Jenci ​néni és az okostelefonok 20 csillagozás

Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

A ​Szekeres család szobájába ismeretlenül és felháborodottan begurul a kerekesszékes Jenci (azaz Eugénia) néni, akit a kiskamasz Domos ütött el gördeszkázás közben, mert, khm, Domos telefonozott. (Az vesse rá az első követ, aki még sosem csekkolta a piros lámpánál a Messengerét!) És hát mit is várhatnánk, ha az egész Szekeres család a telefonját nyomkodja…

Jenci néni büntetésből elkobozza Domos telefonját, és… őt is teljesen beszippantja a digitális világ! Még szegény kutyájának is elfelejt enni adni. Közben elveszik a legkisebb gyerek, akit a telefon segítségével lehet(ne) megtalálni, a szálak egyre gubancolódnak, a vége pedig igazi nagy meglepetés!

Kalandos, szívmelengető – és nagyon mai – történet Kolozsi Angélától, az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak és a Bódog és Szomorilla szerzőjétől.

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan

9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút… (tovább)

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2021
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634107835

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Igen bizony fontos téma, jelentős téma, beszélni kell róla, olvasni kell róla, kutatni kell és legfőképpen helyén és jól kezelni. Az okostelefonok már egy jó ideje használják az embert és kihasználják az ember idejét. Ha és amennyiben lehet, az összes rendelkezésre álló idejét, amit csak rájuk fordíthat. Szoros kapcsolat és nem egy esetben függőség kövezi ki együttműködésünk útját. Mármint kütyüét és az emberiségét, amely faj egyedülálló alkotásokat hoz létre evolúciós késztetései tömkelegére, köztük a minél hatékonyabb és felhasználóbarátabb, lehetőleg a legkevesebb gombnyomással elérhető akármi/akárki/hogyishívják felkutatására, elérésére, megszerzésére, összerakására, beizzítására, fogyasztásra alkalmassá tételére, és egyébiránt bármire, ami rövidtávú memóriájában és azonnali vágyteljesítésének kényszeres érzetében csak az elméjébe villan. Arról meg még nem is beszéltünk, hogy állandó jellegű szörfölgetését, szórakozását és egosimogatását és napi betevő dopamin adagját is nagyszerűen megkaphatja, és órákon keresztül ellehet – már ha van megfelelő töltöttség a kütyüjében, magával hozott energiabankjában és nem szárad ki akut/krónikus vízhiányos állapot következtében. Egészen elragadó új típusú kontrollálatlanság! Na ebben szenved egy egész család, és ezt ízleli meg szegény Eugénia néni, erről szól ez az aranyos, megszívelendő történet – kiegészítve néhány szintén kedves és tanulságos mellékfejezettel, mely egy-egy igen fantáziadús mese az okostelefonok (meg még okosabb alkalmazásaik) és embereik (tyúkjaik) hasznos és haszontalan kapcsolatáról.

10 hozzászólás
Linszyy P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Ez egy nagyon vicces és tanulságos kötet kicsiknek és nagyoknak is.
A történet az internetezés veszélyeiről és előnyeiről egyszerre szól, és kifejezetten tetszett, hogy kis történetekkel is megszakíthatjuk a fősztorit. Azok is nagyon érdekesek és csattanósak voltak. A több generációt bemutató fő történetszál ügyesen eltávolítja magától a valódi platformokat, mesésen továbbgondolja, hogyan lehet izgalmasabban bemutatni mondjuk a Facebookozást, vagy olyan appokat, amik a tudatos netezést segítik.

A kicsik ezeket élvezik, a felnőttek pedig jót röhögnek az áthallásokon. Én legalábbis így voltam vele olvasás során. A történet legvége nagyon szívmelengető és aranyos volt, és talán a legjobban ez tetszett benne, mivel nem egy hatalmas, egyértelmű tanulságot fogalmazott meg – szóval gyerekek, ezért nem érdemes sokat telefonozni stb. –, hanem egy sokkal érdekesebb véget ért, a tanulság meg sütött magából a történetből.
Nagyon ajánlom, ha szeretnétek ilyesmiről szájbarágás nélkül olvasni. :)
https://youtu.be/FFKd3ETwW2g

Nikolett0907 P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

„(…) a határok országok között vannak, és nem az emberek között.”

Mindig megörülök, ha egy új, számomra ismeretlen ifjúsági írótól veszek kézbe könyvet, mert örök optimistaként hiszem, hogy egy remek kalandban lesz részem. A mostani értékelésem is egy olyan szerző alkotása, akitől még nem olvastam semmit, de a számomra fontos Merítés-díj egyik listájának köszönhetően rátaláltam.

Kolozsi Angéla – Jenci néni és az okostelefonok című kisregénye 2021 egyik újdonságaként a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó sajátos sorozata, az Abszolút Könyvek egyik friss példánya. Ennek a sorozatnak elsődleges célja, hogy szórakoztatva okítson és nagyon fontos témákat dolgoz fel különböző alkotók tollán keresztül. A könyvek 9-12 éves ifjonti olvasóknak szólnak, és a témák abszolút maiak, akár külföldi, akár hazai szerzőkről van szó, tematikában és stílusban pedig rendkívül változatosak.

De nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről is szól a mostani regény.

Adott egy család, ahol a modern világ adta okoskütyük átvették az uralmat és adott egy idős hölgy, aki még hisz a postán feladott apróhirdetés sikerében. A Szekeres família mondhatni egy átlagos család, hiszen mindenki intézi ügyes-bajos dolgait. Az már persze más kérdés, hogy a családtagok között lévő kommunikáció már szinte csak a telefonok, tabletek és számítógépek adta chatszobákban merülnek ki. A három gyermek közül a középső fiú, Domos egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően ismerkedik meg Jenci nénivel. A régi kor szellemében élő, szigorú idős hölgy telefon elkobzással bünteti a felelőtlen fiatalt, melynek igen sajátos következménye lesz. Vajon mi történik, ha egy régmúlt idők magányos lelkét „elragadja” az internet segítő kópéja? És vajon a család feleszmél-e, hogy egy taggal kevesebben vannak? Ezekre és természetesen számos más kérdésre is választ lelsz, ha kézbe veszed a könyvet.

Saját meglátásom szerint a történet egy igen fontos témára hívja fel a fiatalok figyelmét, mégpedig az internet adta csapdákra.

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/09/kolozsi-angela…

kratas P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Tündéri és tanulságos történet és nem csak fiataloknak ajánlott az olvasása. A „csapdák” elnevezése nagyon ötletes, a működésük leírása pedig tökéletesen hozza a való világot, nagyon remélem, hogy minél többen megértik majd.

3 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Kedves, aranyos történet a mobiltelefonok által okozott függőség veszélyeiről, az internetezés veszélyeiről akármilyen korosztályba is tartozunk. Csöppnyi humorral át van itatva a történet. Talán kicsit néha elrugaszkodunk a valóságtól, de a történet megköveteli hiszen akkor nem történhettek volna úgy az események ahogy. A fél csillag levonás abszolút szubjektív, hiszen én nem szeretem megszakítani a főtörténetet, de most lapozgattam előre – hátra és így egy kicsit levont az olvasásélményből. De szeretettel tudom ajánlani bármelyik korosztálynak, hisz önmagunkra is ismerhetünk akár.:)

krlany IP>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Humoros könyv rettentő nagy tanulságokkal, görbetükörrel az okostelefonokról, -kütyükről, a net igencsak problémás bugyrairól, némi tündérmesés egymásra találásról, elfecsérelt időről és korunk veszélyeiről…
A közepét untam, túlírt volt a világhálón, közösségi oldalakon való szörfölés, és hiába mutatott rá a problémára, a ló túloldalával el is vett az éléből, komolytalanná téve a szitut. Ezt kár volt. Egyébként minden ízében találó, megszívlelendő.

Kicsibogár P>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Hiánypótló ez az ismeretterjesztő és okító mese, vagy csak én nem olvastam még ilyet a témában. Az internet és az okostelefon, a világháló előnyeit és hátrányait mutatja be Domi és Jenci néni történetén keresztül. Mindezt teszik kedvesen, viccesen, és szerintem reálisan, megmutatva azok hátrányait és előnyeit. A kis kegészító történeteket pedig külön füzetben is terjeszthetnék az iskolákban, a szexuális felvilágosítás mellett ma már digitális felvilágosítás is dukál, hogy az emberek el tudjanak igazodni a virtuális világban, amiben felnőttként is nehéz elmerülni, nemhogy gyerekként, vagy kezdő-idősebbként. A vége pedig megmelengette a szívem.

JPityu I>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Jenci néni, iskolába Veled, legyél kötelező olvasmány! Kérlek.
Nekem ez a könyv nagyon tetszett. Nagyon mai, nagyon aktuális. Tetszett maga a történet, és a végkifejlete olyan, amilyet nagggyon szeretek. Addig is jó volt, de az a csattanó a végén megkoronázta az egészet, kolosszális volt. Aki olvasta, érti.
Nagyon frappáns neveket kaptak a különféle alkalmazások és weboldalak is, az pedig, hogy a 4 háttértörténet linkeket kapott úgymond, fenomenális. Okoskönyv. :)
Oda meg vissza vagyok ezért a könyvért. Komolyan.

1 hozzászólás
porcellan>!
Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

Okostelefonról, internetről, Q-kucs ( FB) appról, pozitív és negatív oldalról bemutatva, gyermek szemszögből is elég jó leírásokkal megtoldva.
Adott egy család mindenki kütyüfüggő és ebbe ütközi bele Jenci néni, aki rajtuk elszörnyülködik, de Domos hatására kipróbálja az okostelefont keresési célból és behúzza a netezés, appok és cukiságok világa. Ettől függetlenül viszont a pozitív oldalak is felvillannak.
Valamint zseniálisak a könyv végi Minitörténetek az álhírekről, RézTyúk (fb) és Tündér alkalmazások alapján történő párkeresés buktatóiról ;)

Minden kiskamasznak kötelezővé tenném, hogy rávillantós képet kapjanak a Digitális eszközök adta lehetőségekről és árnyoldalakról is….


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Eugénia nem szeretett mások szavába vágni, megkezdett olvasmányt félbehagyni, zenét a kellős közepén kikapcsolni…

58. oldal

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!

[…] a határok országok között vannak, és nem az emberek között.

59. oldal

Chöpp P>!

– A leghasznosabb dolog is rossz, ha rosszul használják – dühöngött Eugénia.

25. oldal

Chöpp P>!

– Kiderült, hogy melyikük van nagyobb hasznára az emberiségnek? – érdeklődött a Főtündér, Bicska és Okostelefon felé intve.
– Azt hiszem, ki – válaszolta Lenke, és felült az áramgenerátor-biciklire, hogy egy kis vizet forralhasson a Főtündér mentateájához.

145-146. oldal 1. mellékfejezet - Kellet Lenke és a lakatlan sziget

Chöpp P>!

Milán egyébként igazi veteránnak számított a telefonok lopkodását követő rejtőzködésben.

51. oldal

Habók P>!

Az okoskütyüknek nemcsak a gyorsaság a nagy előnyük, hanem például az is, hogy azonos időben akár több emberrel is beszélhetünk – csiripelte tovább zavartalanul Istike.
– Ha én azonos időben több emberrel szeretnék beszélgetni, akkor körtelefonon meginvitálom az öreg tyúkokat egy cukrászdázással egybekötött kanasztapartira – fölényeskedett Eugénia.


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Tittel Kinga: A Duna kincsei
Tótfalusi István: Operamesék
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza
Bartos Erika: Buda hegyei
Richter Ilona: Egy cseppben a tenger
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája