A ​pesti lány 34 csillagozás

Kőszegi Imre: A pesti lány Kőszegi Imre: A pesti lány Kőszegi Imre: A pesti lány

Nem tudom pontosan, hány évesek lehettünk, de már mindnyájan kiábrándultunk egy-két ideálunkból és így tapasztalt férfiaknak hittük magunkat. Kezdtük lenézni a „mindig nyavalygó, nyafka, anyás” lányokat. Ekkor egy igazi pesti fruska érkezett nyaralni a mi kis városunkba. Csinos, elegáns, bátor fellépésű, éles nyelvű, hetyke járású sok mozit és színházat látott, nagyszerűen táncoló pesti fruska. Csakhamar körülötte forgott az egész gimnázium, ő pedig nagy fölénnyel ugratott valamennyiünket, sorra mindenkinek kiadta az útját, mondván, hogy neki egy vidéki fiú – smafu. No, erre aztán a vidéki fiúk meg a vidéki lányok összefogtak, hogy megmutassák, ők is tudnak valamit… Így kezdődött az a dolog, amiből az író vallomása szerint A pesti lány megszületett.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1969
420 oldal
>!
Móra, Budapest, 1969
>!
Móra, Budapest, 1963
374 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szász Endre

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

regulat>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Csíkos könyv, az ugye lányregény. Szerintem elrontották a borítót, mert ugye attól, hogy szerelmes kamaszokról szól… nem biztos, hogy lányregény….

Tulajdonképpen a fülszöveg hazudik, ez a regény nem arról a lányról szól. Sőt nem is a lányról szól, hanem a szerelmes fiú(k)ról… a kamaszszerelem minden esetlenségével és sutaságával, és bizony külön nehezíti a helyzetet a kisvárosi lét…

Szerintem kamaszként is tetszett volna, de ugye egy fiú… csíkos, meg pöttyös könyvet…

Most így felnőttként meg minden elismerésem Kőszegi mesternek. Ez a munka profi… és felnőttként is érdekes, nem csak a romantikus történet miatt, hanem ahogy az író a kort kezeli. A politikai propaganda ellen morgóknak mondom, hogy az lenne a természetellenes, ha nem hinne az elképzelt, a megvalósítandó társadalmi rendben.
És látja a hibákat is, ahol mellé megy a megvalósítás. Sőt nem átallja ezt a regény felnőtt szereplőivel kimondatni.
Sok olyan dologról beszél, amire ma is csak azt tudjuk mondani, hogy igaza van. Hogy a célok és megvalósítás ennyire nem egyeznek, az nem a célok hibája.

Tehát vannak szerelmes fiatalok, vannak jó és rossz, no meg félreértett felnőttek… kisebb és nagyobb konfliktusok, amiket a jó érzékkel felhasznált ellentétpárok még érdekesebbé tesznek. És nem csak a vidéki-pesti, munkás-értelmiségi, régi-új, felnőtt-gyerek… férfi-nő… nincs kedven összeszámolni, és felsorolni, mert mindezek ellenére ez egy romantikus kamasztörténet.
Szerethető.

Mondjuk azért jó, hogy nem az ötvenes évek kisvárosában voltam kamasz… nekem kissé merev.

>!
Móra, Budapest, 1963
374 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szász Endre
EssentialHencsi P>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

A legkeményebb romantika a legkeményebb kommunizmussal párosítva az ötvenes évekből, valamiért egy lányregény-sorozatba belekeveredve, pedig szerelmes kommunista fiúk a főszereplők. van benne egy-két kapitalista is, pfúj, de azok vagy rosszak végig, vagy megvilágosodnak és ők is habzó szájú kommunisták lesznek.
Hát lehet ezt a könyvet nem szeretni? Nekem mindenképpen sokszorolvasós volt, amikor eljött életemnek az a része, hogy nyálas könyveket KELLETT olvasnom, mert megzavarodtak a hormonjaim. Sőt, most is bármikor elolvasnám, már csak a nosztalgia miatt is.

Bogas P>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Szerelmes kamaszok 1953 tavaszán elszörnyednek a pesti szlengen, hecceket csinálnak, de közben azért valahogy benő a fejük lágya és rájönnek, hogy a lányokra nem csak mosónőként lehet tekinteni. Bányásznak és építkeznek (az ideológiát is bőszen építik), méricskélik, hogy magyarul vagy eszperente nyelven nehezebb-e szerelmet vallani, és ha valaki eddig száraznak tartotta volna a fizikát, itt most megtöltik romantikával.

Lahara IP>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Tizenévesen úgy tíz vagy harminc oldal után félredobtam volna. Mert hiába az a címe, ami, sokkal inkább a fiúk lelkivilágáról és a bennük játszódó folyamatokról szól. Éva – a pesti lány – kevésbé jelentős szereplő, mint a fiúk, bár sok helyütt mégis ő van a középpontban. Mégis úgy éreztem, helyes a cím.

De rettenetesen zavart, hogy az emberek az alapján tesznek különbséget, hogy ki mi volt a régi időkben. Hogy Lángné nem kínálja hellyel Langánnét, és aszerint szabja meg Évának, kivel barátkozzon, hogy az illető családja milyen rangot képviselt régen.

Protonpumpa>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Első olvasmányélményem a szerzőtől. Nagyon tetszett, évekig nem olvastam újra, aztán pár éve sikerült megszereznem. Szeretem a hangulatát.

Habók P>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Elég régen olvastam, de már a jóval az első megjelenés után. Ezért aztán a propaganda része eléggé idegesített. És kicsit már idegen volt, hogy pl. a „gatyában táncol” kifejezés valakiből ilyen reakciót váltson ki. De a kamaszok szerelme, a menza, a tanórákon való levelezés, az eszperente és a foci tökéletesen az volt, amit olvasni szerettem volna.

Ja, és úgy emlékszem, folytatása is volt, de az már nem csíkosban jelent meg.

kr_gyorgyi>!
Kőszegi Imre: A pesti lány

Kedves, aranyos, kisvárosi kamasztörténet.
Azon viszont külön elgondolkodtam, hogy annak idején már egy „Fenét!”-ért hogy ki voltak akadva a felnőttek, ma meg már sokkal cifrább dolgok hagyják el a gyerekek száját, és fel sem tűnik senkinek…


Népszerű idézetek

regulat>!

Túl sokat beszélünk a gyerekekről, de túl keveset beszélünk a gyerekekkel.

140. oldal

1 hozzászólás
regulat>!

Vedd tudomásul, ma is fennáll az a törvény, hogy ember, alkotó ember csak abból lesz, aki azért tanul, mert tudni vagy csinálni akar valamit! Aki csak azért tanul, hogy diplomája, állása legyen, abból nem lesz ember, csak hivatalnok.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
8 hozzászólás
regulat>!

Magyar szokás – komorult el a tanár. – Magyar betegségnek is mondhatnám. Minden ellen van kifogásunk, nekünk semmi sem elég jó, de alkotó javaslatot soha nem teszünk, s a végén minden marad a régiben, nem csinálunk semmit…

274. oldal

5 hozzászólás
regulat>!

A sportember fut, a civil szalad.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: futás · sport
Lahara IP>!

– Miért nem? Könnyű a pesti fiúknak – szólt Józsi. – Azt mondják, azok egyszerűen leszólítják a lányt, aki tetszik nekik. És ezzel kész az ismeretség. De itt, ebben a kisvárosban… Elkeseredetten legyintett. – Itt minden kukkantóból egy-egy vénasszony kukucskál az utcára, és lesi a fiatalokat, hogy kit miért jelenthetne fel az igazgatónál?

38. oldal

Bogas P>!

József Attilát nem mindenki szereti. De aki szereti, nem mindig azért szereti, mert szocialista. S aki nem szereti, nem okvetlenül azért nem szereti, mert szocialista…

Nagy fordulatok napja

Lahara IP>!

Különös az arca: germán fejre rajzolt mongol ábrázat. Vöröses szöghaj, széles homlok, kék szemek, széles pofacsontok, A sunyi-vidám arc közepén hegyes pisze orr, mint egy kirgiz jurta, s körülötte mozdulatlanul legelésző barna szeplőnyáj.

25. oldal

regulat>!

– Hagyjátok a napi gondokat… Olvastátok a Simon Menyhért születését? – S amikor senki sem felelt neki, egyenesen a magyartanárhoz intézete kérdését. – Olvasta Déry Tibor kisregényét?

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Déry Tibor
Lahara IP>!

De most egyszerre csak a szép Kuthyné kezdte okádni a tüzet, egyre jobban belemelegedve.

340. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
F. Kosztyu Viola: Lorena
Tavi Kata: Nyitótánc
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem