Az ​elfelejtett rab 4 csillagozás

Magyar írók börtönnovellái
Kőrössi P. József (szerk.): Az elfelejtett rab

„– Én komoly nő vagyok. Nem szeretek pletykát csinálni. Csak annyit mondhatok, hogy nem fogja megbánni, hogy szabad szívvel, szabad kézzel jött Vácra – mond a varrónő, és Rezeda úr éjjeli álmának megint vége volt. A börtönbeli éjszakákon ráér sok mindenre az egyébként okos ember is.”

(Krúdy Gyula: Az államfogház hölgye)

A sorozat legújabb darabjában többek között Mikszáth Kálmán, Ady Endre, Hunyadi Sándor, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szomory Dezső, Zilahy Lajos novellái olvashatók.

A művek szerzői: Mikszáth Kálmán, Ady Endre, Hunyady Sándor, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szomory Dezső, Zilahy Lajos

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Noran Novella

>!
Noran Libro, Budapest, 2013
224 oldal · ISBN: 9786155274114

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Kőrössi P. József (szerk.): Az elfelejtett rab

A Kőrössi P. József által szerkesztett tematikus novellafüzérek az elmúlt hetekben kezdték el izgatni a fantáziámat. A sorozat kötetei ránézésre nagyon szépek, a választott témáik rém izgalmasnak tűnnek (csak néhány extravagánsabb példa: írások cigányokról, a rádióról, fényképészetről, lovakról, vasútról), és egy-egy könyvön belül nagyon széleset tudnak meríteni a magyar irodalomból: jelen darabban például olvashatunk Mikszáth, Karinthy, Móricz és Krúdy novellákat, de ott van mellettük Gozsdu Elek, Szilágyi Sándor, Szomory Dezső és Török Sándor egy-egy műve is. A novellát egyébként most értsük úgy, mint rövid írásművet, hiszen akad a beválogatott szövegek között jó pár karcolat, tárca, vagy akár egyenesen riportszerű anyag is, sőt, Bálint György esetében már esszékről beszélhetünk.

A tematikus rendezési elv magában hordozza azt a csodát, hogy miközben gondos és igényes betekintést nyerhetünk a börtönök világába, egyúttal megismerkedhetünk a klasszikus magyar irodalom jó pár kiemelkedő alkotójával is, nem mellesleg pedig sokat tanulhatunk magáról a novelláról, mint műfajról. Nem feltétlenül azért, mert ezek az írók tényleg a magyar irodalomtörténet legnagyobb alakjai, hanem mert érezhetően mind a maguk képére tudták formálni a műfaj jellegzetességeit: jól felismerhető az egyéni stílus, az írásmód – élénken elválik egymástól Krúdy és Mikszáth hangvétele és technikája, kidomborodik Bálint György mély értelmiségi attitűdje, Heltai felüdítő humora, Szilágyi Sándor hite, vagy Déry Tibor végletekig fokozott, már-már zavarba ejtő érzelmessége. Ha kedvencet kéne választanom, Gozsdu Elek Mea culpájára, illetve Mikszáth Az elfelejtett rabjára voksolnék, a legkevésbé otthonosak pedig Krúdy írásai voltak – ő egyébként a maga négy novellájával mintha felül lenne reprezentálva a könyvben.

Kíváncsian várom a folytatásokat, első nekifutásra a Noran Libro sorozata beváltotta a hozzá fűzött reményeket!

>!
Noran Libro, Budapest, 2013
224 oldal · ISBN: 9786155274114
5 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP
Kőrössi P. József (szerk.): Az elfelejtett rab

A sorozat többi darabjához méltó, igényes műveket tartalmazó novelláskötet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bakos József (szerk.): Ébredő idő
Szabó Zsolt (szerk.): Nyitott szívvel
Kepes András (szerk.): Könyvjelző
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2016
Kovács Nemere (szerk.): Éjszakai ügyelet
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy
Bart István (szerk.): Pokolraszállás
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017