Öreg ​erdő (Ásatás 2.) 4 csillagozás

Konrád György: Öreg erdő

Konrád György regénysorozatának (Ásatás) második kötete az Öreg erdő újfent az esszé és a próza határvidékén halad. Az egyoldalas strófákból összeálló epikai forma egyszerre ad teret a tág asszociációknak és a tömör megfogalmazásoknak. Ha Konráddal tartunk ebbe a metaforikus erdőbe, akkor egyszerre érzékelhetjük a folyamatos múltidőt és az összetett jelent. Találkozunk az íróval, az életrajzával, a munkamódszerével és legkivált azzal a nyitottsággal és kíváncsisággal, ahogyan egy előtörő emlék, egy írói ötlet vagy egy felbukkanó gondolat nyomába ered. Körbeírja az életét, újabb rétegeket tár fel. Tekinthetjük ezeket a lapokat az író őszikéinek is: merengései, töprengései sajátos ritmusú melódiák. Esszébetétek és naplójegyzetek. Regényforrások és történetfolyamok. Kirándulás egy epikus erdőben.

>!
Magvető, Budapest, 2018
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631437621
>!
Magvető, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789631438222

Enciklopédia 26

Helyszínek népszerűség szerint

világváros


Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

olvasóbarát>!
Konrád György: Öreg erdő

„ …kiemelek egy-két kavicsot a feledés hegyomlásából.”

Oravecz megírta a Távozó Fa című kötetet, Nádas a Világló részleteket Konrád pedig ezt a művet. A szerző holokauszt túlélő, szociológus.

„Tekinthetjük ezeket a lapokat az író őszikéinek is: merengései, töprengései sajátos ritmusú melódiák. Esszébetétek és naplójegyzetek.”
Történelmi visszaemlékezések, reagálások a mindennapok eseményeire. „Nemzedékem az ötvenhatos fiataloké… – írja a szerző, 1953-ban az egyetemről politikai okból kizárt diák. Bibó Istvánról ír a személyes méltóság egyik magyar bajnokaként.

Gondolatok a kötetből:
A zsidók javait 1945 előtt fasiszta, 1948 után kommunista retorikával vették el. A hatóság és a civilek egymásra találtak a javak fölötti osztozkodásban.
Széchenyi István tevékeny kívülállásból lett a legnagyobb magyar, intézmények, gőzhajózás, vasút, lóverseny, köztemetők létrehozása fűződik a nevéhez.
„Egy nép, egy állam, egy vezér”
„És most az én hazámban újra pártállam?”
A kisebbségi kérdések a nemzetállamok krónikus betegségei, asszimilálódás, kitelepítések, „mindenek felett nemzeti identitás.”
Részletesen ír a jugoszláv helyzetről, húsznál több nemzet és nemzetiség él az országban, jóval több, mint ahány tagköztársaság.
„Előbb elkülönült nemzetállamokat életre segíteni, aztán integrálni őket transznacionális egyesülésbe, talán az Európai Unióba?”
„ A politikai köztudatban nagy kihívás az átállás az európai léptékre.”
Komótos alapossággal" gondolta át, elevenítette meg életének eseményeit, „a múlt rendezgetése” történt ebben a művében. Írásait olvasva elgondolkodhatunk múlton, a jelenen és a jövőn. A gondom csak az volt, hogy a szerzőnek nagyon sok olyan dolog fontos és megírandó, ami az olvasónak távolabbi, nem annyira fontos, és nem is mindig tudja fenntartani az érdeklődést, ugyanez volt a gondom ezzel a kötettel is.


Népszerű idézetek

fióka>!

Az asztalon van egy újság, a pápa azt mondta, hogy azért nem lehetnek a nők papok, mert Jézus az apostolokat csak férfiak közül választotta. Azt is lehetne mondani, hogy csak zsidók közül választotta, tehát a katolikus papok csak zsidók lehetnének.

200. oldal, Párbeszéd az Úrral

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · katolikus · nők · zsidók
1 hozzászólás
olvasóbarát>!

Ideáltipikusan értelmiségi az olyan ember, akit az igazság jobban érdekel, mint a hatalom, politikus pedig az olyan ember, akit a hatalom jobban érdekel, mint az igazság.

211. oldal, Az értelmiségi már, mint a politikus

fióka>!

Senkinek nem ismerhetem azt az arcát, amellyel nem rám néz.

376. oldal, Halottaink teadélutánja

olvasóbarát>!

Minden diktátorjelölt az ablakban lengeti a hazaszeretetét. Kevésbé féltem a hazát azoktól, akik nem emlegetik, mint azoktól, akik sokat beszélnek róla.

176. oldal, Polgári önvédelem

fióka>!

Örkény is mondott olyasmiket, hogy az írónak a nyelv a hazája, de lám, magyarul írott novellái kiváló fordítóiknak köszönhetően más nyelvű olvasók körében is életképesek, ami feljogosít bennünket arra az ötletre, hogy az írónak az olvasó a hazája.

230. oldal, Az írónak az olvasó a hazája

Kapcsolódó szócikkek: író · olvasó · Örkény István
olvasóbarát>!

Az európai integráció a legnagyobb történelmi vívmány: egy kontinens biztosítja magát a felelőtlen katonai kalandok ellen.

482. oldal, Demokráciák szövetsége

olvasóbarát>!

A diktátornak normális embereket ragadozó fenevadakká kell átalakítania. Utána jöhet a pihenés, és lehet szelíden simogatni kutyát, gyereket. A központosított hatalom olyan pszichózist állít elő, amely nem tűrheti a tőle érintetlen, független szigeteket, és még a családi szférát, a magánélet köreit is ellenőrzése alá akarja vonni.

41. oldal, A pusztítás elégtétele

Kapcsolódó szócikkek: diktátor
olvasóbarát>!

A szolidaritás többek között önfegyelmet jelent, önmagunk bíráló megfékezését, önsajnálatunk, hetvenkedésünk, heveskedésünk magzabolását.

317. oldal, Az egyik alany, másik tárgy

Kapcsolódó szócikkek: szolidaritás
fióka>!

Hogy az etnikai sokféleség nem betegség, hogy a vegyes házasság nem szexuális aberráció, hogy minden nyelv ápolandó érték, hogy több nyelven beszélni az emberi kiválóság ismérve, hogy a nemzeti, vallási, kulturális identitások egyenrangúak, s hogy azok egyikének kizárólagos uralmára törekedni Európa-ellenes korlátoltság, s hogy ezekben a kérdésekben a humorral párosuló udvariasság hosszú távon nevelő hatású, ezek olyan igazságok, amelyek tanuló kontinensünk íratlan törvénykönyvébe épülnek.

148. oldal, A status quo rögzítve lett

Kapcsolódó szócikkek: kozmopolita · kozmopolitizmus
olvasóbarát>!

Se regény, se város, se polgárság nincsen szabad, vagy szabadulni igyekvő személyiségek nélkül.

373. oldal, Az unalom elől Babilonba mentek


A sorozat következő kötete

Ásatás sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kőrössi P. József: Naplóromok
Lisztóczky László: Hangszer az Isten kezében
Oliver Sacks: Hála
Jonathan Franzen: Diszkomfortzóna
Viivi Luik: Árnyékszínház
Amy Schumer: A deréktetovált lány
Sütő András: A lőtt lábú madár nyomában
Georg Klein: Haza helyett
Sütő András: Omló egek alatt
Kecskeméthy Aurél: Gróf Széchenyi István utolsó évei és halála