A ​rosta 7 csillagozás

Kolozsvári Grandpierre Emil: A rosta

A rosta kisebbségi tárgyú regény, az író első regénye, cselekménye a húszas évek második felében játszódik Erdélyben, és egy kolozsvári magyar család széthullásának, tönkremenetelének története – e folyamat külső és belső okainak sohasem didaktikus hanem eleven, életszerű föltárásával, tipikus alakok ábárzolásával. Ez már a kiforrt. stilárisan is izgalmas lebegő iróniával, frappáns és tömör képekkel a világról lesújtó ítéletet mondó könyv a leleplezésben kérlelhetetlen. Ugyanakkor valami megfoghatatlan leheletfinom könnyedség járja át, amelyben helyet kap a remény.
A rosta a maga fülledt-fullasztó légkörével érett iróniájával, éles, kritikus látásmódjával a legnagyobb regények előhírnöke.

>!
Magvető, Budapest, 1985
416 oldal · ISBN: 9631403963

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

pipacstappancs>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A rosta

Különös jelentőséggel bírt számomra ez a könyv, amelyet kolozsvári születésű elhunyt Nagyapám könyvespolcán találtam, és ahogy olvastam a könyvet, megelevenedett a szemem előtt, amit Nagypapám, az író, és még rengeteg magyar család hasonlóképpen élhetett végig: a döntés, hogy erdélyi magyarként ki-ki milyen életutat választ- Kisebbségben harcol az identitásáért egy küzdelmes életen át, asszimilálódik, vagy emigrál. A rosta a történelem, és rázza ki a családokat a fennmaradás szitáján, hullanak ki az emberek, mint az apró szemű porcukor. A probléma nem új, mégis fennáll ma is, és számomra rávilágított a regény, milyen halott az a nemzet, ahol a családok, és a családtagok lelki egészsége el van hanyagolva.
A regény alapvetően izgalmas, de keserű olvasmány, hideg téli napokon az olvasó lelkét is megvacogtatja kicsit, de sokan okulhatnánk belőle, ajánlom azoknak, akiket hozzám hasonlóan érdekel, hogyan lopózik be a politika az átlagemberek mindennapjaiba. Mert hiába legyintünk, hogy nem érdekel, mindenkinek az életébe belopózik sajnos.

pelika_Bp>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A rosta

Szeretem Grandpierre könyveit.
Ez nem tetszett.
Vontatott, ideges stílus. És nagyon pesszeimista az egész könyv.

husza68>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A rosta

1925-2010, a probléma mit sem változott. A könyv jó, de Mártont ki nem állhattam.


Népszerű idézetek

pipacstappancs>!

A magyar ember ötéves korában már politikai véleményt alkot magának, s mivel a jellem fő nemzeti büszkeségünk, kitart véleménye mellett ötven éves korában is…

Kapcsolódó szócikkek: nemzeti büszkeség · vélemény
pipacstappancs>!

A nyurga torony aranykeresztje csiklandozni kezdte a fellegek hasát.

Creusa>!

Ha az ember tisztességes, nincs miért piszkálnia a körmét

79.

Creusa>!

elszakadt a nadrágtartóm, már napok óta spárgával kötöm fel a nadrágomat, és mindig félek, hogy kolléganőimet nem várt látványossággal fogom szórakoztatni.

150

dorci427>!

A napok, mint régi hitelezők jöttek… Nem hoztak semmit, s valamit mindig magukkal vittek.

150. oldal

pipacstappancs>!

A memóriakultusz! Öregfiú, a memóriakultusz. Egyebet ne is keress egyebet: kész. A magyar nem művelt. A magyar tud. Anyagot zabál. Zabál, de nem kérődzik, mi?


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Kard és kasza
Bálint Tibor: Zokogó majom
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Bánffy Miklós: Milolu
Ignácz Rózsa: Papírmalom
Bárányi Ferenc: Égbenyúló kockakövek
Tamási Áron: Bölcső és bagoly
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Kozma Mária: A jóság síró vágya
Wass Albert: Tizenhárom almafa