Egy ​potenciavadász följegyzései 4 csillagozás

Az összeomlás után
Kolozsvári Grandpierre Emil: Egy potenciavadász följegyzései Kolozsvári Grandpierre Emil: Egy potenciavadász följegyzései

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Kettesben üldögéltünk a Kapás utcai téglalap alakú szobában, a sarokban, az állólámpa fénytányérjában. Az asztalon palack bor, két pohár: nemrég fejeztük be a vacsorát: beszélgettünk. Szemem óhatatlanul vissza-visszatért a rekamiéra, éjszakáról éjszakára kísértettek az emlékek, most is mintegy betöltötték cikázó röpködésükkel a mennyezet és a padló közötti teret. Úgy éreztem, tovább nem halogathatom a dolgot, föl kell tárnom Magda előtt a való helyzetet. Mélyet lélegeztem, és kivágtam: – Mit cifrázzam, Cicuskám, impotens vagyok! Szinte boldog voltam, annyira megkönnyebbültem. – Csak ezt akartad mondani? Ez a kérdés viszont lehűtött, hisz úgy hangzott, mintha a vallomás, amely nekem pokoli erőfeszítésembe került, valami semmiségről értesített volna, s nem olyasmiről, ami mindkettőnket közelről érint. – Neked ez „csak”? – Mióta? – Már Mariupolban észrevettem. Magda másodpercnyi szünet után rákérdezett, mohón és kíváncsian: – És Mariupolban hogy vetted észre? Kirobbant belőlem a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Polgár, Budapest, 1996
122 oldal · ISBN: 9639002119
>!
Magvető, Budapest, 1989
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631414922

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill
Kolozsvári Grandpierre Emil: Egy potenciavadász följegyzései

Először is az a véleményem, hogy az a sárga, az egy nagyon elhibázott borító. Biztos kelendőbb így egy könyv, meg passzol a címhez (továbbá a szerintem hatásvadász fülszöveghez) is, de akkor is.

A kötettel meg az a helyzet, konkrétan az én helyzetem, hogy leginkább közepesnek találtam, memoárnak túl novella, de novellának meg nem elég jó.

Majd pedig elérkeztem a Háborús karácsony című (hosszú) novellához, ami szerintem remekmű, egészen sajátos módon (nem is tudnám megnevezni, miképpen) humoros, (vicces, mint egy véres lófej, olyan van?) egészen furcsán összetett, mint egy patchwork vagy miaz, de azért mégis van egy vezérfonala és bizony van egyféle befejezése is. Hát istenem, nem mindenki arról híres, hogy végiggürcöli a mérkőzést… van, aki arról, hogy egyszer csak rúg egy gólt a semmiből, és arra se lehet semmi rosszat mondani.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

Egy balalajka nem lehet háborús bűnös.

Orfeusz hadifogságban

>!
Gregöria_Hill

– Férfi vagy – motyogta a lány félöntudatban, tovább törleszkedett, hunyott szemmel, csőszerűvé csücsörített szájjal, mivelhogy csókra szomjazott. – Igazi férfi vagy, csapj földhöz egy poharat!

71. oldal (Háborús karácsony)

>!
Gregöria_Hill

– Kit köpjek le? – tudakolta az orvos őrnagy tettre készen. Valaki az éjjel tréfából a lichthófba dobta a félcipőjét. Mindjárt tudta, mikor nem találta, hogy csak ott lehet, szomorúan szemlélte, amint a fenéken hevert feketén.

71. oldal (Háborús karácsony)

>!
Gregöria_Hill

„Egy nap a világ…” -dúdolta jókedvűn, mintha a halhatatlanságról dalolna. Legényesen vállat vont, a szekrényhez lépett, s kinyitotta a vaskazettát:
– Az a kurva Baba elvitte a fehérneműdet? Vegyél magadnak kétannyit!
Szórni kezdte a százpengősöket a paplanra.

71. oldal (Háborús karácsony)

>!
Gregöria_Hill

Engedelmesen lenyeltem minden csodaszert, s reggel újra meg újra csalódottan ébredtem. Se híre, se hamva a hajdani sátoros ünnepeknek. A paplan lapos, mint egy bölcsészettudományi értekezés.

Egy potenciavadász följegyzései 112.p.

>!
Gregöria_Hill

… olyan fesztelenül léptem be a presszóba és üdvözöltem „kezét csókolom”-mal Magdát, mint a törzsvendég, aki napról napra odajár. Láttomra Magda belemerevedett abba a testtartásba, amiben megleptem – egyik keze a gép fogantyúján, másikba csésze. Ki lehetett volna vágni, s a háttérrel együtt bekeretezni.

Hazatérés 106.p.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: A vége
Ignácz Rózsa: Róza leányasszony
Vida Gábor: Ahol az ő lelke
Áprily Lajos – Baranyi Ferenc – Barcs János: Acélsziget
Tisza Kata: Pesti kínálat
Fejes Endre: A hazudós
Vathy Zsuzsa: Az élet vásárcsarnoka
Örkény István: Négyeskönyv
Fehér Klára: Juli óvodába jár
Krúdy Gyula: Pest-budai séták