Kornya Zsolt (szerk.)

A ​vér városa (A vér városa) 14 csillagozás

Kornya Zsolt (szerk.): A vér városa

Szenzációs és egyben rendhagyó kötetet tart kezében a kedves olvasó. Raoul Renier teremtette univerzumban játszódó novellák füzérét – az első igazi, magyar „megosztott világ” kötetet. Saint Sangué városa dekadens, bizantin és nagyon romlott – veszedelmes, sötét híre kering a mágusok Európájában.
Egymással rivalizáló, vérfertőző családok; vén beavatottak Hermész rendjéből, akik itt leltek utolsó menedéket a keresztény egyház inkvizítorai elől – újra megelevenedik Sötét Mersant világa, hogy később feltűnjön ő maga is

Tartalomjegyzék

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 2000
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639238252

Kedvencelte 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Noro >!
Kornya Zsolt (szerk.): A vér városa

A Sötét Mersant könyvek többségét ugyan szeretem, de ez a gyűjtemény nekem már túl morbid és túl színpadias volt. A legtöbb novellán ezen felül érződtek kisebb-nagyobb fogalmazásbeli botlások is. A kivétel Reniertől A vér hatalma és Csigás Gábortól A Chrétisson-palota kertje – utóbbit viszont kínosan elvontnak éreztem, nemigen tudott lekötni. A kötetzáró Idegen vér pedig egy kínos apróságon bukott el: a korai reneszánsz idején egy arab utazó azon fanyalog, hogy már megint főtt krumpli van ebédre? Ez a nevetséges butaság teljesen kizökkentett, pedig a történetnek egészen jó hangulata lehetett volna.

RandomSky>!
Kornya Zsolt (szerk.): A vér városa

Metal Hammer No. 130 / 2000. december
A kötet 6 novellájából csupán 2 viseli magán Renier mester kezenyomát – abból az egyiket Le Renard-dal közösen írta. Egyébként is speciális könyv ez, egy ún. “megosztott világ”-antológia, ami annyit tesz, hogy minden írás egy bizonyos helyhez, témához kapcsolódik. A hely ez esetben a Renier-alkotta Saint Sangué, a vér városa, egy képzeletbeli, Velencéhez hasonló helység valahol Franciahonban. Az időpont a kései középkor, amikoris vérfertőző családi házak hadakoznak egymással, éjjel meg a szörnyűséges Strázsamester és az ő kis kedvencei (a lélekkel bíró vízköpő szörnyek) uralják az utcákat. A Mester írásai természetesen a tőle megszokott minőséget hozzák.
Le Renard az eddigi dolgaihoz képest szinte visszafogott, már ami a horrorisztikus-sátánista részeket illeti, de ugyanolyan ötletes és jó; Csigás Gábor novellája is nagyon rendben van, hangulatilag ez tetszett leginkább, és az újonc(?) Dragon két műve is megüti a mércét, bár kétségtelen, hogy még van mit tanulnia Raoultól. Ami igazán jó ebben a kötetben, az a novellák közti összefüggés – inkább különböző nézőpontokból közelítő epizódok ezek, nem különálló írások.
Aki vonzódik a sötét, baljós hangulatú irodalomhoz, az kellemes szórakozásra lelhet a Vér városában.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pirkadatra várva
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Kovács Gábor: Budarkpest
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
MaryJanice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról
Odalent
G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Univerzum antológia
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei