Csók ​a Palatinuson 4 csillagozás

Magyar írók római novellái
Kőrössi P. József (szerk.): Csók a Palatinuson

„Róma!… minden kőkockájából évezredek dobbanását érezte ki. És a Saturnus templomának nyolc oszlopa eszébe juttatta a régi gazdagságot (…). A kincs elúszott, csak a kövek maradtak meg, mintha kifosztott szívek volnának vagy üres zsebek.”

A Városok, városok című egyre népszerűbb sorozat újabb darabja az elmúlt század nagy magyar íróinak Rómában játszódó novelláit vagy Rómáról szóló jegyzeteit, történeteit tartalmazza. A szerzők között találjuk többek között Cholnoky Viktort, Cs. Szabó Lászlót, Elek Artúrt, Hunyady Sándort, Szerb Antalt, Szini Gyulát, Ottlik Gézát.

A művek szerzői: Jókai Mór, Szini Gyula, Elek Artúr, Kárpáti Aurél, Hunyady Sándor, Szerb Antal, Cs. Szabó László, Ottlik Géza

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Városok, városok

>!
Noran, Budapest, 2001
190 oldal · ISBN: 9639356182

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Ady Endre


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

ÁrnyékVirág>!
Kőrössi P. József (szerk.): Csók a Palatinuson

Szeretem Rómát, és a kicsi, szép könyveket is, ezért került ez a válogatás a kezembe. A legjobban Szini Gyula és Szerb Antal művei tetszettek, „elvitték a hátukon” az egész könyvet. Kellemes olvasmány, az egy csillag levonás azért van, mert kicsit töredezettnek és helyenként erőltetettnek éreztem. Mintha beleválogattak volna bármit, aminek köze van Rómához vagy az ókori rómaiakhoz.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

[Ady] A hozzáértők szerint gyatra római sört, a „birra Peroni”-t csak olyan egykedvűen hajtogatta, mint a Castelli romani legnemesebb nedűit. Szomjas volt, nem ínyeskedő. Sohase tapasztaltam, hogy – mint a szesznek annyi barátja – fontoskodott volna az ital körül. Megitta, szót nem vesztegetett reá.

Ady Rómában · Elek Artúr

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre
2 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

Sokszor az volt az érzésem a vonaton, hogy a biblián haladok keresztül.

Római levél · Hunyady Sándor

Gregöria_Hill>!

A majomősről és a pithecanthroposról szóló hipotézis van legalább is olyan legenda, mint a Neri-i Szent Fülöpé.

Csók a Palatinuson · Szini Gyula

Gregöria_Hill>!

Néha haragudni szeretett volna a porosz kormányra, amely azt hiszi, hogy ötszáz márkával és négy hét alatt mindent meg lehet nézni Rómában, pedig magához a fórumhoz kell legalább egy esztendő hogy az ember végre igazán – újra kezdhesse.

Vénusz · Szini Gyula

ÁrnyékVirág>!

Három napig csak az istenasszony képe tartotta benne a lelket. De ő szívesen viselte mindezt, mintha csak szerelmi kalandról lett volna szó. És mennél távolabb volt Vénusztól, annál boldogabb volt, hogy legalább a képmását vihette magával oda, hol nem oly kék az ég, nem oly fehér a márvány és ahol röstellnie kellene ezt a kalandját.

63. oldal - Vénusz · Szini Gyula

ÁrnyékVirág>!

De nem mart meg, hanem inkább szétnyitotta előttem a lelkét, és rákényszerített, hogy belétekintsek. Megdöbbentő dolgokat láttam benne. Egy régen kigyulladt, egész életére és költészetére végzetes szenvedélye akkor volt benne kialvóban. Még játszott vele, rá-ráfújt, föl-fölszította és fellobogtatta, hogy ismét hűlni hagyja. A mást és önmagát kínzásnak félelmetes játéka volt az. Sokszor vérfagyasztó és megmagyarázhatatlan.

82. oldal - Ady Rómában · Elek Artúr

ÁrnyékVirág>!

De most már tudja, hogy a Föld csak egy a megszámlálhatatlanul sok világ közt, és távolról sem a legnagyobb, legelőkelőbb: sőt lehet, hogy csak egy egészen tizedrangú kis csillag, valami lényegtelen és nemtelen közember a csillagok megdöbbentő hierarchiájában. És ha ez igy van, kérdezi eltűnődve és riadtan egyik levelében, vajon akkor hogy lehet az, hogy Isten éppen ennek a tizedrangú kis csillagnak a megváltásáért áldozta fel Egyszülött Fiát?

128. oldal - A herceg · Szerb Antal

ÁrnyékVirág>!

Mindent összevéve, túlzás volna azt állitani, hogy Marcantonio fontos szerepet játszott kora és hazája történetében. Ha az ember elgondolja, micsoda hatalmas eszközök álltak rendelkezésére, voltaképp fájdalmas tehetetlenségről tesz tanúságot, hogy ennyire eredménytelenül élte le életét, és eszményeitől örökre ilyen távol maradt. És ha tekintetbe vesszük a gonoszságokat, amelyeket tudunk róla, és feltételezzük, hogy számos egyéb gonoszságot is elkövetett, amelyekről nem tudunk, hajlandók vagyunk nemcsak őt itélni el, hanem a kort, a társadalmi rendet is, amely ilyen silány emberek kezébe tette le a nagyság minden lehetőségét.

129. oldal - A herceg · Szerb Antal

ÁrnyékVirág>!

És itt Rómában csodálatos erejük van a köveknek. Magukba szívják az évszázadokat, amik elrobogtak fölöttük és soha többé ki nem irthatók belőlük. Itt mindig volt város, mindig voltak emberek. Hiába raktak réteget rétegre a századok, csak mind mélyebbre kell aláásni és napfényre lehet hozni a múltat, amelynek még annyi titka van számunkra.

54. oldal - Csók a Palatinuson · Szini Gyula


Hasonló könyvek címkék alapján

Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Lénárd Sándor: Római történetek
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Büksi Zsuzsanna – Agnes Epstein – Ronnie W. A. – Megyeri Judit – Remy Dalmore – Demeter Attila – Kozi Bogi: Amit a Sors egybekötött…
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.