A ​nagy roast könyv 31 csillagozás

Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

A ​roast – vagyis a celebek égetése, cikizése, kikarikírozása – az amerikai tévénézők számára már régóta kedvelt műfaj, és a Showder Klub humoristáinak köszönhetően tavaly óta már hazánkban sem teljesen ismeretlen. Sőt, az internetes kommentelők – még ha nem is tudnak műfajteremtő viselkedésükről – már régóta részt vesznek ismert emberek roastolásában… Könyv formájában azonban eddig még nem hódított teret magának a műfaj.
A nagy Roast könyv elsődleges célja az olvasó megnevettetése, szórakoztatása, és semmiképpen sem a gyűlölködési kedv kiszolgálása, gerjesztése. A kötet szerzői épp ezért nem vállalnak közösséget a neten névtelenül vádaskodókkal, hanem arcukat, nevüket vállalva, az irónia, a humor eszközeivel mutatnak rá egyes személyek, karakterek, jelenségek, kulturális termékek hibáira, fonákságaira. Ez a könyv tehát azért született, hogy a bosszantót mulatságossá tegye, hogy a görbe elé még görbébb tükröt tartson, és hogy kreatív és változatos módon vessen fel olyan… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2013
180 oldal · ISBN: 9786155235986
>!
Jaffa, Budapest, 2013
180 oldal · ISBN: 9786155492198

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Nekem nagyon tetszett. Jókat nevettem rajta, sokszor felismertem a körülöttem élő embereket, jól leírja a mai társadalmat.
Nem biztos, hogy mindenki vevő erre a humorra, nem mindenki tudja értékelni a kritikát, és előnyt kovácsolni belőle.
Anett stílusát nagyon szeretem, kicsit jobban tetszettek az általa írt részek, de Dombóvári István is sokszor megnevettetett. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy azok mit gondolnak róla, akik esetleg nem másokra, hanem saját magukra ismertek rá egy-egy kifigurázott embertípusban.

A_vivid_álmodó I>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Aki ezt a könyvet irodalmi szempontból akarja megvizsgálni, az keressen mást (mondjuk egy Hemingwayt vagy egy Orwellt). Ennek az írásnak az a célja, hogy nevettessen, se több, se kevesebb. A cél a lehetőségekhez képest teljesül is. A probléma az, hogy a roast műfaja Magyarországon még nem annyira terjedt el, de a próbálkozásnak személy szerint én örülök. Egyszer olvasandónak jó, sokat nevettem (a cél pedig ez volt), de aki annyira beleásta magát az amerikai roastokba az tudja, hogy kell ezt csinálni. Én bízok benne, hogy pár éven belül egy újabb írás jelenik meg, és a közönség is befogadóbb lesz (hiszen legyünk őszinték: a magyar embereknek nem kifejező tulajdonsága az önirónia, a roastnak pedig ez az alapja)

Zabothegyező I>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Piszok nehéz egy ilyen könyvet értékelni. Egyrészt sose vettem még kezembe roast könyvet, sőt, hasonló létezéséről sem tudok, másrészt nem tudom beskatulyázni az irodalom egyetlen szegletébe sem. A Showder Klub színpadáról ismerős Kormos Anett és Dombóvári István egészen egyedit alkottak, s nem vagyok róla meggyőződve, hogy a végeredmény az lett, amit akartak. Ha nem teljesen világos, hogy mit értek ez alatt, akkor nézd meg Kedves Olvasó, hogy a standuposok ezen kötete szerepel-e a bestseller-listákon, s ha nem, máris tudni fogod, miről regélek.
Na, nem azért mondom, mert ez olyan iszonyú jó könyv lenne, inkább azért, mert nagyszerűen leírják azokat az óriási igazságokat, amiket sokan nem vesznek észre: a média ontja a nyugati szennyet, kevés valóságtartalommal, a celebeket isteníteni gáz, s végül megismerkedhetünk napjaink legdominánsabb karaktereivel is, akikbe lépten-nyomon belebotlunk. Olyan világot élünk, ahol humor nélkül elég nehéz lenne létezni, így hát örüljünk nagyon, hogy ilyen tehetséges vigyorogtató emberek élnek köztünk, mint Kormos vagy Dombóvári. Magyarországon először Nagy Feró égetése kapcsán ismerkedhettünk meg a Roasttal, így már aligha ismeretlen a dumarajongók körében a műfaj lényege: égetni, fikázni. Pontosan ezt teszi a szerzőpáros is a Nagy Roast könyvben: karaktereket fikáz, műsorokat „éget”, közben görbe tükröt tart elénk, s mi élvezzük. Ilyen egyszerű a dolog.
Megismerkedhetünk a glammodellel, a fitneszcsaláddal, a börtöncelebbel, a humoristával, az időjóssal, a töltelékemberrel, a VV-k és BB-k „hőseivel”, a nyaralóval, a szomszéddal, a rendőrrel, a késővel, a bliccelővel, stb. S mindezt úgy, hogy nevetünk, röhögünk, de igazából hatalmasakat bólogatunk, mert bizony ez a színtiszta valóság, amit nem minden esetben mondunk ki.
Nagyon jól össze van rakva ez a könyv. Négy fejezetre bontották, természetesen értelmetlenül, hiszen többnyire mindenhol karaktereket fikáznak, vagy éppen a médiát, de a lényeg ugyanaz. Lehet, hogy a színpadon elmondva is megállná a helyét egy-egy „történet”, valahogy mégis könyvben lesz kerek az egész. Míg Kiss Ádám Szütyiőjére azt mondtam, hogy kár volt leírni, elmondva jobb volt, erre pont a fordítottját állítom, lehet, csak azért, mert nem hallottam élőben. Rövid tömör véleményeket olvashatunk, amik nem mindig olyan viccesek, mint várnánk, de nagyon erősen valósak. Volt is egy ilyen kettős érzés bennem, amikor fellapoztam a kötetet. Néhol a nagy poénok helyett kínos igazságokat találunk, amik ugyan hervasztóak, de két ilyen humorzsák tollából származtatva bizony nevettetőek.
Meglep, hogy nem lett nagyon híres ez a könyv, hiszen messzemenően túltesz a Kiss Ádám és Benk Dénes tollaiból származó Kiss Kiss Benk Benk-ben vagy épp a Szütyiőn, nálam mindenképpen méltó helye van Kovács András Péter, Felméri Péter és Tóth Szabolcs könyvei mellett a polcon.

Łaetitia>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Olyanokat röhögtem a metrón, hogy öröm volt nézni. A maga műfajában kiváló.

Cholito>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Eddig még minden Dumaszínházas könyvet szerettem. Remélem ez így is fog maradni! :)

Kettinger_Laura P>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Részben értem, hogy miért van ennyire leértékelve ez a könyv. Elég fura, az biztos! Ezt nem lehet komolyan venni. De persze nem is kell.
De aki nem szereti, nem érti az ilyen fajta humort, aki azonnal elkapcsolja a Tv-t ha stand up comedy megy, akkor az miért veszi a kezébe ezt a könyvet?
Tipikus, nagyon magyar, és nagyon találó humoreszkek gyűjteménye. Én nagyon jókat nevettem rajta. Nagyon beteg. Elmebeteg. Vizsgaidőszakhoz pont jó volt!

pbrigitte>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Nagyon szórakoztató iromány, feldobta a délutánomat. Annyira sok idézetet lehetett volna hozni, hogy nekiállni is nagy meló lenne. A közepén ült egy kicsit, néhol úgy éreztem, hogy egy-egy fejezet csak terjedelem növelésének céljából íródott meg, ezáltal erőltetett volt, de ezeket hamar elfeledtette a többi jól elkészített rész.

george08>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Nem igazán tudtam mit várjak ettől a könyvtől, csak a kezem ügyébe akadt és mivel alig több mint száz oldal, úgy gondoltam miért ne.
Azt írja a fülszöveg, hogy a cél az olvasó megnevettetése és szórakoztatása. Hát nálam ez annyira nem valósult meg, inkább fárasztó poénok vannak benne többségben, de tény, hogy párszor sikerült elmosolyodnom.
Nem egy nagy eresztés, túl sok értelmét nem látom a könyvnek, de lehet van akinek tetszeni fog.

Dóra_Hegedűs>!
Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Nincs is jobb annál, amikor az ember magára ismer! :D
„Az aktív nyaraló már az utazás előtti hónapokban neki áll az utazás megtervezésének, Excel-táblázatot készít az utazás kellékeiről, azokról a látványosságokról, amelyeket feltétlenül meg kell nézniük az utazás során, azokról az ételekről-italokról, amelyeket meg kell kóstolniuk, és azokról a kulturális eseményekről, amelyeken valamilyen módon részt kell venniük. Az aktív nyaraló nem csak megtervezi a nyaralás minden percét, de meg is örökíti azt, hiszen számára a legfontosabb, hogy minden, ami vele történik, dokumentálva legyen…Nem tűr ellentmondást: az otthoni körülmények között megtervezett útitervtől eltérni nem lehet valami hülye kis vulkánkitörés miatt. Olyat enni, inni, amit otthon is lehet, tilos; mindenkinek rajongania kell a helyi különlegességekért, akkor is, ha hányás lesz a vége. Az aktív nyaraló természetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a fotókon, videókon semmiképpen ne látsszon az erőfeszítés, amelyet ő a nyaralásba fektet; azt szeretné, ha az látszana, hogy mindannyian elképesztően jól érezték magukat, ezért a leggyakrabban a következő mondatok hagyják el a száját: "Nevessél csak!”, „Jobban nevessél!”, „Érezzed jól magadat, ne bőgjél!”, „Jó, most akkor még egyszer érezzed jól magad, mert elfelejtettem levenni a gépről a blendetakarót!” Az aktív turista legnagyobb féleleme, hogy lemarad valamiről, hogy valami ostoba véletlen folytán nem örökít meg valami soha vissza nem térőt." /Kormos Anett/


Népszerű idézetek

A_vivid_álmodó I>!

Szexuális életedet beárnyékolhatja a hirtelen bekövetkezett ínhüvelygyulladás.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ínhüvelygyulladás
2 hozzászólás
A_vivid_álmodó I>!

A tudatos szülő a fogantatás pillanatától félretesz havonta egy jelentősebb összeget, hogy utódja majd a legelitebb amerikai egyetemen kezdhesse meg általános iskolai tanulmányait.

104. oldal

1 hozzászólás
blianhun>!

A szomszéd olyan, mint az aranyér. Nem mindig fáj, de nagyon rossz helyen van.

A szomszéd

Cholito>!

„Furcsa íze van ennek a sörnek."
„Ja! Mer' ez pálinka. Mindegy."

157. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Gumimatrac a Gangeszen
Szabó Attila Henrik: Öreg néne Győzikéje
Berta Ádám: Miki nem finnyás
VV Frenki: Elmondom a frankót!
Benkő Dániel: Botrány!
Zsédenyi Adrienn: Zséda 2012
Leo: 152 nap társas magány
Látó Judit: Évi BaBa
Bálint Antónia: A királynő meztelen
Zsédenyi Adrienn: Zséda 2013