Fénykatedrális 5 csillagozás

Technokultúra 2001
Kömlődi Ferenc: Fénykatedrális

„A ​Katedrálist földöntúli fény ragyogja be.”

Kömlődi Ferenc Fénykatedrálisa vitathatatlanul hiánypótló mű: kézikönyv a 90-es évek techno-kultúrájához, átfogó igénnyel íródott kisenciklopédia, először magyar nyelven és nyomtatásban. Szakítva az utóbbi esztendők internet-kalauzainak és szellemtörténeti sorozatainak népszerű-tudományos megközelítési módjával, nem próbálja megtartani az ironikus háromlépésnyi távolságot témájával szemben: hiányoznak belőle a humoros lábjegyzetek, a szövegtestbe applikált képregénykockák és mókás karikatúrák. Felnőtt, a téma iránt fogékony és némi előismerettel már rendelkező olvasóknak készült, ugyanakkor nem törekszik szenvtelen, akadémikus objektivitásra: már a prológus első oldalain kiderül a szerző személyes élményekből táplálkozó vonzalma a digitál-világforradalom iránt. Sorait ugyanaz a lelkes áhítat hatja át, mint Ágoston teológiai írásait: prognózisait óhatatlanul próféciáknak érezzük, évtizedeket felölelő krónikáját bionikus angyalok,… (tovább)

>!
Kávé, 1999
252 oldal · ISBN: 9789639169180

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
page
Kömlődi Ferenc: Fénykatedrális

/A tartalommal kapcsolatosan lásd a linket lejjeb!/
.szerintem csak kapirgálja a felszínt sokszor, néha viccesen hajmeresztő feltételezésekig jut, valahogy 'becsületesebbnek' tartanám, ha például azzal kezdené, hogy „ez az egész a huszadik század szétgurult végének lenyomata az agyamban” (meg néhány szétgurult gyógyszeré/gyógyszer hiányáé :P). Lehetne jobb – sokkal jobb –, de jó hogy van, már ez is szép dolog, mivel a „kortárs fantázia- és mítosz-világ”, a technokultúra elemeit próbálja valamiféle filozófiai keretbe rakosgatni, és nem még egy divatos trasht, avagy textuális animét farag (amelyekkel semmi gondom) – mondjuk azt nem is tudnám elképzelni, hogy olyasmiket írjon, bár abban biztos vagyok a könyv alapján, hogy rendesen meg hatották térítették az effélék „tanai”.
Azért adok kétésfél csillagot, mert ilyesmi magyarba' nem sok akad. (Ja, ilyen csúf és ámátőr borítót vétek egy ilyen témájú könyvnek adományozni, nem más ez, mint hitelrontás! :X)
+írd be a google-be hogy Kömlődi Ferenc.
Ez ugyan nem a könyvből való, de nagyon sokat segíthet a megértésében: „Vigyázz, a trinyó iszonyú genyó, agytorzító egy picit, de jó.” :P (Bobafett vagy Ludditák?)

>!
chronotype
Kömlődi Ferenc: Fénykatedrális

Amolyan „kömlődisen szétesős”, de nagyon jó!


Népszerű idézetek

>!
gyurmapok

Átlag kétszer hallgatunk meg egy lemezt, aztán már el is felejtettük. A lényeg, hogy ezt bárhol és bármikor megtehessük!

44. oldal

14 hozzászólás
>!
gyurmapok

De vajon a gépi intelligenciának feltétlenül másolnia kell-e az emberi intelligenciát?

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ropolyi László: Az Internet természete
Damage: Damage Report
Lawrence Lessig: Szabad kultúra
Glenn Greenwald: A Snowden-ügy
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Harsányi Tamás – Dense T. Harding – C. Martens: Bloodlust – Cryweni történetek
John Scalzi: Fejvesztve
Tad Williams: Másvilág – Az arany árnyék városa I-II.
Mark Cheverton: Szörnyek inváziója
William Gibson: Virtuálfény
Bódi Péter: Szétírt falak