Húgycsőbalerina 69 csillagozás

Komor Zoltán: Húgycsőbalerina Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Miért nem járnak a férfiak balett előadásokra? Talán mert az olyan ratyi dolog? Vagy azért, mert különös parazitafertőzés terjed az operaházak bársonyos székein, és apró vérszívó balett táncosnők költöznek a férfiak húgycsövébe?

Hősünk egy Tűzmadár előadás után fedezi fel, hogy egy miniatűr táncosnő fészkelte be magát a péniszébe. Mi több, hamarosan szerelembe is esik a tehetséges jövevénnyel. Később pedig előbukkan egy gyerek, aki talán nem is gyerek, csupán egy óriásira nőtt ondósejt.

De hogyan fogadja ezt a fertőző kapcsolatot homofób apja, aki szerint a balett buzis dolog? Létezik-e olyan erős szerelem, amely bármilyen falat, még a húgycsőfalat is képes átütni? Szenvedély, dráma, könny és vizelet.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
46 oldal · ISBN: 9789631251364

Enciklopédia 5


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Második olvasásom Komortól, akit ezennel kedvencnek is jelölök; az első a világbajnok címe és témája dacára is inkább csak erős közepes Nácik a dínók ellen volt, amely a polgárpukkasztó elemek öncélú voltán csúszott el. Ez sokkal tudatosabb és letisztultabb példája egyik kedvenc irányzatomnak, a bizarrónak, amely a szépirodalom és a zsáner határán egyensúlyoz, inkább az előbbi felé húzva.

A narrátor édesapja intelme ellenére, miszerint a férfiak azért nem járnak balettelőadásokra, mert ott elkaphatnak egy kellemetlen, kizárólag a férfi nemet támadó húgyúti fertőzést, melyben egy miniatűr balerina fészkeli be magát az ember húgycsövébe, mégiscsak elmegy a balettba. Úgy kell neki; a testében élősködő, táncos lábú parazitával azonban harmonikus kapcsolatot ápol, a szignifikáns fizikai különbségek dacára később feleségül is kéri, sőt, lesz utódjuk is. A parazita azonban mégiscsak parazita; édesapja próbálja megszabadítani főhősünket tőle orálisan, de bár ne tenné…
Szépirodalom-olvasóként nem értek váratlanul és nem is viseltek meg a nemi szervek és folyamatok részletekbe menő leírásai. Az író tudja, hogy mit csinál, és hogy hogyan érje el azt, a Nácik a dínók ellent gajra vágó öncélúságnak semmi nyoma. Komor bátor és tudatos, remekül ismeri és használja a bizarro eszközkészletét, olyannyira, hogy a mű egy jobban sikerült drMáriás-szöveg szintjén mozog. Feszes narrációjú, kerek egész, amelyben minden polgárpukkasztó elemnek oka és célja van. Lakonikus és figyelemfelkeltő cím, a mű alaptézise pedig a nemi szerepek témáját járja körül, amelyek, mint az a kisregényből kiderül, korántsem előítélet-szerű, légből kapott, alaptalan valamik, hanem nagyon is funkcionálisak. A férfi legyen férfi, és viselkedjen is akként, különben groteszknél is groteszkebb megpróbáltatások válogatott sorozata után még örülhet is, ha végre hajmeresztő módon kiszenved.

Kell a bizarróhoz egy sajátos megközelítés, nem lehet úgy hozzáállni, mint egy átlagos regényhez, hogy fogom, elolvasom, kapok egy történetet, együttérzek a szereplőkkel, vagy épp utálom őket, aztán vége, tanulság, slusszpássz, csillagozom, verem róla a nyálam, ennyi. Nem. A bizarro olvasásakor bekötött szemmel haladunk, s folyvást számíthatunk arra, hogy az író a legváratlanabb gödrökbe taszít bele minket arccal, amelyeknek mélyén a legkülönfélébb testnedvekbe merülünk majd nyakig.
A rengeteg polkorrekt szépelgés közepette több ilyen kéne.

19 hozzászólás
Cicu>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

A borítót meglátva tudtam, hogy ezt nekem olvasnom kell XD

Az első gondolatom olvasás közben az volt, hogy: Vajon mit szívott az író? :DDD
Ez a rövid szösszenet morbid, groteszk, abszurd ábrázolása a szerelemnek és az önfeláldozásnak. Néhol bizarr, de könnyen emészthető :D
Szerintem zseniális!
Olvassátok! :)
http://mek.oszk.hu/15200/15259/
https://www.youtube.com/watch…

12 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Pár napja szembetaláltam magam ezzel a borítóval. Könnyesre röhögtem magam, de azért hajtott a kíváncsiság. Aztán épp a szerző fb oldalán láttam, hogy ncore-n fellelhető a könyv (igen, a kiírás mentén feltételeztem, hogy ő maga oszthatta meg a nagyérdeművel).
Há' mondom, ez a cucc ránézésre annyira aberált, hogy már egyszerűen nem szabad neki rossznak lennie. Meg aztán azt is tudjuk, hogy a legtehetségtelenebbek a legkifinomultabbak, ilyesmit csak az az ember adhat ki a keze közül, és éli is túl, akiben nem csak bátorság van, hanem valami ész is. Így hát elolvastam.
Egyszerűen zseniális. Harmadik oldaltól megvett. Nem ismerem a műfajt, (vagyis mondhatni, de, beismerem, élőszóban még én is kultiválom, bár olyankor mikor előadom, csak én örülök a végeredménynek :)) ), de olvasmányként most vette el a szüzességem. Meg a húgycsövemét. Mert hát hiába lány vagyok, mégis szoktam hugyozni.
Sőt, be kell látnom, hogy a húgyvezetékben elmerülve, az ondósejtet dajkáló szereplők életútja mentén még nagyokat filozofálgattam is a büdös, gennyes igazságain a „könyvnek”, mikor persze nem úgy röhögtem, hogy leköptem az olvasómat.
Mindenesetre, Chajkovski Jr-ért kár volt a végén… az élet igazságtalan…

7 hozzászólás
Elena96 I>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Körülbelül olyan érzésem van most mint Gogolnál, Az orr olvasása közben…
Képtelen ötletnek tartottam az orr önálló életét. ❤❤❤
Ezesetben jó hangulatban fogtam neki… Reméltem Komor Zoltán Húgycsőbalerínáját is legalább annyira megszeretem mint Az orrot.Így is lett…. A maga abszurd módján szerintem simán megállja a helyét ez a kisregény.

>!
46 oldal · ISBN: 9789631251364
5 hozzászólás
joopsy>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Eskü, én majdnem megadtam neki az 5 csillagot, de sajnos jött a börtönös jelenet és… és remélem nem égett bele túlságosan az agyamba, mert az nagyon undorító volt.
Azonban, ha ezt valamennyire kizárom a történetből, egy zseniális agymenést olvashattam, ugyanis a bizarr képeken túl, amiket felvázolt az író, komoly eszmefuttatást lehet találni az élet értelméről és erőpróbáiról.
Nem tudom, szeretnék-e vagy mernék-e találkozni az íróval, mert azért aki ilyet képes kitalálni, az nem lehet egészen normális. :D Mindenesetre fogok még tőle olvasni, hátha nem hányom magam el közben. :D

8 hozzászólás
GytAnett>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Nem egy figyeltemnél láttam már, hogy eme gyöngyszemet olvassa. A cím, a borító és a fülszöveg meggyőzött arról, hogy ezt el kell olvasnom. Pusztán kíváncsiságból. Akkor is, ha esetleg nem fog tetszeni. Mivel nem egy hosszú történetről van szó, megoldható.
Azt hiszem, velem van a baj. Úgy látom, a legtöbb ember eddig 5 csillagra értékelte. Nekem azért ennyire nem jött be. Lehet, hogy nem vagyok még elég érett az ennyire abszurd és groteszk történetek értékeléséhez. Lehet, hogy soha nem is leszek. Nem igazán olvastam még a műfajban, így nem tudom, hogy mihez kellene hasonlítani.
Számomra egyszerűen sokszor sok(k) volt. Nem tudom, hogy hogy lehet egy ilyen abszurd sztorit kitalálni. Miközben barátom főzött, hogy ne unatkozzon, felolvastam neki, ő úgyis szereti az ilyen beteg dolgokat. :D Azt beszéltük, hogy ehhez minimum tisztességesen be kellett tépni, aztán nem keveset ráinni. Persze elképzelhető, hogy nem így van, csak mi gondoljuk így, naivan. :D
Beteg. Egy szóval így tudnám jellemezni. Volt benne egy-két olyan rész, ami tényleg szabályosan sokkolt. Amin nagyon kiakadtam, és komolyan azon gondolkodtam, hogy félbehagyom csak barátom nem engedte :D az volt, amikor spoiler
Nem is tudom, hogy ezt a könyvet kinek ajánlanám. Azoknak, akiket vonz a beteg, groteszk történet. :D

Szerk.: Első felindulásomban kifelejtettem, hogy az író viszont rendkívül szépen és választékosan fogalmaz. Egyik másik mondatnál meg kellett állnom ízlelgetni a szavakat, olyan szépen hangzottak együtt. :)

14 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

    Ez az a könyv, amibe ha nem ezerszer futottam bele, akkor egyszer sem. Nem volt tervben, hogy el is olvassam, de a rengeteg negatív értékelés a nagyon érdekes borító és cím végül meggyőzött. És nem bántam meg.
    Nem reméltem semmi jót, ha őszinte akarok lenni. Azt hittem, ez nagyon, de nagyon rossz lesz, képzeletben már dörzsöltem a tenyerem, hogy ebből egy jó pocskondiázó értékelést lehet majd írni, de az első oldalon éreztem, hogy ez nem fog megtörténni.
Komor Zoltán nagyon okos. Becsábított a borítóval és a címmel, ezzel a képtelen témával, majd ahogy nekikezdtem csak az járt a fejemben, mennyire kell ehhez hülyének/vagy épp valamilyen szer hatása alatt lenni, de becsapott. Az oldalak fogyásával rá kellett jönnöm, hogy én egy csúnya átverés áldozata lettem. Zoli tud írni, nekem tetszett, ahogy fogalmaz. Tetszettek az ötletei, például a férfiak miért nem járnak balett előadásokra végigvezetés szerintem nagyon elmés. Még az aberrált humor is bejött.
    Összességében egyszer mindenképp érdemes tenni vele egy próbát, ha van hozzá az embernek kellő humora és vagy idegrendszere. Nem tudom, hogy olvasni fogok-e még Zolitól, de elég sanszos, hogy igen.

6 hozzászólás
Lunemorte P>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

De mi ez a robaj, ami elnyeli a muzsikát? Áttetsző folyadék-zuhatag érkezik, a nyakunkba szakad, és már ránt is le minket a mélybe, le a terméketlen sötétségbe….

1 hozzászólás
nettikeee P>!
Komor Zoltán: Húgycsőbalerina

Hát ezért nem olvasok én kortárt szépirodalmat…
Ez nekem nagyon beteg és groteszk volt, és még mindig nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz értelemben… De…
Alapból szeretem ezeket a beteg dolgokat, de ez nekem is sok volt… Napokig csak röhögni tudtam, kínomban. A szobatársaim sem bírták ki, senki… Ez túúúúl magas irodalom…
(Bár el kell ismerni, elég jó ötlet, hogy a f-szomba beköltözik egy balerina egy balettelőadás közben… Ebből még jót is lehetett volna kihozni… Vagy legalábbis ennél jobbat…)

23 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bleeding_Bride IP>!

Néha azt képzelem, hogy ismeri a gondolataimat, és akkor felesleges mesélnem. De akárhogy is nézzük, kis balerinám a húgycsövemben él, nem pedig a fejemben. És most hagyjuk azt, hogy legtöbb férfi a farkában hordja az eszét.

Cicu>!

De ki vagyok én, hogy tönkretegyem akárcsak az elképzelt boldogságot is. Amíg a szeretet valós, nincsenek súlytalan döntések.

20. oldal

Cicu>!

Az apró porszemcsék keringőjét figyelem a reggeli fényben. Az ablakon besütő napsugár ragyogásában szállnak – nem is por talán, inkább szöszök, a textíliákból kihullt mikroszkopikus szövet-darabkák – úgy keringenek egymás körül, mintha balett táncosok lennének, mintha egy begyakorolt koreográfia szerint mozognának. De ezek csak szöszök. Mégis, valahogy azzal az érzéssel töltenek el, hogy minden rendben van az univerzumban. Hogy minden működik, még a legapróbb részleteiben is végzi minden és mindenki a dolgát. Vagy talán létezik egy Isten, ami amellett, hogy árvizeket okoz épp egy távoli országban, vagy aszteroidokkal kockázik, odafigyel arra is, hogy a hálószobámban,
a besütő reggeli fényben táncot járjanak a párnaszöszök.

21. oldal

Szelén>!

Ismét tinédzser vagyok. A szüleimnek azt hazudtam, hogy rock koncertre megyek, de valójában A hattyúk tavát nézem meg.

DoreenShitQ>!

Amíg a szeretet valós, nincsenek súlytalan döntések, tudom jól.

34. oldal

6 hozzászólás
Lunemorte P>!

Hogyan is lehetnék bármilyen szempontból különleges. A zsenik többnyire a vécében végzik. Vagy leelőzik őket a spermium-társak. Alighanem én is leelőztem néhány zsenit a fogantatásomkor. Talán több Csajkovszkijt is.

Lunemorte P>!

Nem, ez az univerzum el van cseszve – vécé-Csajkovszkijstúl, mindenestül.

Lunemorte P>!

Ráadásul ki hitte volna, hogy az ember álmában is képes elájulni.

Cicu>!

Ránézek Góliátra. Nehezemre esik úgy gondolni rá, mint felnőttre. Persze mit tudok én az ivarsejtekről. Meg mégis mit várok. Hogy szakállat növesszen?

20. oldal

Szelén>!

[…] hogyha egyszer gyerekem lesz, szeretni fogom, akármilyen is lesz.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicole Williams: Crash – Zuhanás
Jonathan Safran Foer: Minden vilángol
Romain Puértolas: A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony
Örkény István: Tóték
L. J. Shen: Szenzációs szerető
Anne L. Green: Elfojtott vágyak
Gabriel Wolf: Az éjféli fojtogató!
Erlend Loe: Doppler
Robin O'Wrightly: Erelem
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique