Kosársuli (Kosársuli 1.) 348 csillagozás

Kollár Betti: Kosársuli

Török Luca életének legjobb éveire készül, miután felvették álmai iskolájába, a Budapesti Kosársuliba. Egy sor kihívást állít maga elé: teljesíteni a délutáni edzéseken, bekerülni a csapatba, beilleszkedni az új osztályába és barátokat találni.

De van, amivel ő sem számol. Például az új padtársával, a céltudatos és kitartó Konráddal, aki ugyanannak a csapatnak szurkol, és mivel balkezes, a könyökük néha összekoccan írás közben.

Vajon hogyan sikerül Lucának az új érzések, a szerelem, a tanulás és a sport között egyensúlyoznia?

Kollár Betti 2015-ben kezdte el írni a Kosársulit, ami mára az egyik legolvasottabb történetének számít A vonzás törvénye című regénye mellett a hazai Wattpaden.

Eredeti megjelenés éve: 2022

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Magnólia, Budapest, 2023
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980482
>!
Magnólia, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980482
>!
Magnólia, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635980499

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Orova Krisztián · Herczeg Konrád · Török Luca · Sélley-Rácz Dominik


Kedvencelte 46

Most olvassa 29

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 159

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Kollár Betti: Kosársuli

„Nem gyengeség megosztani másokkal a fájdalmunkat és keserűségeinket. Erre vannak a barátok.”

A sport mindannyiunk életében fontos szerepet játszik. Kinek ifjú korában véget érnek a nagy sportoló „álmai”-legyenek pozitív vagy negatív töltetűek-, míg másoknak csak akkor kezdődnek igazán. A testnevelés órák már az óvodás korban szépen lassan belesimulnak a mindennapi életünkbe, hiszen, akár tetszik, akár nem ki kell menni és a többiekkel együtt elvégezni a kiszabott feladatokat. Az iskolában is szépen lassan mindennapossá válnak ezek az órák, és komoly megmérettetéseknek kell megfelelni. Való igaz, hogy nem mindenki szereti, sőt olyanok is akadnak, akik inkább máshol lennének szívük szerint, de a testnek szüksége van a rendszeres mozgásra. És akadnak olyanok is, akik életpályájukként tekintenek a sport valamely ágazatára. Ezzel kelnek és fekszenek, mindent megtesznek azért, hogy a legjobb formájukat hozzák, és végül bekerülhessenek egy olyan válogatottba akár – vagy jelen esetben iskolába –, amely egy álom élet ajtajához viszi őket. A mostani olvasásom is ilyen fiatalokról mesélt.

Kollár Betti nevét úgy gondolom, hogy egyre többen ismerik fel, hiszen A vonzás törvénye című sorozatával már sok olvasó szívébe lopta be magát. A szerző előszeretettel fűszerezi a könnyed hangulatot, némi pimasz humorral, amely akaratlanul is jó érzéssel tölti el a romantika kedvelőit. A szerző 1998-ban született Budapesten és szociológiából szerzett diplomát. 2015-ben indította el blogját, ahol előszeretettel ír mai fiatalokról szóló, romantikus történeteket. Ha szeretnéd jobban megismerni az írónő munkásságát, akkor érdemesnek gondolom, hogy ellátogass az oldalára! link

Kollár Betti: Kosársuli című ifjúsági regénye 2022-ben jelent meg a Magnólia Kiadó gondozásában. A könyv borítóját első látásra megszerettem, hiszen a kellemes színválasztás mellett, egy kosárpályán összeölelkező fiatal párt láthatunk. Szinte magához csábított és bizony ez a későbbiekről is elmondható szerencsére.

Ez a történet bizony, ahogy a címe is jelzi, a kosárlabda sportot veszi górcső alá, de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a szerző nagyon kedveli ezt a sportágat.

Török Luca most kezdi a gimnázium első osztályát, de már elmondhatja magáról, hogy „sikeresen” vette az első akadályokat. A gólyatábor első napján megismerkedik a balszerencsével, amely csak nem akarja őt békén hagyni. A sorozatos csetlések, botlások, sérülések csak a kezdete mindannak, amit ez a félév tartogat számára. Mindeközben az osztály többi tagját is megismerhetjük, mint például Csengét, aki szeret olvasni, Esztert, aki anime fan, Kingát, aki mindig az élen jár és jó példakép, Krisztiánt, akinek fergeteges a humora, Konrádot, akitől elájulhatunk olyan jóképű, de éppen Dominik is megéri a pénzét csípős beszólásaival és figyelemreméltó teljesítményével. Természetesen nem csak róluk szól eme kötet, hiszen a tanári karról is érdemes pár mondatot ejteni. Itt van mindjárt Szekeres tanárúr, aki kissé szétszórt, de annál jobb edző vagy éppen a rettegett történelem tanár, Kaszás személyében. Nos, a vezetéknév adott és némiképpen az is, ahogy a diákok vélekednek a háta mögött róla.

Lucának nincs könnyű dolga, hiszen nem elég megküzdenie saját kétségeivel, de bizony ez az év tartogat számára szerelmet, rémes történelem órákat, féktelen bulikat és nevetést, sírást és sok – sok kihívást. Gyere és fedezd fel te is ezt a szuper évet, és persze nem utolsó sorban merülj el a kosarasok izgalmas hétköznapjaiban!

„Azt hiszem, jó egy ilyen rivális, mert ha jól csinálom, akkor húzni fog, fejlődésre sarkall, és az a sportban elengedhetetlen.”

A könyv minden fejezete egy – egy híresebb kosaras sztár bölcseleteivel kezdődik, amelyek mindig passzolnak az adott részekhez és tulajdonképpen elgondolkodtatják az olvasókat is.

„Hisz, honnan is tudnám, hogy valami nem tetszik, ha sosem próbáltam?”

Elsőre azt gondoltam, hogy egy könnyű tinédzser sztorival fogom elütni azt a pár órát, amit olvasásra szántam, de nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat, hiszen itt komolyabban is betekintést nyerhettem a kosárlabdázók világába és nem utolsó sorban végre megtudtam a szabályok egy részét is. Érdekes volt felfedeznem, hiszen évek óta figyelgetem a világsztárok csapatainak meccseit, de arra sose vettem igazán a fáradtságot, hogy mélyebben is belemerüljek. Nincs kedvenc csapatom, de nem is érzem szükségét, hiszen maga a játék nyűgöz le dinamikájával, valamint a csapatok közti csendes, kidolgozott taktikázások felismerésével.

Bővebben: link

>!
Magnólia, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980482
Cs_N_Kinga P>!
Kollár Betti: Kosársuli

Hmmm új kedvencet avatok! Ez egy nagyon aranyos romantikus ifjúsági történet volt. Nagyon szeretem a sporttal összefüggő köteteketspoiler Luca egy kicsit nehezen barátkozós kislány, aki szorgalmasan tanul és edz, már megvan a jövőképe, amit mindig is csodálatra méltónak gondolok, hogy már ennyi idősen kialakul. Új iskolát kezd, egy sportiskolába nyert felvételt, a hőn áhított kosársuliba. Mielőtt elkezdődik az iskola egy gólyatáborban kell részt venniük, ahol egy baleset miatt, sajnos neki hamar haza kell jönni. Bár az elején azt írtam, hogy romantikus a kötet, egy kicsit többről szól. A félelmeinkről a mindennapokban, hogy pl az összeszokott osztályba hogyan tudunk beilleszkedni, új emberekkel barátkozni, mi lesz a sporttal is, hiszen már le vannak osztva a lapok, de megvan a versenyszellem, ami sok mindenen átsegíti főhősnőnket. Az mindenképp pozitív, hogy bár lehet a közös cél és közös sport/hobbi is sokat segít, de itt azért nincs akkora klikkesedés és szinte mindenki segítőkész, kedves és aranyos. A tanárok és edzők nagy része is abszolút jó fej, tetszik ez a suli, megyek én is.:) Nem tudom lesz – e folytatása, mert bár le van zárva is, de mégis folytatható a történet. Ha így lesz én biztos elolvasom. A leginkább Luca és Klaudia kapcsolata érdekelne, hogy az író hogy képzelte el, lesz – e ebből még barátság? Mi baja volt tulajdonképpen Lucával? Mert ez nyitott kérdés maradt szerintem, és Gergőnél szintén. A szülők nem nagyon voltak jelen, de ahol igen ott jó fejek és teljesen életszerűen viselkedtek. Nekem nagyon tetszett a történet!
Ajánlom minden fiatal számára, még ha a sportot nem szereti is, mert a fő szempont itt a barátság/barátkozás, beilleszkedés és egy új szerelem van kibontakozóban.:)
https://moly.hu/zonak/molyvlogolok

2 hozzászólás
KönyvBűvölő>!
Kollár Betti: Kosársuli

Születésnapomra kaptam a könyvet, és mit ne mondjak, imádtam minden sorát!

Talán kezdeném azzal, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb dologgal tudtam azonosulni. Egyrészt, ugyanannak a giminek az iskolapadjait koptatom jelenleg, ahol annó az írónő is tanult, tippelem, hogy egy két helyszínleírás nem véletlenül tűnt olyan ismerősnek nekem. Másik dolog: engem is Lucának hívnak. :D Szekeresről is néha a saját ofőm jutott eszembe, amikor fogalma sem volt az iskolai eseményekről, és cseppet későn tájékoztatta az osztályát arról, hogy amúgy holnap ez és ez lesz off. :D Krisz is nagyon szórakoztató volt a megszólalásaival. A matektanárt is bírtam. :)

Luca és Konrád nagyon cuki párost alkottak, kíváncsi vagyok hová fog fejlődni a kapcsolatuk a továbbiakban.

Kollár Betti könyvei közül nekem ez volt az első, de biztos nem az utolsó! :)

Összességében nagyon ajánlom a könyvet annak, aki egy humoros, romantikus, szórakoztató ifjúsági regényt keres!

5 hozzászólás
kratas P>!
Kollár Betti: Kosársuli

Aranyos és kedves történet az első szerelemről, de olyan igazi kis limonádé, valami kis egyediség jót tenne neki, amivel ki tudna emelkedni a kategóriájából (gimis osztály, barátságok, kapcsolatok, tini-problémák, cicaharc).
Gondolom a kosárlabda lenne az, ami egyedivé teszi, de kellene azokra is gondolni, akik nem a rajongói ennek a sportnak – vagy legalábbis nem ennyire – és nem tölti el őket izgalommal a heti öt edzés, a milyen pozik vannak a csapatban, ki melyik csapatnak szurkol, stb. témaköre.

Dsheavenofbooks>!
Kollár Betti: Kosársuli

Nagyon szeretek számomra új írók munkásságával megismerkedni, nem volt ez másképp Kollár Betti esetében sem. A Kosársuli egy nagyon szerethető young adult történet, amelyben minden megtalálható, amivel el lehet varázsolni az olvasót: sport, jó karakterek, aranyos jelenetek, szerelem és barátság.

Az alaptörténet szerint Luca a vágyott gimnáziumban, a Kosársuliban kezdi meg a tanévet, amely számos kihívást tartogat. Nem könnyű számára a kezdet, de tudja, hogy midig is az volt az álma, hogy profi kosárlabdázó lehessen és a magyar válogatottat képviselhesse, így izgatottan áll minden kihívás elé. Vajon fel tud nőni az elvárt teljesítményhez? Sikerül új barátokra szert tenni? Na és mi lesz a padtársával, Konráddal, akire egyre többet gondol?

Bár alapvetően szeretek sportokat nézni, ha lehetőségem és időm adódik rá, akkor mindig megteszem, de a kosárlabda valahogy kimaradt, így számomra különösen izgalmas volt ez a világ, mivel nem sok mindent tudtam magáról a játék szabályairól és menetéről. Szeretem, mikor egy könyv nem csak egy aranyos történetet tár elénk (bár az kétségkívül itt is megvolt), hanem többet is tud adni. Betti nagyon szemléletesen írta le számomra ezt a sportot, szinte úgy éreztem, hogy én is ott vagyok Lucáékkal együtt a pályán.

Szerettem a könyvben megjelenő karaktereket, pláne Lucát, Konrádot és Kriszt. Lucával könnyen tudtam azonosulni a túró rudi szeretetével és a kissé balszerencsés eséseivel, ahogyan azzal is, hogy nem adta fel, hanem küzdött, kitartott és szerintem a korához képest nagyon jól kezelte a különböző szituációkat. Krisz a humorával elvarázsolt, minden megszólalása mosolyt csalt az arcomra. Kellenek az ilyen karakterek egy osztályban és ebben az esetben egy regényben, akik a nehéz szituációkban is képesek nevetést kiváltani belőlünk. Konrád egy olyan karakter, akit nem lehet nem szereti, céltudatos, kitartó, kedves. Tetszett, ahogy Lucával bánt, ahogyan az is, hogy nem egy tipikus rosszfiú volt, hanem sokkal hétköznapibb, akiről könnyű elképzelni, hogy akár a mi iskolánkban is megjelenhet. A többi karakter között is akadtak számomra izgalmasak, gondoljunk csak Klaudiára és Gergőre, akikre nagyon kíváncsi vagyok a folytatásban, ahogyan arra is, hogy a Lucával való kapcsolatuk miképpen alakul.

Kollár Betti írói stílusa fiatalos, lendületes, szó szerint csak úgy vitt magával a történet. Könnyű vele azonosulni, könnyű szeretni ezt a regényt. A Kosársuli engem elvarázsolt még úgy is, hogy 10 évvel idősebb vagyok a karaktereknél. Onnan tudom, hogy különösen jól sikerült egy ifjúsági történet, hogy azt kívánom, bár én is visszamehetnék az időben és ott lehetnék velük. Ezt sajnos nem lehet megoldani, de a Kosársuli gyógyír a sebeimre, így újra átélhettem a tinédzser éveimet, csak egy jobb kiadásban.

Ha egy szerethető, nagy drámáktól mentes és ténylegesen a fiataloknak szóló könyvet keresel, akkor mindenképpen jó választás lehet a Kosársuli, amely felnőttként is abszolút élvezhető. Engem elvarázsolt, így izgatottan várom a folytatást, hiszen úgy érzem, az igazi kalandok csak most kezdődnek, és én mindenképpen Lucáékkal szeretnék tartani, hogy velük együtt átélhessem.

Blogos értékelés: http://dsheavenofbooks.blogspot.com/2023/01/konyverteke…

jeszan>!
Kollár Betti: Kosársuli

A Kosársuli története visszarepített gimis korszakomba, igaz én nem kosaraztam, de minden egyéb kamaszlét emléke felidéződött. Nagyon tetszett, az írásmód és a történet is roppant élvezetes volt. Luca életfelfogása, szemlélete, sport iránti szeretete és kitartása példakép lehetne a mai fiataloknak, Konrád és a többi iskolatárs pedig a csapatszellem megtestesítői. A fejezetek elején lévő híres kosarasok idézete külön bónusz volt számomra.

thelga>!
Kollár Betti: Kosársuli

A könyvet a könyvtárból együtt vettük ki kislányommal, de csak én olvastam ki végül. Nekem nagyon tetszett, kissé visszahozta az SZJG életérzést, főleg az elején. Luca, a 14 éves friss gimnazista a budai székhelyű kosársuliba jár. A kezdeti beilleszkedést, az osztálytársakat, az edzéseket és az első szerelmet mutatja be ez az első kötet, számomra kellően tetszetősen. Kollár Betti szépen, választékosan és érdekesen fogalmaz, öröm volt olvasni, az én szívembe belopta magát, pedig én csak a célzott korosztály anyukája korabeli vagyok. Luca is és a FIÚ, Konrád is nagyon szimpatikus, és a mellékszereplőket, főleg Kriszt is megszerettem. A kosárlabda szabályairól, a meccsekről, a nehézségekről, sérülésekről is kaptam információt, látszik, hogy Betti maga is nagyon szereti ezt a sportot. Ötcsillagos olvasmány.

Paulina_Sándorné P>!
Kollár Betti: Kosársuli

Aranyos történet volt. Szimpatikusak voltak a szereplők, bírtam nagyon Lucát. Tetszett a stílusa, a kitartása, az álmai. Bírtam, ahogy Konráddal barátkoztak. Cukik. Jó az osztálya is, ahová került. Az osztályfőnöke haláli. :-) Krisz humora sokszor csalt mosolyt az arcomra, tetszett, ahogy mesélt Lucának az osztálytársaktól. Konrád szimpatikus, jó volt figyelni, ahogy bánt Lucával, ahogy támogatta. Jó volt figyelni, hogyan zajlik az élet a Kosársuliban.

balazsedina7 P>!
Kollár Betti: Kosársuli

Nagyon szerethető történet, ami hozta a középiskolai életérzést, annak minden velejárójával: tanulás, ismerkedés, barátkozás, első szerelem, sőt a sport iránti rajongás még pluszt is adott hozzá.
Az elején azért húztam kicsit a számat, mert túl soknak éreztem a kosaras tudnivalókat, de aztán jobban belegondolva, enélkül nehéz lett volna egy kosársulis sztorit írni. Nem tudom eldönteni, hogy később ezekből kevesebb lett vagy csak én nem vettem már észre, mert annyira belejöttem az olvasásba.

Témájában és karaktereiben picit hasonlított az SzJG-re, de mint tudjuk, már nincs új a nap alatt, és azért számos egyedi vonást is felmutatott.
Luca először nem volt annyira szimpatikus, a nagyon szerencsétlen és csetlő-botló karaktereket nem kedvelem, de ő még pont elviselhető és megmosolyogtató módon az. Sőt, inkább a félénkségéből és tapasztalatlanságából adódnak ezek a helyzetek, ami azért jobban elnézhető egy kilencedikes diáklánynak.
Konrád az egyik legjobb 14-15 éves szereplő, akiről mostanában olvastam. Néha felmerült bennem, hogy korához képest túl éretten viselkedik, de mivel nincs tapasztalatom a versenysportok terén, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy aki annyira céltudatos, mint ő, ennyi idősen is ilyen legyen.
A Lucával való kapcsolata pedig annyira aranyos volt, szerettem a közös jeleneteiket, jól voltak megírva és a humor sem maradt el. Kifejezetten örülök, hogy a kapcsolatuk alakulása nem lett a végtelenségig nyújtva, mégis hihető módon találtak egymásra.
Luca és Konrád mellett az osztály többi tagját is megkedveltem, Klaudiát és Gergőt kivéve, náluk viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért viselkednek így, leginkább Kriszt, Esztit, Csengét és Dominikot.

Kezdetben zavartak ugyan a kosaras infók, mégis örülök, hogy a sport köré szerveződött a sztori, mert olyan értékeket képviselnek a szereplők, amelyek pozitív üzenettel bírnak: a kitartás, együttműködés, fair play követendő példa lehet a fiatalok számára is.
A fejezetek elején lévő kosárlabdázóktól származó idézetek találóak, jó néhány inspiráló gondolat van köztük, amin lehet gondolkodni.

Nyilván vannak a könyvnek gyengébb pontjai, de engem annyira jókor talált meg ez a történet, hogy ezekkel nem is akarok foglalkozni, nagyon jó kikapcsolódás volt. A kötethez való viszonyomról mindent elmond, hogy az olvasási terveimet félretéve azonnal kezdem a második részt.

Gy_Ági P>!
Kollár Betti: Kosársuli

Kedves, szerethető első szerelem történet. Amitől kicsit extra, hogy ez a szerelem versenysportolók között szövődik, és túl sok információt kapunk a sportolók világáról off.
A szereplők nagyon helyesek, hiteles, életszerű helyzeteken, párbeszédeken keresztül ismerjük meg őket. A főszereplő mentalitása, attitűdje nagyon tetszett, ahogy kihívásként élte meg a feladatokat, nehézségeket, és rengeteg lelkierőt merített a kosárlabda iránti rajongásából. Ezt remek üzenetnek tartom: a sport erőforrás, élni kellene vele mindenkinek off. Nagyszerű, támogató tanárokat és szülőket is megismerhetünk; az osztályközösség, a barátságok, a baráti társaság is szépen épülnek, az egész nagyon természetes, hiteles.
Én soknak és túl részletezőnek, aprólékosnak találtam az edzések, a kosárlabdameccsek, a szertár, a szabályok, néha az órák, stb. leírását – de ha valakit érdekel az ilyesmi, akkor az szeretni fogja ezeket a részeket is. Nekem sokszor kilógtak a történetből, mert olyan iskolásak, néha didaktikusak is voltak, mintha fel lennének mondva. Itt egy példa, hogy mire gondolok: off Viszont maga a történet, a tényleges cselekmény és a párbeszédek nyelvileg igényesek, jó stílusban lettek megírva, csak a leíró részek esetlenek, szárazak kicsit, azoknál mintha ellaposodna az amúgy élvezhető szöveg.
Igazán én azt szeretem (az ifjúsági könyveknél is), ha az olvasóknak meg kell dolgozniuk a szöveggel vagy a történettel (vagy mindkettővel akár), ha nem adja könnyen magát, nem olvasható olyan gyorsan, mert gondolkozni kell rajta, kicsit meg kell küzdeni vele vagy magunkkal érzelmileg, olvasás közben. Ha megérint, és nem ugyanaz az ember vagyok olvasás után, mint előtte voltam. Ez a történet könnyen adta magát és nem akart nyomokat hagyni maga után.


Népszerű idézetek

Kollár_Betti I>!

Lélekszakadva vágtatok át a Keleti pályaudvaron.

(első mondat)

3 hozzászólás
Ani04 P>!

Szerintem akinek egymásra kell találniuk, azok egymásra találnak. Mindegy, mi áll az útjukban.

230. oldal

randomkemenyfesto>!

– Bokasérült lány – mondja halkan, de határozottan. – Én a világ összes óráján jegyzetelnék a kedvedért.

287. oldal, 24. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Herczeg Konrád
Nikolett0907 P>!

Az asszertív kommunikáció lényege, hogy a saját érzéseinkről kell beszámolni. Hogy nekünk mi esik rosszul, mi aggaszt, mitől tartunk, mi okoz rossz érzést. […] ez a fajta megbeszélés sokkal előrébb viszi egymás megértését, mint mikor az ember csak vádaskodik, és a másik érzéseit próbálja megfogalmazni a sajátjai helyett.

145. oldal

Nikolett0907 P>!

Ne félj a kudarctól! Ez az egyetlen út, ami a sikerhez vezet.

– LeBron James

14. oldal

1 hozzászólás
KönyvBűvölő>!

A nagy játékosok is lesérülnek időnként, de aztán talpra állnak.

144. oldal

amy_air_s_book>!

Mitől félsz inkább, hogy elmegyek, vagy hogy itt maradok?

202. oldal

Barbcsie P>!

Írásban amúgy is jobban megy a kommunikáció, mert mégiscsak könnyebb, mint beszélni.

3 hozzászólás
KönyvBűvölő>!

Az ECS első tíz lépcsőfokát egészen jó idővel sikerül meg másznom, de hát ez töredéke a teljes távnak.
– Csak nem segítségre szorulsz, Bokasérült lány? – hallok meg egy ismerős hangot a hátam mögül.
– Gondolom, kérdeznem sem kell, hogy vajon mit keresel a lépcsőházban négy perccel a becsöngetés után – pillantok mosolyogva a gumiszíjas órámra, majd hozzáteszem: –, Késő srác!
– Ugyan, neked most pont jól jön az én késésem – vigyorog rám Konrád.

146. oldal

Barbcsie P>!

Nem elég, hogy általában nehezen nyílok meg másoknak, alkatomból adódóan a lányokkal még nehezebben sikerült barátkoznom.


A sorozat következő kötete

Kosársuli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Ég veled
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Heniko Sakka: Legédesebb tini élet
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Szabó Tünde: A hacker
Leiner Laura: Mindig karácsony