A ​magyar zsidó konyha 3 csillagozás

Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel
Körner András: A magyar zsidó konyha

Kultúrtörténetet ​akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése – melyről kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben. A korabeli sajtóbeszámolókra, kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt ismeretlen képanyag egymást… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 2017
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631364224

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Körner András: A magyar zsidó konyha

Körner András: A magyar zsidó konyha Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel

A zsidó konyha kóser, a flódni mennyei, a ludaskását és a gefilte fis-t rajtam kívül mindenki szereti (nem eszem meg a libát és a halat, ez van), és a vallási előírások miatt külön kell kezelni a tejes és a húsos edényeket a konyhában, vagyis elég macerás a háziasszonyok élete, körülbelül ennyi, ami elsőre eszembe jutott a zsidó konyháról. Nem sok, rámfért egy kis művelődés a témában, ezért kíváncsian vettem a kezembe Körner András vaskos kultúrtörténetét, amelyből valóban teljes képet kaphatunk az 1945 előtti magyar zsidó konyháról. Nem volt könnyű dolga a szerzőnek, hiszen 1945 előtt mindössze 12(!) zsidó szakácskönyv jelent meg Magyarországon és nagyon kevés kézzel írt családi receptfüzet maradt fent, mivel a holokauszt során személyes tárgyak nagy része elveszett. Mégis sikerült egy nagyon sokféle témakört felölelő, hiánypótló gasztro kultúrtörténeti könyvet írni, amelyben számos autentikus receptleírás található, de egyáltalán nem szakácskönyv, inkább egy összefoglaló tanulmány a magyar zsidó konyháról, amelyben nemcsak rengeteg érdekességet tudhatunk meg a témáról, hanem igazi időutazáson vehetünk részt, bepillantást nyerhetünk egy letűnt kor hétköznapjaiba. Eléggé tömény információhalmazt kapunk a pofinkba ebből a 350 oldalas kiadványból, érdemes szépen lassan, ízlelgetve olvasni, és mire a végére érünk, biztos megjön a kedvünk egy jó kis maceszgombóchoz, sólethez, almás kuglihoz vagy barcheszhez. Olvasmányos kötet, amely komoly kutatáson alapul, érdekes és tartalmas, nemcsak ínyenceknek ajánlom, hanem mindenkinek, akit érdekel, hogyan zajlottak a hétköznapok a zsidó háztartásokban.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/07/07/konyvajanlo_kor…


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárd Sándor: A római konyha
Raj Ráchel: Életem a konyhában
Geréb Klára: A szabadkai Fenyves család receptkönyve / Recipe Book of the Szabadka Fenyves Family
Zorica Herbst-Krausz: Régi zsidó ételek
Shannon Sarna: Klasszikus és modern zsidó konyha
Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Máté Pálné Terenyei Katalin: Ahogy én készítem… – Kati mama szakácskönyve
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve
Váncsa István: Lakoma 2.