Mutánsfilé 8 csillagozás

Komor Zoltán – Tépő Donát: Mutánsfilé

A nem túl távoli jövőben egy mutánsokkal zsúfolt megapolisz repülőterén a szervcsempész épp beszállásra vár. Az utolsó meló: átjuttatni a testébe varrt extra szerveket a határon. Rutin feladatnak indul, ami végül káoszba fullad, és hősünknek hamarosan menekülnie kell. Mentőkocsivá alakított limuzinokon, buddhisták üzemeltette kocsmákon át mutánsok lakta lepratelepen keresztül vezet az út, egy titokzatos orvos társaságában, akinek fogak nőnek ki a szemhéjából, amik hangosan csattognak, valahányszor kacsint. Komor Zoltán és Tépő Donát rendhagyó sci-fi története bizarr, szürreális vízió a jövő egészségügyi ellátórendszeréről, egy, a kormány által megrendelt, bújtatott népirtásról és testbe ültetett pisztrángokról. A kötet további két bónusz történetet is tartalmaz.

Tartalomjegyzék

>!
Publio, 2014
68 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633817186
>!
Publio, 2014
68 oldal · ISBN: 9789633817193

Kedvencelte 3

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Komor Zoltán – Tépő Donát: Mutánsfilé

Nagyon szeretem a szerzőpáros könyveit. A nevük garancia arra, hogy percig sem fogok unatkozni olvasás közben és tutira valami bizarr, víziódús agymenésben lesz részem, ahol az időnként felcsillanó szépirodalmi nyelvezet különleges, egyedi atmoszférát ad a történeteknek.
A Mutánsfilében három novellát olvashatunk, melyek fő témája az egészségügy és a társadalom. Az abszolút kedvenc a Babilon felfal lett.
Fikció? Társadalomkritika? Bizarr jövőkép? Mindenből kapunk egy kicsit, néhol horror elemekkel felturbózva. A leghátborzongatóbb mégis az az egészben, hogy simán el tudom képzelni, hogy valamikor a távoli jövőben ezek a fikciók valóssággá lesznek.

„4-es rizikófaktorú személy lettem, mint a társadalom alján élő, komoly veszélyt nem jelentő tétel. Azért az egykori Facebook tevékenységemet számon tartják, ismerik egykori politikai, művészeti, társadalmi szokásaimat, ideológiáimat, és a van képük a volt kutyánkról is. Az egyensúly már akkor elveszett. Az Y generáció minden tagja a képernyők elé szorítva. A Big Data megjegyez mindent, és személyre szab. Rákényszerítettek bennünket egy olyan életre, amelyben információfüggők lettünk. Ez egy betegség, amit nem tudsz kikerülni. Viszem haza a srácokat a suliból, a tízéves gyerekek kezében meg simogatós telefonok: a túlfejlődés elektronikus információ-zombivá tette a gyerekeinket, és minket is. A jelszó az volt: ha nem vagy jelen mindenütt, akkor lemaradsz. Az emberek már nem beszéltek egymással, a metrón, a buszon mindenki lefele gubbasztott valami képernyőre. A folyamat önmagát gerjesztette tovább. Ha lemaradsz, a jövő bezáródik. Nem tehetsz semmit. Elveszik az életed. Fogyassz tovább. Azt üzenték: ami nem új, az kevésbé használható, esetleg ciki.”

Hush_Campo>!
Komor Zoltán – Tépő Donát: Mutánsfilé

Meggyanúsítottak, hogy ezt a könyvet tulajdonképp én írtam. Haha, nem, de hogy nekem írták az tuti! A három novella kellően morbid és gyomorforgatóan víziódús agymenés a jövő monopolizált egészségügyi rendszere köré fonva. A történetek csak lazán, utalás jelleggel függnek össze. Az első történet felpofoz, a második megnevettet és a harmadik az igazi gyomros.
Minden groteszk réálom csak addig szörnyűség, amíg el nem kezdjük élni. Mi már elkezdtük, szóval nem kell a szájhúzás, innentől ez csak útikönyv.
Valami hasonlót szerettem volna én is indítani, nekik összejött. Szuper!
Külön öröm, hogy nem akar több lenni, annál ami: párszázas ponyva. Bár ennyi odafigyeléssel jönnének ki a bestsellernek tituált könyvek.

mkissjoe>!
Komor Zoltán – Tépő Donát: Mutánsfilé

Három hosszabb novella van a kötetben. A Babilon felfal tetszett legjobban, az első kettő nem igazán fogott meg. Az is szerepet játszott – jó értelemben – a csillagozásban hogy csak egy gombóc fagyi áráért adják a könyvet.

1 hozzászólás
vapeur>!
Komor Zoltán – Tépő Donát: Mutánsfilé

Kell hozzá gyomor de reális jövőképet ír le én már olvastam 2x is. Nagyon jól ír a srác.


Népszerű idézetek

Cicu>!

(…) az van, hogy a sok rossz dolog közül, ha egyet helyreállítasz, azonnal egy másik lép a helyébe.

77. oldal Babilon felfal

Cicu>!

Gyerünk, kapd össze magad, voltál már ennél pocsékabb helyzetben is!

10. oldal Mutánsfilé

Cicu>!

Az életünk elcsépelt mozdulatok sorozata.

36. oldal Mutánsfilé

Cicu>!

– Légy kettőkor a Dark Buddhában – mondta Hidegkéz. – A fickót Vigyorszemnek hívják, neki kell odaadnod a fiolát.
– Hogy fogom megismerni?
– Azzal úgy hiszem, nem lesz problémád – motyogta a vén ipse, sejtelmes mosollyal az ajkán.
– Jó. De ez az utolsó meló. Leadom a cuccot, és végeztünk egyszer és mindenkorra.
– Ámen – foglalta össze Hidegkéz.
Hidegkéz… Simaszáj… és most Vigyorszem – mérgelődik magában a csempész. – Egy tökön vert indián törzs hálójába kerültem.

15-16. oldal Mutánsfilé

Cicu>!

Mikor kezdődött? Hol rontottuk el? A kapzsiság és a túlnépesedés menyegzőjét követű nászúton vagyunk. Napi százmillió tonnányi szennyező anyag. Bölcsességünk fokmérőjén túlnézve szédelgünk éhesen.
A húscsomók lassan és egy fokkal még szomorúbban visszafordulnak szintetikus ebédjükhöz, és unottan esznek tovább. Már gyűlölnöm sincs miért őket. Belefáradtam az emberekbe. Feszülten kanalazom zabőrleménnyel dúsított pürémet, és érzem magány-zárkám rácsait szorosan körbeölelve.

59-60. oldal Babilon felfal

Cicu>!

Amíg nincs gyereked, addig csak a másikra koncentrálsz. Annyira fontos minden vele töltött pillanat, hogy teljesen belezsibbadsz. Csak egymásnak vagytok. Közel és bensőségesen. Aztán a gyerek érkezésével minden felborul. Megtanulod, hogy a másik már csak mellékszereplő, sőt te is az vagy. Rájössz, hogy más ember lettél, a feladatok sokasága pedig megtanít túlélni. Helyt állni minden szinten minden pillanatban az élet minden területén. Egy folyamatosan rohadó világban. És amikor ezt megtanulod, rájössz, hogy nincs szükséged már senkire. Már Ő sem a lételemed. Sőt. Látod, hogy miben gyengébb, mint te. És ez már nem szerelem. Csak ösztönök. Erről nem szólnak a romantikus filmek, ezt nem mondja el a pároknak senki. Erről csak egy lila köd van a fejükben, a „MAJDMEGOLDJUKAZTIS” doboz rejtett rekeszeiben.

61. oldal Babilon felfal

Cicu>!

Életem során mindig is a tehetetlenség zaklatott fel a legjobban. Akármilyen rosszul is álltak a dolgok, mindig kész voltam bármire, hogy a helyzetet megoldjam. De ha nincs mit tenned, abba beleőrülsz.

64. oldal Babilon felfal

Cicu>!

A néma igazságok, mint gazdátlan roninok kószálnak a kiüresedett házfalak között.

67. oldal Babilon felfal

Cicu>!

Aztán elalszik. Egy rémálom homlokon csókolja.

54. oldal Lottótumorok

Cicu>!

A vallatószoba falairól hideg érzelmek pattognak vissza az arcára, aztán csorognak lefelé a mellkasára, ahol megállnak piknikezni. Túl sok volt az elmúlt hét már, túl zavaros minden. Vagy csak álmodja az egészet?

33. oldal Mutánsfilé


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Simmons: Hyperion
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Mary Shelley – Bram Stoker – Robert Louis Stevenson: Három klasszikus rémtörténet
Blake Crouch: A pokol kapujában
Ann Aguirre: Helyőrség
Mark Lawrence: Emperor of Thorns
Scott Hawkins: The Library at Mount Char
Duncan Shelley: Vadászidény
Alan Dean Foster: Aliens