Apufa 31 csillagozás

Kolozsi László: Apufa

Mindannyiunkban él egy apufa. Csodás ereje van, hisz a szeretetben és a gondoskodásban. Ez a megindítóan szép történet egy diófa – egy apa és két fia kapcsolatát mutatja be. Egyaránt szól a gyerekekhez, akik hallgatják és a felnőttekhez, akik olvassák nekik. Vagy mindenki magának. Nem tanítani akar, csak mesél, mégis, aki elolvassa rohan az apukájához és átöleli.

„Apa azt mondta, a diófa árnyéka nélkül szinte semmit sem ér a ház. Ha kell, mondta, erre teszem fel az életemet, hogy megvédjem a fát. Nem kert nélküle a kert. Anya nevetett. Ha ennyire fontos neked, hagyta rá apára, akkor maradjon. És letett arról, hogy kivágás mellett kardoskodjon.”

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032786 · Illusztrálta: Igor Lazin

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Kolozsi László: Apufa

Fantasztikusan szép ez a könyv! Megható nagyon, még jó, hogy itthon olvastam. Annyira kedvesen és szeretetre méltóan ír a gyászfeldolgozásról, arról hogyan élik meg a gyerekek, Bence és Noé édesapjuk elvesztését, és hogyan viseli az édesanyjuk.

Jó volt olvasni ezt a könyvet, egy csepp vigasz lehet azon felnőttek számára is, akik a gyerekeiknek olvassák el, de már elvesztettek valakit. Hogy ők mindig velünk vannak, a diófában, a diókban, a harmatos fűben, a szellőben, a zizegő falevelekben.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/harom-szuper-gyerm…

>!
meseanyu MP
Kolozsi László: Apufa

Nagyon szép könyv. A végén sírtam, de közben meg annyira nem volt giccses, meg nyomasztó, inkább vigasztaló. Sok gyerekkönyv van már a piacon, ami a gyászt segíti feldolgozni, ez eddig a legjobb, amit olvastam.

2 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Kolozsi László: Apufa

Egy sóhajtás ez a történet. Fák susogása. Szél meséje dióba zárva. Szép.

3 hozzászólás
>!
ziara P
Kolozsi László: Apufa

Nagyon megható, szépen megírt történet a gyászról, az elengedés fájdalmáról.

>!
blueisthenewpink SP
Kolozsi László: Apufa

Azt hiszem, nem volt nagy ötlet nyilvános helyen (könyvtárban) olvasni. Vagy de, mert így legalább nem bőgtem végig (sőt, egyáltalán) a könyvet. Ha otthon olvasom, biztos másképp lett volna, pedig nem vagyok az a könnyen sírós fajta. Gyönyörű. Az illusztrációk is, a színekkel és a színtelenséggel, anya arca… Ez a csendes, értő és támaszt nyújtó szöveg. Az ember újraéli, amiről igyekszik nem tudomást venni (és remélhetőleg gyógyul egy kicsit). Ne legyen rá szükség, de ha van, ezt nagyon ajánlom.

(Talán csak a spoiler tanulság ismétlése zavart egy kicsit. Még akkor is, ha igaz.)

>!
gab001 P
Kolozsi László: Apufa

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a molyszázalék és a címe miatt. Bevallom, nem számítottam ilyen mély gondolatokra. Egy családról szól, két fiú és Anya, akiknek meg kell birkózniuk Apa elvesztésével. Apa azonban nem hagyja igazán magukra őket, beköltözik az udvaron élő diófába. Természetesen a legkisebb veszi észre, s a legnagyobbat a legnehezebb meggyőzni. Szerettem a rajzokat, annyira élnek. Ez a könyv arra figyelmeztett, hogy hogyan osszuk be az időnket, hogy mely dolgok az igazán fontosak. Eljutott a szívemig.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032786 · Illusztrálta: Igor Lazin
>!
Chöpp 
Kolozsi László: Apufa

Nagyon jó megoldása volt ez a gyászkezelésnek és az elengedésnek. Mivel fennhangon olvastam, a vége felé már el-elcsuklott a hangom.

1 hozzászólás
>!
Trudiz
Kolozsi László: Apufa

Ez a történet egy érzelmi hullámvasút, mely segít a nehéz helyzetek, pillanatok elfogadásában, feldolgozásában. Átszellemülésre hangol kicsit, nagyot.

>!
Boglárka_Madar P
Kolozsi László: Apufa

Csodálatosan elmesélt történet, a végére én is elpityeredtem. Sosem könnyű megbírkózni egy halálesettel, főleg ha hirtelen jön. Ez a könyv nagyon szépen mesél erről, megmutatja hogy még az ilyen nehéz helyzetben sem szabad a varázslatot kizárni és bezárkózni. Főleg a gyerekeknek könnyebb így feldolgozni ami történt. Persze a hiány mindig megmarad, de ha van mibe kapaszkodni, akkor nem szakad meg az ember szíve minden pillanatban.
Érdekes, hogy az emberek mindig a legkisebbeket féltik az ilyen tragédiáknál, de sokszor ők tudják a legnagyobb igazságot. :)
Remélem sok olyan helyre eljut ez a könyv, ahol szükség van rá.

>!
Baba082 P
Kolozsi László: Apufa

Nagyon szép, megható, szomorú, de vigasztaló ez a könyv.
Egyedül olvastam, mert nem akarom, hogy ilyesmin járjon az esze Andrisomnak. Ezek a segítő könyvek azt hiszem csak akkor kerülhetnek pozitívan elő, ha az adott téma valóban érinti a lurkókat, mert máskülönben csak felzaklatja a gyerekeket.
Nem tudok mást írni, pedig sok gondolatot ébresztett ez a „mese”.
Nekem nincs Apufám. Múlt héten volt 19. éve, hogy a felhőkkel beszélgetek….

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egy_emberke

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apuka, aki egy hideg áprilisi reggelen diófává változott.

(első mondat)

>!
Chöpp 

Anya már nem hordott fekete ruhát, már a dió is érett az apufán, amikor apa megosztotta velünk, hogy van egy barátja: a Bükk felől érkező langyos, északi szél, aki mindig elmeséli neki, mi történt a világban, mit látott, merre járt. Nagyon rendes szél, mondta apa, tudja, milyen rossz nekem mindig egy helyben állni, hiszen valaha ember voltam. Be-be tér hozzám, és amit elmesél, beleteszem egy dióba, hogy el ne felejtsem. Lassan minden dióban van egy történetem. Ha ősszel lehullanak, majd hallgassátok, mit mesélnek a diók. Elég, ha megrázzátok, és mind elmondja a szél idefújta történeteket.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dió · szél
>!
Chöpp 

Az első széllel indul?, kérdezte Noé.
Igen, mondta anyu.
Noé odaállt az ablakhoz, hogy hallja, milyen gyorsan közelednek a szelek.

44. oldal

>!
Chöpp 

Szeretlek, apu, mondta, és magához szorította a diót. Már nem arra az apára gondolt, aki a fában élt. Hanem arra, akivel bolondozni, biciklizni lehetett. Arra, aki mindig levette a szemüvegét, ha verekedtek.

47. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Doris Lauer: Julcsi és apa
Bátky András: Morci
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Paulon Viktória: Kisrigók
Csukás István: Süsü, a sárkány
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Berg Judit: A Nádtenger télen