Bűnös ​Budapest (Bűnös Budapest-ciklus 2.) 420 csillagozás

Kondor Vilmos: Bűnös Budapest Kondor Vilmos: Bűnös Budapest Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939 ​szeptembere. A magyar-lengyel határt megnyitották a menekültek előtt, akik tízezrével tódulnak a német és a szovjet csapatok elől. Gordon Zsigmond, a Magyar Nemzet újságírója is ott van a határon, amikor feltűnik neki három vöröskeresztes teherautó. Beszélni akar az egyik sofőrrel, de az továbbhajt. Pár nap múlva Gordon nyomozni kezd, és hamarosan titkos kártyabarlangokra bukkan, amelyekben egyetlen éjszaka alatt vagyonokat lehet veszíteni és nyerni – nem feltétlenül a játékosoknak. Ezzel egy időben Nemes Sándor nyugállományú főfelügyelő olyan megbízást kap, amelyet nem utasíthat vissza, méghozzá olyan embertől, aki nem szokott hozzá a visszautasításhoz. Ki kell nyomoznia, hová tűnt a lengyel katonáknak szánt kábítószer-szállítmány. Nemesnek ismerős az a mocsok és szenny, amely útját kíséri a bűnös városban, ám most olyasvalamibe botlik, amire még ő sincs felkészülve. A két nyomozás egy ponton összeér, Gordon és Nemes találkoznak, és borzalmas titkokra derítenek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Open Books, Budapest, 2022
464 oldal · ISBN: 9789635722228
>!
Open Books, Budapest, 2022
464 oldal · ISBN: 9789635722235
>!
Libri, Budapest, 2019
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336044

6 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Tarján Vilmos · Gordon Zsigmond · Dr. Wayand Tibor · Nemes Sándor

Helyszínek népszerűség szerint

Liszt Ferenc tér


Kedvencelte 14

Most olvassa 18

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Kondor Vilmos mestere a hangulat megteremtésének. Igazából szerintem ez a könyvnek a legnagyobb erőssége, hogy iszonyatosan jól hozza a 20. századi Budapest hangulatát. Szeretem a szerző igényességét is, történelmileg is mindig jól felépíti a cselekményt. A krimi szál erős volt, végig izgultam a nyomozást. Gordon ismét nagy bajba keveredik, megláthatjuk ismét Budapest mocskos arcát is a nyomozás során. Ja, és két szálon fut! A másik szemszög Nemesé, aki már egy nyugdíjas rendőr, megrögzött kommunista gyűlölő, akit szintén egy elég érdekes nyomozásra kérnek fel. A nyomozás módszerei a mai ember fejének egyáltalán nem szimpatikusak, viszont mégis, Nemes cselekedetei is egyre inkább érthetőek, ahogy haladunk előre.
A végén a szerző szépen összeszövi e két szálat. Izgalmas volt, tele titkokkal. Krisztina „testvére” szintén felbukkant, aki számomra az egyik legtitokzatosabb, legérdekesebb karakter lett a könyv folyamán.
A budapesti sétálgatásokat viszont még mindig unom.

csgabi P>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Egy vallomással kell kezdenem: Kondor Vilmos Bűnös Budapest-sorozatának második kötete majdnem kifogott rajtam. A sorozat címét is viselő Bűnös Budapest című részt ugyanis még tavaly novemberben kezdtem el olvasni, és több hónap elteltével is csak nagyjából a hetvenedik oldalig jutottam vele, és nem értettem, hogy miért. Az első, sorozatnyitó történetet imádtam, gyorsan elolvastam, nagyon szerettem is. Megkedveltem a főhőst, Gordon Zsigmondot, és alapvetően imádom a 20. század első felét.

A Bűnös Budapest cselekménye az első kötethez képest néhány évvel később, 1939 szeptemberében játszódik, amikor a háborútól rettegő menekültek tízezrével özönlenek át a magyar-lengyel határon. Gordon Zsigmond éppen a határon tartózkodik, hogy cikket írhasson lapjának, a Magyar Nemzetnek, amikor szokatlan vöröskeresztes teherautókra lesz figyelmes. Néhány nappal később főhősünk nyomozásba kezd újságíró barátja, egykori gyakornoka kérésére. A történet másik szálának főszereplője az egykori főfelügyelő, Nemes Sándor, akit egy ellenszenves alak kér fel rá, hogy az adományként Lengyelországba küldött, de eltűnt vöröskeresztes gyógyszerszállítmány nyomára bukkanjon, amely szállítmány nagy mennyiségben tartalmaz kábítószert is. Ahogyan Gordon, úgy Nemes is nyomozni kezd, mindegyikük a maga módszereivel és tempójában ered a bűnözők nyomába.

Még több: https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2022/03/kondor-…

2 hozzászólás
csillagka>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Második rész és elsőt is ugyanazon kihívás tavalyi változatához olvastam. Budapest csodás, maradandó és megörökítendő, akiről szerencsére már több igazi történelmi tudással rendelkező szerző mesél. Szeretem a városomat, szeretem az utcáit, tereit, a lokáljait és kávéházait. Nagy általánosságban elvarázsol, ahogyan egyre több történetet tudok meg a szülővárosomról. Csavargunk a századeleji Pesten, vonatozunk Bécsbe, keresünk, kutatunk, és közbe érzem, sajnos mai mondanivaló is akad. spoiler Mesél a múlt, én pedig tátott szájjal iszom a szavait, sok olyan apró dologról lebbenti fel a fátylat amiről nagyjából fogalmam se volt. Egy problémám még is van, a történet lehetne kicsit kerekebb, de ha az lenne, akkor nem tudnék várni a következő kihívás etapra, hanem azonnal folytatnám.
Azért aki a „Ambrózy báró esetei” szereti az bátor szívvel tehet egy próbát.

1 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Folytatódik Gondor története. Most két szalon folyik a cselekmény, mindkettő érdekes, a végén pedig összefonódnak.
A 30as évek Budapestjén vagyunk. A nácik hatalma nő, a nyilasok előre törnek. Bécsbe is átvonatozunk, az annektálás és a kristályéjszaka utáni időkben.
Továbbra is sötét, nyomasztó a hangulat. Jöhet a következő rész.

Lianeko>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Kondor Vilmos könyveiben Budapest nem csupán díszlet, hanem bizonyos értelemben főszereplő is. Ahogy maga a titokzatos író fogalmazott egy email-ben adott interjújában: „Itt és ma úgy tekintünk a két világháború közti Magyarországra, mintha az egy másik ország lenne, amihez vajmi kevés közünk van. (…) Elképzelésünk sincs arról, hogyan éltek valójában. Mintha a Horthy-korszak Magyarországa egy másik ország múltja lenne, nem a mienk.” Az író nem titkolt célja a könyvekkel, hogy bemutassa, az a kor is mi voltunk. És bizony vajmi keveset változtunk azóta. A Horthy-korszak mindennapjai, csip-csup közéleti pletykáitól kezdve a homályos hatalmi harcokig, nagyon is sokban emlékeztet a mai Magyarország állapotára. Tudván, hogy hogyan alakult a ’30-as évek pesti utcáinak sorsa – melyeket Gordon és Nemes rónak, hogy megoldják a bűntényt – a világháborúban és azután, ad egy sötét mellékízt a történetnek. Az ország körül gyülekező, sűrű háborús viharfellegek még jelentősebbé teszik a történéseket.

Budapest ragyogó a könyv főszerepében: izgalmas, pezsgő, élettel teli. Mivel pedig mindenki rótta már azokat az utcákat, ahol a történet zajlik – a budapestiek legalábbis biztosan – még inkább érintettnek érezheti magát az olvasó.

Hibaként egyértelműen felróható, hogy bár kifejezetten izgalmas megismerni a korabeli Budapest utcáit, társasági életét és az akkori emberek mindennapjait, néha érdektelen részletekbe is belemerül az író – a hagymás vér elkészítése és a borotválkozási rítusok ecsetelése nekem nem sokat adott a történethez.

klaratakacs P>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Visszatértünk a 30-as évek végének Budapestjére, a háború már mindenütt ott van, a nácik beépültek, rombolnak, de felvillan a kommonizmus réme is. (Miért is nem lehet, csak normálisan élni, erőszak nélkül, két oldalra osztottság nélkül?) Pozitív volt kettős szálvezetés, Nemesé tetszett jobban, Gordon inkább csak sodródott (utcáról utcára, lásd később). A szálak végül összértek, érdekes mellékszereplők is felbukkantak, pl Újszászi István, Karády, Jávor, filmen júl mutatna az egész.
Ez a rész kicsit jobban tetszett, mint az első, de részemről itt van vége sorozatnak.
A hangulata hibátlan, még a történet is elment, de olyan hibák vannak benne, ami miatt nem tudtam igazán belemerülni. spoiler A szöveg jelentős része pedig olyan, mintha egy útvonaltervezőt olvasnék. Már sikítottam az újabb, balra forrdul x utcára, elhagyja y teret, jobbra betér az z utcai étterembe… Rendben, hogy utánanézett, szuper, hogy korhű, de idegesítő!

dagikám>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Különleges hangulata teljesen magával ragadott, ugyanúgy mint az első résznél. Mind a két szálon futó történet izgalmas volt, ami a könyv végére összemosódik. Egyszerűen letehetetlen volt, magába szippantott. Szimpatikusnak találtam a két detektívet, tetszett a nyomozási módszerük. Szeretnék még olvasni az írótól.

amanda888 P>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Nagy sokára folytattam a sorozatot, és bánom is, hogy ilyen sokáig halogattam, mert nagyon tetszett. A könyv, mint ahogy az előző is, a hangulatával fogott meg, történelmi hátterével, no meg Zsigmond egy-egy jól irányzott beszólásával. Bebarangoljuk Pestet, Gordon Zs. megy a szimata után, felsejlik Pest egy másik arca is, a romlott, dekandens, bűnös város, mindez a világháború árnyékában. Izgalmas kor, szimpatikus szereplőkkel. Bár a Tata nagyon hiányzott! De legalább a lekvárok megvoltak! :-D
Őszintén szólva még a Nemes-szál is tetszett. Lehet, hogy a módszerei megkérdőjelezhetőek, de a kitartása, aprólékossága, no meg a múltbéli dolgok miatt valahogy rokonszenvez vele az ember.
A következő résszel nem várok ennyit, nagyon érdekel ez az időszak.

3 hozzászólás
_BenGa>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Kondor Vilmos egyike azon íróknak, kiknek könyveit szó szerint falom. Nagyszerűen hozza az adott kor hangulatát, a történet is kellőképp izgalomba hoz, szinte ott érzem magam az író által megelevenített helyszíneken.
A sorrendileg második kötet a második világháború kitörésének évében játszódik, 1939-ben. Bevallom, nem igazán vagyok képben az akkori Budapest mindennapjaival, de nem tűnt annyira elrugaszkodottnak a sztori. Tetszett, hogy most két szálon futott a nyomozás, Nemes karaktere üdítő volt. spoiler Változatlanul tartom, hogy jó ötlet lett volna lábjegyzeteket is készíteni a könyvekhez, még magasabb szintre emelve ezzel őket.
Kíváncsi leszek, hogy mennyire tudja tartani ezt a színvonalat Kondor, ha szerencsém van, a sorozat végéig kitart. :)

vorosmacska>!
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

A sorozat kettes számú kötete kevésbé fogott meg, mint a Budapest Noir, ami teljesen magába szippantott.
A cselekmény két szálon futott, a helyszín – Budapesten kívül – kitekintett a korabeli Bécsbe is. 1939-ben indult a történet, amikor az ország már erősen fasizálódott, a kormányzat a médiát teljes mértékben ellenőrzése alá vonta. Gordon otthagyta az Estet, ami a cenzúra áldozata lett és immár a Magyar Nemzetnek tudósított. A történetben szerepet kapott a drog, volt színésznő és újságíró gyilkosság. Új főszereplő jelent meg, a Nemes nevezetű nyugalmazott nyomozó, aki a maga nehézkes és kegyetlenségre hajlamos jellemével erősen hozzájárult a könyvet belengő pesszimista hangulathoz, és ezt az sem oldotta, hogy az igazság nevében cselekedett. Gordon továbbra is kedvenc, szívesebben vettem volna, ha ő és (mai értelemben vett) európaibb mentalitása áll a regény középpontjában. Maga a történet görgetése lassacskán ment előre, a politikai vonal nyersesége, kicsinyessége túlontúl hangsúlyos szerepet kapott. A könyv 2/3 részénél gyorsultak fel az események, amikor a két szál összetalálkozott, és kapott lendületet a történet kibontása.
Továbbra is kedveltem a történelmi környezetet, és bízom benne, hogy a következő kötetekben visszatér a Budapest Noir titokzatossága és reménykeltőbb hangulata.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

– Nem fogja összehányni nekem a hátsó ülést?
– Ha kell, majd előredőlök, és az elsőre hányok – felelte Gordon.

225. oldal (Huszonhárom)

1 hozzászólás
Razuberii>!

– Mondjad, fiam.
– Nemes Sándornak tetszik lenni?
– Nem mindig tetszik, de én vagyok.

276. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemes Sándor
Ross>!

– Ha jól hallottam, magának jó külföldi kapcsolatai vannak. Amennyiben történik velem valami, akkor legyen rá gondja, hogy valaki megírja az igazságot.
– Az igazságot?
– Azt.
– Kinek az igazságát? – kérdezte Gordon. – A magáét? Stefanicsét? Wayandét? A lányáét? – lépett közelebb. – Maguk nyomozók mindig az objektív igazságról beszélnek. Nem értem, hol tanulták ezt. Objektív igazság nincs. Mindenkinek van egy igazsága. Magának, a többieknek, mindenkinek. Én semmiféle igazságot nem tudok megírni. A legjobb esetben is csak azt tudom megírni, ami történt.

254. oldal (Huszonöt)

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Wayand Tibor · Gordon Zsigmond
Adriaticum>!

Bradách komoran bólintott.
– Ha a nyilasok jövőre olyan fényes eredményt érnek el a fővárosi választásokon, mint most májusban a parlamenti választásokon, akkor nekünk végünk van. Azok nem tűrik a kaszinókat meg a mulatozást. A magyar nép kardozással meg nyilazással, vagy mi az isten haragjával múlatja az időt, nem pedig kártyával. Itt fognak majd fokossal dobálózni az Oktogonon.

118. oldal, (Tizenegy)

SchizoVampire P>!

– Még nem nyúlt hozzájuk?
– Még nem – rázta a fejét Pazár. – De ha nagyon akarja, akkor az aloha nevében felboncolom magának őket. Mind a hármat akarja?
– Csak egy kicsit boncolja fel őket. Annyira nem kell.
– Ha maga is egy kicsit írja meg. Annyira nem kell.

81. oldal

madárka>!

A busz ablakában ott lógott a menetrend. Deák Ferenc tér – Gróf Tisza István út – Opera – Mussolini tér – Vörösmarty utca – Hitler tér – Bajza utca – Hősök tere. A kalauz hangos kiabálással tudatta, melyik megálló következik.
– Mussolini tér! – Gordon a többiekhez hasonlóan a fejét csóválta. Nevezhetik, aminek akarják, ez akkor is Oktogon marad.

27. oldal (Agave Könyvek, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Bajza utca · Deák Ferenc tér · Hősök tere · Oktogon
Aurore>!

– Mi a Nyilaskeresztes Párt véleménye Calinescu miniszterelnök meggyilkolásáról?
Kassai egy pillanatra láthatóan azt sem nagyon tudta, kiről van szó. – Ki gyilkolta meg? – kérdezett vissza végül.
– A vasgárdisták.
– Értem – bólintott a propagandafelelős, és akadozva válaszolt. – A Nyilaskeresztes Párt természetesen elítéli a… a merényleteket,
– A politikai merényleteket?
– Azokat is.
– Hiszen a pártjuk se vetemedne soha ilyesmire.
– Pontosan – ült fel Kassai idegesen. Összeszűkült szemmel nézte Gordont, karját összefonta beesett mellkasa előtt.
– De céljaik azonosak a Vasgárdáéval – folytatta Gordon. – Antiszemitizmus, fasizmus, homofóbia.
– Micsoda?
– A homoszexuálisok üldözése.
– Nos, nem tagadom, hogy céljaink és elveink között vannak párhuzamok – felelte Kassai.
– Ez különös – nézett rá Gordon. A Vasgárda nyíltan magyarellenes. Ennek ellenére párhuzamosak a céljaik?
– Kérem szépen – tárta szét a karját Kassai –, ilyen világban élünk ma. Nehéz átlátni, ki kivel van.
– A vasgárdisták nyíltan utálják a magyarokat. Nem csinálnak belőle titkot – emlékeztette Gordon kedélyesen.
– Ezzel természetesen nem tudok azonosulni.
Gordon kifejezetten élvezte a beszélgetést, pedig még bele sem kezdett jövetele valós céljába.

143-4. oldal, (Tizenöt)

1 hozzászólás
smetalin>!

Ahogy beljebb lépett, a pincér a füle mögé dugta kék irónját, és egy ablak melletti asztalhoz vezette. Lesegítette róla a kabátot, és megkérdezte, mit hozhat neki.
– Kávéjuk van?
– Van, kérem tisztelettel.
– Akkor hozzon kávét sok tejjel.
– Ha ragaszkodni tetszik hozzá.
– Nem ragaszkodom, csak maga kérdezte – felelte Nemes.

36. oldal, (Négy)

szibolya>!

A Széchényi Könyvtár kilenckor nyitott, Nemes Sándor kilenc óra egy perckor leadta a kabátját a Múzeum körúti épületben, és a folyóirattárba ment.

86. oldal

1 hozzászólás
szibolya>!

[…] a Szentháromság téren leintett egy bértaxit.
    – Hová lesz a menet? – kérdezte a sofőr.
    – A Múzeum körútra, az OSZK-ba – felelte Nemes.
    – Országos Széchényi Könyvtár – igazította meg a sapkáját a sofőr, majd sebességbe rakta az autót, és indult.

184. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Országos Széchényi Könyvtár
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Cserhalmi Dániel: A Szabadság hadművelet
Simon Scarrow: Elsötétítés
Steve Berry: A templomosok öröksége
Edith Kneifl: Haláltánc harangszóra
María Dueñas: Öltések közt az idő
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
R. Kelényi Angelika: Átkozottak
Arthur Brand: Hitler lovai