Ulrik ​inas 13 csillagozás

Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Az ismét felfedezett írónő, Kosáryné Réz Lola – aki a két világháború között alkotta oly sikeres regényeit – talán legjobban megírt művét kapja kézhez ismét az olvasó. Az Ulrik inas igazi érzelmes regény, amely a XV.század első felébe vezeti az olvasót.
A főhős Rábay András ötvösmester fűtőszolgája, Ulrik. Csendes magának való, sokat gondolkodó inas, más mint a többi. Ulrik azonban nagyratörő terveket sző jövőjéről szól: bíró szeretne lenni. Emellett reménytelenül szerelmes az eladósorba levő Ágneskába, mestere lányába.
A történet tulajdonképpen Ulrik felemelkedésének krónikája: hogyan tanulja ki az építészet mesterségét, hogyan vesz részt Nándorfehérvár viadalában, végül is hogyan lesz bíróvá.
Az izgalmas történet végigvezeti az olvasót a XV. század első felének konfliktusain, egyszerű, közérthető nyelven, ezért tízéves kortól nyolcvan éves korig bárkinek ajánlható.

Eredeti megjelenés éve: 1921

>!
Kráter, Pomáz, 2012
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632980898
>!
Garabonciás, Budapest, 1989
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407391
>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1933
256 oldal

1 további kiadás


Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Trixi
Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Na, végre! Befejeztem. Azt hittem sose fogom. Rég szenvedtem ennyire egy könyvön, sőt egy ilyen rövidke könyvön. Nem mondom, voltak oldalak (inkább sorok) amiket élveztem, de összességében ez egy gyötrelem volt. Értem én, hogy majdnem 100 éve íródott, de ez mégsem mentség, hisz olvastam még régebben írt könyveket, mégsem kínlódtam rajtuk ennyire. Azt hiszem az „újra felfedezett” írónővel ez volt az első és egyben az utolsó találkozásom.

>!
Nienna001
Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Jól esett ez a történet a lelkemnek. Úgy kezdtem neki, hogy nem tudtam hova lyukadunk ki. Volt itt szörnyűség, nem is kevés, de a mesei tanúság, miszerint a kemény munka elnyeri jutalmát, azért itt is igaz. Hihetetlen Ulrik kitartása, és elhivatottsága. Az irónő csak beleszőtte a korszak nagyjait, a történelmi regényekben nehezen állják meg az írók ezt a fogást.

Annyi még, hogy a szigorlat után visszajöttem a koliba, és le se tettem, amíg a végére értem. Lekötött és érdekes volt, úgyhogy ha nem is öt csillagot, de négy és felet megérdemel.

>!
Véda MP
Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Ulrik, a mi selmeci Forrest Gumpunk! De tényleg. :)
/Előre elhatároztam, hogy csakazértse' fogok spoilerezni, úgyhogy a mondat jelentőségét majd megfejti mindenki maga:)/
Pedig, még kb. a regény feléig nagyjából úgy kiáltottam volna fel: „ Szent együgyűség, Ulrik a neved!” Nehezen indult, az elvarratlan szálak, az ide-oda belekapó, de ki nem bomló történeti vonalak már egészen elszomorítottak, nem tudtam elképzelni, hogy ebből még jó is kisülhet. Zagyvának tűnt, na…
De aztán Eleonóra elkezdett mesélni, és mint a magyar népmesék legcudarabb sorsú, számkivetett árvalegénye, Ulrik és az ő őszinte, igaz szíve, lelke, teljesen átvették a hatalmat az érzelmeim felett. Mert egyértelműen arra hatottak.
Már nem bántam, hogy a város története hol és hogyan szakad félbe és születik újjá, hogy mennyi érzelmi gubó vár még bogozásra, hogy a lírai részekből még oly szívesen olvastam volna többet, hogy itt-ott hiányosságok vannak…
Mert szépet kaptam, szívmelengetőt, egyszerűen lélekhez szólót. 12 éves voltam megint, aki belefeledkezik a könyvébe, hol felkuncog, hol majd elpityeredik az olvasattakon…
Eredetileg csak 4 csillagot akartam adni, de ez utóbbiak miatt, nálam megérdemli az ötöt. Olyan nagyon ritka ilyen szép mesére bukkanni manapság…

8 hozzászólás
>!
Baba082 P
Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Nem mondom, hogy életem legizgalmasabb regényén vergődtem át most magam… De nem is rossz azért, aki esetleg kíváncsi a történetre bátran álljon neki, csak ne számítson valami fergeteges regényre. Állatvédőknek csak nagy önuralommal ajánlható, a történelmet kedvelőknek pedig sok kávéval.

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Kosáryné Réz Lola: Ulrik inas

Az első 10 oldalnál nem jutottam tovább. Lehet, hogy kellett volna még egy kicsit gyötörnöm, de nem volt hozzá kedvem.


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

Boszorkányt égettek a város piacán.

(első mondat)

>!
Véda MP

És sohase látták asszonyra nézni. Voltak, akik azt rebesgették: azt tanulta meg az idegen országokban, hogy az asszonyoknak nincs szívük.
Akadtak szép szelíd lányok, virgonc menyecskék, akik összedugták a fejüket, ha látták Ysenrinkelt, és szívesen megmagyarázták volna: lehet, hogy a külországi hercegnőknek, fényes udvari dámáknak nincs, de nekik, itt a hegyek között, van szívük, mert sokszor fáj…

52. oldal

>!
tomgabee

Ulriknak nem volt fegyvere. De valami fekete düh, valami kétségbeesett erő szállta meg. Nekiugratott a két lovasnak csupasz kézzel, mint a bolond, elkapta az első kezében a kardot, csavart rajta egyet, s már volt neki kardja.
– Nebojsza Péter? Hát Nebojsza! Ne félj!
Így kiabáltak a katonák. De azért itt is, ott is feltűnt egy-egy az útszéli mély árokban, vagy a fenyők között. Hitvány zsoldért lekaszaboltatni egyik sem akarta magát, csak Ulrik ingyen, a bolond. Verekedett, csapkodott jobbra-balra a szekér mellett, míg forogni kezdett vele a világ, és Ysenrinkel nagy kezével szépen le nem fogta a lóról. Meleg vér csurgott végig az arcán. De a rablók messze nyargaltak már sebesültjeikkel, közrevéve Cseh Lászlót, aki szédelegve ingott a nyeregben.

>!
tomgabee

Hanem a pap, Kapisztrán János mindig ott termett, ahol a legnagyobb volt az ijedelem. Buzogány, nyíl nem érte, kard nem fogta. Magasra tartotta kezében a feszületet meg a zászlót, és csak az égre nézett, sohasem a lábai elé. Mégsem botlott el soha. Ulrik bámészan nézte … feje körül halavány fényességet látott. Ment utána megbabonázva, élesre köszörült szablyájával jobba-balra kaszabolta le körülötte a törököt … még a várost is elfeledte aznap. Kábulat fogta el … mintha a pap erős lelke, egy akarata költözött volna a vár egész népébe.

>!
tomgabee

Aztán egyszerre visszatartotta a lépéseit Ulrik, elszorult szívvel, Rábay kertjének szélén … Összekulcsolt kézzel imádkozni próbált … s fölujjongott hirtelen könnyes szemmel.
Mert leszállt a madár.
Leszállt és megpihent a rozsdás vasláda tetején, a lesüppedt sír mellett, ahol ide-oda ingtak valami kúszónövényeknek a támaszt kereső virágos indái…
Tomasius mester ott csörtetett Ulrik háta mögött. Most előreugrott … Csontok reccsentek a lábai alatt. Nem törődött vele. Lobogó hajáról lemaradt a süveg. Lehajolt a láda mellett, s ujjával kétrét görnyedve, meghúzta a kört a magas fűben, mondván:
– Íme, itt legyen Istennek oltára a mi oltalmunkra az Atyának, Fiúnak, Szentléleknek nevében. Ámen.

>!
Véda MP

Ha valaki este sír, azt nem csudálom -gondolta-, de ha az ember reggel is sír, akkor már igazán nagy baja lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

A. O. Esther: Kristályfény
Bleeding Bride: A téboly kertje
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Lakatos Levente: Megrepedt álarc
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Raana Raas: Árulás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán