Kőóra (Agenda 2.) 3 csillagozás

Konrád György: Kőóra Konrád György: Kőóra

Ha ​ujjad alatt a térképen megcsillan Európa keleti fele, és városról városra utazik a kezed, mindenütt otthon érezheted magad. A századforduló házai, mellettük a betondzsungelek, nem túl nagy tisztaság ki gondatlan, ki gondtalan tévelyeg az utcákon, s az idő nem halad, szinte megragad. A város neve: Kandor. Valóságos mennyország – mondja a pincér Dragomán Jánosnak, a világcsavargó tanárnak, aki most éppen visszakeveredett arra a helyre, ahol fiatalabb évei peregtek, ahonnét oly nagy elhatározással elszelelt. Mert itt kérdés volt a gondolat szabadsága, és számára nem volt szabadság nélkül gondolat, itt minden cselekedet, minden tett morális kérdéseket vetett fel, s a múlt árnyai, a történelem sorskérdései riogatják azt, aki itt rekedt. Most újra Kandorban. Feltűnnek a régi emberek, Kobra, az otthagyott barát, aki számára ilyen körülmények között is berendezhető volt az élet, Aba Kuno, a kimért tanár, az egyetem rektora, Tombor Antal, a polgármester, s persze nem hiányozhatnak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Noran, Budapest, 2006
440 oldal · ISBN: 9637416870
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1995
384 oldal · ISBN: 9636050546
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1994
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636050546

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Stendhal>!
Konrád György: Kőóra

Konrád Györgyöt olvasni nem könnyű. Értően odafigyelni minden sorára még nehezebb. Úgy lovagolja meg gondolatainak hullámait, hogy észrevétlenül kerül mérföldekre az olvasótól, aki ez esetben én voltam.
Ahogy repült egyik gondolatvirágról a másikra, úgy kalandoztam el én is, végül elveszítve azt a pontot, ahol a múltból a jelenbe, Kandorból New Yorkba vagy máshova jutott. Nem hétköznapi regény (?). A könyv maga Dragomán János professzor. Én pedig tök kevés vagyok hozzá.
Érdekes, hogy vannak olyan könyvek, melyek azért válnak követhetetlenné, mert őrült mennyiségű (olvasó által nem ismert) lexikális anyagot közvetítenek a szövegben, Konrád György nem emiatt nehéz. Nem tudom jól megfogalmazni, hogy miért az, de valahogy végig az volt az érzésem, hogy valamit mondani akar nekem, amit én nem értek. Szóval én nem értem és ezért nekem nehéz. Ez nem túl objektív értékelési szempont, de csak ez van.
Úgyhogy a három pont nem is a könyvnek szól, hanem annak a szakadéknak, ami Konrád György és köztem tátong.
A sorozatnak van egy további kötete a Hagyaték. Egyszer majd felvértezem magam és annak is nekiállok, mert kíváncsi vagyok meg lehet-e tanulni az írót.

Közvetlen azután, hogy megírtam ezt az értékelést, olvastam @vargarockzsolt karcát erről: „Ön miért ír?” Konrád György válasza. Hmmm… http://moly.hu/karcok/528237

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Agenda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Anne L. Green: Heather vonzásában
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2.
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Leiner Laura: Egyszer
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.