A ​budapesti kém (Bűnös Budapest-ciklus 3.) 200 csillagozás

Kondor Vilmos: A budapesti kém

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1943 ​decemberében Budapesten még egyetlen lövés sem dördült el, és Kállay Miklós kormánya mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Az immáron a Reutersnek dolgozó Gordon Zsigmond vonakodva mond igent Ujszászy István, az Államvédelmi Központ vezetőjének és Karády Katalin szeretőjének arra a kérésére, hogy alkalmi futárként segítse Kállay törekvéseit, ám amikor a küldeményt Velencében kézbesíti, összekötőjét megölik, és kis híján vele is végez a merénylő. Fél Európát beutazván Gordon hazatér, és barátjához, Gellért Vladimir felügyelőhöz fordul tanácsért, mert most már biztos abban, hogy kém rejtőzik a legmagasabb kormánykörök környezetében. A gyanúsítottak sora nem hosszú, ám azt még Ujszászy sem érti, kinek dolgozhat a kém, hiszen a Vár szinte hemzseg a német spionoktól, a szövetségesekkel pedig folyamatosan tárgyalnak a különbékéről. Megindul hát a hajsza a kém után, aki belesétál Ujszászy csapdájába, ám azt sem ő, sem Gordon nem gondolta volna még legvadabb álmában sem ,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868809
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868809

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 9

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dagikám P
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Még mindig magával tud ragadni a könyv hangulata. Igaz a sok politikai tevékenységekbe belegabalyodok, de kompenzál a nyomozás.Izgalmas volt ismég végigkövetni Zsigmond tetteit, hogy hogyan nyomozza ki a soron következő rejtélyt. Ebben a részben kifejezetten tetszett Krisztina viselkedése és karakán beszólásai. És mint mindig, most is kinyomozta Zsigmond a rejtélyt.

>!
DaTa P
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Harmadik kötetéhez ért a Bűnös Budapest regényciklus és Kondor Vilmos érezhetően kifulladt. Az első rész krimi szála kifejezetten eredeti volt, a második már eléggé sete-suta, és ez a harmadik… A kémtörténetek soha nem kötöttek igazán le, nem az én világom ez, és sajnos Kondor Vilmos sem tudta ezt közelebb hozni hozzám. De a legszomorúbb az, hogy ami a korábbi két kötet varázsát adta, a 2. világháború korai Budapest hangulatának tökéletes visszaadása, hát mostanra már az is elkopott. Nyögvenyelős, erőltetett krimicske lett ez a harmadik kötet.

Wayand figuráját nem értem, minek hozta vissza egyáltalán, azon kívül, hogy pár oldalt kitöltött vele, és Gordon ismét szuperhőst játszhatott, semmi értelme nem volt. Felbukkant újra Krisztina is, bár ne tette volna. Annyira idegesítő minden jelenetben, hogy azt elmondani sem lehet. Pozitív csalódás viszont Anna visszatérte, és a hozzá kapcsolódó szerelmi szál.

spoiler

Összességében csalódott vagyok és ez a rész egy hármasnál többet sajna nem kap. Folytatom majd a regényciklust azért, de most pihentetem. Pár hétre. Legalább.

1 hozzászólás
>!
Fearzone
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kondor Vilmost az egyik legtehetsegesebb kortars magyar ironak tartom. Ennel a konyvnel viszont NE olvassatok el a fulszoveget, mert tul sok mindent elarul!

>!
Gregöria_Hill
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Csak lenyomtam ezt is a megjelenése után 7 évvel…. hát sajnos ez van, naprakész se vagyok, meg könyvsorozatfüggő sem ezek szerint. Tetszett egyébként, ismét sokkal jobban, mint az első rész, amiért én nem voltam annyira oda. Hogy szinte bekapcsolódjak az értékelések sodrába, elmondom, hogy nekem az éppen tetszett, hogy máshol is játszódik, illetve szerintem a Krisztina sem idegesítő, a Rozálit pedig Kim Basingernek képzeltem el, biztos mert folyton színésznőkhöz hasonlították. Ez egyébként sokat dobott rajta. Viszont ennél a résznél sokkal kevesebbet olvastam utána dolgoknak, és azok közül is a legérdekesebb egy kísérleti lakótelep volt. https://moly.hu/karcok/206990

El fogom szerintem olvasni a teljes sorozatot és a filmet is várom. Remélem, most senki nem fogja azt írni, hogy már rég kész van és a műsorról is levették tavalyelőtt :)

2 hozzászólás
>!
kolika
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kicsit jobbra számítottam. A politikai ügyek kuszáltsága, na, meg a sokfelé húzás, az érdekek kívánta pálfordulások sorozata volt ez a könyv. A cím alapján azt gondolta, hogy olyas valaki lesz a kém, aki kezdettől fogva szerepel, jól ismert, csak éppen eltitkolja politikai érdekeit. Hát ez sem jött be.
Gordon furcsaságait már kezdem megszokni, na de Krisztina? Házsártos, hisztis nő, akit valahogy sehogy sem tudok megszeretni. Igazából azt sem értem, hogy a főszereplő mit eszik rajta. Igen, önálló, felvilágosult, modern nő, akiben nem igazán fedezem fel a kedvességet. Inkább harcos amazont játszik, s talán egyszer éreztem,hogy elengedi magát (amikor sírva fakadva Gordonnak dől), s nem a „mindenkinekmegmutatomhogy egyedülisboldogulok” arcát akarja minduntalan az orrunkba tolni.
Nem látom a detektív és a nehézfiúk szál szükségességét sem. Ha Wayand Tibor egy pár nap alatt így el agyabugyáltatja a zsurnalisztánkat – korábbi, évekkel ezelőtti ügyek miatt –, akkor hogy vészelte át eddig sértetlenül ezeket az éveket? Vagy most a politikai helyzet megengedi a garázdálkodást, vagy éppen a plusz feszültségkeltés miatt kellett ez a szál? Nem tudom, valahogy nem éreztem szükségét ennek.
A vége? Nesze semmi, fogd meg jól!

1 hozzászólás
>!
Véda MP
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Nekem a Zsigmond egy kicsit a Dávid Veron férfi megfelelője, s eképp szívem másik csücske. Szeretem, hogy korhű, szeretem, hogy kortárs, szeretem, hogy igényes magyar krimi.

>!
nyirog
Kondor Vilmos: A budapesti kém

A regényciklus első két kötete után ez a harmadik határozottan kevesebb élményt ad. A cselekmény sokkal laposabb, és a megszokott, a Budapestet olyan érezhetően megjelenítő hangulat sincs jelen. Másik problémám a múltból felbukkanó (és az előzményeket nem ismerőknek érthetetlen) szereplők semmibe tartó, és totál felesleges jelenléte.
A kémsztori amúgy rendben van, logikus, a szereplők jellemei is kidolgozottak, de nem annyira „Kondoros” a könyv, mint az előző kettő, és ez sajnos baj. Úgy hiszem ezt a jellemváltozást szokták „a karakter beérésének” nevezni, amit Gordon Zsigmondon bemutat a szerző. Ez szép és jó, de a cselekmény háttérbe szorul, és itt most nincs meg az a kulcselem ami például az első kötetben is elfedezi a történet hiányát: Budapest nagyszerű bemutatása. Kár érte…

>!
Frank_Spielmann I
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Gordon, a dohányzó egér… Ja nem, az egy másik könyv.

Szóval Humphrey Gordon megint bajba kerül. Ez nem újság, enélkül nincs is Bp Noir-kötet, Bogartot is mindig megverik, legalábbis a jó filmjeiben. (A Casablanca a kivétel, de ott is ki….nek vele.) Különben egy évvel az utóbbi film bemutatója után járunk, nem csak Pesten, a szálak behálózzák az egész háborús Európát, és szokás szerint a történelmi kitekintés (vagy inkább betekintés) a regény jövőjére is kiterjed. (Konkrétan az 50-es évekre gondolok, a többit a regényből.)

Szeretem Kondorban, hogy úgy csinál kemény krimit, hogy 1. az tényleg kemény lesz, 2. a szereplők nem egyértelműen jók vagy rosszak (békében sincsenek ilyen emerek, még Teréz anyát se lehetne így beskatulyázni, nem hogy háborúban), 3. Gordon kiismerhetetlen alak, rejtély, mit is fog csinálni, akármennyire jól ismerjük már, mégse tudjuk, mit fog legközelebb csinálni, de amikor kiderül, akkor csapkodjuk a fejünket a falhoz, jó esetben csak képletesen.

A magyar krimi amúgy is halott műfaj volt eddig, kivétel persze Nat Roidunk, de őt nehéz lenne sima krimiírónak nevezni. Bölcsészkrimi az övé. Kondort egyszerű földi halandók is élvezhetik. Nem az Agatha Christie-féle krimi ez, inkább Hammett (szerintem Chandler is, de őt valami érthetetlen okból nem szereti szerzőnk, ezt pedig csak fejcsóválva tudom tudomásul venni), tehát nincs egy idegesítő Poirot-nk, aki mindenkinél mindent jobban tud, csak egy egyszerű halandónk, aki azért nem is tökfilkó, de nem is Rambó, hogy a Vörös Hadsereget fél kézzel elintézné, viszont azért tud ütni, ha kell, és abban nincs köszönet.

Kémregényt még nem is nagyon olvastam, persze a James Bond-filmeket láttam, de ő Rambó meg Poirot meg Don Juan egyben, rühellem is rendesen (azért, ha Sean Connery játssza, el tudom hinni, hogy tényleg, hogy ez nem csak egy béna film… Pierce Brosnan határeset). Azt hiszem, Graham Greene a nagy kémregényíró, hogy ő jobbat írt-e ennél, azt nem tudom. Majd kiderítem.

Na, szóval ez jó volt. 1943 durva év volt, az embereknek rosszabb volt, mint most (bizony, ilyen többször is volt, és lesz is, sajnos), de a neheze még hátravolt. Úgy 46 évnyi, a végére hálistennek zsugorodó rossz. Nem lövöm le a könyv poénját, ha elárulom, hogy 70 éve megszálltak minket a németek, aminek hála a nyilasok hatalomra kerültek, és sok barátunk és honfitársunk családjával tettek elképzelhetetlen borzalmakat… Magyarok magyarokkal, akik szerintük nem voltak magyarok. (Azt, hogy mért baj az, ha valaki nem magyar, azt még nem tudtam megérteni.)

Még egy poént lelövök: Gordon túléli. A stressz úgyis olyan nagy már, ezt legalább elárulom előre. (Bár akkor a többi regényben ki lenne a főhős, há nem? Há de.)

8 hozzászólás
>!
robinson P
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kicsit sete-suta, magyar krimicske. Mindenki titkolózik, mindenki csal…
Olyan „műizgalmas”, sok dolog nem tetszett benne: a hisztis és értetlen Krisztina tök zavaró volt, Anna-Lili-Rozali jellegtelen nő alak maradt, pedig benne lett volna lehetőség. A kettős gyilkosság a végén egy vicc… már az elkövetés módjai. A homo vonal erőltetett, esetlen, túl direkt.
Gyenge. A tökéletesen mellékszál jobban érdekel, de annak egy másik könyvben kell utána olvasnom. Ujszászy-Karády szerelmi kapcsolata.

2 hozzászólás
>!
Aurore
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Hogy stílusosan egy klasszikus idézettel kezdjem mondandómat: „… nem az a költő feladata, hogy valóban megtörtént eseményeket mondjon el, hanem olyanokat, amelyek megtörténhetnek és lehetségesek a valószínűség vagy a szükségszerűség alapján” (Arisztotelész: Poétika). Ne Kondor Vilmostól próbáljuk megtanulni, konkrétan miért alakult úgy Magyarország sorsa, ahogy. Sok minden hasonlóképp történt a valóságban, mégsem pont ugyanúgy, ezért nem tanácsolnám, hogy a regényből szerzett 'tudásunkkal' próbáljuk meg a történelemtanárt elkápráztatni annak kapcsán, hogy pontosan mi okból nem sikerült hazánknak a kiugrás a 2. világháborúban. Bár épp talán valahogy így is lehetett (volna). Csak mások voltak a helyek, időpontok és személyek. Nos, vigyázat, ez épp elég ahhoz, hogy ne kapjunk ötöst!
Ám és viszont. Itt van ez a regény fekete-fehér kémfilm Humphrey Gordon főszereplésével. Gáncs nélküli lovagként, elvhűségét titkolva, mégis kinyilvánítva, elvállalja, elviszi, megjárja, kibírja, kiszimatolja, a megfelelőket profi bunyósként összeveri. A háborúra való tekintettel most nem repkedtek úgy a pengők, mint szoktak, a cigarettáról azonban majdnem sikerül leszoknia.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868809
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Miféle ország az, amelyik tudatosan nyomorban tartja a parasztjait és a munkásait?

75. oldal

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

[Gellért cigarettával kínálja Gordont.]
Gordon vállat vont.
– Arra gondoltam, hogy…
– Hogy leszoksz?
– Arra semmiképpen sem – ingatta Gordon a fejét.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
1 hozzászólás
>!
winrudi

Hitzinger Vilmát azzal verte meg a sors, hogy úgy nézett ki, akár egy mindent látott markotányosnő (ami nem csoda, hiszen negyvenöt éves koráig markotányosnőként mindent látott), egyetlen bájos vagy nőies vonás nélkül.

188. oldal, 16. fejezet (Agave Könyvek, 2010)

>!
Read_in_Colour

Gordon hallotta a pletykákat, mely szerint az Oszkár pultosnője valójában egy férfi, nagyon zavaros nemi identitással és még annál is zavarosabb koncepcióval a sminket illetően, de tudta, hogy ez nem igaz. Hitzinger Vilmát azzal verte meg a sors, hogy úgy nézett ki, akár egy mindent látott markotányosnő (ami nem csoda, hiszen negyvenöt éves koráig markotányosnőként mindent látott), egyetlen bájos vagy nőies vonás nélkül. Fogai hamar tönkrementek, így hát kihúzatta mindet, azért aztán protézist kellett hordania, de csináltatni már nem tudott (annyiba került), hát használtan vette őket. Fiatalon kopaszodni kezdett, orra csálé volt, hangja kaparós, hasa nagy, melle kicsi, mozgása nehézkes – és mindezen felül a saját neméhez vonzódott.

>!
Ross P

Wayandnak nagyon tetszhettek a James Cagney által megformált rosszfiúk, mert most is egy fogpiszkálót rágott, két keze nadrágja zsebében lapult, bal lábával pedig a falnak támaszkodott. Kalapját a tarkójára nyomta, úgy mérte végig Gordont.
– Hová-hová?
– Szeretem nézni a felszálló gépeket – felelte Gordon. – Olyan izgalmas.
– Már megint szórakozik, Béla – intett a detektív az embere felé, aki karba tett kézzel állt az egyik piszoár előtt.
– Stockholmba megy, Ullein-Reviczkynek visz valamit. Ide vele.
– Látja, ezt soha nem értettem – nézett rá Gordon. Tudja, hogy hová megyek, én is tudom, hogy tudja, erre jön ezzel a „hová-hová” kérdéssel. Ha kedélyeskedni akar, menjen sebesült katonákat látogatni a kórházba.

45. oldal

>!
winrudi

– Ez a hideg, ezzel nem lehet bírni. Hová is megyünk?
– Kisfaludy utca.
– Az Üllőinél?
– Ismer még más Kisfaludy utcát?
– Pestszenterzsébeten is van egy – felelte a sofőr.
– Forduljon hátra – szólt neki Gordon.
A kövér férfi a kormányba kapaszkodva szuszogva hátranézett.
– Úgy nézek én ki, mint aki Pestszenterzsébetre megy?
– Nem, kérem. Úgy tetszik kinézni, mint aki a Józsefvárosba megy.

22. oldal, 2. fejezet (Agave Könyvek, 2010)

>!
BridgeOlvas I

Régi ismerőse, a kórboncnok Pazár doktor pár éve fogta magát, összepakolt, és visszament a Nyugat-Indiákra. Egészen pontosan a Bahamákra, mert nem érezte magát valami jól Magyarországon. És talán a szíve is visszahúzta. Gordon összesen kétszer hallott felőle azóta. Az első képeslap Nassaut ábrázolta, és csak ennyi állt rajta: „Itt dolgozom.” Egy évre rá egy újabb lapot kapott, ez egy fakunyhót ábrázolt oldalról, a vízparttól nem messze, bokrok és fák között a naplementében. „Itt lakom” – állt rajta. Gordon már várta a harmadik lapot, rajta egy csodaszép félvér nővel, a hátoldalán ezzel a szöveggel: „A nőm.”

9. fejezet. 129. o.

>!
Frank_Spielmann I

Egy csinos, húsz év körüli lány nyitott ajtót, fején télapósapkával.
Jag är ledsen – mondta zavartan, és lekapta a sapkát a fejéről.

49. oldal

1 hozzászólás
>!
Ross P

Amikor felemelte a fejét, Gordon látta, hogy a könnyei belemosták a köntösébe a mocskot az arcáról.
– Mire kijön a fürdőből, csinálok reggelit. Menjen – fogta meg a kezét – Fürödjön meg. Találtam fürdősót.
– Fürdősót? Miféle fürdősót?
– Amit maga hagyott itt.
Krisztina elmosolyodott.
– Nem, Zsigmond, az a nagyapja fürdősója, Herkulesfürdőről hozta a lumbágójára még valamikor harmincnégyben vagy harmincötben.
– Kivenni már nem tudom a vízből – jegyezte meg Gordon. – Nincsen lumbágója? Egy egészen kicsi?

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fürdősó
>!
Frank_Spielmann I

– Én és a barátaim. Mi, akik szeretjük a hazánkat. Mi, akiknek fontos, hogy mi fog történni. Mi, akik igazi hazafiak vagyunk. Mi, akik a magyar érdekeket tartjuk szem előtt.
– Azzal, hogy kiszolgálják a németeket?
– Azzal – bólintott Wayand…

20. oldal


A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Storm és Stone
Stephenie Meyer: A Vegyész
Frei Tamás: Agrárbárók
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Szabó Tünde: Rácsok
Kovács András Péter: Multigáz
Mattyasovszky Jenő: Hód bemutatkozik
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász