Áldott ​karácsony 7 csillagozás

Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Andersen, Oscar Wilde és Dickens, Babits, Kosztolányi és Móricz. Ebben a kötetben tőlük, illetve a magyar- és a világirodalom egyéb mestereitől válogattunk megható karácsonyi történeteket. Tizenkét lélekemelő és szórakoztató mese az ünnepek ünnepéről, amikor a szeretet fényként ragyogja be otthonunkat, és mi is megállunk egy pillanatra, hogy gyermeki csodálattal nézhessünk egymásra. Egy szép és nemes karácsonyi ajándék a szeretet ünnepén mindenkinek, aki hisz a könyvek megváltó erejében.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A művek szerzői: Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Tamási Áron, Charles Dickens

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
ISBN: 9789632933047
>!
Athenaeum, Budapest, 2013
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932798

Enciklopédia 2


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
dianna76 P
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Először lassan akartam adagolni, mondjuk úgy napi egy történettel az ünnepig. Aztán az első két novella úgy tetszett, hogy folytatnom kellett még ugyanaznap. Sajnos a kezdeti lelkesedésem kicsit alábbhagyott, mert a Karácsonyi Madonnaval nem tudtam mit kezdeni. Ez a történet elég távol állt tőlem. A Holle anyón, mint karácsonyi mesén kicsit meglepődtem. Én nem tartom annak. Dickens művével tavaly ismerkedtem meg, de jó volt most a legelgondolkodtatóbb részt újraolvasni belőle. A Hét krajcárt átugrottam, mert pár hete volt szerencsém – ezt a gyermekkoromban is kedvelt írást – meghallgatni egy általam is havi pár napon vigyázott/ápolt izomsorvadással küzdő kamasz magánóráján.
Annak ellenére, hogy volt ami nem tetszett, volt amit egyszer elolvasósnak értékeltem, szép ez a karácsonyi kötet. S legfőképpen azért szép, mert azok a novellák, amik tetszettek, megmelengették a szívemet. Jó ráhangolódás volt a szeretet ünnepére.
A könyv külsőre pedig… A szép borító, a kicsi forma… Azt gondolom szép ajándék lenne.

>!
Athenaeum, Budapest, 2013
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932798
>!
Kek P
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Idén is elolvastam, mert vannak művek, amit minden karácsonykor el kell, el lehet, érdemes elolvasni. Nálam ilyen A boldog herceg. A többi esetleges – Dickensét még sose olvastam el egybe, itt is csak részlet van belőle. Így az marad minden évben inkább filmként. A Holle anyó és a Hét krajcár szintén régi ismerősök. A gipszangyal-t, meg Selma Lagerlöfét meg hiába ismerem, ha nem szeretem… Ami újra meglepett, mert nem emlékeztem rá tavalyról, az Babits Karácsonyi Madonnája. Oké, hogy mindegyik történet karácsonykor játszódik, de… ezek nem segítik a bensőséges ünnepi hangulatot, sajnos. Akkor már inkább Zaymus Gyula vékonyka kötete, a Csendes éj. Ezt a könyvet talán karácsony után érdemes olvasni, mert ha szép volt az ünnep, akkor nem zavar a valóság ezen komor fele se, ha meg nem sikerült szépre, még megnyugtató is. Hogy hát ez van. A karácsony ilyen is lehet.

>!
Sisyll
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Voltak történetek amik tetszettek, akadtak amik kevésbé. De azért a hangulat miatt jól esett kézbe venni.

>!
Grafitforgács
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Gyönyörű válogatás, és van ennek egy 'előző' kiadása (Csodákkal teli éjszaka), nem hosszú a könyv, én sokkal jobban szeretem karácsonykor az apróbb hangulatos történeteket, úgyhogy ez pont jól esett most így ünnepek előtt :)


Népszerű idézetek

>!
Kek P

Öregszik az ember, kezd rendes lenni.

71. oldal (Mikszáth Kálmán: Falusi karácsony)

>!
Kek P

Ez volt az ő rendszere. Nem szeretett arra gondolni, ami kellemetlen. Magára se igen gondolt, csak fölkelt és lefeküdt, dolgozott és pihent, élt.

61. oldal (Kosztolányi Dezső: A gipszangyal)

>!
Kek P

Az ura a mindenessel küldte be a kis fenyőt, talpába erősítve a gyerekszobába. Az asszony hozzálátott a két cselédjével. Tréfálódzott velük, jókedvű akart maradni mindenképp, de valami úgy nyűgözte megint. Valósággal nehéz volt a szíve! „Ej, de butaság! Egyik nap olyan, mint a másik…!” Nem is ez, inkább ahhoz a régi, oktalan messzire vágyáshoz, sajgó, tehetetlen sóvárgáshoz hasonló, amilyen lánykorában olyan sokszor elfogta. Maga se tudta ilyenkor, mi volna jó. „Elbújni valahová, jól kibőgni magam. Még azt se' lehet!” – gondolta dacosan.

125. oldal (Kaffka Margit: Fekete karácsony)

>!
Kek P

     Lehetetlenség! szegény Jézus! Mennyi rossz tárcát írtak már rólad az emberek a karácsonyi mellékletekre!
     Nem, én sokkal jobb keresztény vagyok, nem csinálok rovásodra ízléstelen, émelygős történeteket.
     Eleget szenvedtél már te a keresztfán!
     Nem is való neked lejönni ide a városokba, ahol már a gyerekek sem hiszik el a te jelenlétedet (vének azok a lelkükben), itt igazán csak a kereskedők szeretnek (még ha zsidók is), akik jó vásárt csinálnak ezen a napon.

72. oldal (Mikszáth Kálmán: Falusi karácsony)

>!
tealevel99

Hát menj csak akkor, rossz vége lesz ennek – nekem ugyan nem kell az a szag, viheted. Unatkozom, és okosan szeretnék valakivel beszélni: valakinek szeretném elmagyarázni, hogy ne fusson úgy, hova a ménkőbe fut úgy – üljön le és feküdjék le és ne acsarkodjék: legyen okos,majd én betakarom, és lefekszem mellé, és szépen kiegyenlítünk mindent. De ti mind őrültek és unalmasak vagytok, és rosszak vagytok hozzám: összevissza rohantok, és mind belém ütköztök.

142. oldal (Karinthy Frigyes - Esik a hó)

>!
Kek P

… és odaszóltam a szélnek, mert dúdolva és fütyörészve akkor jött a szél. Hallod-e szél, hova sietsz. Üljünk le és beszéljünk okosan, unatkozom.

141. oldal (Karinthy Frigyes: Esik a hó)

Kapcsolódó szócikkek: szél
>!
Kek P

– Hát lássuk azt a hegedűt, öcsém! – jutott eszébe az adótárnoknak. A fiú érte ment. Olyan szerencsésen állt, hogy feltűnés nélkül az asszonynak játszhatott a helyéről, az öreg Szabóné oldalvást volt egy kicsit, egy divatbazár ünnepi számába merült. Az álla alá fogta a hegedűt, és így most látszott, milyen jól kinőtt, nyurga, fekete legény. A szeme barna és ragyogó, s ahogy kicsit meghajtja a fejét, alulról sok, vakító fehére villan, és az ilyen tekintet babonáz. A karja úgy emelgeti a vonót, mintha ölelésre tárulna folyton. „Cserebogár…” sírja a hegedű, és az asszony így érti el: „Nem vetsz meg? Érzed a szívem?…” "Híves szél fúj…" tárogat és zokog a muzsika, és ő ezt érzi: „Milyen szomorú vagyok érted, milyen nagyon tiéd a fiatal életem!” "Mondd meg, hogy rab vagyok!…" búsong a nóta, és ő hallja: „Rabod mindhalálig…!”
– De érti, az istenfáját! Na, pihenjen meg már, igyék egyet, fiatalember! – veregeti a vállát már kicsit pityókosan az agglegény.

131-132. oldal (Kaffka Margit: Fekete karácsony)

Kapcsolódó szócikkek: hegedű
>!
Kek P

A tanár füzeteket javított; mint valami szemrehányás, kibeszéletlen keserűséggel, hosszú negyedórákon át úgy ült köztük a csend.
     Igen, ez a nemszólás a fegyvere, ezzel nyűgözi le, tartja hatalmában az ő kimondóbb, készségesebb természetét, eleven lelkét.

117. oldal (Kaffka Margit: Fekete karácsony)

>!
Kek P

Voltaképp kevés dologgal lehet meglepni az embereket.

59. oldal (Kosztolányi Dezső: A gipszangyal)

>!
Kek P

Hanem a diókról nem lehet sokáig értekezni – kérik már azokat erősen ott kívül. Fölzeng az ablak alatt az ének. Betlehemes fiúk kántálják a kis Jézuska születési történetét. Fújja tüdőszakadtából a három napkeleti király: Melchior, Gáspár, Baltazár.
     S mihelyt királyok – mindjárt adó kell nekik. Szerencsére olcsók. Egy-két marok diót visz ki nekik Zsuzsi, s ezzel odábbállnak.

74. oldal (Mikszáth Kálmán: Falusi karácsony)


Hasonló könyvek címkék alapján

Hans Christian Andersen – Babits Mihály – Christoforo Colombo – Gárdonyi Géza – Harsányi Zsolt – Kosztolányi Dezső – Krúdy Gyula – Mikszáth Kálmán – Móra Ferenc – Móricz Zsigmond – Tömörkény István: Karácsonyi emlékek
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete
Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Háy János – Gimes Katalin – Kőrössi P. József (szerk.): Karácsonyi történet
Háy János – Reményi József Tamás (szerk.): Karácsonyi történet
Cecelia Ahern: Évről évre
Ifj. Fekete István: Karácsonyok fényessége
Karácsonyi ajándék