férj elismerte és tisztelte a nő szellemi képességeit, nem elnyomta, hanem bátorította felesége törekvéseit tudása kiteljesítésére, egészen egyedülálló volt, kimagaslóan modernnek számított, és a mai napig példaként állhat előttünk.
A stílus néhol kissé nehézkes,ami a történelmi háttér minél pontosabb leírásának szándékából fakad, ez azonban teljességgel megbocsátható. Néhány apróbb hibát még észrevett az a nyughatatlan történészi lelkem, de azt már tényleg szőrszálhasogatás volna felsorolni.
Annak, hogy miért csak 4 csillagot kapott tőlem a könyv, egyetlen oka van: Kőszegi, lévén lányregényről szó, nyilván nem akarta öregedéssel és halállal szomorítani a fiatal olvasókat, pedig Orsika és Tamás megérdemelték volna, hogy elkísérjük őket életük végéig.


Hasonló könyvek címkék alapján

Donászy Ferenc: Szigetvár és Eger hősei
Értavy Baráth Kata: A háromfejű sárkány
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb
Hunyady József: A király árnyéka
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Jankó Olga: Hollófészek
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Benkő László: Táltosidők
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika