A ​budapesti kém (Bűnös Budapest-ciklus 3.) 226 csillagozás

Kondor Vilmos: A budapesti kém

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1943 ​decemberében Budapesten még egyetlen lövés sem dördült el, és Kállay Miklós kormánya mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Az immáron a Reutersnek dolgozó Gordon Zsigmond vonakodva mond igent Ujszászy István, az Államvédelmi Központ vezetőjének és Karády Katalin szeretőjének arra a kérésére, hogy alkalmi futárként segítse Kállay törekvéseit, ám amikor a küldeményt Velencében kézbesíti, összekötőjét megölik, és kis híján vele is végez a merénylő. Fél Európát beutazván Gordon hazatér, és barátjához, Gellért Vladimir felügyelőhöz fordul tanácsért, mert most már biztos abban, hogy kém rejtőzik a legmagasabb kormánykörök környezetében. A gyanúsítottak sora nem hosszú, ám azt még Ujszászy sem érti, kinek dolgozhat a kém, hiszen a Vár szinte hemzseg a német spionoktól, a szövetségesekkel pedig folyamatosan tárgyalnak a különbékéről. Megindul hát a hajsza a kém után, aki belesétál Ujszászy csapdájába, ám azt sem ő, sem Gordon nem gondolta volna még legvadabb álmában sem ,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868809
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
260 oldal · ASIN: B00JZKD3NW
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868809

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Gordon Zsigmond


Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Még mindig magával tud ragadni a könyv hangulata. Igaz a sok politikai tevékenységekbe belegabalyodok, de kompenzál a nyomozás.Izgalmas volt ismég végigkövetni Zsigmond tetteit, hogy hogyan nyomozza ki a soron következő rejtélyt. Ebben a részben kifejezetten tetszett Krisztina viselkedése és karakán beszólásai. És mint mindig, most is kinyomozta Zsigmond a rejtélyt.

DaTa>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Harmadik kötetéhez ért a Bűnös Budapest regényciklus és Kondor Vilmos érezhetően kifulladt. Az első rész krimi szála kifejezetten eredeti volt, a második már eléggé sete-suta, és ez a harmadik… A kémtörténetek soha nem kötöttek igazán le, nem az én világom ez, és sajnos Kondor Vilmos sem tudta ezt közelebb hozni hozzám. De a legszomorúbb az, hogy ami a korábbi két kötet varázsát adta, a 2. világháború korai Budapest hangulatának tökéletes visszaadása, hát mostanra már az is elkopott. Nyögvenyelős, erőltetett krimicske lett ez a harmadik kötet.

Wayand figuráját nem értem, minek hozta vissza egyáltalán, azon kívül, hogy pár oldalt kitöltött vele, és Gordon ismét szuperhőst játszhatott, semmi értelme nem volt. Felbukkant újra Krisztina is, bár ne tette volna. Annyira idegesítő minden jelenetben, hogy azt elmondani sem lehet. Pozitív csalódás viszont Anna visszatérte, és a hozzá kapcsolódó szerelmi szál.

spoiler

Összességében csalódott vagyok és ez a rész egy hármasnál többet sajna nem kap. Folytatom majd a regényciklust azért, de most pihentetem. Pár hétre. Legalább.

1 hozzászólás
Fearzone>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kondor Vilmost az egyik legtehetsegesebb kortars magyar ironak tartom. Ennel a konyvnel viszont NE olvassatok el a fulszoveget, mert tul sok mindent elarul!

Gregöria_Hill>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Csak lenyomtam ezt is a megjelenése után 7 évvel…. hát sajnos ez van, naprakész se vagyok, meg könyvsorozatfüggő sem ezek szerint. Tetszett egyébként, ismét sokkal jobban, mint az első rész, amiért én nem voltam annyira oda. Hogy szinte bekapcsolódjak az értékelések sodrába, elmondom, hogy nekem az éppen tetszett, hogy máshol is játszódik, illetve szerintem a Krisztina sem idegesítő, a Rozálit pedig Kim Basingernek képzeltem el, biztos mert folyton színésznőkhöz hasonlították. Ez egyébként sokat dobott rajta. Viszont ennél a résznél sokkal kevesebbet olvastam utána dolgoknak, és azok közül is a legérdekesebb egy kísérleti lakótelep volt. https://moly.hu/karcok/206990

El fogom szerintem olvasni a teljes sorozatot és a filmet is várom. Remélem, most senki nem fogja azt írni, hogy már rég kész van és a műsorról is levették tavalyelőtt :)

2 hozzászólás
holdpillango>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Nem vagyok egy nagy kémregény rajongó, de ez számomra elég izgalmas volt. A sorozat stílusa még mindig tetszik, a krimi szál azonban nem volt olyan erős. Zsigmond jónéhány sérülést összeszedett ebben a kötetben, volt néhány brutálisabb rész a regényben , ha filmben néztem voltam, akkor tuti, eltakarom a szemem.
Végre visszatért Krisztina, helyére került egy-két információ, amiket az előző részből hiányoltam, de még mindig vannak megválaszolatlan kérdéseim…

Dénes_Gabriella P>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kellemesen meglepett A budapesti kém. Beleolvastam az értékelésekbe is (ezt akkor szoktam elkövetni, amikor gyanús a százalékos értékelés nekem; túl kevés vagy túl sok, ahhoz képest, ahogy én érzékelem a művet). Valahogy nem éreztem, hogy – főleg az előzőhöz képest – kevéske volna.
Olvasmányos volt, magával ragadott, a történelmi szereplőket is találóan építette be a regénybe. Nincsenek a valóságosságot alátámasztandó lábjegyzetek… Ezt én értékeltem külön is. Ugyanis a szöveg úgy is működik, hogy ha a nevek nem is mondanak semmit az olvasónak. Persze, mit tesz, ha mond is. Fikció – ezt azért tisztázzuk.
Nekem nagyon is tetszett, ahogy bemutatta, a „hazaszeretet” sokféleségét (és itt most ne az utóbbi évtizedek üres sallangjaira gondoljuk, meg ne is arra a 19. századi pátoszra gondoljunk). Hihetetlen abba belegondolni, hogy a hazaszeretet mtiválja az egyik vagy a másik oldalnak való kémkedést! De igazából ha ítélkezésmentesen olvassuk, akkor kiviláglik ez is rendesen. Persze, ez a krimiszálnak nem központi eleme, de felfigyeltem rá.
Számomra túlságosan valószerűtlen volt egyik-másik történet, az ide-oda utazások, de mint fikción, nem is kérem számon, hogy ez valóban és tényleg megtörténhetett volna-e.
A krimiszálban az tetszett, hogy nem az utolsó öt oldalban derül ki a vétkes személye, hanem miután kiderül, még utána is vannak történések.
Kicsit félve fogtam neki (az előző kötet nekem nem jött be egyáltalán), de nagyon kellemesen csalódtam.

kolika>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Kicsit jobbra számítottam. A politikai ügyek kuszáltsága, na, meg a sokfelé húzás, az érdekek kívánta pálfordulások sorozata volt ez a könyv. A cím alapján azt gondolta, hogy olyas valaki lesz a kém, aki kezdettől fogva szerepel, jól ismert, csak éppen eltitkolja politikai érdekeit. Hát ez sem jött be.
Gordon furcsaságait már kezdem megszokni, na de Krisztina? Házsártos, hisztis nő, akit valahogy sehogy sem tudok megszeretni. Igazából azt sem értem, hogy a főszereplő mit eszik rajta. Igen, önálló, felvilágosult, modern nő, akiben nem igazán fedezem fel a kedvességet. Inkább harcos amazont játszik, s talán egyszer éreztem,hogy elengedi magát (amikor sírva fakadva Gordonnak dől), s nem a „mindenkinekmegmutatomhogy egyedülisboldogulok” arcát akarja minduntalan az orrunkba tolni.
Nem látom a detektív és a nehézfiúk szál szükségességét sem. Ha Wayand Tibor egy pár nap alatt így el agyabugyáltatja a zsurnalisztánkat – korábbi, évekkel ezelőtti ügyek miatt –, akkor hogy vészelte át eddig sértetlenül ezeket az éveket? Vagy most a politikai helyzet megengedi a garázdálkodást, vagy éppen a plusz feszültségkeltés miatt kellett ez a szál? Nem tudom, valahogy nem éreztem szükségét ennek.
A vége? Nesze semmi, fogd meg jól!

1 hozzászólás
Véda P>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Nekem a Zsigmond egy kicsit a Dávid Veron férfi megfelelője, s eképp szívem másik csücske. Szeretem, hogy korhű, szeretem, hogy kortárs, szeretem, hogy igényes magyar krimi.

nyirog>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

A regényciklus első két kötete után ez a harmadik határozottan kevesebb élményt ad. A cselekmény sokkal laposabb, és a megszokott, a Budapestet olyan érezhetően megjelenítő hangulat sincs jelen. Másik problémám a múltból felbukkanó (és az előzményeket nem ismerőknek érthetetlen) szereplők semmibe tartó, és totál felesleges jelenléte.
A kémsztori amúgy rendben van, logikus, a szereplők jellemei is kidolgozottak, de nem annyira „Kondoros” a könyv, mint az előző kettő, és ez sajnos baj. Úgy hiszem ezt a jellemváltozást szokták „a karakter beérésének” nevezni, amit Gordon Zsigmondon bemutat a szerző. Ez szép és jó, de a cselekmény háttérbe szorul, és itt most nincs meg az a kulcselem ami például az első kötetben is elfedezi a történet hiányát: Budapest nagyszerű bemutatása. Kár érte…

Frank_Spielmann I>!
Kondor Vilmos: A budapesti kém

Gordon, a dohányzó egér… Ja nem, az egy másik könyv.

Szóval Humphrey Gordon megint bajba kerül. Ez nem újság, enélkül nincs is Bp Noir-kötet, Bogartot is mindig megverik, legalábbis a jó filmjeiben. (A Casablanca a kivétel, de ott is ki….nek vele.) Különben egy évvel az utóbbi film bemutatója után járunk, nem csak Pesten, a szálak behálózzák az egész háborús Európát, és szokás szerint a történelmi kitekintés (vagy inkább betekintés) a regény jövőjére is kiterjed. (Konkrétan az 50-es évekre gondolok, a többit a regényből.)

Szeretem Kondorban, hogy úgy csinál kemény krimit, hogy 1. az tényleg kemény lesz, 2. a szereplők nem egyértelműen jók vagy rosszak (békében sincsenek ilyen emerek, még Teréz anyát se lehetne így beskatulyázni, nem hogy háborúban), 3. Gordon kiismerhetetlen alak, rejtély, mit is fog csinálni, akármennyire jól ismerjük már, mégse tudjuk, mit fog legközelebb csinálni, de amikor kiderül, akkor csapkodjuk a fejünket a falhoz, jó esetben csak képletesen.

A magyar krimi amúgy is halott műfaj volt eddig, kivétel persze Nat Roidunk, de őt nehéz lenne sima krimiírónak nevezni. Bölcsészkrimi az övé. Kondort egyszerű földi halandók is élvezhetik. Nem az Agatha Christie-féle krimi ez, inkább Hammett (szerintem Chandler is, de őt valami érthetetlen okból nem szereti szerzőnk, ezt pedig csak fejcsóválva tudom tudomásul venni), tehát nincs egy idegesítő Poirot-nk, aki mindenkinél mindent jobban tud, csak egy egyszerű halandónk, aki azért nem is tökfilkó, de nem is Rambó, hogy a Vörös Hadsereget fél kézzel elintézné, viszont azért tud ütni, ha kell, és abban nincs köszönet.

Kémregényt még nem is nagyon olvastam, persze a James Bond-filmeket láttam, de ő Rambó meg Poirot meg Don Juan egyben, rühellem is rendesen (azért, ha Sean Connery játssza, el tudom hinni, hogy tényleg, hogy ez nem csak egy béna film… Pierce Brosnan határeset). Azt hiszem, Graham Greene a nagy kémregényíró, hogy ő jobbat írt-e ennél, azt nem tudom. Majd kiderítem.

Na, szóval ez jó volt. 1943 durva év volt, az embereknek rosszabb volt, mint most (bizony, ilyen többször is volt, és lesz is, sajnos), de a neheze még hátravolt. Úgy 46 évnyi, a végére hálistennek zsugorodó rossz. Nem lövöm le a könyv poénját, ha elárulom, hogy 70 éve megszálltak minket a németek, aminek hála a nyilasok hatalomra kerültek, és sok barátunk és honfitársunk családjával tettek elképzelhetetlen borzalmakat… Magyarok magyarokkal, akik szerintük nem voltak magyarok. (Azt, hogy mért baj az, ha valaki nem magyar, azt még nem tudtam megérteni.)

Még egy poént lelövök: Gordon túléli. A stressz úgyis olyan nagy már, ezt legalább elárulom előre. (Bár akkor a többi regényben ki lenne a főhős, há nem? Há de.)

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Miféle ország az, amelyik tudatosan nyomorban tartja a parasztjait és a munkásait?

75. oldal

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

[Gellért cigarettával kínálja Gordont.]
Gordon vállat vont.
– Arra gondoltam, hogy…
– Hogy leszoksz?
– Arra semmiképpen sem – ingatta Gordon a fejét.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
1 hozzászólás
holdpillango>!

„Többen állítják róla, hogy még saját magához sem kötődik”, állt az egyik géppel írott jelentésben, és Ujszászynak ez különösen megragadta a figyelmét.

33. oldalm 3. fejezet (Agave, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Gordon Zsigmond
holdpillango>!

Mindenki kezében pohár, minden második kézben szivar vagy cigaretta, minden negyedik kézben szendvics, minden tizedik kézben szalvéta, minden huszadik kéz egy másikban.

76. oldal, 4. fejezet (Agave, 2014)

holdpillango>!

Bizonyos értelemben a káposzta, a cikória, a tojás- és tejpor szaga, a város szélén kivágott és idejekorán kályhába került akácfa szaga, a napokig vízben áztatott szalonnabőr szaga hiányzott neki. A szegénység és a félelem szaga hiányzott a londoni levegőből.

57. oldal, 4. fejezet (Agave, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: cikória · káposzta · London · szag · tejpor
Dénes_Gabriella P>!

– Rozáli. Rakolczay Rozáli.
Gordon nem állta meg mosolygás nélkül.
– Rozáli?
Anna legyintett.
– Anyám élt-halt A fekete városért – felelte. – Vagy tán már a nevem sem tetszik?

winrudi>!

Hitzinger Vilmát azzal verte meg a sors, hogy úgy nézett ki, akár egy mindent látott markotányosnő (ami nem csoda, hiszen negyvenöt éves koráig markotányosnőként mindent látott), egyetlen bájos vagy nőies vonás nélkül.

188. oldal, 16. fejezet (Agave Könyvek, 2010)

Read_in_Colour>!

Gordon hallotta a pletykákat, mely szerint az Oszkár pultosnője valójában egy férfi, nagyon zavaros nemi identitással és még annál is zavarosabb koncepcióval a sminket illetően, de tudta, hogy ez nem igaz. Hitzinger Vilmát azzal verte meg a sors, hogy úgy nézett ki, akár egy mindent látott markotányosnő (ami nem csoda, hiszen negyvenöt éves koráig markotányosnőként mindent látott), egyetlen bájos vagy nőies vonás nélkül. Fogai hamar tönkrementek, így hát kihúzatta mindet, azért aztán protézist kellett hordania, de csináltatni már nem tudott (annyiba került), hát használtan vette őket. Fiatalon kopaszodni kezdett, orra csálé volt, hangja kaparós, hasa nagy, melle kicsi, mozgása nehézkes – és mindezen felül a saját neméhez vonzódott.

winrudi>!

– Ez a hideg, ezzel nem lehet bírni. Hová is megyünk?
– Kisfaludy utca.
– Az Üllőinél?
– Ismer még más Kisfaludy utcát?
– Pestszenterzsébeten is van egy – felelte a sofőr.
– Forduljon hátra – szólt neki Gordon.
A kövér férfi a kormányba kapaszkodva szuszogva hátranézett.
– Úgy nézek én ki, mint aki Pestszenterzsébetre megy?
– Nem, kérem. Úgy tetszik kinézni, mint aki a Józsefvárosba megy.

22. oldal, 2. fejezet (Agave Könyvek, 2010)

Frank_Spielmann I>!

Egy csinos, húsz év körüli lány nyitott ajtót, fején télapósapkával.
Jag är ledsen – mondta zavartan, és lekapta a sapkát a fejéről.

49. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Bűnös Budapest-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Téli berek
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
Leiner Laura: Mindig karácsony
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Szabó Magda: Születésnap
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű