Budapest ​noir (Bűnös Budapest-ciklus 1.) 805 csillagozás

Kondor Vilmos: Budapest noir Kondor Vilmos: Budapest noir Kondor Vilmos: Budapest noir

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Libri, Budapest, 2018
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331247
>!
Libri, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789634333104
>!
Libri, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331247

5 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Gordon Zsigmond · Eckhardt Krisztina · Pazár doktor · Gellért Vladimir · Mór · Valéria

Helyszínek népszerűség szerint

Lillafüred - Palotaszálló


Kedvencelte 61

Most olvassa 34

Várólistára tette 373

Kívánságlistára tette 232

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Egy fiatal zsidó leány halálával indul Gordon története. Gordon bűnügyi tudósító, aki sok mindent látott már, a zsidó lány eseténél pedig kifejezetten úgy érzi, hogy bűzlik valami, így hát nyomozásba kezd. A nyomozás során pedig nem várt fejleményekre bukkan. Az bizonyos, hogy Gordon egyszerre megjárja az alvilági Budapestet, ami csak úgy bűzlik a gonoszságtól, illetve a csillogó-villogó Budapestet is, ahol ugyanúgy bűzlik minden, maximum nem annyira láthatóan.
A kor hangulatát remekül adja vissza a könyv. Sőt, a könyv hangulata egyszerűen zseniális! Pont ilyennek képzelhetjük el ezt az időszakot, legalábbis én pont ilyen mocskosnak, aljasnak éreztem már csak a történelem könyvekből is. Maga a gyilkosság is roppantmód illik a korhoz: eleve az indíték, amit szintén átjár a mocsok, a sunyi aljasság.
Összességében olvastatta magát, azonban Gordon hosszú sétáit eléggé untam, nem vagyok túl jártas Budapesten.

szadrienn P>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Kesernyés, fanyar, sűrű cigarettafüstbe burkolózó noir-irodalom, a leginkább hozzá illő napszak a szürkület, szereplőinek sietős lépteit elmossa a borongós őszi eső.
1936. októberében járunk, Budapest utcáin rikkancsok kiáltják világgá Gömbös Gyula miniszterelnök halálhírét, Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi tudósítója pedig egy rejtélyes gyilkosságról értesül. Bár úgy tűnik, hogy mindenki összeesküszik ellene az ügy eltussolása érdekében, nem hagyja nyugodni a gyönyörű fiatal lány erőszakos halála és elkezdi felgöngyölíteni a szálakat, körülötte pedig ott zsibong, lüktet, kavarog a lélegzetelállító harmincas évekbeli főváros. Az araszoló lovas kocsikat kerülgető bértaxival könnyen elérhető az Abbázia kávéház, ahol a briós illata ellenállhatatlan, a légkör friss és üde, de éjszaka a Nagydiófa utca sarkánál már nem ajánlatos megállni, a hesszelők lesben állnak, baljós férfialak várakozik a kapualjban, és egy mocskos kis lokálban felsír a zongorán a Szomorú vasárnap. A város népe még gondtalanul mulat, de a láthatáron már gyülekeznek a sötét árnyak, a politikai helyzet feszült és a háború előszele végigsöpri Európát. Az elkövetett bűntény tükrözi a kort, ott van benne a lappangó, alattomos, később pedig a nyíltan felvállalt erőszak.
A szerző saját bevallása szerint néha szándékosan megszegi a műfaj szabályait, és a történet ezeken a pontokon válik igazán izgalmassá. A noir-irodalomban általában nincs szerelmespár, itt van, de a szereplők kimérten, távolságtartóan magázódnak, elbűvölő, amikor Krisztina így szól Zsigmondhoz: “Most jöjjön, bújjon ide mellém.“
A tatánál és a lekvárfőzésnél pedig nincs üdítőbb színfolt egy végsőkig zord és komor műfaj esetében. Bár a krimiszál is tökéletesen működik, bevallom, engem annyira lenyűgözött a korrajz és a helyszín, hogy alig tudtam velük betelni.
„Az összes regényemnek, akármit is írok, két főszereplője van: a nyomozó és a város.” – írja Kondor Vilmos. A városba máris beleszerelmesedtem, de magával is várom a következő találkozást, kedves Gordon Zsigmond!

6 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Jó krimit írni irtó nehéz. Először is az írónak gyilkolnia kell, föl kell építenie a gyilkosságot, ki ölt meg kit, miért, hogyan, és hogy hogyan próbálta elleplezni, hol történt, mikor, milyen körülmények között, stb. Ez bonyolult, de szórakoztató feladat. Lényege, hogy a gyilkos lehetőleg ügyes legyen, és ne hagyjon maga után szinte semmi nyomot. Azután kellenek a további szereplők, akikre ráterelhetjük a gyanút. Persze ők megjelenhetnek már az első fázisban is, hiszen ha ott vannak a helyszínen a kellő időben, máris gyanússá válnak. Indítékuk legyen. Legalább 10 embert tegyünk gyanússá, mert 9-nél többet nem tud a fejében tartani a legzseniálisabb olvasó sem (na jó, ő talán igen, de nem is neki írjuk a krimit). Azután jön a legnehezebb rész: megírni. Jó stílusban, szórakoztatóan, a gyilkosság titkának fátylát borítva a történetre, lehetőleg minél tovább húzni az időt… Nem könnyű.

Kondor Vilmosnak azért nagyon jól sikerült. Igaz, nem izgultam rajta végig, mint egy Agatha Christie-regényen, inkább élvezettel olvastam, mint egy Raymond Chandler-krimit. Egyértelműen hozzá áll közelebb, ez már a címből is kiderül. Chandler Hosszú álmából csinálták az egyik legjobb film noirt. Igaz, innen hiányzik pl. a femme fatale kliséje (vagy talán Margó lenne az? elég gyengécske próbálkozás akkor), de van politikai cselszövés, mocskos gazemberek egy mocskos kor mocskos városában. Pfuj, de jó. A krimiben mindig a „körítés” a lényeg, és Kondor ebben is nagyszerűt alkotott: ott voltam 1936-ban, Budapesten. Nem változott sokminden. Kicsit olyan, mintha Krúdy krimit írt volna.

11 hozzászólás
Deziréé>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Hű, ez volt az első könyv, amelyet az írótól olvastam, de úgy gondolom nem az utolsó.
Izgalmas és fantasztikus könyv. Alig várom, hogy olvassak még az írótól. Nagyon tetszett a története.
Úgy látom több magyar krimit kellene olvasnom. Megpróbálom bepótolni a lemaradásom.

2 hozzászólás
Navi P>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

MEGFILMESÍTETTÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MOST LÁTTAM A MOZIBAN AZ ELŐZETESÉT!!!!!! KELL :)

Nem ez volt az első Kondor Vilmos könyvem, de nagyon ütős kis sorozatkezdő kötet. Van benne minden: fényképek egy fiókban, kéjnők, futtatók és kuncsaftok, verőlegények, illegális "box"mérkőzések, fenyegetések. De Zsigmond nem adta fel. Ezt tisztelem benne. Mindig megtalálja az utat, hogy igazságot szolgáltasson, még ha nem is a törvény betűje szerint. Nagyon ügyesen lezárta Pojva szálát, stílusosan :) A legvégén először nem értettem, mit ugrál Gordon körül a fiatalember, de megtudtam. Gyors lezárás volt. Egyedül Irmát sajnálom. Mindent elvesztett. Érdekes volt olvasni a történelmi eseményeket és hatalmas plusz pont azért, mert láttam magam előtt a térképet, a házakat, így jobban el tudtam képzelni.
Brutális, de nagyon jó könyv. Olvasni fogom a többit is.

4 hozzászólás
eme P>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

A műfajhoz szükséges minden kelléket felsorakoztat, ráadásul a harmincas évek Budapestjébe helyezve. Ez utóbbi mozzanat adja számomra minden savát-borsát. Persze nem vár el az ember mélyenszántó társadalmi ábrázolást tőle, de azért ügyesen beépít a történetbe tipikus figurákat, helyzeteket, van itt minden a legalsóbb bugyroktól a legfelsőbb, rózsadombi körökig (és ma is épp olyan érvényes konfigurációkig). A hangulat, a miliő, a háttérrajz engem tagadhatatlanul meggyőzött, a krimiszál ezzel szemben kevésbé, elsősorban lélektaniság, de a feszültségkeltés, -fenntartás szempontjából sem. De legyen ez az én gondom. Bizonyos mértékben kárpótolt (az atmoszférán kívül) pár karakter, Krisztina alakja, vagy Mór tata, akinek lekváralkotó buzgalma és megszállottsága üdítő humorral oldja a sztorit. Meg ott van Gordon is, mondjuk ő korántsem volt annyira szimpatikus, mint a fent említett két szereplő. Hogy valóban csapnivaló detektív lett volna belőle, ahogy Krisztina fejcsóválva állítja? Nem tudom, megfigyelőképességével hogy áll, az viszont biztos, hogy kíváncsiságának (és erkölcsi érzékének ?) nem tud ellenállni, és beleveti magát a nyomozásba, no matter what. (Kissé azonban bort iszik, vizet prédikál a helyzet, mint a végén kiderül, de egy profi újságíró már ezt is megengedheti magának. Ki kell ezt érdemelni.)
Nem mérföldkő a zsáner történetében, az biztos (még úgy is ki merem ezt jelenteni, hogy alig olvasok a műfajban), egyértelmű, hogy sémákkal dolgozik, ráadásul pöttyet lassúra és túl happy endesre sikeredett, mégsem mondtam le a folytatásról. Hátha…

Bla I>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Kellemesen csalódtam Kondor Vilmos könyvében, amely egy jó krimi. Nosztalgikus budapesti hangulat – engem mindig megvesznek ezzel – gyilkosság, újságíró nyomoz nem eredménytelenül. Igényes kiadású könyv könyvjelzővel! Ahogy érzékelem egy sorozat első darabja – fogok még olvasni belőle…

MrsCordova P>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Még sosem olvastam ilyen krimi-noirt, vagy hogy is kell mondani (illetve de igen, az Angyalszívet, de az meg misztikus is, kicsit más tészta), de ez nekem nagyon tetszett. Mondjuk a krimi-szál kicsit egyszerű, de a hangulata nagyon megfogott, nem csoda, hogy ennyien szeretik. Ez nem volt olyan vicces, mint a Szélhámos Budapest, sötétebb, nyomasztóbb volt annál.
Kondor Vilmos, lépj elő, hadd fogjak kezet veled.

Roszka >!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Nagyon tetszett a történet hangulata. Igazi „ánti-világ”! Csak semmi trágárság, modorosság kifelé, belül viszont ott van a bűzös posvány. Gordon szimpatikus szereplő, jó logikával és megfigyelő képességgel. A pénz és a nők, minden bűnnek az alapja. Szórakoztató, könnyed, gyorsan olvasható!
Kondortól az első könyvem, de biztosan találkozunk még Kedves Vilmos! Akarom mondani Zsigmond!

janetonic>!
Kondor Vilmos: Budapest noir

Érdekelt, mi ez a felhajtás körülötte, és bár izgalmas volt és lekötött, mégsem ugrok most neki a folytatásnak. Erről nem a történet tehet, inkább csak arról van szó, hogy a konkrétabb történelmi-politikai utalásoknál mindig elvesztem a fonalat, sosem voltam ebben jó. Tetszett viszont a miliő, a noir hangulat, a régi Budapest, nem is tudom, lehet-e ezt nem szeretni. A sok honnan-hová megy Gordon leírást kicsit túlzásnak éreztem, pedig ismerem annyira a várost, hogy tudtam vele együtt sétálni fejben, de ha ez nem lett volna, végképp unalmassá váltak volna ezek a részek. Úgy sejtem, Gordon jelleme a többi kötetben tovább árnyalódik, itt leginkább a macsóságát érzékeltem, az ilyesmit meg néha nehezen értem, de biztos csak azért, mert eszem ágában sem lenne ennyiszer megveretni magam. Nem tudom, hány magyar detektívet találtak ki íróink, de jó, hogy van egy Gordonunk. Akkor is, ha újságíró, és nem nyomozó.


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Voltaképpen mindegy, ki a kormány feje, és kik a kormány tagjai. Változás úgysem történik.

120. oldal

1 hozzászólás
bcsbcs>!

Tata, ez az ország Sztálin mellé is odaállna, ha azt ígéri, hogy visszakapjuk Erdélyt meg a Felvidéket.

61. oldal

Gab>!

Irénkém, ne totojázzál már, hallottad, mit mondott a szerkesztő úr. Ütemesen fussál.

10 hozzászólás
Gab>!

Tízéves voltam, amikor Pest és Buda egyesült. Jártunk Pestre, Bécsbe. Igaz, nem sokszor.
Nagyanyád még ment volna, de én nem akartam. Keszthelyen is voltak mindenféle népek. Németek, zsidók, még lengyel is akadt néhány. – Sóhajtott. – Mindegy. Én nem értem, ami itt folyik. Semmit nem értek ebből az országból. A háborút még értettem. Lőttek ránk, visszalőttek. A végére aztán az is zavaros lett. Ami meg utána jött, az még zavarosabb. Lassan tíz éve, hogy Pestre költöztem. De akár Amerikába is mehettem volna, utánatok. Azt az országot sem értettem volna, de az legalább idegen. Idegen ország, idegen nyelv, idegen kultúra. Ez meg itt az enyém, aztán mégsem értem.

ÁrnyékVirág>!

Gordon felállt, és odasietett a telefonhoz.
– Honnét tudja, hogy itt vagyok? – kérdezte.
– Nem tudtam, de gondoltam, nem árt megpróbálni.
– Na, mi az?
– A szokásos, a maga asztala. Találtunk egy lányt.
– Milyen lányt?
– Maga szerint milyet? Halottat.

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

A kormány miatt sem aggódhatnak, mert ebben az országban akkor sem aggódnak a kormány miatt, ha kellene.

20. oldal

Aurore>!

Fogta az üveg lekvárt, amit Krisztina ügyesen elrejtett a retiküljében, levette róla a celofánt, és egy kiskanállal belekotort. Rosszabbra számított. Mór lekvárjai többször sikerültek félre, semmint jól. Ez azonban kifejezetten ehetőnek bizonyult. Azt meg nem tudta volna mondani, hogy miből készült, de ízlett. Talán alma és egres. Vagy birskörte és hecsedli. Esetleg körte és rebarbara. Vagy az öreg sajátos módon értelmezi az őszibarackot.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hecsedli
5 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Nem biztos, hogy szerette az embereket, de a sorsuk mindennél jobban érdekelte.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gordon Zsigmond
Frank_Spielmann I>!

És Hitler beszéde szeptember végén? Hogy ha Németországnak lennének gyarmatai és nyersanyaga, akkor megengedhetné magának a demokrácia luxusát? A demokrácia luxusát? – ismételte felhevülten. – Tata, a demokrácia nem luxus.

61. oldal

Frank_Spielmann I>!

– Hova, hova? – nézett rá Mór.
– Dolgom van, tata.
– Az isten áldjon meg, nincs neked más dolgot, mint feküdni, és nyögni.
– Fekvés nélkül is tudok nyögni – jegyezte meg Gordon.
– Fekve jobban fog menni – csóválta a fejét Mór.

95. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Szántó Dániel: Egy pap vallomása
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Szántó Dániel: Revans
Benedek Szabolcs: A vérgróf
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda