A ​nagy ember / Lófő és kora 5 csillagozás

Kolozsvári Grandpierre Emil: A nagy ember / Lófő és kora Kolozsvári Grandpierre Emil: A nagy ember / Lófő és kora

Ebben a kötetben két kisregényét kapja kézhez az olvasó: elsőnek a háború előtti értelmiségi hátborzongató szatíráját, A nagy ember-t, amelyben egy tehetségtelen brutálisan korlátolt, s ennek megfelelően szélsőséges gátlástalan vidéki tanárjelöltből barátja a hiperérzékeny, művelt bölcsészhallgató új embert teremt: filmcézárt, amíg ő maga megmarad névtelen, szürke hivatalnoknak, és saját teremtményének szolgálatába kényszerül. Íme a harmincas évek társadalmának paradox szituációja: az unalomból, kíváncsiságból teremtett gólemek önállósodnak és egyre veszélyesebbé válnak. Emlékezzünk: a két világháború között mindinkább kiszolgáltatottá vált az értelem, a racionalizmus eszményei fokozatosan elértéktelenedtek, csak a gátlástalan üresfejűség a nyers erő érvényesülhetett szabadon.

>!
Magvető, Budapest, 1976
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632703715

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

regulat>!
Kolozsvári Grandpierre Emil: A nagy ember / Lófő és kora

Azért nem öt, mert a Lófő nekem kissé nehézkes volt.

Mellesmeg a véleményem, hogy ez egyike azoknak a könyveknek, amiket egy műveltebb, diktatórikus hajlamokkal rendelkező hatalomnak illik bezúzatni…
Talán nem véletlen, hogy a Nagy embert mindössze háromszor adták ki.

>!
Magvető, Budapest, 1976
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632703715

Népszerű idézetek

regulat>!

Bámulatos éleselméjűséggel felismerte a következetesség, az egyöntetűség, a félreérthetetlenség veszedelmeit az állami életre, s szokott erélyével a bajt csírájában fojtotta el.

315. oldal - Lófő és kora

regulat>!

E korszakban a hatalom birtokosai, példátlan önfeláldozással, minden erejüket, minden gondolatukat a közügy oltárára helyezték. A megfeszített munka légkörében a magánéletre alig-alig futotta az időből. A magánélet megkülönböztethetetlenül beleolvadt a közügybe, s annyira eggyé vált vele, hogy amikor egy-egy fontosabb rendelet napvilágot látott, nem is lehetett eldönteni, vajon magánjellegű vagy közérdekű intézkedésről van-e szó.

295. oldal - Lófő és kora

regulat>!

Politikai tehetségét dédapjától örökölte, a hajdani nádortól, kitartását anyjától, csalhatatlan emlékezetét anyai nagybátyjától, minden megpróbáltatással dacoló szervezetét pedig az uradalmi erdésztől.

272. oldal - Lófő és kora


Hasonló könyvek címkék alapján

Vladimír Neff: A tizenharmadik szoba
Wladimir Kaminer: Orosz diszkó
Parti Nagy Lajos: Mi történt avagy sem
Vázsonyi Vilmosné: Egyszer volt…
Méhes György: Kilenc vesszőparipa
Bajor Andor: Április bolondja
Féja Géza: A régi Budapest
Dindi István: Nagytétény az 1930-as években
Kolos Réka (szerk.): Móricz Zsigmonddal Budapesten
Négyesi Pál: Méray