Budapest ​noir (Bűnös Budapest-ciklus 1.) 462 csillagozás

Kondor Vilmos: Budapest noir Kondor Vilmos: Budapest noir Kondor Vilmos: Budapest noir

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Libri, Budapest, 2017
346 oldal · ISBN: 9789634333104
>!
Libri, Budapest, 2017
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331247
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049804

4 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Gordon Zsigmond · Eckhardt Krisztina · Gellért Vladimir · Mór · Pazár doktor · Valéria

Helyszínek népszerűség szerint

Lillafüred - Palotaszálló


Kedvencelte 37

Most olvassa 39

Várólistára tette 247

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Frank_Spielmann I
Kondor Vilmos: Budapest noir

Jó krimit írni irtó nehéz. Először is az írónak gyilkolnia kell, föl kell építenie a gyilkosságot, ki ölt meg kit, miért, hogyan, és hogy hogyan próbálta elleplezni, hol történt, mikor, milyen körülmények között, stb. Ez bonyolult, de szórakoztató feladat. Lényege, hogy a gyilkos lehetőleg ügyes legyen, és ne hagyjon maga után szinte semmi nyomot. Azután kellenek a további szereplők, akikre ráterelhetjük a gyanút. Persze ők megjelenhetnek már az első fázisban is, hiszen ha ott vannak a helyszínen a kellő időben, máris gyanússá válnak. Indítékuk legyen. Legalább 10 embert tegyünk gyanússá, mert 9-nél többet nem tud a fejében tartani a legzseniálisabb olvasó sem (na jó, ő talán igen, de nem is neki írjuk a krimit). Azután jön a legnehezebb rész: megírni. Jó stílusban, szórakoztatóan, a gyilkosság titkának fátylát borítva a történetre, lehetőleg minél tovább húzni az időt… Nem könnyű.

Kondor Vilmosnak azért nagyon jól sikerült. Igaz, nem izgultam rajta végig, mint egy Agatha Christie-regényen, inkább élvezettel olvastam, mint egy Raymond Chandler-krimit. Egyértelműen hozzá áll közelebb, ez már a címből is kiderül. Chandler Hosszú álmából csinálták az egyik legjobb film noirt. Igaz, innen hiányzik pl. a femme fatale kliséje (vagy talán Margó lenne az? elég gyengécske próbálkozás akkor), de van politikai cselszövés, mocskos gazemberek egy mocskos kor mocskos városában. Pfuj, de jó. A krimiben mindig a „körítés” a lényeg, és Kondor ebben is nagyszerűt alkotott: ott voltam 1936-ban, Budapesten. Nem változott sokminden. Kicsit olyan, mintha Krúdy krimit írt volna.

8 hozzászólás
>!
Navi
Kondor Vilmos: Budapest noir

MEGFILMESÍTETTÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MOST LÁTTAM A MOZIBAN AZ ELŐZETESÉT!!!!!! KELL :)

Nem ez volt az első Kondor Vilmos könyvem, de nagyon ütős kis sorozatkezdő kötet. Van benne minden: fényképek egy fiókban, kéjnők, futtatók és kuncsaftok, verőlegények, illegális "box"mérkőzések, fenyegetések. De Zsigmond nem adta fel. Ezt tisztelem benne. Mindig megtalálja az utat, hogy igazságot szolgáltasson, még ha nem is a törvény betűje szerint. Nagyon ügyesen lezárta Pojva szálát, stílusosan :) A legvégén először nem értettem, mit ugrál Gordon körül a fiatalember, de megtudtam. Gyors lezárás volt. Egyedül Irmát sajnálom. Mindent elvesztett. Érdekes volt olvasni a történelmi eseményeket és hatalmas plusz pont azért, mert láttam magam előtt a térképet, a házakat, így jobban el tudtam képzelni.
Brutális, de nagyon jó könyv. Olvasni fogom a többit is.

4 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Kondor Vilmos: Budapest noir

Még sosem olvastam ilyen krimi-noirt, vagy hogy is kell mondani (illetve de igen, az Angyalszívet, de az meg misztikus is, kicsit más tészta), de ez nekem nagyon tetszett. Mondjuk a krimi-szál kicsit egyszerű, de a hangulata nagyon megfogott, nem csoda, hogy ennyien szeretik. Ez nem volt olyan vicces, mint a Szélhámos Budapest, sötétebb, nyomasztóbb volt annál.
Kondor Vilmos, lépj elő, hadd fogjak kezet veled.

>!
eme P
Kondor Vilmos: Budapest noir

A műfajhoz szükséges minden kelléket felsorakoztat, ráadásul a harmincas évek Budapestjébe helyezve. Ez utóbbi mozzanat adja számomra minden savát-borsát. Persze nem vár el az ember mélyenszántó társadalmi ábrázolást tőle, de azért ügyesen beépít a történetbe tipikus figurákat, helyzeteket, van itt minden a legalsóbb bugyroktól a legfelsőbb, rózsadombi körökig (és ma is épp olyan érvényes konfigurációkig). A hangulat, a miliő, a háttérrajz engem tagadhatatlanul meggyőzött, a krimiszál ezzel szemben kevésbé, elsősorban lélektaniság, de a feszültségkeltés, -fenntartás szempontjából sem. De legyen ez az én gondom. Bizonyos mértékben kárpótolt (az atmoszférán kívül) pár karakter, Krisztina alakja, vagy Mór tata, akinek lekváralkotó buzgalma és megszállottsága üdítő humorral oldja a sztorit. Meg ott van Gordon is, mondjuk ő korántsem volt annyira szimpatikus, mint a fent említett két szereplő. Hogy valóban csapnivaló detektív lett volna belőle, ahogy Krisztina fejcsóválva állítja? Nem tudom, megfigyelőképességével hogy áll, az viszont biztos, hogy kíváncsiságának (és erkölcsi érzékének ?) nem tud ellenállni, és beleveti magát a nyomozásba, no matter what. (Kissé azonban bort iszik, vizet prédikál a helyzet, mint a végén kiderül, de egy profi újságíró már ezt is megengedheti magának. Ki kell ezt érdemelni.)
Nem mérföldkő a zsáner történetében, az biztos (még úgy is ki merem ezt jelenteni, hogy alig olvasok a műfajban), egyértelmű, hogy sémákkal dolgozik, ráadásul pöttyet lassúra és túl happy endesre sikeredett, mégsem mondtam le a folytatásról. Hátha…

>!
cippo I
Kondor Vilmos: Budapest noir

Doktorbubóian lényegretörő leszek: kérem a következőt!

Ápdét, 2014. április 13. : Ez most – bár egyelőre még top secret motivációjú – újraolvasás volt, és mondhatom, minden apró hibájával együtt még mindig az egyik legnagyobb kedvenc.

8 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Kondor Vilmos: Budapest noir

Még nem győzött meg teljesen, hogy kell ez nekem sorozatilag, de volt benne sok jóság is, úgyhogy sose lehet tudni. Kicsit más hangulatot vártam, meg néha eluntam, de azért volt sok pillanat, amiért meg megérte elolvasni.

>!
csillagka P
Kondor Vilmos: Budapest noir

Krimit olvasok? Tényleg? ez valahogyan tudatosodott is a könyv felénél, addig vitt a lendület, csavarogtam a városban, semmi mással nem törődve.
Egyszerűen elvarázsolt, imádom Pestet, úgy ahogyan van, kicsit füstösen, kicsit koszosan, de élőn és szerelmesen. Nekem Pest egy már nem fiatal, ezer néven élt úrhölgy képében jelenik meg, aki már szinte mindent tud, sok mindent tapasztalt, ismeri az eldugott helyeket ahol elbújhat egy buja éjszaka előtt és tudja hol kaphat egy jó arabika kávét (fontos momentum)
Ennek a nőnek ahogy a Városnak is, múltja van, olyan, amivel nem biztos, hogy mindig büszkélkedik, de ha nem lenne akkor bizony sokkal szegényebbé válna.
Sodrottam, webet bújtam Gömbös temetése okán, van ám róla filmhíradó
https://www.youtube.com/watch…
annyira elmerültem, hogy kerestem a képeken Horthyt a levetett kalapjával, a követeket és Zsigmondot :) ő azért valahogyan kimaradt.
Nem érdekelt a krimi rész, nem is kell rá betűt vesztegetni, de a hangulat tökéletes.
Szerelmes vagyok, Pestbe mindenképpen, Budát pedig szeresse más.

>!
Gyöngyi69
Kondor Vilmos: Budapest noir

Előjegyzéssel sikerült a könyvtárból kikölcsönöznöm a kötetet, csak utólag láttam, hogy előtte hónapokon át polcon volt. Érdemes lenne pedig arra, hogy gyakrabban kézbe vegyék, mert bár nem az a fajta krimi, amitől az ember tövig rágja a körmeit, de lendületesen olvasható történet volt, mely főleg a második felében olvastatta magát.
Szerettem Kondor szereplőit: Krisztinát, aki a női egyenjogúság híve volt, de nem sodródott szélsőségekbe, ha kellett tudott lágy lenni, támogatásra szoruló, de nem esett kétségbe akkor sem, ha egyedül kellett megoldania valamit. Amúgy is megdobogtatta a szívem a lillafüredi és a bükkszentkereszti kitérő – nagyon szép emlékek fűznek mindkettőhöz, de hogy Krisztina itt még túracipőbe bújt, és útra is kelt…
Tata lekvárfőzés iránti elköteleződése aziránt, hogy megtalálja a tökélete ízt, mosolyogtató és kedves színfolt. Tata még meglehetősen távol jár időnként a céltól, de a gyerekek iránta való szeretete megmutatkozik abban, hogy biztatják, még akkor is, ha időnként elvásik a foguk némelyik végeredménytől. Tata félti Zsigmondot és Krisztinát, de támogatja őket abban, amiben segítségét kérik.
Gordon az a fajta férfi, aki a nőket időnként halálra bosszantja, pedig csak férfiként viselkedik. Nem közöl túl sokat, azt is csak akkor, amikor jónak tartja, de apró nüanszokkal folyamatosan jelét adja szeretetének, féltésének. Tiszteletben tartja Krisztina igényeit, nem korlátozza őt abban, hogy a nő azt csinálja, amit szeretne. Mindemellett igyekszik tisztességesen játszani az Élet nevű játékot, időnként a maga szabályai szerint.
Szerethető könyv volt, jöhet a következő rész is.

>!
minnie
Kondor Vilmos: Budapest noir

Újabb kedvenc! :) Kondor Vilmos teljesen levett a lábamról. A régi Budapesttel, a lekvárfőző Tatával, a makacs Gordonnal és Krisztinával. A polcomon a helye. Biztosan folytatni fogom a sorozatot.

1 hozzászólás
>!
Kathryn
Kondor Vilmos: Budapest noir

Megmondom őszintén, hogy magyar írókkal vannak fenntartásaim. Nem vagyok híve a magyar irodalomnak. Talán a középiskola hatása még mindig. Krimi, magyar, Budapest, 1930-as évek, újságírás, nyomozás. Engem meggyőzött, hogy elolvassam.
Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2016/10/04/konyves-kedd…


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Voltaképpen mindegy, ki a kormány feje, és kik a kormány tagjai. Változás úgysem történik.

120. oldal

>!
Gab

Irénkém, ne totojázzál már, hallottad, mit mondott a szerkesztő úr. Ütemesen fussál.

10 hozzászólás
>!
bcsbcs

Tata, ez az ország Sztálin mellé is odaállna, ha azt ígéri, hogy visszakapjuk Erdélyt meg a Felvidéket.

61. oldal

>!
ÁrnyékVirág

Gordon felállt, és odasietett a telefonhoz.
– Honnét tudja, hogy itt vagyok? – kérdezte.
– Nem tudtam, de gondoltam, nem árt megpróbálni.
– Na, mi az?
– A szokásos, a maga asztala. Találtunk egy lányt.
– Milyen lányt?
– Maga szerint milyet? Halottat.

1 hozzászólás
>!
Gab

Tízéves voltam, amikor Pest és Buda egyesült. Jártunk Pestre, Bécsbe. Igaz, nem sokszor.
Nagyanyád még ment volna, de én nem akartam. Keszthelyen is voltak mindenféle népek. Németek, zsidók, még lengyel is akadt néhány. – Sóhajtott. – Mindegy. Én nem értem, ami itt folyik. Semmit nem értek ebből az országból. A háborút még értettem. Lőttek ránk, visszalőttek. A végére aztán az is zavaros lett. Ami meg utána jött, az még zavarosabb. Lassan tíz éve, hogy Pestre költöztem. De akár Amerikába is mehettem volna, utánatok. Azt az országot sem értettem volna, de az legalább idegen. Idegen ország, idegen nyelv, idegen kultúra. Ez meg itt az enyém, aztán mégsem értem.

>!
Frank_Spielmann I

– Hova, hova? – nézett rá Mór.
– Dolgom van, tata.
– Az isten áldjon meg, nincs neked más dolgot, mint feküdni, és nyögni.
– Fekvés nélkül is tudok nyögni – jegyezte meg Gordon.
– Fekve jobban fog menni – csóválta a fejét Mór.

95. oldal

1 hozzászólás
>!
Aurore P

Fogta az üveg lekvárt, amit Krisztina ügyesen elrejtett a retiküljében, levette róla a celofánt, és egy kiskanállal belekotort. Rosszabbra számított. Mór lekvárjai többször sikerültek félre, semmint jól. Ez azonban kifejezetten ehetőnek bizonyult. Azt meg nem tudta volna mondani, hogy miből készült, de ízlett. Talán alma és egres. Vagy birskörte és hecsedli. Esetleg körte és rebarbara. Vagy az öreg sajátos módon értelmezi az őszibarackot.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hecsedli
5 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Nem biztos, hogy szerette az embereket, de a sorsuk mindennél jobban érdekelte.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gordon Zsigmond
>!
Frank_Spielmann I

És Hitler beszéde szeptember végén? Hogy ha Németországnak lennének gyarmatai és nyersanyaga, akkor megengedhetné magának a demokrácia luxusát? A demokrácia luxusát? – ismételte felhevülten. – Tata, a demokrácia nem luxus.

61. oldal

>!
Frank_Spielmann I

A kormány miatt sem aggódhatnak, mert ebben az országban akkor sem aggódnak a kormány miatt, ha kellene.

20. oldal


A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lauren Beukes: Tündöklő lányok
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Guillermo Orsi: Szent Város
Bleeding Bride: A téboly kertje
Benedek Szabolcs: A vérgróf
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Szabó Tünde: A hacker
Pill Pillgrin: Halálvirág