Apufa 47 csillagozás

Kolozsi László: Apufa

Mindannyiunkban él egy apufa. Csodás ereje van, hisz a szeretetben és a gondoskodásban. Ez a megindítóan szép történet egy diófa – egy apa és két fia kapcsolatát mutatja be. Egyaránt szól a gyerekekhez, akik hallgatják és a felnőttekhez, akik olvassák nekik. Vagy mindenki magának. Nem tanítani akar, csak mesél, mégis, aki elolvassa rohan az apukájához és átöleli.

„Apa azt mondta, a diófa árnyéka nélkül szinte semmit sem ér a ház. Ha kell, mondta, erre teszem fel az életemet, hogy megvédjem a fát. Nem kert nélküle a kert. Anya nevetett. Ha ennyire fontos neked, hagyta rá apára, akkor maradjon. És letett arról, hogy kivágás mellett kardoskodjon.”

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032786 · Illusztrálta: Igor Lazin

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Kolozsi László: Apufa

A TélApás kihívás keretében gondoltam elolvasom ezt a mesekönyvet is, melynek központi témája a gyászfeldolgozás, az elengedés. spoiler
A történet onnan indul, hogy Bence és Noé elvesztik édesapjukat és a maguk módján próbálják betölteni az általa hátrahagyott űrt. A fiúk azt képzelik, hogy az apukájuk az udvarban lévő diófába költözött. Nem értik, hogy anyukájuk miért ennyire szomorú és miért nem beszélget az „apufával”.
Kolozsi László történetét remekül egészítik ki Igor Lazin rajzai. Elgondolkodtató, szívmelengető történet nem csak gyerekeknek.

Ezúton is köszönöm a könyvet @Joó_Katalin_Kata -nak! ☺️

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032786 · Illusztrálta: Igor Lazin
Bea_Könyvutca P>!
Kolozsi László: Apufa

Fantasztikusan szép ez a könyv! Megható nagyon, még jó, hogy itthon olvastam. Annyira kedvesen és szeretetre méltóan ír a gyászfeldolgozásról, arról hogyan élik meg a gyerekek, Bence és Noé édesapjuk elvesztését, és hogyan viseli az édesanyjuk.

Jó volt olvasni ezt a könyvet, egy csepp vigasz lehet azon felnőttek számára is, akik a gyerekeiknek olvassák el, de már elvesztettek valakit. Hogy ők mindig velünk vannak, a diófában, a diókban, a harmatos fűben, a szellőben, a zizegő falevelekben.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/harom-szuper-gyerm…

meseanyu P>!
Kolozsi László: Apufa

Nagyon szép könyv. A végén sírtam, de közben meg annyira nem volt giccses, meg nyomasztó, inkább vigasztaló. Sok gyerekkönyv van már a piacon, ami a gyászt segíti feldolgozni, ez eddig a legjobb, amit olvastam.

2 hozzászólás
Uzsonna >!
Kolozsi László: Apufa

Egy sóhajtás ez a történet. Fák susogása. Szél meséje dióba zárva. Szép.

3 hozzászólás
ziara>!
Kolozsi László: Apufa

Nagyon megható, szépen megírt történet a gyászról, az elengedés fájdalmáról.

gab001>!
Kolozsi László: Apufa

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a molyszázalék és a címe miatt. Bevallom, nem számítottam ilyen mély gondolatokra. Egy családról szól, két fiú és Anya, akiknek meg kell birkózniuk Apa elvesztésével. Apa azonban nem hagyja igazán magukra őket, beköltözik az udvaron élő diófába. Természetesen a legkisebb veszi észre, s a legnagyobbat a legnehezebb meggyőzni. Szerettem a rajzokat, annyira élnek. Ez a könyv arra figyelmeztett, hogy hogyan osszuk be az időnket, hogy mely dolgok az igazán fontosak. Eljutott a szívemig.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032786 · Illusztrálta: Igor Lazin
Chöpp >!
Kolozsi László: Apufa

Nagyon jó megoldása volt ez a gyászkezelésnek és az elengedésnek. Mivel fennhangon olvastam, a vége felé már el-elcsuklott a hangom.

1 hozzászólás
Trudiz >!
Kolozsi László: Apufa

Ez a történet egy érzelmi hullámvasút, mely segít a nehéz helyzetek, pillanatok elfogadásában, feldolgozásában. Átszellemülésre hangol kicsit, nagyot.

ppuummukli>!
Kolozsi László: Apufa

Egyáltalán nem arról szólt a történet amire számítottam. Nem tudtam róla semmit előzetesen. Egy nagyon megható, mesévé szőtt gyászfeldolgozást találtam a sorok között. A váltakozó színes és fekete – fehér illusztrációk jól igazodnak a szöveg érzelmi hullámaihoz.

Boglárka_Madar>!
Kolozsi László: Apufa

Csodálatosan elmesélt történet, a végére én is elpityeredtem. Sosem könnyű megbírkózni egy halálesettel, főleg ha hirtelen jön. Ez a könyv nagyon szépen mesél erről, megmutatja hogy még az ilyen nehéz helyzetben sem szabad a varázslatot kizárni és bezárkózni. Főleg a gyerekeknek könnyebb így feldolgozni ami történt. Persze a hiány mindig megmarad, de ha van mibe kapaszkodni, akkor nem szakad meg az ember szíve minden pillanatban.
Érdekes, hogy az emberek mindig a legkisebbeket féltik az ilyen tragédiáknál, de sokszor ők tudják a legnagyobb igazságot. :)
Remélem sok olyan helyre eljut ez a könyv, ahol szükség van rá.


Népszerű idézetek

egy_emberke>!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apuka, aki egy hideg áprilisi reggelen diófává változott.

(első mondat)

Chöpp >!

Anya már nem hordott fekete ruhát, már a dió is érett az apufán, amikor apa megosztotta velünk, hogy van egy barátja: a Bükk felől érkező langyos, északi szél, aki mindig elmeséli neki, mi történt a világban, mit látott, merre járt. Nagyon rendes szél, mondta apa, tudja, milyen rossz nekem mindig egy helyben állni, hiszen valaha ember voltam. Be-be tér hozzám, és amit elmesél, beleteszem egy dióba, hogy el ne felejtsem. Lassan minden dióban van egy történetem. Ha ősszel lehullanak, majd hallgassátok, mit mesélnek a diók. Elég, ha megrázzátok, és mind elmondja a szél idefújta történeteket.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dió · szél
Chöpp >!

Szeretlek, apu, mondta, és magához szorította a diót. Már nem arra az apára gondolt, aki a fában élt. Hanem arra, akivel bolondozni, biciklizni lehetett. Arra, aki mindig levette a szemüvegét, ha verekedtek.

47. oldal

Chöpp >!

Az első széllel indul?, kérdezte Noé.
Igen, mondta anyu.
Noé odaállt az ablakhoz, hogy hallja, milyen gyorsan közelednek a szelek.

44. oldal

Kek P>!

Nem sokkal azután, hogy az a riadt arcú kis néni jött anyuhoz (kistáskát szorított magához), és mentőkről meg kórházról beszélt. Meg csődületről, meg apáról, akinek szerinte gyenge volt a szíve. A szívre nem is lehet edzeni, gondolta Bence, az hogy is lehetne erősebb.

8. oldal

Kek P>!

Miféle görcs ez?, nézte Bence a foltokat, ami anyu ujjait összerántotta, mert ő még kevesebbet tudott a szomorúságról, mint Noé, aki azt mondta, esténként hagyjuk anyut, van elég dolga.
Mintha a szomorúsággal az embernek dolga lehetne. Vagy elszámolnivalója.

8. oldal

Kek P>!

A susogása árulta el. A suttogása, amit Bencén kívül bárki más a szél ágak közötti játékának hallott volna.

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Doris Lauer: Julcsi és apa
Bátky András: Morci
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Paulon Viktória: Kisrigók
Csukás István: Süsü, a sárkány
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Berg Judit: A Nádtenger télen