Ember ​és kutya 100 csillagozás

Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya Konrad Lorenz: Ember és kutya

A ​világhírű tudós – aki kitűnő humorú írónak bizonyul ebben a könyvében is – hosszú évek tapasztalatait írja meg nagyszerűen felépített kis kutyatörténeteiben. Mint etológus arra keres feleletet, mi az ami az emberi és állati magatartásformákat megkülönbözteti és ugyanakkor arra is – mi az ami összekapcsolja őket. Könyvében arról is ír röviden, hogyan alakult ki az ember és kutya évezredes kapcsolata, de sokkal inkább foglalkoztatja a kutya és gazdája mai helyes „együttélési” szabályainak sok kérdése. Tanácsai arra vonatkoznak ki milyen kutyát válasszon, milyen szoktatási módszereket tekinthetünk emberhez és állathoz méltónak, milyen tapasztalatai vannak az egyes kutyafajtákkal kapcsolatban.
A sok kitűnő etológiai és természeti megfigyelés ellenére sem szakkönyvet tart a kezében az olvasó. Nagyszerűen felépített, szórakoztató, irodalmi igényeket is kielégítő olvasmány ez, melynek minden sorából az élőlények iránti szeretet, gyengédség és tisztelet árad. Egyszerű stílusa,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1950

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279152 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Helikon, Budapest, 2014
170 oldal · ISBN: 9789632275826
>!
Helikon, Budapest, 2014
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632275420 · Fordította: Sárközy Elga

5 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 7

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Mivel lassan hetven éve, hogy kiadták, nem egészen up-to-date, ám akadnak olyan gondolatok benne, amik azóta is helytállóak a kutya és az ember kapcsolatában. A legjobban a domesztikált és a vadállatok közötti különbség leírása tetszett. Egyszer megérte elolvasni. Utána pedig az ember odalép a kutyájához, és kifejezi szeretetét simogatás formájában.

4 hozzászólás
>!
AeS P
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Ez milyen jó, hogy a kezembe került! Kösz, Helikon! spoiler
Nem vagyok nagy kutyás, kedvem se lett hozzá, de imádom az ilyen Lorenz-típusú őrülteket, akik ilyen közérthetően, mégis ismeretterjesztő módon tudják megfogalmazni a saját kutatási eredményeiket (lásd még Oliver Sacks, Aronson, stb.)
A legkedvesebb részem talán az volt, ahol hosszan fejtegette, hogy ha valaki már úgy tart kutyát, hogy egyben azt is hangoztatja, hogy jobbnak tartja őt az embereknél, az mennyire káros. Nagyon jó hír, és nagyon nagy baj, hogy ezek szerint ez nem modern divat.

>!
Bla IP
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Konrad Lorenz az állat-viselkedéstan legnagyobb kutatója, Nobel-díjas biológus egy nagyon sokat tudó érzékeny ember, s okos gondolatait nagyon vonzó stílusban tudja átadni az olvasóknak. Én már kutyatulajdonosként olvastam történeteit és tanácsait, miközben már tudtam, hogy kutyám gyermeki szinten érti az emberi beszéd jelentős részét és gondolkodik is időnként, amikor döntési helyzetekbe kényszerül. De sokkal többet tudok a kutyákról az olvasás után, nagyon kellemesen, élvezetesen töltöttem e könyvvel a pihenés óráit is.

>!
Szamღca
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Hááááát nekem egy picit csalódás volt. Még gyerekként olvastam Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje-t es a mai napig emlékszem rá mekkorákat nevettem és mennyire érdekes volt.
Ezt a könyvet sokkal szárazabbnak tálaltam és nagyon ritkán árnyalatnyilag viccesnek. Sőt igazából olyan értékes információk sem derültek ki a kutyákról…. sem a nevelésükről sem a természetükről, viselkedésükről…. Tudom, hogy egész más típusú és ő nem etológus de Cesar Millan kutyákról szóló könyvét fényévekkel informativabbnak talaltam….
Azt is nagyon halkan megjegyzem, hogy maga az író sem volt számomra annyira nagyon szimpi itt…. és nagyon nagyon boldog vagyok hogy nem egy helyen es időben élünk; tartunk kutyákat…. valószínűleg az ő kutyáitól rettegve merném az enyémet sétálni vinni….
Voltak benne érdekesebb dolgok – kifejezetten tetszett amikor a kutyák arckifejezéseit taglalja és ez eszembe juttatja, hogy én is meséltem barátoknak mikor a kutyám sétálás közben – miután elvégezte kisebb nagyobb dolgait – farkcsóvàlva rám néz és komolyan mondom MOSOLYOG; nevet rám…. és ő is ezt irta egy helyen hogy igenis van egy kifejezes a kutyáknak ami leginkább a mosolyra emlékeztet minket.
Azok a részek viszont nem tetszettek amik a kutyáknak a vad ösztönéről (amit ő kifejezetten próbál erősíteni és eleve olyan kutyákat tenyészteni és tartani) irt pl. mikor egy őzikét téptek szét ….
Illetve jópár dologgal én nem értettem egyet…. mondjuk én messze nem vagyok szakember…. igy nem biztos hogy én vagyok a mérvadó….
összességében nem tudom megérte-e elolvasni… szerintem rövid időn belul nem sokra fogok emlékezni ….

>!
julcseee P
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Nagyon érdekes könyv volt ez. Nem feltétlen oktató könyv, pedig eleinte valamiért ilyesmire számítottam, de ez inkább egy ember, Konrad Lorenz viszonyának leírása volt az ő állataihoz.
A regény úgy indul, hogy megpróbálja elképzelni hogy milyen lehetett az ókorban az ember és a „kutya” viszonya, ami kiinduló pontja lett a mostani ember-kutya viszonynak. Nagyon érdekes egyébként mert a mai világ egyik nagy problémájának tartom, hogy sokan emberként tekintenek a kutyára (ami önmagában még nem lenne baj) csak úgy is viselkednek vele. Ami senkinek nem jó, pláne egy kutyának… És Konrad elmeséli a saját életével, a saját tapasztalataiból hogy milyen élményei vannak, többek között ilyenekre kitérve:
– miért fontos, hogy milyen kutyafajtát választunk
– milyen különböző viselkedés formái vannak a kutyáknak, mi mit jelenthet
– Befogadja-e egy kutya a nem saját kölykét a sajátjaihoz?
– Milyen súlyos tévedések vannak az emberek fejében kutyákkal kapcsolatban?
– Miért nem kell féltenünk a gyerekeinket a kutyáktól?
– És persze miért olyan nagyon jó kutyát tartani?

Mindenkinek ajánlom, de főleg kutyatartóknak, és leendő kutyásoknak :)

2 hozzászólás
>!
pwz ISP
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Nagymamáméknál a puli-kuvasz keverékek, illetve a németjuhászok voltak favorizálva. Olvasva a könyvet nekem is felrémlett, hogy mi hogyan szoktattuk a kis Cubi-t az új helyére, milyen kis tejszagú gombolyag volt, amikor hozzánk került és hogy bukdácsolt mindig körülöttünk. És milyen érdekes, hogy bár nagyon szerette a kezünket bekapni, soha egy karcolást sem ejtett rajtunk. Ugyanígy volt a lábakkal: ha hagytad, ráharapott, de csak tartotta. A terelőkutyák ősi ösztöne… :) Mennyi játék, kellemes emlék fűz a kutyáinkhoz! :D Ez most mind előjött!!!!! :)

>!
Gondolat, Budapest, 1981
216 oldal · ISBN: 9632809955 · Fordította: Sárközy Elga · Illusztrálta: Konrad Lorenz, Annie Eisenmenger
>!
coni11
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Már az tetszett ahogyan a könyv kezdődött. Nem valamilyen etológiai szakszöveggel hanem egy történettel. Szerencsére később is inkább a történetek vannak többségben, így sokkal élvezhetőbb a könyv egy hagyományos etológia könyvnél. Nem csak kutyák, egyéb házikedvencek is, főképp macskák is megjelennek a történetekben. Akik szeretnék jobban megérteni szőrös barátaik viselkedését, azoknak mindenképp ajánlom.
Két rész volt csupán a könyvben, melyeknek az alap mondanivalóját megértem, viszont a minden toleranciát kizáró, meglehetősen sértő stílust, amelyben a szerző leírta, egyáltalán nem.

>!
Andaxin
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Lorenz ritka okos, értelmes és érzékeny ember volt, humora, kifejezesmódja lenyűgöző, élveztem minden mondatát, mellesleg igen hasznos tudást is adott. Remélem ezt mihamarabb tesztelhetem is saját kutyán.

>!
nagy_anikó
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Féltem a könyvtől, attól tartottam, hogy etológiai szakkönyv lesz. Szerencsére egy nagyon jól olvasható valós történetet kaptam. Nem csak kutyusokkal, de mindenféle háziállattal is foglalkozik a könyv.
Picit későre hagytam az értékelést és sajnos nem tudok rákeresni, de az nagyon tetszett, amikor valamelyik kutyusnak köszönhetően liba vacsora került az asztalra.
Saját tapasztalatból egyetértek, hogy a kutyus bizony meglepődik, ha hirtelen nincs előtte a megszokott kerítés. Az enyém konkrétan a hátam mögé bújt egy ilyen élmény következtében.

>!
negoti 
Konrad Lorenz: Ember és kutya

Rövid, könnyű szerkezetű könyv, amit jó olvasni. Konrad Lorenz a saját háziállatain, kutyáin keresztül tapasztalta meg a leírtakat és adta tovább az olvasóknak. Ha ezt nem jó stílusban tette volna, nem lenne sikeres a könyv 1950 óta. Nem szakkönyv, inkább elbeszélő műfajú olvasmány. Ebből nem lehet megtanulni azt, milyen kutyánk legyen vagy milyen ne, de azt igen, hogy a kutya (vagy a macska) nem csak egy tárgy amit divatból veszünk, hanem (ha minden jól megy) sok-sok évre szóló társ vagy barát akivel ugyanúgy törődni kell, mint közeli embertársainkkal.


Népszerű idézetek

>!
[névtelen]

Hiszen az már megmásíthatatlan törvény, hogy az ember élete során minden öröméért valami fájdalommal fizet, és voltaképpen szánalmas kuporgatónak tekintem azokat, akik lemondanak az emberi élet egyébként is oly kevés, etikailag kifogástalan öröméről, puszta félelemből, hogy fizetniök kell majd a számlát, amelyet a sors előbb-utóbb benyújt.

212. oldal

>!
[névtelen]

Az a hétköznapi tény, hogy a kutyám jobban szeret engem, mint én őt, egyszerűen letagadhatatlan, és engem mindig bizonyos szégyennel tölt el.

179. oldal

>!
[névtelen]

Csupán az ölhet anélkül, hogy bűnössé válna, aki nem tudja, hogy az áldozata szintén „valaki”.

123. oldal

>!
Andaxin

A ragadozó számára a zsákmányállat nem „valaki”!
Ha megértethetnénk az oroszlánnal, hogy a gazella, amelyet üldöz, voltaképpen a kishúga, ha meggyőzhetnénk a rókát arról, hogy a nyuszi az öcsikéje, mindketten csak hüledeznének, ahogy sok ember is hüledezik, ha azt mondják nekik, hogy halálos ellenségük szintén csak ember. Csupán az ölhet anélkül, hogy bűnössé válna, aki nem tudja, hogy áldozata szintén „valaki”.

108-109. oldal

>!
[névtelen]

Az ember, az észlény, a maga felsőbbrendű, felelősségteljes erkölcsiségével, az ember, akinek legszebb, legnemesebb hitvallása a felebaráti szeretet, az ember, lám, éppen a legtisztább felebaráti képességében marad el – egy ragadozó állat mögött!

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felelősségteljes
>!
julcseee P

… a kutya hűsége értékes ajándék, és semmivel nem ró kisebb kötelezettséget elfogadójára, mint egy ember barátsága. A hűséges kutyával kötött szövetség ugyanúgy „örök”, amennyire csak élőlények kapcsolata e földön örök lehet egyáltalán. Nem ártana, ha fontolóra venné ezt mindenki, aki kutyát szándékozik tartani.

100. oldal

>!
julcseee P

Végiggondolták-e vajon már egyszer, milyen csodálatos ez? Az ember, az észlény, a maga felsőbbrendű, felelősségteljes erkölcsiségével, az ember, akinek legszebb, legnemesebb hitvallása a felebaráti szeretet, lám, éppen a legtisztább felebaráti szeretet képességében marad el – egy ragadozó állat mögött.

>!
julcseee P

Ha a kutya gazdájával együtt úszik, intelligenciájának bizonyos próbát kell kiállnia. Tudniillik a vízben az ember nem áll függőlegesen, ami a kutyák szempontjából teljesen szokatlan, sokan soha nem is képesek felfogni ezt.

>!
nagy_anikó

Eközben olyan szerencsétlenül érintette meg a gúnárt, hogy egyik tépőfoga beroppantotta az öregúr koponyáját, feltehetőleg csak azért, mert a bizonyíthatóan huszonötödik esztendejét taposó aggastyán csontjai már törékenyek voltak. Bubi nem kapott büntetést, mivel a bíróság értelemszerűen elismerte „az áldozat sajátos testi alkatát”. A tetem az ünnepélyes határozat alapján vasárnap a ház asztalára került, és döntően hozzájárult ama széltében-hosszában elterjedt babona megdöntéséhez, miszerint a vén vadludak húsa rágós. A hatalmas, kövér gúnár módfölött ízletes volt, és kifogástalanul porhanyós. Nejem úgy véli, hogy a vén ludak, úgy körülbelül huszadik életévük betöltése után, talán ismét megpuhulnak.

>!
liliomszál

Pedig az egyetlen igazán szép és léleknemesítő állatszeretet az, amely az élőlények összességének szélesebb és általánosabb szeretetéből fakad, s amelynek legfontosabb központi része csak az emberszeretet lehet.

60. oldal (A gazda és kutyája)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Anne Posthoff: Francia buldog
Rike Geist: Ausztrál juhászkutya
Margitta Becker-Tiggemann – Veronika Hofterheide: Golden retriever
Hubert Wirtz: Az uszkár
Annemarie Kolbe: Yorkshire terrier
Consuelo Valero De Castro: A kutyák enciklopédiája