Bűnös ​Budapest (Bűnös Budapest-ciklus 2.) 316 csillagozás

Kondor Vilmos: Bűnös Budapest Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939 ​szeptembere. A magyar-lengyel határt megnyitották a menekültek előtt, akik tízezrével tódulnak a német és a szovjet csapatok elől. Gordon Zsigmond, a Magyar Nemzet újságírója is ott van a határon, amikor feltűnik neki három vöröskeresztes teherautó. Beszélni akar az egyik sofőrrel, de az továbbhajt. Pár nap múlva Gordon nyomozni kezd, és hamarosan titkos kártyabarlangokra bukkan, amelyekben egyetlen éjszaka alatt vagyonokat lehet veszíteni és nyerni – nem feltétlenül a játékosoknak. Ezzel egy időben Nemes Sándor nyugállományú főfelügyelő olyan megbízást kap, amelyet nem utasíthat vissza, méghozzá olyan embertől, aki nem szokott hozzá a visszautasításhoz. Ki kell nyomoznia, hová tűnt a lengyel katonáknak szánt kábítószer-szállítmány. Nemesnek ismerős az a mocsok és szenny, amely útját kíséri a bűnös városban, ám most olyasvalamibe botlik, amire még ő sincs felkészülve. A két nyomozás egy ponton összeér, Gordon és Nemes találkoznak, és borzalmas titkokra derítenek fényt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2019
460 oldal · ISBN: 9789634336488
>!
Libri, Budapest, 2019
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336044
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049811

3 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Tarján Vilmos · Gordon Zsigmond · Dr. Wayand Tibor · Nemes Sándor


Kedvencelte 14

Most olvassa 17

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gyula_Böszörményi IP
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Bocs, Vilmos, de ez nagyon gyenge. Felpuffasztott, üres sztori, olyan habkönnyű, hogy szinte nincs is. Akkor akadtam ki igazán, mikor Gordon Bécsben többször kijelenti, panaszolja, hogy nem tud németül, majd Budapestre visszatérve a pincértől kéri a bécsi lapokat – amiket ugyebár németül írtak – és szépen kiolvassa őket. Khrm, hát igen…

7 hozzászólás
>!
csillagka P
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Második rész és elsőt is ugyanazon kihívás tavalyi változatához olvastam. Budapest csodás, maradandó és megörökítendő, akiről szerencsére már több igazi történelmi tudással rendelkező szerző mesél. Szeretem a városomat, szeretem az utcáit, tereit, a lokáljait és kávéházait. Nagy általánosságban elvarázsol, ahogyan egyre több történetet tudok meg a szülővárosomról. Csavargunk a századeleji Pesten, vonatozunk Bécsbe, keresünk, kutatunk, és közbe érzem, sajnos mai mondanivaló is akad. spoiler Mesél a múlt, én pedig tátott szájjal iszom a szavait, sok olyan apró dologról lebbenti fel a fátylat amiről nagyjából fogalmam se volt. Egy problémám még is van, a történet lehetne kicsit kerekebb, de ha az lenne, akkor nem tudnék várni a következő kihívás etapra, hanem azonnal folytatnám.
Azért aki a „Ambrózy báró esetei” szereti az bátor szívvel tehet egy próbát.

1 hozzászólás
>!
dagikám
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Különleges hangulata teljesen magával ragadott, ugyanúgy mint az első résznél. Mind a két szálon futó történet izgalmas volt, ami a könyv végére összemosódik. Egyszerűen letehetetlen volt, magába szippantott. Szimpatikusnak találtam a két detektívet, tetszett a nyomozási módszerük. Szeretnék még olvasni az írótól.

>!
klaratakacs +SP
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Visszatértünk a 30-as évek végének Budapestjére, a háború már mindenütt ott van, a nácik beépültek, rombolnak, de felvillan a kommonizmus réme is. (Miért is nem lehet, csak normálisan élni, erőszak nélkül, két oldalra osztottság nélkül?) Pozitív volt kettős szálvezetés, Nemesé tetszett jobban, Gordon inkább csak sodródott (utcáról utcára, lásd később). A szálak végül összértek, érdekes mellékszereplők is felbukkantak, pl Újszászi István, Karády, Jávor, filmen júl mutatna az egész.
Ez a rész kicsit jobban tetszett, mint az első, de részemről itt van vége sorozatnak.
A hangulata hibátlan, még a történet is elment, de olyan hibák vannak benne, ami miatt nem tudtam igazán belemerülni. spoiler A szöveg jelentős része pedig olyan, mintha egy útvonaltervezőt olvasnék. Már sikítottam az újabb, balra forrdul x utcára, elhagyja y teret, jobbra betér az z utcai étterembe… Rendben, hogy utánanézett, szuper, hogy korhű, de idegesítő!

>!
vorosmacska
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

A sorozat kettes számú kötete kevésbé fogott meg, mint a Budapest Noir, ami teljesen magába szippantott.
A cselekmény két szálon futott, a helyszín – Budapesten kívül – kitekintett a korabeli Bécsbe is. 1939-ben indult a történet, amikor az ország már erősen fasizálódott, a kormányzat a médiát teljes mértékben ellenőrzése alá vonta. Gordon otthagyta az Estet, ami a cenzúra áldozata lett és immár a Magyar Nemzetnek tudósított. A történetben szerepet kapott a drog, volt színésznő és újságíró gyilkosság. Új főszereplő jelent meg, a Nemes nevezetű nyugalmazott nyomozó, aki a maga nehézkes és kegyetlenségre hajlamos jellemével erősen hozzájárult a könyvet belengő pesszimista hangulathoz, és ezt az sem oldotta, hogy az igazság nevében cselekedett. Gordon továbbra is kedvenc, szívesebben vettem volna, ha ő és (mai értelemben vett) európaibb mentalitása áll a regény középpontjában. Maga a történet görgetése lassacskán ment előre, a politikai vonal nyersesége, kicsinyessége túlontúl hangsúlyos szerepet kapott. A könyv 2/3 részénél gyorsultak fel az események, amikor a két szál összetalálkozott, és kapott lendületet a történet kibontása.
Továbbra is kedveltem a történelmi környezetet, és bízom benne, hogy a következő kötetekben visszatér a Budapest Noir titokzatossága és reménykeltőbb hangulata.

2 hozzászólás
>!
holdpillango
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Egy hajszálnyival jobban tetszett az első kötet, de még mindig szívesen nyomoztam együtt Zsigmonddal, sőt az újonnan megismert Nemes útját is izgalmas volt szemmel követni. Viszont nekem nagyon hiányzott az előző részből megismert Mór és Krisztina is. Ráadásul nem tudta meg az olvasó, mi lett a lekvármesterrel, egész végig vártam, hogy hátha kiböki-e valaki, mert végtelenül frusztrált, hogy csak volt-nincs a karakter.
A téma sem volt rossz, de még mindig a hangulat az, ami megfog a sorozatban. Több kérdés is felmerült bennem, néhol sántított a történet, illetve nem derült ki pontosan, hogy mi történt egy-egy karakterrel.
Minden esetre továbbra is folytatni szeretném a sorozatot, hátha választ kapok a kérdéseimre.

2 hozzászólás
>!
DaTa
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Szerintem lényegesen gyengébb, mint az első rész, a krimi szál szempontjából mindenképpen. De itt is megtalálható volt az a varázs, mint az előző kötetnél, hogy szabályosan a szereplőkkel együtt jártam 1939 Budapestjének utcáit. Kondor Vilmos nagyon ért ennek a hangulatnak a megteremtéséhez, így a könyv hibái nem (nagyon) zavaróak.

1 hozzászólás
>!
Maya 
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Új ismerősöket kerestem 2018-ra, 2017 utolsó könyvtári látogatásán. Ez lenne az egyik. Jó vagy rossz szokásomhoz híven, egy sorozat második kötetével jöttem haza. Kerestem, de nem volt bent az első.
Nem jött össze.
Többször feltettem magamnak a kérdést, hogy mi akar ez lenni? Benne van minden, amit nem szeretek az emberekben. Hazudnak, másnak adják ki magukat, mint akik valójában. Keresik a megoldást, de elfogadják a félmegoldásokat. Azt a részt, ami nekük jó. Két ember külön-külön járja a maga útját. Mindkettő kiábrándult és kemény, ahogy ezt a könyv elején a véleményekben olvashatjuk. Én mindkettőben csalódtam. Gordon Zsigmondban talán kevésbé. Róla még olvasnék, megismerném kicsit jobban.

>!
tgorsy
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Miközben olvasom se nagyon érdekel a krimi szál, de az a hangulat, az a milliő, amit Kondor festeni tud, az páratlan.

>!
Szédültnapraforgó 
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

2. olvasásom az írótól. Bevallom annyira nem varázsolt el. Átlagos, magyarországi történet a régi időkből. Igazán a kor feelingje tud kissé elvarázsolni, de nekem erről a regénysorozatról Böszörményi Ambrózy báró sorozata jut eszembe. (csak itt nincsenek vicces jelenetek, mint abban a regényben) Ez valahogy nem tartogat számomra annyi izgalmat, a krimi műfaját tekintve. Egyszer olvasható, de kedvenc nem lesz. A két főszereplő, Gordon Zsigmond (az újságíró) és Nemes Sándor (nyudíjas nyomozó) karaktere adja a legjobb részeket, mely szerint egy eltűnt kábítószer-szállítmányt kell megtalálniuk. Nem szeretem ezt a 30-40-es évek Magyarországát :(


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

– Nem fogja összehányni nekem a hátsó ülést?
– Ha kell, majd előredőlök, és az elsőre hányok – felelte Gordon.

225. oldal (Huszonhárom)

1 hozzászólás
>!
Razuberii

-Mondjad, fiam.
-Nemes Sándornak tetszik lenni?
-Nem mindig tetszik, de én vagyok.

276. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemes Sándor
>!
Adriaticum

Bradách komoran bólintott.
– Ha a nyilasok jövőre olyan fényes eredményt érnek el a fővárosi választásokon, mint most májusban a parlamenti választásokon, akkor nekünk végünk van. Azok nem tűrik a kaszinókat meg a mulatozást. A magyar nép kardozással meg nyilazással, vagy mi az isten haragjával múlatja az időt, nem pedig kártyával. Itt fognak majd fokossal dobálózni az Oktogonon.

118. oldal (Tizenegy)

>!
Ross

– Ha jól hallottam, magának jó külföldi kapcsolatai vannak. Amennyiben történik velem valami, akkor legyen rá gondja, hogy valaki megírja az igazságot.
– Az igazságot?
– Azt.
– Kinek az igazságát? – kérdezte Gordon. – A magáét? Stefanicsét? Wayandét? A lányáét? – lépett közelebb. – Maguk nyomozók mindig az objektív igazságról beszélnek. Nem értem, hol tanulták ezt. Objektív igazság nincs. Mindenkinek van egy igazsága. Magának, a többieknek, mindenkinek. Én semmiféle igazságot nem tudok megírni. A legjobb esetben is csak azt tudom megírni, ami történt.

254. oldal (Huszonöt)

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Wayand Tibor · Gordon Zsigmond
>!
Frank_Spielmann I

Elvégre milyen műintézmény lehet az, amely alig egy sarokra van a jogi kartól, és az étlapon szerepel a zsíros kenyér?

212. oldal (Huszonkettő)

>!
SchizoVampire P

– Még nem nyúlt hozzájuk?
– Még nem – rázta a fejét Pazár. – De ha nagyon akarja, akkor az aloha nevében felboncolom magának őket. Mind a hármat akarja?
– Csak egy kicsit boncolja fel őket. Annyira nem kell.
– Ha maga is egy kicsit írja meg. Annyira nem kell.

81. oldal

>!
madárka

A busz ablakában ott lógott a menetrend. Deák Ferenc tér – Gróf Tisza István út – Opera – Mussolini tér – Vörösmarty utca – Hitler tér – Bajza utca – Hősök tere. A kalauz hangos kiabálással tudatta, melyik megálló következik.
– Mussolini tér! – Gordon a többiekhez hasonlóan a fejét csóválta. Nevezhetik, aminek akarják, ez akkor is Oktogon marad.

27. oldal (Agave, 2009)

>!
smetalin

Ahogy beljebb lépett, a pincér a füle mögé dugta kék irónját, és egy ablak melletti asztalhoz vezette. Lesegítette róla a kabátot, és megkérdezte, mit hozhat neki.
-Kávéjuk van?
-Van, kérem tisztelettel.
-Akkor hozzon kávét sok tejjel.
-Ha ragaszkodni tetszik hozzá.
-Nem ragaszkodom, csak maga kérdezte – felelte Nemes.

36. oldal (négy)

>!
Aurore

– Mi a Nyilaskeresztes Párt véleménye Calinescu miniszterelnök meggyilkolásáról?
Kassai egy pillanatra láthatóan azt sem nagyon tudta, kiről van szó. – Ki gyilkolta meg? – kérdezett vissza végül.
– A vasgárdisták.
– Értem – bólintott a propagandafelelős, és akadozva válaszolt. – A Nyilaskeresztes Párt természetesen elítéli a… a merényleteket,
– A politikai merényleteket?
– Azokat is.
– Hiszen a pártjuk se vetemedne soha ilyesmire.
– Pontosan – ült fel Kassai idegesen. Összeszűkült szemmel nézte Gordont, karját összefonta beesett mellkasa előtt.
– De céljaik azonosak a Vasgárdáéval – folytatta Gordon. – Antiszemitizmus, fasizmus, homofóbia.
– Micsoda?
– A homoszexuálisok üldözése.
– Nos, nem tagadom, hogy céljaink és elveink között vannak párhuzamok – felelte Kassai.
– Ez különös – nézett rá Gordon. A Vasgárda nyíltan magyarellenes. Ennek ellenére párhuzamosak a céljaik?
– Kérem szépen – tárta szét a karját Kassai –, ilyen világban élünk ma. Nehéz átlátni, ki kivel van.
– A vasgárdisták nyíltan utálják a magyarokat. Nem csinálnak belőle titkot – emlékeztette Gordon kedélyesen.
– Ezzel természetesen nem tudok azonosulni.
Gordon kifejezetten élvezte a beszélgetést, pedig még bele sem kezdett jövetele valós céljába.

143-4. oldal (Tizenöt)

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A másik férfi, egy csendben izzadó, korpulens magánhivatalnok cigarettát tett a szájába, mire ott termett az orra előtt a krupié keze, benne egy égő gyufával.
– Köszönöm, most szoktam le.

163. oldal (Tizenhét)


A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Szamos Rudolf: Kántor a nagyvárosban
Ittzés Laura: Nyolc perc
Nemere István: Halj meg helyettem!
Peter Sheldon: Budai milliárdosok
Berkesi András: Küszöbök
Bereményi Géza: Vadnai Bébi
Zoltán Gábor: Szomszéd
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.