Buddha ​élete és tanításai 17 csillagozás

Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

„ A könyv első részében W. W. Hunter angol író Kőrösi Csoma Sándor életét mutatja be. Az indiai kötet másik két tanulmánya, Csoma eredeti munkája a buddhizmusról.”
„Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve -Kőrösi Csoma Sándor- bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazájától alussza örök álmát, de él minden jobb magyar lelkében .” (Széchenyi István)

>!
Kriterion, Bukarest, 1982
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630724790
>!
Kriterion, Bukarest, 1972
220 oldal · Fordította: Bodor András
>!
Filum, Budapest
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639351199 · Fordította: Bodor András

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

Kőrösi Csoma Sándor példaértékű lehetne az emberek számára. Nem csak a magyaroknak,hanem a Földön lakó emberek összességének.
Meglepődtem,amikor egy angol úriembertől kellett olvasnom róla. Azt gondoltam,hogy valamilyen magyar történész írt azért Kőrösiről valamit a kötetbe. De nem baj végül is,mert W.W.Hunter megismerkedtetett Kőrösi életrajzával. Hóban-fagyban,szegényen, sokat szenvedve,de mégis kiváló eredményekkel büszkélkedhetett. Bármilyen reménytelen is volt a helyzete,akkor is megmutatta,milyen egy igazi bátor ember. Minden elismerésem az övé!! Valljuk be,nem sokan mernénk elindulni a végtelenbe nyelvtudás nélkül…(Pl. tibeti nyelvtudás nélkül,bár már a Láma is beszél angolul…) .

Buddha életéről sajnos keveset tudhatunk meg ebből a kötetből,viszont olyan dolgok ezek,amiket máshol nem igen találunk meg. Tehát érdemes tovább olvasni!

A könyv harmadik (negyedik,ha az előszót is résznek tekintjük) része pedig a jegyzetek. Ezt érdemes nyilván lábjegyzetként kezelni és értelemszerűen mindig az adott szöveghez melléolvasni.

Mindent összevetve ez egy hiánypótló és erősen ajánlott mű minden gondolkodó ember számára.

>!
Zimmermann_Zita
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

Nagy tisztelője vagyok Kőrösi Csoma Sándor munkásságának, ezért örülök, hogy a kezembe került ez a könyv. Hunter bevezetője után olvashatjuk Csoma jegyzeteit. Utóbbi nem egy könnyű olvasmány, hiszen kivonatokat készített a tibeti könyvekből, amelyekből elég nehéz teljes képet kapni Buddha életéről és tanításairól. Ennek ellenére megérte elolvasni.

>!
berg
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

A könyv első fele tisztelgés Kőrösi Csoma Sándor előtt, két meleg hangú írás a fordítótól (Kőrösi Csoma Sándor angolul írt) és egy angol történész-statisztikus, majdnem kortárstól. A könyv második része Kőrösi Csoma Sándor munkája. A könyv tartalma nincs szinkronban a címével (ami az eredeti kötet címének pontos fordítása), mert a Kőrösi által írt rész sem Buddha életét és tanításait mondja el, hanem a Buddha életéről és tanításairól szóló, Kőrösi által megismert tibeti szentkönyvek tartalmát ismerteti, egy alapos, hozzáértő könyvtáros (a gyarmatosító angoloktól kapott feladatot végezte el, cserébe támogatták a kutatását) távirati stílusában.
Minden elismerésem az emberfeletti erőfeszítésért, amivel Kőrösi Csoma Sándor a tudását megszerezte; ő tette először hozzáférhetővé, kutathatóvá, a nyugat számára megérthetővé ezeket a tibeti könyveket. De Buddháról és tanításairól ebből a könyvből csak nagyon keveset tudtam meg.

>!
kissakos I
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

Első könyvem volt buddhizmus témában: mélyvíz, de megéri:D

>!
malenca
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

sajnos a második dolgozatnak nem sok hasznát vettem, lévén nem igazán tudtam, miről is szól :D persze ez csakis az én hibám, de így sajnos fölösleges volt elolvasnom… Az első dolgozat, a jegyzetek meg a Kőrösiről szóló előjegyzetek viszont határozottan izgalmasak voltak. Talán újraolvasom majd egy-két év múlva mikor már én is okos leszek és képes megemészteni… izéééé, legalább megérteni azokat, amiket most nem értettem.

2 hozzászólás
>!
Dark_Guy
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai

Az első rész érdekes és izgalmas. Érdemes elolvasni. A második rész a Buddhista tanítások, erkölcstan és értékrend jegyzetei. Tudományos munkához hasznos lehet ugyanis nagy léptekben összefoglalja a különböző Buddhista szövegek tartalmát. Laikusoknak nem ajánlom a második részt. A cím csalóka. Egy tudományos jegyzetről van itt szó a különböző fennmaradt szövegek alapján.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az ember kiteljesedésének,megvalósulásának leghathatósabb formája az elmélkedés,meditáció.

19-20. oldal

>!
berg

Azon az estén az életbíró ájusmat Aniruddha kifejtett néhány erkölcsi gondolatot, és tisztes, bölcs emberhez méltón leült, és csendben maradt.

122. oldal

>!
berg

Miután felnőtt, és az apja azt kívánta, hogy házasodjék meg, Sákja írásba foglalta azokat a tulajdonságokat, amelyekkel annak a nőnek kell rendelkeznie, akit hajlandó lenne feleségül venni, ha ilyen nő egyáltalán található volna.

86. oldal

>!
berg

19. lap. Sáriká vitába száll saját férjével, Tisjával. Vesztes marad. Csodálatos jellemű gyermeket fogan. Álmai – álmainak magyarázata. Ismét vitába száll férjével, most azonban legyőzi. Győzelmét a méhében levő csodálatos magzatnak tulajdonítják. Megszüli a gyermeket, ennek testén több jel azt mutatja, hogy különleges képességekkel van megáldva. Apja után Upatisjának nevezik el, anyja neve után pedig Sáriká fiának vagy Sáriputrának.

144. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Száműzetésben – szabadon
Tenzin: A tibeti gyermekszerzetes
Mayank Chhaya: A Dalai Láma
Lénárd Jenő: Dhammó I-II.
Sárosi Ervin: Zarándokúton Nyugat-Tibetben
Tolvaly Ferenc: Tibetben a lélek
Alexandra David-Néel: Utam Lhaszába
Javier Moro: Buddha hegyei
Jang Ercsö Namu: Búcsú Tóanyánktól
Róna-Tas András (szerk.): A nyolcszirmú lótusz