A ​budapesti kaland 17 csillagozás

Körmendi Ferenc: A budapesti kaland Körmendi Ferenc: A budapesti kaland Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Két magyar kispolgári fiatalemberről szól, két harmincévesről. Az egyik itthon maradt, reménytelenül és neurotikusan vergődik az apró gondok, a szennyes kis próbálgatások, az utált iroda, a főzelékfeltét és végül a B-lista marazmusában. A másik szinte akaratlanul, szinte véletlenül külföldre kerül, végighányódott Európán, lekerült Dél-Afrikába és milliomos lett. Látogatóba jön haza Pestre: és akkor megindul ellene volt iskolatársainak rohama. Mindegyik rá épít, mindegyik verseng érte, mindegyik őt akarja becsapni, mindegyik belőle akar `kihozni valamit`, mindegyik beléje kapaszkodik, mint abba a bizonyos utolsó szalmaszálba.
forrás: eztolvasdel.hu

Eredeti megjelenés éve: 1932

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2006
424 oldal · ISBN: 9789637118319
>!
Pantheon Irodalmi Intézet, Budapest, 1932
544 oldal · keménytáblás

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Világsikert aratott magyar regény a 30-as évek elejéről. Hősei, Kelemen Andor és Kádár Antal feltörekvő fiatalemberek, akik a jobb megélhetésért küzdenek, és lázasan keresik boldogulásukat Budapest, Bécs és London színes forgatagában.
Az emigránslét ábrázolása Földes Jolán: A halászó macska uccája című szintén világhírű, 1936-ban megjelent regényével rokonítja. Mindkét könyv kiválóan visszaadja a kor hangulatát.
Körmendi Ferenc sodró lendülettel, választékosan, izgalmasan ír. Lélektani ábrázolása, humora-iróniája csodálatosan frissnek hat. Szinte nem is hihető, hogy ez a remekmű 83 évvel ezelőtt íródott. Érthetetlen, hogy ezt a zseniális szerzőt ma Magyarországon alig ismerik. Remélem, sikerül még több könyvére is rátalálnom.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2006
424 oldal · ISBN: 9789637118319
3 hozzászólás
emotive>!
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Régóta itt volt már a polcon, egy figyeltem értékelésének hatására vettem a kezembe. Ambivalensek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Az eleje még könnyebben csúszott, Kádár Antal története pedig kifejezetten tetszett. Volt benne lendület, sodrás, történések, majd a kalandtól kezdve az egész teljesen belassult, elnyújtottá vált, és ezzel egyenes arányúan csökkent az én kedvem és érdeklődésem a könyv iránt. Mondhatni hogy kínlódtam. Sejtettem, hogy mi lesz a végkifejlet, számomra nem volt meglepetés. Érdekes volt a korabeli Budapest, a felfogás, azt szerintem kiemelkedően mutatja be a regény, de ehhez sok ez az oldalszám, feszesebbre kellett volna venni a cselekményét. Egyetértek azzal, hogy nehezen képzelem el, miért lett ez külföldön is akkora siker, mert ez a mentalitás, gondolkodás annyira magyar, és annyira mai, élő, létező (azt kell mondjam, sajnos), hogy nehezen képzelem, hogy ezt értik és átérzik kellőképpen külföldön. Tulajdonképpen nem volt rossz élmény ez a regény, de valami átütőbbre számítottam, csalódtam a végére.

1 hozzászólás
kvzs P>!
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Ez a könyv olyan, mint egy impresszionista festmény.
Keverednek, kavarognak benne a párbeszédek, visszaemlékezések, impressziók, leírások valamivé, ami csak kortyonként, oldalanként fogyasztható.
(Alapvetően az ilyen központozás nélküli egybeszövegektől a hátamon feláll a szőr és a sikítófrász kerülget, de ez a könyv valahogy mégis elringatott…)
Néha kicsit olyan érzésem volt, mintha egy fekete-fehér, békebeli filmet néznék, aztán rendszeresen megdöbbentem, hogy mennyire nem változtunk mi itthon az elmúlt 80 éveben.
Nem tudok róla egybeértelmes értékelést írni, csak azt, hogy nem volt hiába.

MissAmerica>!
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Ahhoz képest, hogy állítólag nemzetközi regénypályázatot nyert a harmincas években, kissé döcögős és elnyúlós (nem is értem a külföldiek hogyan tudták értékelni ezt a szerintem csak kifejezetten egy magyar számára értelmezhető könyvet mindegy), amúgy nekem tetszett a sok budapesti leírás és hangulatkép, meg jó lett volna a témavezetés is, sokáig leköti az embert, érdekes a történelmi kalandozásos rész a múltba. 310 oldalban mondjuk sok, a végefelé már elég nyögvenyelős és némileg elveszíti a lendületét pont ott, ahol a „kaland” része igazán elkezdődne… na és a lezárása, na hát az kegyetlenül lehúzott :(

Kék>!
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Jó és izgalmas könyv. Körmendi pedig indokolatlanul süllyesztőbe száműzött, remek magyar író.


Népszerű idézetek

Bla I>!

Bécs akkor már száguldott az inflációs konjunktúra nagy hullámvasútján, az összeomlás hullamérge már az egész gazdasági testet áthatotta, s amíg a társadalmilag gyengébbek, a gazdaságilag szervezetlenek lassan merültek, s mind mélyebbre lefelé, az erősek, a túlélők, a nagy rablók, a magukat minden helyzetben feltalálók és hatalmas sleppjük vígan ropta kótyagos táncát az agonizáló város körül.

144. oldal

Bla I>!

Anna néni adott ugyan neki olykor-olykor egy-egy koronát, Rudi bácsi pedig odaadta egy öreg zsakettjét, ezt viselte, s hozzá a sárga tiszti bakancsát. – Mihez kezdjek, gondolta néha, amikor a téli utcákon kóborolt, s csak azért nem maradt otthon, mert attól félt, hogy a naphosszat otthon ülő öregek egyszer csak megkérdik majd tőle: mihez fogsz kezdeni? Ezen gondolkodni rossz volt, de a felvetett kérdésre felelni, vagy inkább felelni nem tudni: ez borzasztó lett volna.

50. oldal

Bla I>!

Egyébként – tudja jól – súlyosak a viszonyok – persze nem csak Bécsben, az egész világon. A háború következménye és részben annak következménye, hogy a háború szemmel láthatóan nem abban az irányban likvidálódik, ahogyan kellene. Viszont, hogy egyes országokban megváltozott az államforma, s Oroszországban elindítottak egy kísérletet, amely kétségkívül a világtörténet egyik legizgalmasabb kísérlete…

125. oldal

Bla I>!

…a kommunista plakátokat lemosták a falakról. De rögtön a helyükre ragadtak más plakátok: a szavak mások voltak, az értelmük ugyanaz. Vörös torok helyett fehér torok ordított halált minden utcasarkon, a vörös ököl helyett a fehér ököl fenyegette vissza a lélegzetet az utca mellébe, házsorok hosszat.

75. oldal

Bla I>!

Paul barátja és tanítója, újra eljött és hozott magával néhány füzetet és könyvet, köztük Wedwking Erdgeist-jét és néhány Shaw-darabot.

119. oldal

Bla I>!

… a bizonytalanságot és nyugtalanságot fokozta még az is, hogy a második állásban váratlanul feltűnt Basch vezérőrnagy – a Véreb –, egy Trcka nevű tizedest pedig, akinél négy-öt röpiratot találtak, Kauser főhadnagy minden különösebb móka nélkül agyonlövetett az állások mögött.

41. oldal

Bla I>!

Prinz meines Herzens, komm zu mir in meine liebe alte Wiener-Stadt…

102. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vámos Miklós: Apák könyve
Jókai Mór: Rab Ráby
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Durica Katarina: Szlovákul szeretni
Jókai Mór: Rákóczy fia
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Bíró Lajos: A szerelem iskolája
Sienna Cole: Reményszimfónia