A ​törökfejes kopja 25 csillagozás

Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

„Nagy ideje, hogy ez a történet megesett. De a Bakony alján ma is őrzik még emlékezetét a hajdani hősök kései ivadékai. Ma is emlegetik Kopjás Danit, Akibár agát, a tudós Habil defterdárt, Bugyogós Borkának és Süke Menyhártnak sem enyészett el régi jeles híre.” Így kezdi regényét a neves magyar író, a magyar történelem kiváló ismerője, és ezen a nemes, kicsit patetikus hangon vezeti le olvasóit a Bakony vidékének vad tájaira, a magyar történelem egyik jelentős korszakába, a török hódoltság idejébe. Hőse, Kopjás Dani egyszerű parasztlegényből emelkedik kapitánnyá, és vele együtt emelkedik hőssé Borka is, a kis szelíd parasztlány. A végig izgalmas, ízes magyarsággal és a finom pátosz mellett sok humorral megírt regény lebilincselő és szórakoztató olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis

>!
Unikornis, Budapest, 2007
332 oldal · ISBN: 9799634273157
>!
Unikornis, Budapest, 1999
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634273157 · Illusztrálta: Sárkány Roland
>!
Magvető, Budapest, 1999
332 oldal · ISBN: 9634273157

4 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ftamas>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Egy régi világ régi módon megírva. Egy olyan világ, ahol egy egyszerű parasztgyerekből hős lehet, és eredményeket érhet el a hódító török és az elnyomó német ellen. Egy kellemes könyv könnyed hangvételben. Jó volt olvasni.

2 hozzászólás
regulat>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Belátom elfogult vagyok Kolozsvárival, de ez egyszerűen… öööö nagyszerű.
Az a helyzet, hogy úgy kap az olvasó egy hőseposzt, hogy nem is érzi annak. Tipikus legkisebb királyfi, aki megküzd minden gazzal. Na jó nem minddel. Az azért túlzás lenne, hogy pofán csapja a Zsigmond királyt vagy a török szultánt… de azért egy kicsit mégis.
Az a jó ebben a szegényemberlegkisebbfia (Csapó „Kopjás” Dani) történetben, hogy bár neki szalad a hihetetlennek, de mégis megtorpan és megáll a hihető határán.
Ennek is ott a helye az ajánlott irodalom polcán, de nem az általános iskolában. Van ugyanis a mesében egy rövid kis kitérő a politika erkölcstelenségéről. [úgy látszik Kolozsvári ezt képtelen kihagyni] Na jó több is van, de a bíró és a német várkapitány erkölcstelensége mégiscsak apróság a fényes porta és a királyi udvar aljasságához képest.
…persze a mese nem lenne mese, ha a szegény ember legkisebb fia nem mászna ki a kulimászból.
…ja, és a meséhez szerelem is kell, hát akad az is.
Mondanám, hogy igazi filmsztori, de ezt már Zsurzs Éva is felfedezte még 1973-ban.
Szerintem jöhetne a remake.

>!
Ifjúsági, Budapest, 1955
314 oldal · keménytáblás
Enzo314>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Megboldogult spanyol tanárom mondta egyszer az Andalúzia kutya című filmről, hogy mindent megtettek benne, hogy a néző ne aludjon el. Ez a mondás jutott eszembe erről a könyvről, mert volt ebben minden, gaz törökök, osztrákok, magyarok, oda-vissza cselvetések, szerelemek, hősi jellemek és hősi mondások, de valahogy annyira nem volt igazi az egész, mint egy gyengén sikerült történelmi sorozat a tvben, amikor nem tudsz szabadulni az érzéstől, hogy a nyalka vitézt játszó statiszta két perce rúgta le az adidas cipőjét az öltözőben.

Banditaa P>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Bájos, szép magyarsággal és jó ízléssel megírt történelmi regény. Szerethető szereplők, izgalmas fordulatok, mulatságos események és ízes, szép magyar szavak tarkítják a könyvet. Jó volt olvasni és a Bakony mellett harcolni a törökkel Kopjás Danival vállvetve. Szerettem.

Arpad_Nemeth P>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Egy régen olvasott regény, mely újraolvasva is örömöt hozott.

Busmen>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Kellemes volt ! Igen jókat kacagtam a nyelvezetén , azok a cirkalmas körmondatok , azok az ízes káromkodások…

julisch>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Az Egri csillagok mellett gyerekkorom másik kedvenc török hódoltság korában játszódó regénye. Nemrég elkezdtem újra olvasni, hogy lássam felnőtt fejjel hogy állja meg a helyét. Még nem tudom, mert a saját példányomat nem találom, az online olvasás meg nem volt kényelmes :) De azt hiszem, az Egri csillagokhoz hasonlóan ez is csak egy bizonyos korban jelent maradandó élményt. Lehet, hogy nem is kéne megtalálnom a könyvem, mert akkor biztos nem fogok csalódni.

pippinke>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A törökfejes kopja

Zseniális könyv, és egy remekbe szabott rádiójáték készült belőle. Érdemes meghallgatni!


Népszerű idézetek

Banditaa P>!

Ment, ment, tévetegen, s ahány lépést tett, annyival mélyebben gázolt bele a szerelembe, mintha nem a szilárd földön járna, hanem hínáros tóban.

Banditaa P>!

A deszkák tompán dobogtak a lába alatt, mert a bíró sokat nyomott mindenkor, de ha gondolkodott, majdnem kétannyit.

Banditaa P>!

Mikor a kolbász inkább Pajzsgyártó volt már, semmint kolbász, a bíró fölállott.

Banditaa P>!

Erre az akindzsik sűrűn bólogatni kezdtek, amivel bizonyára azt mondták, hogy jó az érdem, de az arany többet ér, mivelhogy aranyon mindenkor lehet érdemet vásárolni, de érdemmel nem mindig juthat aranyhoz a halandó ember.

Banditaa P>!

A fehéren imbolygó ködből hirtelen kibomlottak az erdők fái.
A lombok között olyannak látszottak a ködfoszlányok, mint valami óriási pitypang szárnyas magjai, melyek röptükben akadékra leltek.
– Hideg dunyhát bontottak az angyalok – mondta egy öreg paraszt, aki hűségesen baktatott Sóvágó komája mellett, de eleddig meg sem szólalt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ignácz Rózsa: Róza leányasszony
Makkai Sándor: Táltoskirály
Ignácz Rózsa: Orsika
Gyócsi László: Üzen a hold
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
Szentmihályi Szabó Péter: Kapisztrán és Hunyadi
Herczeg Ferenc: Az élet kapuja
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony