Szélhámos ​Budapest (Bűnös Budapest-ciklus 0.) 95 csillagozás

Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​fiatal Gordon Zsigmond nemrég tért haza Philadelphiából, ahová magánéleti válságok és a történelem viharai elől menekült. Tíz év távollét azonban hosszú idő, és itthon nem világlátott bűnügyi újságíróként, hanem Az Est lóti-futi zsurnalisztájaként tekintenek Gordonra amíg egy gatyarohasztóan forró napon, a Tabánban holtan nem találnak egy Szatmári nevű színészt és tőzsdealkuszt, akitől a szálak egy hírhedt amerikai szélhámoshoz vezetnek.
A svindler Strosnider nagy balhéra készül Pesten, a kérdés csak az, hogy miképpen néz ki a milliókat érő átverés szereposztása, és hogyan tudna Gordon beépülni a svindlerek csapatába. Hajmeresztő kalandjaiban segítségére van Czövek, a szolgálatkész bértaxis, Piri, az izgalmasan vörös színésznőcske, Turcsányi bűnügyi szerkesztőségvezető és persze minden titkok ismerője, Tata, no meg az ő ínyenc lekvárjai. Feltűnnek még a kor elengedhetetlen szereplői: dizőzök és pincérek, kóristák és kíntornások, hamiskártyások és kibicek, főurak és… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108307
>!
Libri, Budapest, 2016
608 oldal · ISBN: 9789634331131

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Kondor Vilmost mindenkinek, most!
Jól összezavartam magam ezzel a sorozattal: a Budapest noir-ral akartam kezdeni, de aztán megláttam, hogy van ez az előzménykönyv, akkor kezdjük ezzel. Igen ám, de ez íródott utoljára. Na mindegy.
A titokzatos, rejtőzködő író megvett kilóra a könnyed, gördülékeny stílusával. Azt hittem, Ambrózy bárónál nem lesz jobb történelmi krimiben, de nálam Gordon Zsigmond letaszította a trónról. bocsi, Ambrózy-rajongók.
Izgalmas, humoros, imádnivaló főszereplők, és Tarján Vilmos is cameozik benne egyet. Remekül hozza a korabeli stílust mind történetvezetésben, mind nyelvezetben. Megtudtam például, hogy régen a melegeket urningnak hívták. mondjuk itt volt egy kis furcsaság, mert néha melegnek is hívják őket, nem hiszem, hogy a harmincas években használták volna ezt a kifejezést, de ki tudja.
A legfőbb főszereplő viszont maga Budapest, olyan hitelesen írja le a várost, hogy láttam magam előtt a Tabánt, a Blaha Lujza teret, a Vígszínházat.
Olvasási válságban szenvedőknek receptre írnám, itt minden adott egy bűnös kikapcsolódáshoz.

4 hozzászólás
>!
ponty
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

A Budapest Noir azzal került anno a kezembe egy könyvhéten, hogy biztosan a folytatásokat is akarom majd. Mondta a kiadó munkatársa. Úgy alakult azonban, hogy mérsékelten tetszett csak, így nem éreztem késztetést további vásárlásokra. Ez az előzményregény azonban egyszer csak ott volt a könyvtárban, és nem volt mit tenni, csak nekifeküdni.
És eleinte sokkal jobb volt. A felütés, a tikkasztó hőségben a Tabán útvesztőiben és italboltjaiban megírható bűnügyi sztori után bolyongó Gordonnal, a bunkó rendőrökkel és a lepukkant környék nehezen kommunikáló tanúival, a lazább stílusával simán megvett magának. Az első 100, talán 120 oldal különösen jó móka volt, azonos díszletek közt, de sokkal jobb párbeszédekkel, mint ahogy emlékeimben az első rész élt. Úgy éreztem minden és mindenki a helyén van, az egész frissnek hatott, élveztem a mesét a svindlerekről. Aztán viszont problémát okozott két, a cselekményt alapjaiban működtető dolog. Az egyikkel kapcsolatban utólag még meggyőztem magam, mert talán teljesen rendben lévő, hogy a tapasztalt, sőt professzionális, amerikás szélhámos fejében nem kapcsol be a sziréna ha külföldi munkavégzése közben feltűnik egy ismeretlen, aki tudja ki ő, és azt állítja a truppjához akar csatlakozni. Egy ismeretlen éppen az Egyesült Államokból, ahonnan a szélhámosunk a bűnüldöző szervek fokozott és zavaró érdeklődése elől hajózott át Európába. Ki tudja? Talán a honvágy felül kerekedik a józan észen. Van ilyen, ezt még elhiszem. Sajnos a másik dolog azonban kiszúrta a szememet, és nem tudtam nem észrevenni, pedig a legkönnyebben megvezethető olvasó közé tartozok. Olyan simán elterelhető a figyelmem, hogy azt öröm nézni. Így azonban azt kellett mondanom, hogy a Zsiga totál amatőr, és ha én 600 oldalt olvasok miközben ő nem jó abban amit csinál (mondjuk mert fiatal még), akkor elvárhatom, hogy vagy fejlődjön ez idő alatt, vagy legalább olyan leckéket kapjon, amik aztán fejlődésre ösztönzik majd. Én nem kérem, hogy annyi gubancba kerüljön, mint egy Gorcsev Iván, vagy Tintin, a rajzolt, belga riporter fiú, mert az nem egészséges, meg én is már 40 felett vagyok, és gyenge a szívem, de ha egy mód van rá, akkor ne az író oldjon már meg helyette mindent azzal, hogy a legkisebb problémát is kényelmesen félreállítja az útjából míg ő békésen majszolja a tepertős és túrós pogácsát. Ace Venturától legalább nem egy hét múlva akarták a lakbért, hanem azonnal. (Oké, nyugi, a Gordonnak van pénze albérletre.)
Szóval megéreztem, hogy nincs igazi tét, oda lett a feszültség, szép lassan oda lett vele az érdeklődésem is, mialatt kísérgettem a szereplőket a neves és hangulatos, ’30-as évekbeli kulisszák között. A végét pedig már kifejezetten összecsapottnak éreztem. Egyre sutábbak lettek a párbeszédek, a két szálon futó cselekmény lapos megoldásokhoz vezetett, az egyiket pedig ugye igen rosszul álcázta a szerző. Az egész erejét vesztette. És itt jön képbe a terjedelem. Ha egy regénynek ilyen végkifejlete van mint ennek – és érteni vélem, hogy miért ilyen –, akkor szerintem tilos elnyújtani 600 oldalig. Egyszerűen megöli a hatást. Mondom én, miközben nagyjából biztos vagyok benne, hogy akinek a Bűnös Budapest sorozat tetszett, azoknak ez a regény, így is megadja a várt Gordon Zsigmond-élményt, különösen ha elsősorban a díszletekre kíváncsiak. Vagyis nekik nyugodt szívvel ajánlanám, ha másoknak (tehát potens bűnügyi cselekményre váróknak) annyira nem is merném.

4 hozzászólás
>!
ppeva P
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Elég ambivalens érzéseim vannak ezzel a sorozattal kapcsolatban. Egyrészt nagyon élvezem, hogy az események jó része itt zajlik a kerületemben, a közvetlen környezetemben, csak épp vagy 80 évvel korábban.* Másrészt viszont nem annyira élvezem a történet bizonyos elemeit (pl. Zsigmond apja, Mór állandó lekvárfőzése már kezd az idegeimre menni, bár jó pont, hogy a Hunyadi téri piacunkon szerzi be az alapanyagot…), az időnkénti felesleges bonyolításokat, túlírásokat. Ennek sem lett volna muszáj 600 oldalnak lennie. Ráadásul a kiinduló gyilkosság megoldását valahogy totálisan esetlegesnek éreztem, vagy nem is volt semmi magyarázat, vagy elvesztettem valahol a fonalat.
A bátyámnak vettem ajándékba, remélem, neki tetszeni fog. Direkt ezt választottam, mert tulajdonképpen ez a 0. rész, hátha kedvet kap a továbbiakhoz. (Azért választottam, mert tudom, hogy nagyon szereti a régi, 30-40-es évekbeli magyar filmeket.)

*Ennek köszönhetően azért sokkal érzékenyebben reagálok a hibákra és pontatlanságokra, ami az épületeket, helyszíneket, utcákat illeti.

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Gordon Zsigmond visszatért! Kicsit ráncfelvarrva, kicsit bő lére eresztve, de a lényeg az, hogy kedvenc bűnügyi újságírónk újra itt van velünk, és meglepő módon jót tett neki a stílusváltás. A Bűnös Budapest sorozat legnagyobb erénye a sötét atmoszféra volt, amely miatt úgy éreztük, mintha egy film noir forgatókönyvét olvastuk volna, az a történet véget ért, azonban mindannyiunk szerencséjére nemcsak nekünk hiányzott a főszereplő, hanem az írónak is, így írt nekünk (és természetesen saját magának) egy előzményregényt. Gordon Zsigmond és Budapest múltjában kalandozunk ezúttal, jóval könnyedebb hangvételben, de ugyanolyan izgalmasan, mint korábban, bár eltart egy ideig, amíg beindulnak az események, utána azonban a régi elánnal nyomoz a nem éppen hótiszta erkölcsű zsurnaliszta, mégpedig nagystílű szélhámosok ellen. Ismét igazi időutazáson vehetünk részt, Kondor Vilmos még mindig úgy tudja egymás után fűzni a szavakat, hogy úgy érezzük, mi is ott járunk a korabeli Budapest bűntől és mocsoktól párolgó aszfaltján, miközben egy szórakoztató, jó kis krimit is kapunk. A könyv nem éri el a zseniális Budapest Noir színvonalát, de nem sokkal marad el mögötte, kár lenne kihagyni az életünkből!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/11/02/konyvkritika_k…

6 hozzászólás
>!
pepege MP
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Sokáig hezitáltam, milyen sorrendben érdemes olvasni Kondor Bűnös-Budapest ciklusát, mígnem úgy döntöttem, jó lesz nekem a 0. rész. Ugyan azt mondják rá, hogy kicsit gyengécske, ez íródott a legutoljára (manapság nagyon divat, hogy utólag írják meg az elejét – legyen az film vagy könyv, mindegy.), de én a saját tapasztalatomra akartam inkább hagyatkozni.

Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró történetével a ’30-as évek Budapestjébe csöppenünk. A kor hangulatát – érzésem szerint – hűen tárja elénk, mint ahogy a helyszínek is szinte megelevenednek előttünk. Lehet, hogy pont emiatt, nem tudom, de én képtelen voltam szimplán bűnügyi történetként, krimiként kezelni. Inkább éreztem (ha nem is olyan mértékben, mint Csabai László esetében) afféle szépirodalmi kriminek, mint detektívregénynek.
A regénynek két fő szála van: egy gyilkosság felderítése és a hírhedt amerikai szélhámos, Strosnider leleplezése. Ez utóbbinál nem tudtam elvonatkoztatni Paul Newman és Robert Redford híres filmjétől, A nagy balhétól, már a tőzsdés átverés kapcsán is, de a lovisnál mindenképp szinte láttam magam előtt az egészet. Bizonyára Kondor biztosra akart menni. Egyszer már bevált ez a sztori. "Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.” – mondhatnánk.

Ha olyan ízig-vérig krimire vágytam volna, aminél lerágom a körmeimet tövig, akkor biztosan nem venném a kezembe a folytatást, így viszont hamarosan folyt. köv.

>!
smetalin
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Ismét vissza térhettem a régi időkbe egy pár napra, sétálhattam a Tabánon, és a nagy nyüzsgést nézhettem a New York kávéházban.
Zsigmonddal együtt beépültem egy truppba, gyakoroltam a meghalást, elidőztem a bürokrácia tekervényes útvesztőjében ahol a megvesztegetés mindennapos volt, lekvárt főztem a Tatával, és szívtam egyik cigit a másik után. Eközben kinyomoztam egy gyilkosságot, lelepleztem egy szélhámos bandát, voltam egy eldugott bárban ahova csak és kizárólag férfiak járnak. Rájöttem, hogy nem olyan egyszerű újságnál dolgozni, cikket írni, hisz hiába nyomoztam, dugdostam pénzt emberek markába egy kis információért, a végén a felét sem engedik megjelentetni. Ezt mind átéltem ezalatt a 600 oldal alatt, és jó volt, bár néha azért sok volt a rohangálásból.
Ami még feltűnt így a sokadik Kondor Vilmos könyv után, hogy Gordon Zsigmond nevének magánhangzói megegyeznek az íróéval, persze ez lehet véletlen is, de ki tudja?:)

>!
tgorsy
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Nászutunkon láttam a Nagy balhé című filmet,
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-nagy-balhe-ered…
ami azóta is az egyik kedvencem, a maga műfajában.
Az, hogy KV innen vette az ötletet megbocsátható (bár illett volna valahol jelezni). Ami megbocsáthatatlan: Hiányzik – a rá jellemző – elegancia.

>!
TheEArt P
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Nem éreztem a noir hangulatot, viszont örömmel vetettem bele magam újra az anno Budapest filmbe illő forgatagába, az általam jól ismert VI. kerület és más városrészek , terek, patikák, épületek , a piac közegébe.Ha egy regényben találkozom vele,mindig megütközöm azon, hogy a Tabán , ami napjainkban szeretett fővárosunk egyik frekventált része, mennyire elhanyagolt, bűzös negyed volt egykoron. Természetes volt tehát, hogy a bűntény is ott történjen ahol a hóhemvagányok élnek. Érdekes a láncolat : hogy lehet eljutni eme hirhedt helyről egy Amerikai milliomos bűnbandájának kellős közepébe.
Az újságírói foglalkozás nehézségei, a fondorlatos megveszegetések , Gordon Zsigmond múltbéli élettapasztalata és Mór papa leleményessége is közrejátszik abban, hogy a végkifejlet az legyen ami.
Roppantul élveztem a kor hangulatát, de a legjobban a kiváló humort ami szinte az egész könyvet átszőtte.
A történet folytatódhat ha ezt a stílust követi a többi rész, csalódni biztosan nem fogok.
Ui: Mindig meggondolandó, hogy az utcán tüzet kérő idegennek teljesítsük-e eme kérését;-)

>!
korkata
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Hangulata van ennek a könyvnek. Úgy mutatja be a szerző az 1930-as évek Budapestjét, hogy szívesen visszarepülnék az időben. A történet az elején egy kicsit akadozott. Aztán kezdett egyre érdekesebb lenni.
Gordon alakja itt is szerethető. Fura egy figura.
A könyv a humort sem nélkülözi. Ez könnyeddé teszi.

>!
Zabothegyező I
Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Az 1900-as évek elejéről lévén szó, azt gondolnánk, hogy nem az Y-Z generációnak íródott ez a sorozat, én viszont erősen fiatalként azt mondanám, hogy remek olvasmány az említett korosztály számára is ez a kissé egy kaptafára íródott mai alkotások között. A háborúszagú Budapest poros utcáin elképzelni egy csilingelő villamost, néhány taxit és a New York Kávéházat vagy a Kis Gerbaud-t egész más látképet ad, mint ma a forgalmi dugóba szorult autók ezreit, az egymást érő villamosokat és modern épületeket nézve, nem beszélve az okostelefonba bújt járókelőkről az utcán. A hanyag elegancia mögött Gordon egy laza figura a maga nemességével, szarkasztikus humora néhol hangos felkacagást eredményezett részemről. A kitartó és makacs újságíró jellemét nem lehet nem szeretni, szófordulatai néhol feljegyzésre méltók.

Egyszerre vidám és mélabús minden a Szélhámos Budapestben, s éppen ebben rejlik az atmoszféra zsenialitása, amit Kondor Vilmos teremt. Mindenképp beszerzem a Budapest Noir többi kötetét és tarsolyomba helyezem a különkategóriásak közé ezt a sorozatot, amit a különböző korosztályoknak más-más okok miatt fogok ajánlani.

http://olvasokasarokban.blog.hu/2016/11/17/kondor_vilmo…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája P

Először a csaposnak intett, hogy hozzon még egy nagyfröccsöt, mire a férfi a szemöldökét húzogatta.
– Semmi gond, Palikám – legyintett Wereznyák. – Ismersz. Ha iszom, az a baj, ha nem iszom, az a baj. Akkor miért ne innék?
Gordon nem látott hibát az érvelésben, a pultos sem, és hamarosan ott állt egy nagyfröccs bizonytalan eredetű kadarkából, homályos üvegű pohárban, olyan szódával higítva, hogy csak minden harmadik buboréknak volt kedve és ereje pezsegni.

>!
smetalin

Vizitre érkezett a mostba és az ittbe a múltból és az ottból, amely sokkal biztonságosabb környezetet nyújtott neki, mint a jelen.

393. oldal

>!
engs P

A mosogatással mindketten úgy voltak, mint az egyszeri hívő a templommal.
Isten ugyan nem ott lakik, de hinni lehet benne, ahogy abban is, hogy valaki elmosogat majd estére.

87. oldal, 5. fejezet

>!
Ferkó

– Attól még könnyen lehet valaki hülye, hogy ismeri a miniszterelnököt.
– Sőt.

385. oldal

>!
Christine_

– A grófnőhöz jöttem – közölte Gordon a megnyúlt ábrázatot és kinyúlt kardigánt viselő férfinak, aki vagy az inas volt, vagy a kertész, vagy a sofőr, vagy mindhárom egyszerre.
– A grófnő nem tartozkodik itthon.
– Akkor a gróf úrral szeretnék beszélni.
– Kérem, ez nem olyan, mint a piac, hogy ha nincsen málna, akkor a meggy is jó – közölte a férfi rezignáltan.

>!
Christine_

Bármennyire is őszintén szeretlek, ez nem elég ok arra, hogy oldaladon olcsó perkálruhácskákban járjak és vízbenfőtt burgonyát vacsorázzam. A szerelem is olyasvalami, amit megfelelően és szakszerűen kell feltálalni, és a szerelem is jobban ízlik pezsgő, kaviár és fácánpecsenye mellett, mint kifőtt burgonya után. Épp úgy, mint a nyúlpecsenyét, fűszerezni kell a szerelmet is, ha azt akarjuk, hogy élvezhető legyen, mert a szerelemnek nincsen íze fűszer nélkül. Attól a perctől fogva tehát, amikor a fűszert szállítani tudod a szerelemhez, kizárólag egyedül a tied leszek.

>!
Lénaanyukája P

Pár napja a kormány megállapította, hogy mely dohánytermékeknek nem szabad emelni az árát. Pár szivarka és négy cigaretta. Hogy legalább dohányozni lehessen annak, akinek másra már nem futja.

>!
floraszucs

Bármennyire is őszintén szeretlek, ez nem lehet elég ok arra, hogy oldaladon olcsó perkálruhácskákban járjak és vízbenfőtt burgonyát vacsorázzam. A szerelem is olyasvalami, amit megfelelően és szakszerűen kell feltálalni, és a szerelem is jobban ízlik pezsgő, kaviár és fácánpecsenye mellett, mint kifőtt burgonya után. Épp úgy, mint a nyúlpecsenyét, fűszerezni kell a szerelmet is, ha azt akarjuk, hogy élvezhető legyen, mert a szerelemnek sincsen íze fűszer nélkül. Attól a perctől fogva tehát, amikor a fűszert szállítani tudod a szerelemhez, kizárólag és egyedül a tied leszek.

>!
cippo IP

– És hozzá kell venni a színésznő furcsán idomított lelkét, amelynek az a mestersége, hogy gazdájának parancsszavára azonnal és őszintén tud érezni.

116. oldal

>!
Ferkó

A másodikra érve egy hatalmas, vörhenyes macska robogott lefelé a lépcsőn, szájában egy tyúklábbal, mögötte egy copfos kislánnyal, aki olyan ordenáré módon káromkodott, hogy Gordon nem szégyellte előkapni jegyzetfüzetét, és lejegyezni a legjobbakat.

42. oldal A könyvben valahol később Gordon vészhelyzetben ki is mondja a legcifrábbat közülük.


A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Hans Hellmut Kirst: Igazságra ítélve
Meggin Cabot: A fiú a házból
Amélie Nothomb: A gyilkos higiéniája
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Ruth Ware: A nő a tízes kabinból
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Szabó Tünde: Rácsok
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász