Kornya Zsolt (szerk.)

Alidax ​gyöngyei 14 csillagozás

Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A déli partvidéken kevesen emlékeznek már Nyldredre, a Quironeia egykor legrettegettebb asszonyára. A boszorkánykirálynő örökkévalóságnak szánt nyakéke is elveszett, bíbor gyöngyeit szerteszét pergették a századok. Az ékszer a Hetedkor végén bukkan fel ismét, mikor egy elfekre vadászó ereni kalandor vakmerő fogadást köt Alidax boszorkányúrnőjével. A gyöngyszemekért folytatott hajszában tolvajok, boszorkányok, Tharr-papok és boszorkánymesterek csapnak össze nyíltan és a színfalak mögött, ahogyan mind nyilvánvalóbbá lesz, hogy ezt a vetélkedést csak az egyik fél nyerheti meg…

Tartalomjegyzék

>!
Tuan, Kaposvár, 2008
312 oldal · ISBN: 9789638767233

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

NyZita>!
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Már csak a nosztalgia okán is imádok MAGUS – regényeket olvasni. Annyira élvezetesen idézik fel azokat az éveket, mikor még alattomos mesélőként juttattam a játékosaimat az amundok legveszélyesebb föld alatti piramisaiba meg a shadoni inkvizíció angyalokkal őriztetett, leg-szökésbiztosabb börtönébe, vagy én magam voltam kalandozó, és bolyongtam társaimmal a tarini törpetárnák mélyén, szenvedtem hajótörést a Gályák Tengerén, netán Tysson Larért verekedtem, halott fák között.

A kötet pozitívuma egyben a hátránya is: aki nem ismeri/játszotta az említett szerepjátékot, annak ezek a novellák közel sem tudnak akkora élményt nyújtani. A szerencsétlen csak kapkodja a fejét, hogy kik azok a kyrek meg crantaiak, mi ez a nagy felhajtás Erionnal, és hogy jönnek ide a Zászlósurak és mit keres köztük egy boszorkány, aztán ez a Shackallor is… inkább hangzik sportcipő-márkának, mint gonosz félistennek.

Ynev világának ismerőiként viszont lelkesen olvasgathatunk a sunyi dzsad kufárokról, elveszett népekről, legendás háborúkról, toroni vérmágiáról, misztikus gyöngyök után kutató különös szerzetekről… Nekem két nagyon szórakoztató délutánt biztosított a könyv, hatalmas köszönet érte a szerzőcsapatnak.

Szécsi_Balázs>!
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Nagyon tetszett a novelláskötet, több okból is.
Kicsit hasonlít a 'Vér városa' című gyűjteményre (egy másik személyes kedvencem), csak itt nem a helyszín azonos, „csupán” a vezérmotívum, nevezetesen a bíborgyöngyök megszerzése. Ennél a kötetnél szerencsésebbnek érzem a tagolást, mint a fent említett másik műnél. Jobban kihozza a történet dinamikáját, hogy a kezdő, illetve az átvezető novellákat ugyan az a személy írja (az ötlet szülőatyja, csakúgy mint a Vér városánál, Kornya Zsolt), és hogy vannak egyáltalán ilyen epizódok.
A másik dolog, ami megnyerte a tetszésem, az az alapszituáció profánsága. Ez a „na mibe, hogy én szedek össze több olyan kis vackot” dolog valami hatalmas ötlet. Pontosan az egyszerűségében rejlik a dolog húzóereje, hiszen semmi világmegváltó dolog nincs benne, csupán egy fogadásról szól a vadászat. Viszont maximálisan bemutatja a 'hatalmasok játékában az egyszerű emberek vesztenek rajta' gondolatmenetet.
Tetszett még a novellák főszereplőinek kisstílűsége (gondolom Kornya ráhatására), mert én már kicsit megcsömörlöttem a fényes páncélú lovagoktól, mindentudó varázslóktól, és a többi, és a többi.
Abszolút megérdemli a könyv az öt csillagot, és fel is került a kedvenc magus műveim közé is (nincs túl sok).

ezusterem>!
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Nagyon szeretem a fantasy irodalmat. Ynev a kedvenc világom. Régebben sokat foglalkoztam a szerepjátékokkal,sajnos manapság már nincsen se időm,se lehetőségem ilyesmire. Ezek a regények,antológiák pont arra jók,hogy felidézzék bennem a régi emlékeket,a fiatalságomat. Arról nem is beszélve,hogy nagyon szórakoztató ezeket a sztorikat elolvasni.
Ebben a kötetben Alidax boszorkányúrnőjének,és ágyasának a történetét ismerhetjük meg. Bíborgyöngyök után kutatnak,és ezeket a kutatásokat tolmácsolják nekünk az írók. Hol jobban,hol rosszabbul.

István_Kissimon>!
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Nem ragozom tul, nagyon tetszett. Indira Myles storija is kulonosen jora sikeredett es sule Gyorgye is. Azt nem ertem h Alan O’Connor tortenetei miert maradtak ki a Fogadas sorozatbol mikor sztem azok is jol sikerultek.

kvzs P>!
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei

Az alapötlet jó. Tetszik a sok nézőpont, karakter, történet, azonban eléggé zavaró, hogy a novellák színvonala nagyon változó.
Az ynevi hangulat felidézéséhez elég jól használható :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Galántai János (szerk.): A világ közepe
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve
Wayne Chapman: Megkövült napvilág
Jan van den Boomen: Számoknak ideje
Körtvélyes Ákos: Sziréndal
Wayne Chapman: A bárd és a démonok
Jan van den Boomen: Ladyr árnyai
Jan van den Boomen: Fekete vizek
Jan van den Boomen: Toroni krónikák