A ​hűséges férfi 56 csillagozás

Boldogságnovellák
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán új novellái ugyanazon a helyszíneken játszódnak, amelyeket már a Budapest, nőváros vagy a Szerelmes évek című könyveiben megismerhettünk. Az írások mindig valami emberi határhelyzetet rögzítenek, ahol egy-egy emberi sors átfordul és véglegessé válik. Ám a kötet hőseinek alapvető kérdése: miért érdemes hűségesnek lenni valakihez vagy valamihez egy életen át.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Kalligram, Budapest, 2014
108 oldal · ISBN: 9788081017896
>!
Kalligram, Pozsony, 2011
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081014079

Enciklopédia 6


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Napok óta jártatom azt a cseppnyi eszemet rajta, hogy miért is olyan könnyű engem szinte bármikor rávenni egy erős felindulásból (néha bűnszövetkezetben) elkövetett Kőrösi olvasásra. Mi teszi, hogy a második bekezdéstől bezáródik a fülem a külvilágra és rácsukódik a lelkem a mondatokra? De hát, mint tudjuk, gyarló az ember…

Talán attól van ez, hogy hirtelen kedvem támad újra kíváncsian bekukkantani valami kora őszi hűvös estén a kolesz félhomályos ablakán… Csak azt akarom ám tudni, hogy bent vannak-e a társalgóban a Ferkóék, és leugrunk-e este együtt a Mészölybe egy köbméter sörre, ahol mélyvíz van, csak úszóknak?

Vagy az lehet az oka, hogy hirtelen rákívánok a nagymamám mákos mácsikjára, pedig tudom jól, hogy attól a máktól már soha nem feketedik a fogam köze, és csak a temető békét szülő csöndje tölti majd ki az áruló gondolat ürességét, az őszi avarban botorkálva…
Vagy azért, mert egy röpke pillanat alatt, tudás nélkül is odaképzelem magam a múlt századi fagerendás fogadóépületbe, ahol spiccvasas cipőt viselő gígerlik mellett várom izgatottan, hogy befütyüljön a trieszti gőzös?

Vagy az is lehet, hogy azért van ez, mert a fejemet sem kell fordítanom, a pillámat sem kell lehunynom, hogy a szülőszoba semmivel össze nem tévesztethető, nemkórház szagát érezzem újra, lássam a gépek baljós villogását és aztán bizonytalankodó karomat egy csöppség súlya húzza le, aki majd mindent megváltoztat…?

Vagy talán a többi milliónyi emlék, érzés, ízek, szagok, becsípődések, amelyek valahonnan előpattannak ilyenkor…? Amiktől úgy érzem, hogy minden más volt és mégis minden ugyanígy kellett, hogy legyen…?

És mi van, ha tényleg csak egyszerűen magamba temetkezem, miközben olvasom a Zolit…? Mi van, ha ő csak a kulcsot nyomja a kezembe, ami valami régmúlt/sohasemvolt/örökkönvaló álomvilágot nyit meg, ahol élni akartam/próbáltam/kényszerültem…?
Ha csupán annyit szeretnék, hogy az én sok-sok emlékem kísérjen még jó sokáig, jó messzire…? Ha csak azt kívánom, hogy az a sok ember szeressen, akiket én szeretek, akikre szükségem van, hogy holnap is felkelhessen a nap…? Ha csupán arra vágyom, hogy még sokáig eljöjjön hozzám álmomban az édesanyám, aztán majd a feleségem hangját halljam, és a kisunokám tenyerét érezhessem az arcomon akkor, amikor…
Nem tudom. Lehet, hogy ezért…
Lehet, hogy nem…

Annyi azonban bizonyos, hogy az ilyen írások nélkül nem fordulnának ki ezek a gondolatok az ujjaim alól.
Szóval valszeg csak az történhet ilyenkor, hogy ez az egész nem más, hanem maga az élet…
…és ha valaki itt, vagy ott netán magára ismer bennük, az hajlamossá válhat kéretlen őszintén megnyilatkozni és ártalmatlan, félénk butaságokat irkálni.

2 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Milyen sokféle módon lehetünk hűségesek, nemcsak egy emberhez, vagy egy állathoz, de akár egy kis növényhez, egy illathoz, sőt egy rutinhoz, vagy egy rossz szokáshoz. Kőrösi Zoltán novelláinak főszereplő mind hűséges férfiak, akiknek az élete így, vagy úgy kissé félresiklott, megkeseredett, minannyian magányosak és vágyakozva idézik fel az egykor volt boldogságukat. De ezeket a novellákat olvasva hirtelen rádöbbenünk, hogy mennyire relatív is a boldogság. Megfoghatatlan, elmondhatatlan, megmagyarázhatatlan és mindenkinek mást jelent. Kőrösi csodálatos élő képekkel, színekkel, illatokkal, fénnyel és árnyékkal teli novelláit olvasva egy picit nosztalgikus hangulatba kerülve megértjük, hogy a saját boldogságát mindenkinek magának kell megtalálnia. Az Angyalka, a Szeretni és a Boldogság hármasa igazán magával ragadott és még napokig hűségesen elkísért.

4 hozzászólás
n P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

S mindig gondolkozom,
De amit gondolok
Úgy elmegy mint a zaj,
Úgy elmegy, mint a füst,
Úgy elmegy, mint a víz,
Úgy elmegy, mint a felhő.
(Szép Ernő)

Nem felejtés. Nekem erről szól Kőrösi ezekben a történetekben. A ragaszkodásról valakihez, valamihez. Hűség a megtörténtekhez. Azokhoz akik elmentek, azokhoz, amik elmúltak. Megőrizni a nekik és nekünk fontosakat. Válogatott emlékeink vannak. Nehéz, de nem lehetetlen a valaha volt boldogságba kapaszkodni. A miértre meg sosincs jó válasz.

Zsuzsi_Marta P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Régóta terveztem már, hogy olvassak Kőrösitől, és most, egy szomorú évforduló, az 5 évvel ezelőtt bekövetkezett halála kapcsán, a fiatalon elhunyt íróra emlékezve jött el az alkalom – köszönet kedves @Annamarie -nak, aki egy közös emlékolvasást hirdetett itt, Molyon.

Hűség, elköteleződés, kitartás, hovatartozás jelenik meg a kötetben olvasható 20 novella történeteiben, s nem kizárólagosan egy szeretett lényhez, társhoz köthetően, hanem éppúgy tárgyakhoz, növényekhez, de szokásokhoz, életmódhoz egyaránt. Férfiak hűsége szólal meg e novellákban – többféle megközelítésben.

Az alcímben jelölt boldogságnovellák hangulata melankolikus, szereplői a múltba tekintenek vissza, szokásaik a régi idők emlékeit idézik. Engem ez a hangulat az első oldaltól az utolsóig magával ragadott, elvarázsolt! Közel éreztem magamhoz mind a történetüket, mind a szereplőket – s bennem is felidéződtek általuk a múlt fontos és meghatározó személyei, történetei!

Az író sok esetben főként tőmondatokkal teszi még feszesebbé az egyes novellák ütemét, hangsúlyozva a szereplőkben megbújó feszültséget. Az elmagányosodás, a kőbe vésett szokások, napi rutinok görcsös ismétlése, ismétlődése jelenik meg a történetekben. Kiváló párbeszédek, leírások, igényes megfogalmazás, mondatkezelés jellemzi valamennyi novellát.

Hétköznapi emberek hétköznapi történetei – nem hétköznapian, hanem mesterien tálalva. Kitűnő írások, élmény volt olvasni a kötet valamennyi kis történetét! Kedvenceim: Füles fotel, Teremtés, Pékkrémes, Villamos és az Ének!spoiler

Jöhet a következő kötet az írótól, az elsőként tőle olvasott alkotása remek választás volt! :)

4 hozzászólás
robinson P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Megrázó pillanatképek, kevéske boldogság-morzsákkal. Kőrösi nagyon szépen ír, meghittek, idilliek az ellesett élethelyzetek, pillanatok, amiket elénk tár. Szeretni valóan szomorúak, mégis az őszinte boldogságról, egymáshoz tartozásról mesélnek. Emberiek. Amikor nem tudjuk csak utólag…ott és akkor igenis boldogok voltunk.
Szeretni, Mag a hó alatt, Május, Pékkrémes, és a záró novella az Utazás voltak a legkedvesebbek nekem.
Bővebben: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/09/a-huseges-ferfi.html

1 hozzászólás
egy_ember>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Egyszerű és egyenes. Sallangmentes. Néhány olyan finom trükkel, amikre csak kiváló, hosszú évek múltán is emlegetett labdarúgók képesek.
Férfias. Érzelmesen férfias.
Mert egy férfi legyen mindig készen. Mindenre. Legyen az halál, vagy legyenek legyek. Legyen az a boldogság fellelése, vagy legyen konzervnyitás. Legyen az emlékezés, vagy legyen csöpögő csap. Legyen az a hétköznapok bűzös mocsarának túlélése, vagy legyen biciklilánc fölrakása. Legyen készen a változásra, és legyen készen a változatlanságra.
Egy férfi járjon nyitott szemmel. Legyen nála mindig mérce, hogy felmérhesse a világ állapotát.
Egy férfi vegye észre a határokat, amiken átlépve, átbukdácsolva, átesve már semmi nem lehet olyan, mint volt.
Egy férfi legyen.

12 hozzászólás
Goofry>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

„Azt mondja el, amit lát, állapította meg a kávéházi asztalnál ülő egyik férfi.”
(Nyár: 124.o.)

– Ne javíts ki, ha tévednék! –
Az olvasó mégiscsak valamely szemlélődő válfajú különös egyede ennek a sártekénken kifejlődött állatvilágnak. Természetesen és logikusan a szó öko-moly-pop értelemében vetetten. Ha ugyan létezik egy ilyen természettudományos kategória. Kell, hogy legyen! Asszem. ;)

Várj, mást mondok: A gyermeki koromban nem értettem azt a sokat hallott fura összefüggést az idő és a pénz badar összefüggéséről. Ma már magambizton állítom, hogy különbséget tudok tenni a fennfaló kötelékek dologai között. És ebben a különbségtételben nincs is nagyobb kincs számomra, mint az idő. Legalábbis a dolgok gondolati megközelítéséhez a passzív megfigyelést téve alapvetésül. Jó, az aktív élet fokmérője meg a pénz, de itt most nem erről van szó! Pontosabban, Kőrösi Zoltán nem erről beszél. Mi sem ezért vagyunk itt.

A lényünk lényege tehát a passzív szemlélődésbe vetett hitünk! És az a helyzet, kedves felemolyom, hogy ez boldogságélményeink legfőbb forrása. Erre az éhségre dob táplálékot ezzel a novelláskötettel Kőrösi, meg kell mondjam, hogy az én esetemben sikerrel. Ergo, ezért boldogságnovellák ezek az írások.
A bámész örömöt élve búj hát meg te is e könyv lapjaiban, s hagyd, hogy időtlenségbe esetten eközben észrevétlen folyjon az időd. Ez a legtöbb, amit tehetsz, a legjobb, amit adhatsz. Az esztétikum öröme majd kárpótol.
Kívánom tudatosság és az érzékelés között lebegésben légyen részed!

{ Ui.: Néhány kedvencem mellett ezen kötetnek is helyet adok, hogy így legyek ezentúl Kőrösi hűtlen híve. Hamarjában jó szívvel még lekvárt is bontok! }

5 hozzászólás
sztimi53>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Sosem az van a Kőrösi kötetek címe alatt, amit várok… Boldogságnovellák néha boldogtalanságról. Nem mind tetszett, de a Boldogsággal kedvencet avattam. "…a szenvedés hiánya, az a boldogság, hogy amikor már elmúlt az élet, akkor is lehessen emlékezni rá. Kőrösi nagyon szépen ír, de bármilyen furcsán hangzik, azt kell írjam, hogy a hűséges férfinél én jobban szeretem a női mellet.

10 hozzászólás
pável>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Bár itt sokan agyoncsillagozták, énszerintem talán legkevésbé sikerült (novellás)kötete. Ha csak beleolvasnál, a Villamost ajánlom belőle. Bár nagyon szépeket írtatok itt róla, nem éreztem bennük az eredeti hangú Kőrösit, de talán rosszkor, rosszul fogtam neki. Megérdemli, hogy újrakezdjem, alig várom a következő, 5. évfordulós kihívást (:

Király_Dobos_Beatrix P>!
Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Boldogságnovellák? Hm…. inkább a magányról, szeretethiányról, valaki elvesztéséről szólnak ezek a novellák, néha egy kis pozitív változással. A legtöbb tetszett, feltűnt, hogy volt, ami mindösszesen két mondatból áll (Boldogság), és akadt, ami annyira nem. A Májust kétszer kellett elolvasnom, hogy megértsem.


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

[…] ne a haláltól félj, hanem attól, hogy sohasem éltél igazán.

138. oldal

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

3 hozzászólás
Annamarie P>!

[…] nem az a kérdés, hogy van-e boldogság, nem is az a kérdés, hogy mi a boldogság, a szenvedés hiánya, az a boldogság hogy amikor már elmúlt az élet akkor is lehessen emlékezni rá.

74. oldal

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
gesztenye63 P>!

És mindig lassan ette, a széle felől a közepe irányába haladva, a legutolsó falatokra maradtak a legmákosabb részek, s amikor azokat is a villára szedte, kitörölte velük a tányért, összegyűjtötte a leszóródott mákszemeket, tudta persze, hogy illik fogat mosni, de ha tehette, elodázta ezt, mert a fogai közül elő-előbukkantak beszorult mákszemek, s akármilyen apró volt, bármelyik képes volt felidézni az étel ízét, akkor is éppen mákos tésztát evett, a konyhaasztalnál ült, mákos málcsikot, ahogyan még a nagyanyja nevezte, […]

Szeretni

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

12 hozzászólás
gesztenye63 P>!

Tavasz volt még, amikor ugyanígy ült a konyhaablaknál, lassan hátrafordult, bámulta a tétován csöpögő csapot, majd halkan, rám se nézve ennyit mondott: tudod, attól változott meg igazán az életem, hogy én most már emlékezni is szeretek.

Forróság

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

gesztenye63 P>!

Nem búcsúzni akart, hiszen itt marad vele, negyvenhárom évtől nem lehet elbúcsúzni, mondta a papot kísérő asszonynak, köszönöm az éneket.

Angyalka

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Kapcsolódó szócikkek: gyász · összetartozás
montika P>!

Köd van, attól csúsznak messzebb a házak, nagy, elfekvő állat, éppen csak látni a lélegzését.

27. oldal, Csempe (Kalligram, 2011)

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Annamarie P>!

Amikor nem hall már mást, csak a szuszogást, a kezdődő horkolást, bemegy a hálóba, várja a közös ágy. Egy ideje minden este egy kocka csokit visz magával. Bebújik a takaró alá, úgy, hogy az arcát is betakarja a paplan, úgy kapja be a kockát. Lassan szopogatja el, nem is mozdul a nyelve, hagyja, hogy a szájában ide oda csúszkáljon az olvadó csokoládé, álomba édesgeti magát, s a cuppogás, ahogyan aztán még megízleli a szájpadlásra tapadt darabkákat, olykor úgy hangzik, mintha fojtottan, észrevétlenül sírna.

151. oldal

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

4 hozzászólás
gesztenye63 P>!

Effélékről beszélgetett az egyik fonatos asztalnál ülő két férfi: az addig-addig ismételgetett szavakról, amelyek egyszeriben leszakadnak a jelentésükről, értelmetlen hangsorokká válnak; az alattomos időről, ami a ránk néző emberek tekintetében mutatja meg magát; a testről, ami csak működik és közben tudomást se vesz rólunk; a körbeforduló délutánokról, amikor megfázik az ember.

Nyár

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

montika P>!

Mi más volna, talán a megszokás segít, hogy a test észrevétlen maradjon.

20. oldal, Csempe (Kalligram, 2011)

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák

Nikolett_Kapocsi P>!

Nem mozdul a levegő, forróság terpeszkedik az aszfalt fölött, a
tető fogazott árnyéka éles határral osztja ketté a napsütötte sávokat és az árnyékokat.

Vasárnap

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi Boldogságnovellák


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Anna Gavalda: Életre kelni
Karin Slaughter: A jelentéktelen szív
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
Banana Yoshimoto: Viszlát Cogumi
Berki Judit: Ülök a matracon
Tisza Kata: Pesti kínálat