Körkép ​1998 1 csillagozás

Huszonhárom mai magyar író kisprózája
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1998

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1998

A művek szerzői: Bartis Attila, Darvasi László, Ferdinandy György, Ficsku Pál, Garaczi László, Gáspár B. Árpád, Gobby Fehér Gyula, Horváth Péter, Kálnay Adél, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Lányi András, Papp András, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Radics Viktória, Szabó Magda, Szervác József, Takács Zsuzsa, Térey János, Tar Sándor, Vathy Zsuzsa, Závada Pál

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Körkép

>!
Magvető, Budapest, 1998
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631421171

Kiemelt értékelések

>!
Piintyő
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1998

Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1998 Huszonhárom mai magyar író kisprózája

Nol-lám, sikkantotta Tállainé Borika Piintyő, Tar Sándor mindig hozza a formáját. Nem lehet véletlen, hogy épp a házmester gyenge eszű fia mondja Rinaldó Rinaldininek magát…Nem tudom nem szeretni az írásait. Hogy miért? Nehéz megfogalmazni, mert fájdalmasak, igazak a történetei, nehéz őket megemészteni, mégis lebilincsel lendületes, humoros, ironikus, önirónikus írásmódjával – az ember szinte hallja a szavait. Egyik kedvencem a kötetből.
A másik, amelyik megragadott, teljesen más stílusú, s számomra teljesen ismeretlen: Kálnay Adél: A völgyben. Még nem olvastam tőle semmit. Ez az írása egy visszaemlékezés egy fodrásznő gyerekkorára, fiatal korára. Elbeszélő jellegű, de nagyon gördülékeny, kidolgozott, szép stílusú írás.
Szintén ismeretlen volt számomra Szervác József neve, de az írása remek. A feltámadás története a címe. Cortázar Átjárók -ját juttatta eszembe. Ebben is van valami titokzatos, valami megfoghatatlan, ami foglalkoztatja az embert még a történet után is. És akkor a kötet utolsó írása: Závada: A Maga harangjábana te nyelved kongat. Nem kicsit pikáns, azon túl nagyon figyelemre méltó írás, azt is mondhatnám mestermű. Pedig a Jadvigát nem szerettem.

Nol-lám, sikkantotta Tállainé Borika Piintyő, ez valami borzalom, tömény trágárság, vajon mit esznek ezen a Partinagyon, A fagyott kutya lába , ezt az egyet nem is olvasta végig. Lehet, túl öreg már az ilyen szöveghez.

Na ez se normális, mindig azt mondja nollám. Így mondja? Így. Akkor tényleg nem tiszta

Négy csillag összeségében.

(És milyen már az, hogy a hátsó borítón csak 21 szerző neve szerepel a felsorolásban? Kukorelly és Vathy Zsuzsa neve lemaradt.)


Népszerű idézetek

>!
Piintyő

Nol-lám, sikkantotta Tállainé Borika és bűbájos mosollyal nézett végig alányon, ez a halk kiáltás tetszést, örömet és még annyi minden mást ki tudott fejezni az ő szájából, meglepetést, vágyat vagy csak belenyugvást abba, hogy a lányon sikerült kihúzogatni a ruhát, ami aprólékos gondossággal fényesre volt ugyan vasalva, de nyilvánvaló, hogy mikor felveszik, az alakra kell igazítani, ne álljon el, ne gyűrődjön, hullámot se vessen, ráncot, hurkát, amit csak az vesz észre, aki mondjuk két lépésről figyeli.

252. oldal - Tar Sándor: Rinaldó

Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1998 Huszonhárom mai magyar író kisprózája


Hasonló könyvek címkék alapján

Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő
Kiss Ottó: Az elmerült kert
M. Szlávik Tünde: A férfi illata
Bíró Kriszta: Fércmű
Solymosi Bálint: Detonáta
Tíz igaz történet
Major Nándor: Utcasarkon, ha hátranézünk
Csaplár Vilmos: Semmit, örökké
Alice Munro: A boldog árnyak tánca
Tíz igaz történet 2.